Westbrook 54 pontja is kevés volt Indianában

ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2015.04.13. 09:32
null
Russell Westbrook tündökölt, de az Oklahoma kikapott Indianában (Fotó: Reuters)
Bár Russell Westbrook 54 pontos karriercsúcsig jutott, a Thunder kikapott Indianában az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) vasárnapi játéknapján, így nem tudta kihasználni a Pelicans houstoni vereségét. A Phoenix aktív keretben nem szereplő játékossal próbálkozott a Spurs ellen, a Boston 39 pontot vert a tartalékos Cavsre, a Bucks kiütötte a Brooklynt, a Detroit a Charlotte-ot, George Karl visszatért Denverbe, a Washingtonnak pedig nem okozott gondot a második sorral felálló Atlanta. Íme, a részletek!

 

Milwaukee Bucks–Brooklyn Nets 96–73

Örömteli magasságban. Az első félidőben nem felnőtt, hanem inkább lealacsonyodott ellenfeléhez a vendéglátó, mely csupán 41 százalékos hatékonysággal dobott, így szoros mérkőzésállással vonultak pihenőre. A fordulás után Iljasova (8/12 mezőnyből, 3/6 tripla), s vele együtt a teljes Bucks megtáltosodott, ebben a játékrészben 12, a záró etapban pedig 9 egységet vertek az ellenfélre, meggyőző különbséggel nyerték a találkozót. A Nets mindössze 32 százalékkal dobott mezőnyből, mely szezonbeli negatív csúcs a Bucks ellenfelei közül. Sikerével a Milwaukee biztosította helyét a rájátszásban, mely komoly eredmény a tavalyi, 67 vereséges szezon után. Kidd az NBA történetének első edzője, aki karrierje első két évében két különböző csapatot vezényelt a playoff-ba.

Nehéz lesz a vége. Lopeznek köszönhetően egészen a félidőig meccsben tudott maradni a vendég együttes, pedig sok jel nem utalt arra, hogy érdemesek lennének rá. Williams (9 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz) 1/11-gyel kezdett – és zárt –, de Bogdanovic is csupán 3/9-cel dobott mezőnyből, 21 eladott labdát hozott össze a Brooklyn. Tetézte a vendégek baját, hogy a külső dobások nem jöttek, szinte kizárólag a közeliekre támaszkodhattak – bár több pontot szereztek a festékből (42–38), ám ez keserű vigasz. Kilátástalan játékkal maradt alul a Nets, melyet megcsapott a kiesés szele. Viszont még így is saját kezében tartja a sorsát, ha biztosan rájátszásba szeretne kerülni, akkor a hátralévő két mérkőzésén a Chicagót és az Orlandót is le kell győznie.

A Bucks legjobb dobói: Iljasova 21/9, Mayo 17/9, Middleton 16
A Nets legjobb dobói: Lopez 12, Jack 11/3, Plumlee 11

Boston Celtics–Cleveland Cavaliers 117–78

Útban a rájátszás felé. Ahogy sokan már előre borítékolták, a tartalékoló Cavs ellen a pénteki után második találkozóját is megnyerte a Boston, melynek minden esélye megvan arra, hogy bejusson a rájátszásba. Úgy tűnt, hogy már az első negyed elején döntésre viszi a mérkőzést a házigazda, de komoly megingás jött a gyors kezdés után. A második játékrészben viszont már hengerelt a Boston, 25 pontot vertek ellenfelükre, mindössze 9 pontot kaptak Turnerék. A lehengerlően, gyorsan támadó Keltáknál heten jutottak tíz pont fölé és Stevens mester minden játékosának megfelelő játékidőt tudott biztosítani, Smarton kívül viszont senki nem töltött 28 percnél többet a parketten. A legutóbbi öt mérkőzéséből négyet nyerő Boston az utolsó két találkozóján a Raptors-t és a Bucks-ot fogadja.

A pihentetés velejárója. Bár a vendég gárda teljes kerettel melegített, a mérkőzést egyaránt végig a padról kísérte figyelemmel James, Irving, Love, és JR Smith, egyikük sem lépett pályára. Ez a tény nagyjából be is határolta a csapat esélyeit. A 0–9-es kezdés után 18–3-as etappal válaszoltak a Lovagok, viszont ezzel a szakasszal ahogy az első negyed, úgy a találkozó érdemi része is véget ért számukra. Az első félidőben 12 eladott labdát (végül 24) számolt a Cavs és dobóhatékonysága a 30 százalékot sem érte el. A kötelező feladatot végrehajtották a vendégek, sérülés nélkül hozták le a meccset.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 17/6, Turner 15, Bradley 12/6
A Cavaliers legjobb dobói: Shumpert 15/3, Jones 14/3, Thompson 14

Detroit Pistons–Charlotte Hornets 116–77

Szinte a feldobásnál eldőlt. Már az első támadásoknál látszott, hogy más szinten van ma a Pistons és az első negyed végére 30–10-es előnyt építettek ki Jacksonék – ez a második játékrész közepén 49–17-re hízott és innentől a 30 pont körül fórt őrizte a hazai csapat. Amellett, hogy Drummond nagyon hamar letette a névjegyét a gyűrű alatt, Meeks és Tolliver vezetésével 16 triplát pörkölt be a Detroit, a Hornets pedig teljesen lélektelenül és motiválatlanul lézengett a pályán – a vége egy újabb kiütéses vereség lett a vendégek szempontjából.

Majd jövőre. Mindkét csapatnál ez lehet a mottó jelenleg, a Pistonsnál érdekes kérdés lesz Reggie Jackson és a felépülő Brandon Jennings helyzete, de nagyobb a kérdőjel Monroe és Prince esetében, hiszen mindketten szabadügynökök lesznek nyáron. A Charlotte ígéretes szezont futott, de a rengeteg sérülés miatt nem lehetett esélyük a rájátszásra – a Stephenson-projekt bedőlt, kérdés, hogy merre és mennyit tudnak lépni a holtszezonban.

A Pistons legjobb dobói: Meeks 24/12, Tolliver 17/15, Monroe 17
A Hornets legjobb dobói: Vonleh 16/3, Henderson 14, Roberts 11

Denver Nuggets–Sacramento Kings 122–111

Látványos meccs volt. A védekezéssel egyik fél sem igazán törődött, a lerohanásokat, látványos passzokat, zsákolásokat keresték folyamatosan – ebben most ennyivel jobb volt a Denver. Kenneth Faried kitombolta magát, szezoncsúcsot jelentő 30 pontot rámolt be, de Wilson Chandler is beszórt 21 egységet a hazaiaknál, a Kingsnél a továbbra is remeklő Casspi vitte a prímet (22 pont, 7 pattanó, 7 gólpassz). Mindkét gárda 50 százalék felett dobott mezőnyből és együtt hatvan gólpasszt osztottak szét, a Denver szép meccsel búcsúzott erre a szezonra a közönségétől – bár 2003 óta először zártak otthon negatív rekorddal.

George Karl visszatért. Két éve még az Év Edzője volt a Denver kispadján a Sacramento jelenlegi szakvezetője, de kisebb meglepetésre a szezon után kirúgták – most a Kings mestereként először térhetett ide vissza. Új csapata (alapemberei nélkül) nem nehezítette meg a Nuggets dolgát (ahol korábbi segítője, Melvin Hunt a tréner), a hazaiak hamar megszerzett előnye kitartott a végéig – kérdés, hogy melyikük lesz vezetőedző jövőre...

A Nuggets legjobb dobói: Faried 30, Chandler 21/9, Foye 16/9
A Kings legjobb dobói: Casspi 22/3, McLemore 20/6, McCallum 14/3

Indiana Pacers–Oklahoma City Thunder 116–104

Westbrook megtett mindent. Az OKC sztárjáról már többször beszélhettünk idén szuperlatívuszokban, ezúttal megpróbált mindent korábbit felülmúlni. Ahányszor megkapta a labdát (és nyilván mindig megkapta) megindult a gyűrű felé és nem kérdezett: ennek 43 dobáskísérlet és 54 pontos karriercsúcs lett a vége. Emellett egy lepattanó és két gólpassz hiányzott számára a tripla duplához, brutális teljesítménye azonban végül nem ért győzelmet: bár az első negyedben beszórt 22 egységet és az utolsóban is húszat, a Pacers kontrollálni tudta ezt és egy 10–1-es etappal lezárta a találkozót. A vereségnél is nagyobb baj az OKC számára (hiszen a Pelicans is kikapott), hogy Westbrook megkapta 16. technikaiját, ami egymeccses eltiltást eredményez automatikusan – bár Scott Brooks bízik benne, hogy ezt végül eltörlik.

Ellenállt és kulcsfontosságú sikert aratott az Indiana. A hazaiak nem tudtak mit kezdeni Westbrookkal (bár a pontgyáros így is 50 százalék alatt dobott), de mindenki mást le tudtak védekezni – csapatszinten csak 43 százalékkal tüzelt az OKC. Frank Vogel csapata okosan használta ki a vendégek hibáit, 53 százalékkal dobott mezőnyből és kulcspillanatokban mindig villanni tudott valaki – CJ Miles 30 pontos szezoncsúcsa mellett George Hill, Hibbert, West és George is fontos kosarakkal jelentkezett. A jóval kulturáltabb és tudatosabb kosárlabda eredményre vezetett, a Nets vereségével utolérték Lopezéket.

A Pacers legjobb dobói: Miles 30/18, G. Hill 19/6, Hibbert 17
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 54/15, Waiters 16/6, Kanter 13/3

Washington Wizards–Atlanta Hawks 108–99

Visszatért Wall és a félelmetes támadójáték. Két kiült találkozó után újra pályára lépett a Wizards irányítója és a gárda újfent a szebbik arcát mutatta: már az első negyedet 38–22-re nyerték a fővárosiak. A tartalékos Atlanta nem tudta tartani a lépést a hazaiakkal, könnyedén, húsz pont feletti előnyben játszott végig a Washington és bár néhány könnyelmű eladott labda (Wall tízzel zárt) után felzárkóztak Schröderék, igazán szorossá nem tudták tenni a találkozót.

Playoffra készülve. A sérült Millsap mellett Budenholzer pihentette Teague-et, Korvert, Horfordot és Carrollt is, így a második sor lépett pályára a vendégeknél. Mike Scott most is remekelt, de a rengeteget rohanó és pontosan dobó Wizards ellen ez most kevésnek bizonyult, bár nyilván az eredmény teljesen lényegtelen a Hawks számára – a tréner szerint hazai pályán játszatni fogja a kezdőcsapatát, a Chicago elleni találkozóról pedig még nem döntött.

A Wizards legjobb dobói: Wall 24/6, Beal 17/6, Gortat 15
A Hawks legjobb dobói: Scott 19/9, Jenkins 17/6, Schröder 14, Mack 14

Houston Rockets–New Orleans Pelicans 121–114

A Houston rohant, a Pelicans nem. A hazaiak 21 pontot szereztek gyorsindításból, eközben a vendégek egyet sem – a 30 egységig jutó James Harden vezérletével átfutott a Rockets a Pelicans védekezésén. Ezek végén nagyon sokszor csaptak oda a vendégjátékosok, ennek köszönhetően 48 büntetőt dobhattak a texasiak a Pelicans 22 szabaddobásával szemben – ezt a különbséget nem tudták eltüntetni Davisék, főleg úgy, hogy belül Howard is masszív dupla-duplával segítette csapatát.

A negyedik negyed döntött. Három játékrész után egyenlő volt az állás, ám az utolsó etap elején a Brewer-Howard páros sorozatban 14 egységet termelt be és ezzel kilencpontos előnyt építettek ki a hazaiak. Hiába jutottak heten is tíz pont fölé a vendégeknél, Monty Williams szerint a negyedik negyed elején mutatott védekezés és Brewer aktivitása eldöntötte a találkozót a Houston javára, a különbség már nem változott jelentősen a végső dudaszóig. A vereség ellenére még mindig saját kezében van a Pelicans sorsa, a Rockets pedig jelenleg hatodik, holtversenyben az ötödik Memphisszel és a harmadik Clippersszel.

A Rockets legjobb dobói: Harden 30/3, Brewer 20, Howard 19
A Pelicans legjobb dobói: Davis 27, Holiday 17/9, Anderson 15/6

San Antonio Spurs – Phoenix Suns 107-91

Takaréklángon is sima győzelem. A Spurs nem erőltette meg magát különösebben, Tim Duncan és Tony Parker is csak 26 perc körül játszott, de így is meglett a zsinórban 11. siker. Duncan a limitált játékidő alatt hozott össze dupla-duplát (22 pont, 10 pattanó, 2-2 labdalopás és blokk), és Kawhi Leonard sem állt ettől messze (18 pont, 9 pattanó). A szoros első negyed után a Spurs cseresora is villantott, az ebben a játékrészben 10 egységet szóró Marco Belinelli (13 pont) vezetésével 10 pont fölé emelték a különbséget, amit az esetlegesen támadó Suns képtelen volt ledolgozni. A Spurs második helyen áll Nyugaton, ha csütörtök hajnalban nyernek New Orleansban, ott is zárnak.

Nemtörődömség Phoenixben. Látványosan összezuhant a Suns azok után, hogy elvesztette esélyét a rájátszásra – a bajnok ellen sem tudtak felpörögni. Szokás szerint Gerald Green (23 pont) igyekezett a padról, Eric Bledsoe dupla-duplázott (20 pont, 10 gólpassz) – de itt el is fogytak a jól teljesítők. A játékosok mellett a személyzet sem érdemel piros pontot, ugyanis a szombaton véglegesített szerződésű Jerel McNealt egyszerűen elfelejtették betenni az aktív játékosok listájára, ennek ellenére az első negyed végén több, mint 2 percet volt a pályán. Technikai hiba lett a jutalma a kispadnak, illetve McNeal statisztikáját (egy elrontott mezőnykísérlet) a pályára sem lépő, bokáját kúráló Brandon Knight kapta...

A Spurs legjobb dobói: Duncan 22, Leonard 18/3, Belinelli 13/6, Joseph 13/3
A Suns legjobb dobói: G. Green 23/6, Bledsoe 20, Mark. Morris 12/3

Los Angeles Lakers–Dallas Mavericks 106–120

Történelmi est. Soha nem fordult elő, hogy a Dallas 4–0-ra hozza az alapszakaszt a Lakers ellen, sőt a Nowitzki-érában sokáig kifejezetten mumus volt a Los Angeles otthona. A ma hajnali meccsen azonban nem volt pardon, a Denver után a Lakers ellen is elérte a 120 pontot a rendes játékidőben a Mavs – apró különbség, hogy az ellenfél most nem tudta felvenni a ritmust. A vendégeknél a pihentetésből visszatérő (egyébként a Lakers-szel hírbe hozott, nyáron lejáró szerződésű) Rajon Rondo kis híján tripla-duplázott (11 pont, 11 gólpassz, 8 pattanó), de a veterán frontcourt (Chandler, Nowitzki, Jefferson) is kitett magáért, 53 ponttal oktattak. A vendégeknek jól jött, hogy gyakorolhatták kicsit a támadójátékot, aminek a vége 31 gólpassz és 54 százalékos mezőnymutató lett.

Clarkson hajt az Év Újoncötöséért. A Lakers második körben draftolt hátvédje a legnagyobb nyereség az idei vesszőfutásban, ma is igyekezett felvenni a kesztyűt Rondóval (26 pont, 6 gólpassz), mellette egy másik újonc, a 10 pontos, 19 pattanós dupla-duplát hozó Tarik Black is villogott. A nyolcfős rotációból heten érték el legalább a 10 pontot, kiharcoltak 36 büntetőt, de a védekezésük átjáróház volt, így 59. vereségüket is összeszedték – ha a hátralévő két, Kings elleni meccsüket is elvesztik, akkor a klub történetének legrosszabb mérlegével zárhatnak.

A Lakers legjobb dobói: Clarkson 26/9, Brown 18/6, W. Johnson 16/12
A Mavericks legjobb dobói: Chandler 20, Jefferson 17/6, Nowitzki 16/6

NBA, ALAPSZAKASZ
Boston Celtics
–Cleveland Cavaliers 117–78
Milwaukee Bucks–Brooklyn Nets 96–73
Detroit Pistons–Charlotte Hornets 116–77
Denver Nuggets–Sacramento Kings 122–111
Indiana Pacers
–Oklahoma City Thunder 116–104
Washington Wizards
–Atlanta Hawks 108–99
Houston Rockets–New Orleans Pelicans 121–114
San Antonio Spurs–Phoenix Suns 107–91
Los Angeles Lakers–Dallas Mavericks 106–120

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik