A bankszámlát nem lehet kitenni a vitrinbe: miért maradt Kaká?

M.G. M.G.M.G. M.G.
Vágólapra másolva!
2009.01.20. 09:54
A Manchester City tulajdonosai megint szívhatják a fogukat. Lehetnek ők a legnagyobb befektetők a futballvilágban, úszhat a pénzben a klub, kínálhatnak bármennyit a világsztároknak, azok mégsem hajlandóak az Eastlandsre költözni – hétfőn Kaká dobta vissza az ajánlatukat. Hogy miért? Ennek jártunk utána az angol labdarúgás prominens személyiségeinek segítségével. A legjobban talán Fernando Torres, a Liverpool csatára fogalmazott: a bankszámlát nem lehet kitenni a vitrinbe…
A milánóiak mennyországa a City-drukkerek pokla: Kaká marad
Fotó: Reuters
A milánóiak mennyországa a City-drukkerek pokla: Kaká marad
A milánóiak mennyországa a City-drukkerek pokla: Kaká marad
Fotó: Reuters
A milánóiak mennyországa a City-drukkerek pokla: Kaká marad

A BANKSZÁMLA ÉS A VITRIN

A City gondjait legjobban talán Fernando Torres, a Liverpool spanyol klasszisa foglalta össze.

„A Citynek előbb az UEFA-kupában, vagy a BL-ben kell játszania, mert nagy játékos addig nem akar hozzájuk szerződni. A nagy játékosoknak trófeák kellenek, dicsőség, és a City még Angliában sem versenyképes. Kaká nem megy egy ilyen klubba, bármit is adnak. Egy labdarúgó a karrierje végén a trófeáit akarja nézegetni, arra akar visszaemlékezni, amit nyert pályafutása során. Most képzeljük el. Tíz év múlva körbenéz, nincs trófea, nincsenek érmek, mintha semmiért játszott volna. Van egy fantasztikus autója, háza és rengeteg pénze, de mit számít? A bankszámlát nem lehet kitenni a vitrinbe.”
Nem jött össze. Hiába kínált őrült összeget a Manchester City labdarúgócsapata Kakáért, az AC Milan brazil klasszisáért (az átigazolási sagát percről percre itt követheti!), a támadó középpályásnak nem kellett a City pénze, és maradt a milánói piros-feketéknél. Hogy miért? Nos, ennek több összetevője is van. Megkíséreljük összefoglalni, segítségül hívva szakembereket és játékosokat egyaránt.

Az első ok a presztízs. Ugyan a gúnyos United-cukkolás („Pénzen nem lehet történelmet venni!") sántít kicsit – a Citynek bajnoki, kupa-, Ligakupa- és európai kupagyőzelme is van –, de tény: a „kékek” közelmúltja nem valami fényes.

Ez pedig nagyon sok mindent meghatároz az átigazolási piacon is. Hiába a pénz, egy, a középmezőnyben vergődő, európai szereplésről az esetek többségében csak álmodó csapat nem lesz vonzó az igazán jó játékosoknak.

„A karrierem szempontjából öngyilkosság volna, ha a Citybe mennék. Miért tenném? Teljesen értelmetlen lenne” – nyilatkozta Cesc Fabregas, az Arsenal spanyol klasszisa, aki pedig mindössze 21 éves, és nem is nyert meg mindent, ami megnyerhető, tehát (még) erős a motivációja a trófeahalmozásra.

Az, hogy az öt évvel idősebb, már tényleg (szinte) minden címet begyűjtő Kaká is erre a következtetésre jutott, ugyancsak nem meglepő. Egy ilyen szintű játékosnak ugyanis az az eshetőség, hogy lemaradhat az európai kupaküzdelmekről, és a bajnoki 5. helyért küzd az elsőség helyett, nem vonzó – márpedig ebben az évben még a zseniális brazillal sem jutna előrébb a City.

A PÉNZ NEM MINDEN

Amikor David Beckham mondja csapattársának, hogy a pénz nem minden, jobb hallgatni rá – nézzük, mit szólt a Milan középpályása a Kaká-ügyhöz, még a brazil bejelentése előtt!

„A Milan a világ egyik legnagyobb klubja, és a labdarúgás nem mindig a pénzről szól. Olyan játékos nincs, aki a pénzre gondol a futball előtt.”
Egy fecske nem csinál nyarat, mondják, no de hol a Citynél az az egy fecske?

A manchesterieknek világklasszis játékost még nem sikerült szerződtetniük (nem, Robinho az eddigi európai teljesítménye alapján nem az, bármilyen tehetséges is…), „csak” jó játékosokat a Premier League-ből és külföldről.

Amíg viszont nincs eredmény és világklasszis, addig nem jönnek a többiek sem, és az arab tulajdonosok könnyen ráébredhetnek arra, hogy a jelenleginél azért okosabban is lehetne építkezni.

Egy jó menedzserrel és a City anyagi forrásaival az európai kupaszereplést a nagy konkurencia ellenére is biztosítani lehetne. Ehhez viszont nem szupersztárok kellenek, hanem a bajnokságban már korábban bizonyító, nagyon jó futballisták, megspékelve néhány fiatallal – érdekes, a City akadémistái kevesebb lehetőséget kapnak a „hatalomátvétel” óta. Hogy Sven-Göran Eriksson bízott jobban a fiatalokban? Vagy azok formája esett vissza? Ez jó kérdés…

ÁLOMVILÁG

„Egyszerűen alig tudom valósnak tekinteni az ajánlatot. Mondhatnák nekem a tulajdonosok, hogy milliárdosok, de nem látok a szavak mögé. Ráadásul elképesztő, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben egy ilyen ajánlat létrejöhet” – mondta Arsene Wenger, az Arsenal menedzsere, aki szerint a City-tulajok álomvilágban élnek.
A City addig nem fog előrelépni, amíg a középmezőnyben vegetál. A Chelsea példája mutatja, hogy a rengeteg pénz igenis hozhat eredményeket, csakhogy a londoniak hosszú ideje az élmezőny tagjai voltak az Abramovics-éra előtt is, még ha nem is a bajnoki címre, hanem a dobogóra hajtottak többnyire.

Egy KEK-győzelem, FA-kupa-sikerek, Vialli, Di Matteo, Zola, Hasselbaink és számottevő eredmények után már könnyebben lehet szórni a pénzt edzőre, játékosokra, és összehozni egy bombaerős csapatot. A 11. helyről, Micah Richardsszal, Didi Hamann-nal, Danny Millsszel, Shaun Wright-Phillipsszel (és ezt nem a lebecsülés mondatja velünk) ugyanez jóval nehezebb, szinte lehetetlen.

Kaká helyett alighanem kisebb lépésekben kellene gondolkodni a City vezetőségének. Mert pénz, paripa, fegyver van, de a presztízs visszanyeréséhez munkára és élmezőnybeli tagságra van szükség. Bellamyra, De Jongra, Bridge-re – nem világklasszisokra.

És nem is százmilliós ajánlatokra.

A CITY ÉS A CHELSEA – a milliárdosok előtt

Nézzük meg a két „újgazdag” klub szereplését Abramovics, illetve Manszur sejk érkezése előtt! (Zárójelben a Premier League-ben elért helyezések.)

Chelsea: 1997–98 (4. és Ligakupa-győztes), 1998–99 (3.), 1999–2000 (5. és kupagyőztes), 2000–01 (6.), 2001–02 (6.), 2002–03 (4.)

Man. City: 2003–04 (16.), 2004–05 (8.), 2005–06 (15.), 2006–07 (14.), 2007–08 (9.), és az 1976-os Ligakupa-győzelem óta nem nyert trófeát!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik