Újabb rekordokat döntött a GSW, Anthony Davis ismét megsérült

ADORJÁN ISTVÁN, HEGEDŰS RÓBERT, GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)ADORJÁN ISTVÁN, HEGEDŰS RÓBERT, GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)
Vágólapra másolva!
2015.11.28. 09:03
135 ponttal, egy franchise- és egy NBA-rekorddal, illetve Steph Curry újabb pazar estéjével aratta idei 17. győzelmét a címvédő Golden State Warriors az észak-amerikai profi kosárliga alapszakaszában. Az Indiana remek játékkal vágott vissza a Chicagónak, Kevin Durant 34 ponttal vezette sikerre a Thundert, a Boston több mint harmincat vert a Washingtonra, James Harden 50 pontos estéjével pedig a Houston is legyűrte a Philadelphiát. A Spurs és a Heat jó védekezése ismét győzelmet ért, az Atlanta gyorsabb volt a Memphisnél, nehezen nyert a Cleveland, a Clippers viszont megszakította negatív sorozatát – a szenvedő alany az Anthony Davist ismét elveszítő New Orleans volt.

Charlotte Hornets–Cleveland Cavaliers 90–95Charlotte Hornets–Cleveland Cavaliers 90–95

Amikor borulnak a tervek. Végig tartotta a lépést a hazai alakulat ellenfelével, sőt, a legnagyobb differenciát Walkerék harcolták ki, 8 ponttal is vezettek már. A harmadik negyedben úgy tűnt, hogy tartani tudják a lélegzetvételnyi előnyt, a záró negyednek is vezetéssel vághattak neki – viszont a Cavs szerkezetbeli váltására nem akadt válaszuk, pedig Batum előtt (1/7 tripla) tiszta lehetőség adódott, hogy az utolsó percen belül fordítson a Charlotte, de a francia nagyon rövid dobást eresztett el.

Győzelmet ért az alacsony szerkezet. Hiába tértek vissza a sérültek, nem ment minden újra jól varázsütésre a Lovagoknál. Egy pillanatig sem játszhattak nyugodtan a vendégek, pedig James (8/20 mezőnyből, 13 lepattanó, 5 gólpassz) és Love (7/12, 16 lepattanó) egyaránt mély dupla-duplával jelentkezett. A negyedik negyedben a Dellavedova, Thompson, Jefferson, J.R. Smith, James ötöst szerepeltette Blatt mester, s ez a húzás döntőnek bizonyult, mert a vendégek fordítottak és hiába dobtak csak 42%-os pontossággal és vétettek 16 eladott labdát, behúzták a találkozót.

A Hornets legjobb dobói: Walker 18/3, Batum 17/3, A. Jefferson - Lamb 11-11
A Cavaliers legjobb dobói: James 25/6, Love 18/6, R. Jefferson 13/6

Orlando Magic–Milwaukee Bucks 114–90

Amikor semmi sem megy. Az eltiltását töltő Jason Kidd nem lehetett fiai mellett, akik elfogadhatóan tartották magukat az első félidőben - viszont a fordulás után támadásban is, de különösen védekezésben összeomlott a Bucks. Igaz, hogy az ellenfél nem sokkal játszott pontosabban, de a Milwaukee játékosai összesen 22 eladott labdát vétettek – ami pedig a legnagyobb problémaként hatott, hogy változtatás nélkül hagyták, hogy a Magic átrohanjon rajtuk a harmadik játékrészben, amivel elbukták a találkozót.

Skiles megtalálta a siker kulcsát? Bár előnnyel vonulhatott nagyszünetre a Magic, nem sok jel utalt arra, hogy a folytatásban legyalulják a vendéglátók ellenfelüket. Oladipo (7/12 mezőnyből, 6 lepattanó, 9 gólpassz) ismételten jól szállt be a padról, a kezdő pozícióban villogott Payton (10/12, 10 gólpassz), Fournier, Harris, és Frye pedig pazarul tripláztak (10/16). A harmadik negyedben 6-ból 6 hárompontost értékesítettek a hazaiak, 15 pontot tettek hozzá előnyükhöz, amivel megroppantották az ellenfelet és biztosították győzelmüket.

A Magic legjobb dobói: Payton 22/3, Harris 19/12, Oladipo 17
A Bucks legjobb dobói: Bayless 17/15, Antetokunmpo 17, Middleton 15/9

Boston Celtics–Washington Wizards 111–78

Gyors kilábalás a gödörből. A Nets és a Hawks elleni kudarcokat gyorsan eltemette a Celtics, hála ennek a kiütéses diadalnak. Remekül kihasználták Thomas-ék, hogy beragadt az ellenfél a rajtnál és gyorsan komoly előnyt építettek fel, így már nyugodtan játszhattak, ami hozta is az eredményt mind védekezésben, mind támadásban - ilyen kevés ponttal még nem zárt idén a Wizards és hat hazai játékos jutott legalább 12 pontig. A legkiemelkedőbb Sullinger (8/12 mezőnyből, 15 lepattanó) volt, aki alig több mint húsz perc alatt hozta össze szezonbeli ötödik dupla-dupláját.

Mi a Washington terve? Már az első félidőben közel húszpontos hátrányt szedtek be a vendégek, melyre gyorsan magyarázattal szolgál a kezdők dobóformája, mely tragikus 2/18-at mutatott. Nené alig több mint egy percet tölthetett a parketten, sérülés miatt kivált a játékból. A Wizards dobóhatékonysága alig érte el a 30%-ot, s olyan vezér, csapatjáték nélküli együttes benyomását keltette, mely nincs egy súlycsoportban, azonos bajnokságban ellenfelével. A lepattanózásban 46-58 arányban alulmaradó és 22 eladott labdát vétő vendégeknek alaposan el kell gondolkozniuk, mert idei 7 vereségükből hatot nagy különbséggel szenvedtek el.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 21/9, Sullinger 18, Crowder 17/9
A Wizards legjobb dobói: Dudley 19/9, Beal 16/3, Wall 10

New York Knicks–Miami Heat 78–97

Gerald Green feléledt. A Luol Deng helyén kezdő dobógép ebben az idényben túl sok hasznos dolgot még nem tett hozzá a Heat játékához, erre a meccsre azonban nagyon összekapta magát. 25 pontos szezoncsúcsot hintett, a negyedik negyed elején ebből pár perc alatt berámolt 12-t és ekkor lépett meg csapata – nem mellesleg nagyon megfogta Carmelo Anthony-t, aki az utolsó nyolc dobását zsinórban elrontotta. Green mellett Bosh és Wade emelhető ki a támadóoldalon, a többiek bőven felejthetőek, de védekezésben ezúttal is remekelt a gárda – Whiteside egymaga hat blokkot osztott ki, csapatszinten három triplát, a teljes második félidőben pedig csupán 29 pontot engedélyeztek a Knicksnek.

A fordulás után elfogyott a Knicks. Az első félidőben még ment a játék Carmelo Anthony-nak, Porzingis pedig a faultgondjai és kevés perce ellenére hasznos volt (összesen 11 pont, 8 pattanó, 2 labdaszerzés, 3 blokk), a New Yorknál járt a labda és vezettek már hét ponttal is – a nagyszünet előtt azonban egy futással fordított a Heat. Innentől már nem volt esélye a hazai csapatnak, a harmadik negyed utolsó hét percében három kosarat tudtak szerezni, majd a negyedik játékrész elején jött Green rohama, ami kiütésessé tette a floridai győzelmet. Négy nap alatt kétszer veszített Wade-ék ellen hasonlóan Derek Fisher csapata, így újfent 50% alá süllyedt a mérlege.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 11/3, Porzingis 11, Seraphin 10
A Heat legjobb dobói: Green 25/12, Bosh 20/3, Wade 17

Indiana Pacers–Chicago Bulls 104–92

Összeállt az Indiana. Az elmúlt 12 mérkőzésből a 10. győzelmét aratta a Pacers és ismét megmutatták, hogy mennyire egyben vannak. Öten érték el a tízpontos határt, nyerték a lepattanózást és gyakorlatilag az első negyed közepétől végig vezettek – a fővezér természetesen a 33 pontos és folyamatosan agresszív Paul George volt, de a többiek is elvégezték a feladatot. A védekezésüket is jól megszervezte Vogel, a festékből 42-28-ra nyertek és szinte csak triplákat engedélyeztek a Chicagónak – innen dobtak is 40% felett Miroticék, de a mezőnymutatójuk ezzel együtt is negatív szezoncsúcsot eredményezett.

Hiányzott egy vezér a Bullsból. Jimmy Butler csupán tíz dobást vállalt, Rose és Gasol pedig összesen 8/32-t hajított mezőnyből, egyedül a 25 pontos szezoncsúcsot szóró Nikola Miroticban bízhattak a vendégek – őt azonban túldobta az Indiana. Paul George-ra nem volt válasz, az első negyedben az ő vezérletével futott 17-2-t a Pacers, majd a második félidőben egymaga 24 pontot rámolt be és végig tartotta tíz pont körüli előnyét a hazai csapat – ugyan Mirotic jól játszott, nem volt senki, aki igazán elindítsa a vendégek rohamát.

A Pacers legjobb dobói: George 33/12, Miles 16/9, Mahinmi 15
A Bulls legjobb dobói: Mirotic 25/6, Butler 16/6, Hinrich 11/9

Houston Rockets–Philadelphia 76ers 116–114

Ez maradt a Houston esélye? A nem létező csapatjátékkal most már nem is próbálkozik a Rockets, de persze minek is, ha van egy ilyen pontszerző gépük, mint James Harden – a dobóhátvéd legutóbb 40-ig, ezúttal pedig 50-ig jutott. Szakáll 28 dobást és 20 büntetőt vállalt, kerek 50-ese mellé kiosztott nyolc gólpasszt, de eladott kilenc labdát – védekezni pedig sem neki, sem a többieknek nem volt ereje, különösen a periméteren. Ennek köszönhetően kis híján egy ilyen egyéni teljesítménnyel is kikaptak a liga legrosszabb csapatától, egy kései futásra és Howard büntetőire volt szükségük a sikerhez.

Kevés volt a franchise-rekord. Tizenegy pontos hátránnyal érkezett meg a negyedik negyedhez a Philly, ám ezt a 28 ponttal és 8 labdaszerzéssel (!) záró Robert Covington vezérletével ledolgozták, sőt fordítottak egy 24-8-as rohanással. Ez végül kevésnek bizonyult, mert Hardenék az utolsó percekben fordítottak és nyertek, de érdemes megemlíteni, hogy a Philly franchise-rekordot jelentő 16 triplát rámolt be – ezt az alacsony szerkezetnek köszönhették, mert Noel nem játszott, Okafor pedig 26 percet kapott, nélküle jobban működött a támadójáték. A vége viszont ismét bukta lett, a csapat az előző szezon végével együtt sorozatban 27. vereségét szenvedte el, ami a major ligák történetében új negatív rekordot jelent. Ha még egyszer kikapnak, akkor 0-18-cal fognak állni, és beállítják az idénykezdésre vonatkozó NBA-rekordot.

A Rockets legjobb dobói: Harden 50/18, Howard 14, Capela 13
A 76ers legjobb dobói: Covington 28/16, Canaan 23/12, Grant 18/9

Memphis Grizzlies–Atlanta Hawks 101–116

Az utolsó negyedre elfáradt a Memphis. Bár igyekszik egyre gyorsabban kosárlabdázni a Grizzlies, az Atlanta sebessége egyelőre más tészta – ezt két és fél negyeden keresztül bírták (30 triplát emeltek rá 40%-kal), ám itt elfogyott a lendület. Az addig meglévő hátrányát eltüntette a Hawks, minimális előnnyé formálta, majd a záró etapot 31-19-re nyerte meg – nem sokan dobnak 116 pontot a Memphisnek, de most ennyivel kellett megverni Gasolékat. Érdekesség, hogy ebben az újragondolt rendszerben Vince Carternek is van létjogosultsága, a veterán hátvéd 14 pontot, közte egy saját térfélről eleresztett hármast süllyesztett el a gyűrűben.

A védekezés jobb volt Horford nélkül. Támadásban nagyon fontos szerepe volt a Hawks centerének, hiszen 16 pontot, közte két triplát tett hozzá, ugyanakkor hátul ő nem igazán volt faktor – emiatt, illetve a faultgondjai miatt is viszonylag sok lehetőséget kapott Muscala és Patterson, velük pedig hátul jobban zárt a csapat. Paul Millsap lubickolt a small-ball ellen, Jeff Teague szintén parádés volt, de kezdi felvenni a ritmust újra Kent Bazemore is – az utóbbi hetek talán legjobb produkcióját nyújtotta az Atlanta.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 16/6, Barnes 15/9, Lee 14/6, Carter 14/12
A Hawks legjobb dobói: Millsap 23, Teague 20/12, Horford 16/6

Oklahoma City Thunder–Detroit Pistons 103–87

Durant csillogott, Westbrook szenvedett. Az utóbbi időben inkább Westbrook szokta pótolni Durantet, ám most az irányító rettenetes estét játszott – 5/14-es mezőnymutatója mellett 11 labdát adott el és 28 perc alatt ki is pontozódott. Ennek ellenére a második félidőben már csak egy csapat volt a pályán: szünetben még hét ponttal vezetett a Pistons, ám ekkor jött Kevin Durant, a harmadik negyedben egymaga beszórt 14 pontot (34 egységgel és 13 pattanóval zárt) és előbb fordított, majd a negyedik negyedben be is biztosította sikerét az OKC. A nagyszünet után teljesen elfogyott a vendégek ereje, 11/46 dobást süllyesztettek el innentől és a hajrában esélyük sem volt már a fordításra.

Ott verték meg a Pistonst, ahol a legjobban fáj. Bár a Detroitnak nem okozott fejfájást Westbrook, pontosan ott kaptak ki, ahol nem számítottak rá – lepattanózásban. A meccs előtt ők voltak a legjobbak, az OKC pedig a második legjobb ebben, de Kanterék 58-38-ra (!) diadalmaskodtak, miközben Andre Drummondot teljesen megfogták (15 pont, 7 pattanó, 7/16 mezőnyből) – ezt nem bírták el a vendégek, főleg úgy, hogy Reggie Jackson sem volt faktor (26 perc, 15 pont, 4/16 mezőnyből). Egyetlen vállalható teljesítmény sem akadt a Pistonsnál, ráadásul védekezésben nem tudtak mit kezdeni Kevin Duranttel, így ismét 50%-os a mérlegük.

A Thunder legjobb dobói: Durant 34/12, Ibaka 14, Westbrook 14/3, Kanter 14
A Pistons legjobb dobói: Morris 17/6, Drummond 15, Jackson 15/6

Denver Nuggets–San Antonio Spurs 80–91

Törd át a Spurs-falat. A texasiak védekezése teljesen megfogta a Denver játékát, támadásban pedig akkor váltottak ritmust, amikor kellett – az első félidőt egy 12-0-s, a harmadik negyedet egy 12-3-as etappal zárták le, majd a negyedik negyed elején két gyors triplával végleg eldöntötték a győztes kilétét. A főkolompos ismét Kawhi Leonard (25 pont, 7 pattanó, 6 gólpassz, 5 blokk, 4 labdaszerzés) volt, aki elöl-hátul elképesztő teljesítményt nyújtott, de említsük meg Jonathon Simonnst és Boban Marjanovicot is – előbbi a padról (és a D-ligából Ginobili helyére) beszállva 12 pontot tett hozzá, utóbbi viszont kezdett Tim Duncan helyén, mégis összesen hat percet töltött pályán.

Tehetetlen volt a Denver. A hazaiak csapatjátékát teljesen eltüntette a Spurs, az újonc Mudiay 14 dobásból szenvedett össze 9 pontot és három gólpasszt osztott szét, de a rutinos Nelson sem tudott megoldást találni. Neki legalább a dobásai ültek, mellette Gallinari és Barton próbálkozott becsülettel, de minden jobb szériájukra azonnal válaszolni tudott a San Antonio, Kawhi Leonard pedig mindenhol ott volt... A Nuggets mérlege 6-10-re romlott, kezdenek afelé haladni, ahova vártuk őket a szezon előtt.

A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 16/6, Barton 12/3, Nelson 12/6
A Spurs legjobb dobói: Leonard 25/6, Parker 13/3, Simmons 12/3

Phoenix Suns–Golden State Warriors 116–135

Nincsenek megfelelő szavak. A Golden State nem sokat törődött most a védekezéssel, de a támadójátékukra már a „videojáték" kifejezés sem elég jó – úgy dobtak 135 pontot, hogy a kezdők nem igazán voltak pályán az utolsó negyedben. Az első játékrészben 44 (!) egységet tettek fel a táblára Curry-ék, félidőben 75-nél tartottak, az MVP pedig már ekkor 27-nél – méghozzá 7/9 triplával. Curry végül 41-ig jutott a harmadik negyed végére és ekkor leültette őt Luke Walton, a GSW így is franchise-rekordot jelentő 22 hármast rámolt be, illetve NBA-rekordot jelentő 15-öt egy félidő alatt – méghozzá utóbbit húsz (!) kísérletből. Itt érdemes megemlíteni a tripla-duplázó Draymond Greent és azt a Leandro Barbosát, aki 23 perc alatt 21 pontot, közte 5/5 hármast pörkölt be...

Csak asszisztálni tudott a Suns. A hazaiak már az első negyedben húszpontos hátrányba kerültek, innentől pedig nyilvánvalóan nem túl nagy öröm játszani, főleg egy ilyen formában lévő Warriors ellen – becsületükre legyen mondva, ők tisztességgel lehozták a meccset. TJ Warren 28 pontos karriercsúcsot szórt a padról, de Bledsoe, ill. Knight is húsz felett zárt és a harmadik negyedben tudták is csökkenteni a hátrányt – igaz, tíz egység alá nem tudtak bemenni. Számukra ennél viszont most nagyobb probléma, hogy az első félidőben combhajlító-sérülést szenvedett Tyson Chandler, aki így végül csak négy percet tudott a pályán tölteni – egyelőre nem tudni, mennyire súlyos.

A Suns legjobb dobói: Warren 28/6, Knight 21/3, Bledsoe 21/9
A Warriors legjobb dobói: Curry 41/27, Barbosa 21/15, K. Thompson 15/9

Sacramento Kings–Minnesota Timberwolves 91–101

Idegenben otthon. A Wolves 6-2-re javította idegenbeli mérlegét, összességében pedig már 8-8-cal áll – ma (is) főleg a fiatalok vitték a prímet. A sérült Rubio helyén kezdő LaVine 19 ponttal, Wiggins 22-vel jelentkezett, és bár a draftelső Towns ma is csak 7 pontig és 8 pattanóig jutott, 21 perc alatt ez egyáltalán nem volt rossz. A meccs nagy részében ugyanis a small-ball dominált, amihez remekül alkalmazkodott a Wolves: a Wiggins-LaVine duó mellett Shabazz Muhammad és bepörkölt 15 pontot, a veteránok becsületét pedig az irányító Andre Miller mentette meg, aki hibátlan (!) dobásokkal jutott el tucatnyi pontig. A kispad összességében 48 pontot termelt, ellensúlyozva a Kings cseréinek pontesőjét.

Cousins nélkül. A nagyember továbbra is maródi, és ma senki nem őrült meg a csapatból, amivel eltüntette volna ezt a hendikepet. Rudy Gay egy 1/13-as dobómutatóval ijesztgetett, Rondo masszív dupla-duplája (16 pont, 16 gólpassz) pedig csak arra volt jó, hogy ne szakadjon le nagyon a Sacto. A cseresor viszont ismét remekelt, pontosabban a Belinelli-Casspi-Collison trió 42 pontot szállított – csak éppen ugyanők 9 eladott labdát vétettek, ami már nem fért bele.

A Kings legjobb dobói: Belinelli 17/9, Rondo 16/3, Koufos 16.
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 22/3, LaVine 19/6, Muhammad 15/9.

Los Angeles Clippers–New Orleans Pelicans 111–90

Nem volt egy súlycsoportban a két gárda. A Clipperst alaposan felpaprikázta az előző hetek rossz teljesítménye, ma mindenképp bizonyítani akartak – sikerült is, megszakították ellenfelük hármas győzelmi sorozatát. Az első félidőben 21 pontot tettek közé, összességében minden klappolt náluk: a kezdők jól játszottak, a cserék pedig remekeltek. Austin Rivers 17 ponttal, Stephenson sokoldalú játékkal, Josh Smith tucatnyi lepattanóval jelentkezett a padról, ennek is köszönhetően senki nem játszott 29 percnél többet – hatmeccses hazai szériát kezdtek, a mai siker jó alapnak ígérkezik, hogy rendbe rakják a játékukat és a mérlegüket.

Anthony Davis megsérült, de nem ezen múlt. A vendégek szupersztárja a 3. negyed végén egy ártalmatlan szituációban ütközött a labdát vezető Chris Paullal, és azonnal jelezte, hogy megsérült a jobb térde. Ölben vitték le a pályáról, de az első hírek szerint csak zúzódása van. Ekkorra azonban akár már a padon is ülhetett volna, hiszen éppen 17 pont volt közte... Az első félidő meghatározta a későbbieket, Holiday helyén Ish Smith kapott rengeteg percet és dupla-duplázott (15 pont, 10 gólpassz), Asik helyén pedig Ryan Andersonnal próbálkoztak, de sikertelenül. Három meccs után kapott ki a Pelicans, a Clippers otthonában ez vállalható – viszont imádkozhatnak, nehogy Davis is csatlakozzon a már eddig is tekintélyes sérültlistához.

A Clippers legjobb dobói: Redick 20/9, Griffin 20, Paul, Rivers 17/3-17/3
A Pelicans legjobb dobói: Davis 17, Gordon 16/3, Smith 15.

NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Hornets–Cleveland Cavaliers 90–95
Orlando Magic–Milwaukee Bucks 114–90
Boston Celtics–Washington Wizards 111–78
New York Knicks–Miami Heat 78–97
Indiana Pacers–Chicago Bulls 104–92
Houston Rockets–Philadelphia 76ers 116–114
Memphis Grizzlies–Atlanta Hawks 101–116
Denver Nuggets–San Antonio Spurs 80–91
Phoenix Suns–Golden State Warriors 116–135
Oklahoma City Thunder–Detroit Pistons 103–87
Sacramento Kings–Minnesota Timberwolves 91–101
Los Angeles Clippers–New Orleans Pelicans 111–90

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik