Vége: újra bajnok a Golden State Warriors

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2022.06.17. 07:31
null
A Warriors 2015 óta negyedszer lett bajnok (Fotó: Getty Images)
A Celtics csak kapaszkodni tudott az NBA-nagydöntő hatodik meccsén, de a második negyedtől kezdve végig a GSW kezében volt az este – Stephen Curry lett az MVP.

 

 

Bajnok a GSW. A Boston szájíze szerint kezdődött a hatodik mérkőzés, a hazaiak ugyanis kőkemény védekezéssel és néhány pontos dobással rögtön egy 14–2-vel nyitották az estét, úgy tűnt, hogy megvan a szükséges agresszivitásuk ahhoz, hogy az ő akaratuk érvényesüljön. A Warriors azonban Andrew Wiggins és Klay Thompson fontos villanásaival „berúgta magát” elöl, hátul még egy fokozattal feljebb kapcsolt és elkezdett közelíteni, majd az első negyed végén elindított egy bajnoki címről döntő futást: a második játékrészre átnyúlva egy 21–0-t (!) repesztett Steve Kerr alakulata összesen négy játékperc (!) alatt. 26–37 után átmenetileg még válaszolt a Celtics, de aztán megint a GSW percei következtek és a különbség húsz pont fölé hízott, elhűlve figyelte az eseményeket a bostoni publikum. A nagyszünet után Al Horford vezetésével elkezdte bedobálni a tripláit a Boston, de a Warriorsnak volt válasza, Steph Curry három, Otto Porter Jr. két alkalommal talált be kintről, amivel tartották a különbséget a vendégek. A Celtics azért a kiesés szélén táncolva még összeszedte minden erejét és egy utolsó rohamot intézett a szezon megmentéséért, még a harmadik negyed végén visszajött kilenc-tíz pontra, aztán a GSW átmeneti válasza után öt perccel a mérkőzés vége előtt 78–86-nál járt a legközelebb a második negyed eleje óta. Ennél tovább azonban nem jutott: Andrew Wiggins bevert egy megnyugtató triplát, Klay Thompson labdát szerzett, betalált Draymond Green és Curry, majd utóbbi három percnél egy hármast is elsüllyesztett – ezt már a rá jellemző „aludni küldős" jelenetével ünnepelte, érezhető volt, hogy itt a vége. Fordulat már nem is történt, így a döcögős kezdés után igazából végig dominálva, szenzációsan védekezve és ellenfelét 90 ponton tartva sorozatban harmadik meccsét is megnyerte a Golden State, ezzel pedig visszaült az NBA trónjára: két „kihagyott", sérülésektől hemzsegő, „pihenő" év után újra eljutott a nagydöntőbe, amelyben három szezon után ismét győzött, így nyolc szezon alatt negyedik bajnoki címét ünnepelheti.

Curry lett az MVP. Nem lehetett komoly kérdés, hogy ki kapja meg a nagydöntő legértékesebb játékosának járó trófeát, ugyan az ötödik meccset „lepihente" Steph Curry, de hiába Andrew Wiggins remeklése, egyértelműen kilógott a mezőnyből az irányító, méghozzá nem is kevéssel. Ezen az estén is végig kontrollálta az eseményeket, folyamatosan bontotta a bostoni védekezést, szervezte a játékot, fáradhatatlanul dolgozott, rohangált elöl és hátul is, amikor kellett, akkor egyéni villanásokból süllyesztett el nagyon fontos duplákat és pláne látványos, távoli hármasokat. Végül 34 ponttal, 7 lepattanóval, 7 gólpasszal és 6/11 triplával zárt, ezen a mérkőzésen is ő volt a legjobb, így teljesen megérdemelten lett ő a döntő MVP-je – a negyedik bajnoki címmel először jött neki össze ez is. Mellette most is jó volt Wiggins (18 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés, 3 blokk) és Green (12 pont, 12 lepattanó, 8 gólpassz, 2 labdaszerzés, 2 blokk), Jordan Poole is hozzátett 15 pontot a padról, csapatként 19 triplát bombáztak be 41 százalékkal, 15 támadópattanót szedtek le és pokolian megnehezítették a Boston dolgát. A hazaiak vereségét elsősorban a 23 eladott labda okozta, ez visszatérő problémaként pont a legfontosabb pillanatokban jelentkezett, így bár ők is 39 százalékkal tripláztak, illetve most nyertek a festékben, de egyáltalán nem tudtak felülkerekedni. Jaylen Brown (34 pont, 7 lepattanó, 5/11 tripla), Robert Williams III (10 pont, 5 támadópattanó, 5 blokk) és Al Horford (19 pont, 14 lepattanó, 4/5 tripla, 2 labdaszerzés) meccsére nem lehet nagy panasz, Jayson Tatum (13 pont 6/18-as mezőnymutatóval) és Marcus Smart (9 pont 4/12-es mezőnymutatóval) dobásai viszont nem ültek, ráadásul a teljes kispad összesen öt (!) pontot tett hozzá. A Celtics összességében nem lehet elégedetlen a szezonjával, két győzelemre volt a bajnoki címtől, most először tűnt úgy, hogy reális esélye van a végső sikerre, de a döntő második felében egyértelműen „alulra" került – jövőre neki lehet futni újra.

NBA
NAGYDÖNTŐ, 6. MÉRKŐZÉS

Boston Celtics–Golden State Warriors 90–103 (22–27, 17–27, 27–22, 24–27)
Celtics legjobb dobói: Brown 34/15, Horford 19/12, Tatum 13/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 34/18, Wiggins 18/12, Poole 15/9

A NAGYDÖNTŐ MÉRKŐZÉSEI
Június 3.: Golden State Warriors–Boston Celtics 108–120
Június 6.: Golden State Warriors–Boston Celtics 107–88
Június 9.: Boston Celtics–Golden State Warriors116–100
Június 11.:Boston Celtics–Golden State Warriors 97–107
Június 14.: Golden State Warriors–Boston Celtics 104–94
Június 17.:Boston Celtics–Golden State Warriors 90–103

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–2, a Golden State javára

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik