Sterling döntött, a Manchester City legyőzte az Arsenalt

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2020.10.17. 18:22
null
A csapatkapitány Sterling szerezte meg a vezetést a Manchester Citynek – győztes gól lett belőle (Fotó: AFP)
Az angol labdarúgó Premier League 5. fordulójának szombat esti rangadóján a Manchester City Raheem Sterling góljával 1–0-ra legyőzte az Arsenalt az Etihad Stadionban.

ANGOL PREMIER LEAGUE
5. FORDULÓ
MANCHESTER CITY–ARSENAL 1–0 (1–0)
Manchester
, Etihad Stadion. Vezette: Kavanagh.
Man. City: Ederson – K. Walker, Rúben Dias, Aké – Rodri – Mahrez, Cancelo, Bernardo Silva, Foden (Fernandinho, 89.) – Agüero (Gündogan, 65.), Sterling. Menedzser: Pep Guardiola.
Arsenal: Leno – Gabriel, David Luiz, Tierney – Bellerín, Ceballos, G. Xhaka (Thomas Partey, 83.), Saka – Willian (Lacazette, 69.), Aubameyang, Pépé (Nketiah, 83.). Menedzser: Mikel Arteta.
Gólszerző: Sterling (23.)
KORÁBBAN
Everton–Liverpool 2–2
(M. Keane 19., Calvert-Lewin 81., ill. Mané 3., Szalah 72.)
Chelsea–Southampton 3–3 (Werner 15., 28., Havertz 59., ill. Ings 43., C. Adams 57., Vestergaard 90+2.)

Az Arsenal a legutóbbi hat alkalommal vereséget szenvedett a Manchester Citytől, ha bajnokin csapott össze Pep Guardiola együttesével, de a nyomasztó sorozatban reménysugarat jelenthetett, hogy júliusban az FA-kupában felül tudta múlni vetélytársát. A rangadó előtt Mikel Arteta, a vendégek szakvezetője az utolsó pillanatban kényszerült változtatásra: Rob Holding megsérült a bemelegítésnél, David Luiz került így az Arsenal kezdőjébe.

Az alaphangot 40 másodperc után Rijad Mahrez adta meg egy lövéssel – a City jól kezdett, magához ragadta az irányítást, az más kérdés, hogy Kevin De Bruyne hiányában nem sziporkázott támadásban. Az Arsenal időnként türelmesen visszahúzódott és várt, hogy tud-e ezzel bármit kezdeni a házigazda. Sokáig nem tudott, ám a 23. percben az első, ziccerig játszott támadását gólra váltották a manchesteriek: remek akció futott végig a pályán, Mahrez Sergio Agüeróhoz passzolt, a center Phil Fodent hozta helyzetbe, a fiatal középpályás lövését még védeni tudta Bernd Leno, ám Raheem Sterling ballal a kapuba küldte a kipattanót (1–0).

A gól után az Arsenal két villanással jelezte, hogy pályán van, ettől függetlenül a City kontrollálta a mérkőzést, agresszív letámadással több labdavesztést is kikényszerített a vendégekből, Mahrez és Foden is helyzetet hagyott ki. A londoniak szinte mindent a bal oldalon erőltettek, egyetlen első félidei ziccerüket is a nagyon aktív Bukayo Saka hagyta ki, Ederson védett. Arteta aligha lehetett elégedett a „féloldalas” támadójátékkal, illetve Pierre-Emerick Aubameyang viszonylagos és Willian teljes passzivitásával.

A második félidő Pépé-lehetőséggel kezdődött, majd „helyzetmentes” játékkal folytatódott – a City aránylag kényelmesen őrizte minimális fórját. Pep Guardiola centert vesztett (a visszatérő Sergio Agüero 65 percet bírt, Ilkay Gündogan váltotta), míg Arteta centert hozott be (a gyengén futballozó Willian helyére jött Alexandre Lacazette). Ettől még nem lett több helyzet, az Arsenal elpuskázott két ígéretes szabadrúgást, a City pedig egyszer került veszélyes szituációban a kapu elé, Joao Cancelo belőtt labdája azonban David Luizról a kapu mellé perdült.

A hajrában Arteta kettőt cserélt, így bemutatkozhatott az Arsenalban a sztárigazolás Thomas Partey – ő sem hozott változást a meccsbe (aligha lett volna reális ezt várni), a Manchester City megtartotta 1–0-s előnyét és megérdemelten legyőzte az elég halvány támadójátékkal kirukkoló Arsenalt, amely ezzel újabb idegenbeli rangadót veszített el egy bajnokesélyessel szemben. No meg folytatódott a City elleni bajnoki vereségsorozata is...

AZ ÁLLÁS
1. Everton54114–7+713
2. Liverpool531113–130 10
3. Aston Villa3311–2+99
4. Leicester City43112–7+59
5. Arsenal5328–6+29
6. Chelsea522113–9+48
7. Tottenham421112–5+77
8. Leeds United42119–8+17
9. Newcastle42116–5+17
10. Manchester City42117–70 7
11. Southampton52128–9–17
12. West Ham4228–4+46
13. Crystal Palace4225–7–26
14. Wolverhampton4224–7–36
15. Brighton & Hove Albion4138–10–23
16. Manchester United3125–11–63
17. West Brom4135–13–81
18. Burnley333–8–50
19. Sheffield United441–6–50
20. Fulham443–11–80

PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

90+5. perc. ITT A VÉGE, MANCHESTER CITY–ARSENAL 1–0 RAHEEM STERLING GÓLJÁVAL!

90+4. perc. SÁRGA LAP. Thomas Partey kapja.

90+4. perc. Walker szereli Aubameyangot. Még támadást indít a City, Mahrez kiharcol egy szabadrúgást, tökéletesen elégedett is ezzel.

90+3. perc. Saka kanyarít középre balról, Rúben Dias remekül emelkedik és lefejeli Aubameyangot.

90+2. perc. De jön még egy felívelhető Arsenal-szabadrúgás. Gabriel elöl, David Luiz elöl. Thomas íveli be a labdát, Fernandinho kifejeli.

90. perc. 4 PERC lesz a ráadás.

89. perc. HAZAI CSERE. Foden le, a védekező középpályás Fernandinho be.

87. perc. Sterling előbb lefordul Bellerínről, majd világgá küldi a szélsőhátvédet egy csellel, de aztán nem lő, hanem passzol, azt pedig rosszul teszi. Elhárul a veszély.

85. perc. SÁRGA LAP. Aké is besárgul.

83. perc. CSERE. Pépé bevetése véget is írt, Nketiah áll be a helyére, s debütál az Arsenalban Thomas Partey, aki Granit Xhakát váltja.

82. perc. David Luiz most oda se megy. Pépé, Aubameyang és a nagyon koncentráló Lacazette viszont igen. Pépé csavar ballal, lövése jócskán elmegy a jobb alsó sarok mellett!

80. perc. Azért ha az Arsenal komolyan gondolja a pontszerzést, el kellene kezdenie támadásokat építeni… Walker küldi földre Aubameyangot, jó szögből szabadrúgás az Arsenalnak. David Luiz innen durrantott csúnyán fölé egyet.

77. perc. HELYZET! Hosszú idő után. Cancelo csomót köt az arsenalosok lábára a jobb szélen, belőtt labdája David Luizról majdnem beperdül, de a bongyor hajú brazil védő nagy megkönnyebbülésére kevéssel elmegy a kapu mellett.

75. perc.Közben a beIN Sports azt jelenti, hogy Virgil van Dijk 7-8 hónapra kidőlhetett, miután a liverpooli derbin elütötte az Everton kapusa, Jordan Pickford. A hír keresztszalag-szakadásról szól, ám a Liverpool hivatalosan még nem erősítette meg.

74. perc. Aubameyang az égre néz és mond egy-két szépet, pocsék labdát kapott. Neki sincs sok veszélyes megmozdulása.

69. perc. ARSENAL-CSERE. A gyengén játszó Williant Lacazette váltja.

69. perc. Szabadrúgás 23 méterről, kicsit balról. David Luiz fut neki, de lövése nem kezd el időben csapódni, s ártalmatlanul elzúg.

68. perc. SÁRGA LAP! Megint Saka kever bajt a City kapuja előtt, szólót indít, faképnél hagyja Rodrit, aki nem meri visszahúzni, mert neki már van egy sárga lapja. Rúben Diasnak nincsenek skrupulusai, szabálytalanul megállítja, meg is kapja a lapot.

65. perc. CSERE. Ennyi volt Agüeróban, az argentin csatár leballag, beáll Gündogan. Tervezett cserének tűnik, az nyilvánvaló, hogy Agüero játékhiányos és messze van legjobb formájától.

64. perc. David Luiz tüzel elég éles szögből, lövése szögletre pattan.

63. perc. SÁRGA LAP! Tierney „veszi fel” a labdát a bal szélen, Joao Cancelo eltiporja.

60. perc. Inkább csordogál – legalábbis a helyzeteket tekintve… – a mérkőzés, Mahrez és Gabriel kezd a jobb szélen különös társastáncba. Pep Guardiola pedig cserére határozza el magát, Ilkay Gündogan áll be hamarosan.

55. perc. Mahrez addig keresi a lövőhelyzetet, amíg megtalálja, Leno véd.

51. perc. Tierney rúg egészségeset a labdába, amely hirtelen elkezd csapódni, de nem hozza azért a szívbajt Edersonra, a háló tetején landol.

46. perc. KEZDÉS, HELYZET, SÉRÜLÉS! Na, „elszabadult” a második játékrész. Pépé kerül helyzetbe, de fejeséből nem lesz gól, ráadásul meg is sérül az Arsenal támadója, ápolás.

1. FÉLIDŐ

45+1. perc. Még egy szöglet belefér, Saka beadását tisztázták a hazaiak. Szinte minden veszélyes vendégakcióban benne van Saka keze (lába...) Gabriel lő, nem találja el a kaput, FÉLIDŐ, MANCHESTER CITY–ARSENAL 1–0. Mindenképpen megérdemelt a hazaiak vezetése, a City veszélyesebb és irányítani tud, de a londoniak helyzete közel sem reménytelen.

45. perc. Aké nagyon szép közbelépéssel akaszt meg egy londoni támadást. 1 perc a ráadás.

40. perc. NAGY EGYENLÍTÉSI LEHETŐSÉG! Saka kényszerítőzik Aubameyanggal, aki tökéletes ütemben hozza ziccerbe társát, a fiatal szélső lövését viszont Ederson védi, szöglet! Az Arsenal első igazán nagy helyzete!

38. perc. Edersonnak kell kitolnia egy kapu felé csavarodó szögletet.

35. perc. FODEN KIHAGY EGY ZICCERT! Sakára zúdul rá a City letámadása, a manchesteriek labdát is szeretnek, ziccerig is játsszák, csak Foden nem tudja berúgni, Leno nagyot véd lábbal!

34. perc. Gyönyörűen adogat a Manchester City, de előbb Agüero nem tudja megtalálni Sterlinget, majd Mahrez lő éles szögből, jobbal kapu fölé. Egyértelmű fölényben Guardiola csapata. Az Arsenal eddig szinte csak a bal oldalon próbálkozik.

27. perc. LENO NAGYOT VÉD! Mahrez befelé cselez jobbról, ballal lő, Leno odaér, szögletre nyomja a labdát.

26. perc. Újabb Arsenal-lehetőség, Tierney lövése lepattan, Pépé fejese kapu mellé megy.

25. perc. SZÉP JÁTÉK! Saka dob be egy cselt, betör a tizenhatoson belülre, lövőhelyzetbe kerül, éles szögből leadott lövését viszont kitolja Ederson.

23. perc. VEZET A MANCHESTER CITY, STERLING, 1–0!!! Remek City-akció, Mahrez Agüeróhoz játszik, Agüero Fodenhez tolja ki a labdát, a fiatal középpályás becsapja Bellerínt és ziccerbe kerül, lövését Leno védi, balszerencséjére a kipattanó Raheem Sterling elé kerül, ő meg ballal a kapuba lő.

20. perc. De Bruyne hiányában azért nem ötletektől sziporkázó a City támadójátéka, az Arsenal, ha kell, türelmesen visszaáll és várakozik, kezdjenek a manchesteriek valamit a fallal, ha tudnak. Egyelőre nem tudnak.

16. perc. Sterling balról befelé indul, Agüero keresztbe fut, hogy helyet csináljon neki. A szélső lövése lepattan a blokkról.

14. perc. SÁRGA LAP! Saka lefordul Rodriról, aki visszahúzza a szárnyvédőt, meg is villan a lap.

12. perc. Hazai szöglet után Foden tüzel, lövése lepattan, újabb sarokrúgás.

11. perc. Gabriel irányoz egy labdát a semmibe. Az Arsenal támadásépítése eddig döcög…

6. perc. Rúben Dias majdnem labdát veszít saját tizenhatosa előtt, de végül megússza. Támad a City, Mahrez forgatja Tierney-t, beadását Agüero fejeli a kapu fölé.

3. perc. Foden beívelését fejeli ki Tierney.

1. perc. Útjára indult a labda! EGYBŐL HELYZET! Rijad Mahrez 40 másodperc után 21 méterről csavar a kapu mellé.

Az Arsenal csapatában az utolsó pillanatban változtatás: Rob Holding megsérült a bemelegítés közben, David Luiz a helyén.

Jönnek a csapatok az üres Etihad gyepére. A Citynek igen jó hír, hogy végre van center, hiszen Sergio Agüero immár bevethető. Mivel a két csapat szerelése egyáltalán nem üti egymást, „teljesen logikus”, hogy a Manchester City világoskék-fehér hazai mezét tiszta kék harmadik mezével „kontrázza le” az Arsenal.

• Az Arsenal bajnoki mérkőzésen 2015. december 21-én győzte legutóbb a Manchester Cityt (2–1 hazai pályán). A City otthonában szintén 2015-ben nyert legutóbb PL-meccset (az is 2–1 volt). A legutóbbi siker óta 2 döntetlen, 7 vereség. Az FA-kupában júliusban azonban az Arsenal győzött.

• A City első három mérkőzéséből csak 4 pontot szerzett és szokatlan (alulnézeti) perspektívából szemléli a tabellát. Az Arsenal három mérkőzését megnyerte, a Liverpool elleni rangadót viszont elveszítette.

A legutóbbi (FA-kupa) találkozó után Arteta (balra) örülhetett. Ismét túl tud-e járni Guardiola eszén? (Fotó: AFP)
A legutóbbi (FA-kupa) találkozó után Arteta (balra) örülhetett. Ismét túl tud-e járni Guardiola eszén? (Fotó: AFP)

• A Manchester City a legutóbbi hat bajnokiját mind megnyerte az Arsenal ellen, s ötször három gólt ért el.

JÓ ESTÉT KÍVÁNUNK! A nap második nagy rangadója kezdődik hamarosan az angol Premier League-ben. Az elsőn, a Mersey-parti derbin az Everton 2–2-re végzett a Liverpoollal, így biztos, hogy megőrzi első helyét az 5. fordulót követően is. A Chelsea ezt követően 3–3-as döntetlent játszott a Southamptonnal, most pedig következik a Manchester City–Arsenal, tartsanak velünk! Mint láthatjuk, a gólok most sem apadtak el...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik