Super Bowl: Hurts TD-rekordja; Mahomest is utoléri a passzkirályok átka?

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2023.02.09. 19:08
null
Ki örülhet az 57. Super Bowl után? Jalen Hurts vagy Patrick Mahomes? (Fotó: Getty Images)
Vasárnap éjjel az utolsó mérkőzéséhez érkezik a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2022–2023-as idénye. A Philadelphia Eagles–Kansas City Chiefs-nagydöntő előtti felvezető írássorozatunkban ezúttal a döntő előtti legérdekesebb statisztikákat néztük meg.


MINDEN AZ 57. SUPER BOWLLAL KAPCSOLATBAN EGY HELYEN!

MAHOMES MEGTÖRI AZ ÁTKOT?

Patrick Mahomes parádés teljesítményt nyújtott a 2022–2023-as alapszakaszban, 5 250 yardot és 41 TD-t passzolt, mindössze 12 alkalommal adta el a labdát a levegőben. A Kansas City 15-ösénél egyetlen QB sem passzolt több yardot – és touchdownt sem – ebben a idényben.

Ez lesz a hetedik olyan Super Bowl, amelyben a legtöbb yardot passzoló irányító lép pályára. Érdekesség, hogy a korábbi hat quarterback egytől egyig vereséggel távozott a nagydöntőről.

• Tom Brady 2017-ben
• Peyton Manning 2013-ban
• Tom Brady 2007-ben
• Rich Gannon 2002-ben
• Kurt Warner 2001-ben
• Dan Marino 1984-ben


DÉJA VU PHILADELPHIÁBAN

Ki ne emlékezne a 2017–2018-as rájátszásban bemutatott óriási menetelésre, amikor is a csereirányító Nick Folesszal emelhette magasba története első Lombardi-trófeáját az Eagles, miután 41–33-as sikert aratott a nagydöntőben a Tom Brady vezette New England Patriots ellen.

Folesnak akkor a 14. héten kellett beugrania az MVP-formában futballozó Carson Wentz helyére, miután megsérült a Los Angeles Rams elleni összecsapáson. Ekkor gyakorlatilag az amerikai sajtótól kezdve, más csapatok szurkolótáboráig mindenki leírta a Sasokat, amit természetesen Philadelphiában is meghallottak a szurkolók és a játékosok is – előkerültek a kutyamaszkok, amellyel az underdog (esélytelen csapat) mentalitást szimbolizálták.

Doug Pederson Nick Folesszal is parádés támadójátékot tett le az asztalra, a főcsoportdöntőben 38–7-re kiütötte a Minnesota Vikingst hazai pályán. Rendkívül hasonlóan alakulnak idén is a dolgok Philadelphiában, Jalen Hurtsék 31–7-es verést mértek az irányítósérülésekkel sújtott San Francisco 49ersre. Mindenesetre, akárcsak 2018-ban, most is nehéz lenne azzal vitatkozni, hogy az Eaglesnek van összességében a legjobb csapata az egész NFL-ben.


HURTS MEGÁLLÍTHATATLAN A FÖLDÖN

Ha a Philadelphia futójátékát nézzük, nem Miles Sanders, Boston Scott vagy Kenneth Gainwell a legveszélyesebb fegyver. Maga az irányító, Jalen Hurts. Ugyan a 2021–2022-es kiírásban 24 yarddal többet hozott össze lábon, a jelenlegi idényben is remekül futott – 760 yarddal zárt.

Talán azért is veszélyesebb most a földön, mert akkorát fejlődött a passzjátéka, hogy az ellenfél védelmének immár nem csupán a futásaira kell figyelni – 600 yarddal és 6 TD-vel passzolt többet az előző szezonhoz képest, a labdára is jobban vigyázott. Persze érdemes megemlíteni az egész szezonban lehengerlően teljesítő Eagles-támadófalat is.

A red zone-ban főleg veszélyesek a ráhívott irányító és opciós futások. Jól mutatja ezt, hogy olyan rekordot adott át a múltnak, amit valószínűleg a következő néhány évben nem döntetnek meg – Cam Newtont előzte meg futott touchdownok terén, korábban egyetlen irányító sem mondhatta el magáról, hogy 15 hatpontost futott egy idényen belül.


A TIGHT ENDEK SUPER BOWLJA LEHET

Azt hiszem, az NFL rajongóinak Travis Kelcet és Dallas Goedertöt sem kell bemutatni. Előbbi olyan statisztikákkal bír, hogy már Rob Gronkowskival lehet egy lapon említeni, míg utóbbi Zach Ertz mellett évekig alulértékelt volt, ám remekül pótolta Carson Wentz egykori kedvenc célpontját, aki az Arizona Cardinalsba szerződött.

Mindkét amerikai futballista rendkívül veszélyes a labdával a kezében, Kelce 202, Goedert 189 yarddal kapott el többet a várhatónál – legalábbis a Next Gen Stats adatai szerint. A két szám a top háromban található, csak a San Francisco 49ers klasszisa, George Kittle előzte meg az előbb említett úriembereket.

Tekintve, hogy a Chiefsnél és az Eaglesnél is a linebacker sor a védelem legsebezhetőbb pontja, nem lennénk meglepve, ha a tight endeknek nagy számokat produkálnának az 57. Super Bowlon.


CHRIS JONES, A SZÖRNYETEG

A Kansas City Chiefs 95-öse hihetetlen formában játszik, a Cincinnati Bengals elleni gyakorlatilag egymaga megölte Joe Burrow-ék támadásait. A konferenciadöntőben hatszor generált nyomást, a 10. játékhét óta pedig már 44 alkalommal nehezítette meg az ellenfél irányítóinak életét.

Az első kilenc héten 6.9 százalékban volt képes nyomást generálni, a 10. forduló óta ezt csaknem megduplázta, ez a szám ugyanis 13.2 százalékra ugrott fel. A defensive tackle-ök között természetesen az első helyen áll ezzel a számmal.


MAHOMES ÚJABB REKORDDAL VÁRHATJA A SUPER BOWLT

Az MVP fő várományosának 27 évesen immár tíz győzelme van az NFL rájátszásában – ez korábban egyetlen irányítónak sem jött össze ilyen fiatalon a ligában.

Irányítók, akik a legfiatalabban jutottak el tíz győzelemig a playoffban
• Patrick Mahomes: 27 éves 134 napos
• Tom Brady: 28 éves 157 napos
• Ben Roethlisberger 28 éves 327 napos
• Troy Aikman 29 éves 68 napos

 

A PÉNZFELDOBÁST EGYIK CSAPAT SEM AKARJA MEGNYERNI

Úgy látszik, nem jelent jót, ha egy csapat megnyeri a pénzfeldobást a mérkőzés kezdete előtt. A PFF Bet a hivatalos Twitter-oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy a legutóbbi nyolc Super Bowlban mindig kikapott az a csapat, amelyik dönthetett a kezdésről.


FEBRUÁR 13., HÉTFŐ
NFL, SUPER BOWL
0.30:
Philadelphia Eagles–Kansas City Chiefs (Tv: Arena4) – élőben az NSO-n!

TIPPELDE

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik