Steph Curry 41 pontjával verte a Milwaukee-t a GSW

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.04.07. 09:34
null
Steph Curry 41 pontjával verte a Milwaukee-t a GSW (Fotó: Getty Images, archív)
Joel Embiid 35 ponttal vezette győzelemre a Sixerst Bostonban, a George-Leonard páros soknak bizonyult a Portland számára, a Lakers egy félidő alatt lelépte a Torontót, a Memphis pedig ismét megverte a Miamit. Nem hibázott a Denver és jól nézett ki a Hawks-Bulls páros is.

 

Indiana Pacers–Chicago Bulls 97–113

Jobb volt a Bulls.Egyértelmű volt a helyzet a mérkőzés során, a több lábon álló, agresszívebb Chicago végig vezetett és összességében magabiztos győzelmet aratott – már a nagyszünetben is 13 pont volt a különbség a vendégek javára, a harmadik negyedben pedig erre még egy lapáttal rá tudtak tenni, a 23 pontos távolságból nem lehetett visszaút a Pacers számára. A Bullsnál Nik Vucsevics nagyon aktív volt és sokat vállalt magára (32 pont 29 dobásból, 17 lepattanó, 5 gólpassz), de a palánk alatt amúgy is ők domináltak, hiszen 57–33-ra nyerték a lepattanózást – a sok eladott labda és az ebből kapott sok pont miatt nem lett kiütéses a sikerük, egyébként elöl-hátul az ő akaratuk érvényesült. A Chicago ezzel a sikerrel megnyerte az egymás elleni alapszakasz-párharcot, ami még számíthat a végelszámolásnál, hiszen a két gárda egymás közvetlen riválisa a playoff-harcban – következőleg hasonló feladat vár LaVine-ékre Tampában, a Raptors ellen is.

Elfogyott a Pacers.TJ Warrent már-már el is felejtettük, mint az Indy egyik fontos sérültje, most már a két vezér, Brogdon és Sabonis sem állt rendelkezésre, a harmadik negyedben pedig Myles Turner is kidőlt bokasérüléssel, úgyhogy minőségben, mélységben és szerkezetben is elfogyott a hazai alakulat. Így nem is lehetett érdemi esélyük, csak 43%-kal dobtak mezőnyből, pocsékul tripláztak és bár Caris LeVert igyekezett (20 pont 50%-kal, 6 lepattanó, 5 gólpassz), de egyszerűen nem volt bennük elég tűzerő ahhoz, hogy megszorítsák a jó ritmusban játszó, több lábon álló Chicagót. Ezzel tartják keleti kilencedik helyüket, de nem tudtak közelíteni a top nyolchoz, a Bulls viszont csökkentette a köztük lévő különbséget.

A Pacers legjobb dobói:LeVert 20/6, Sumner 15, Lamb 15/6
A Bulls legjobb dobói:Vucsevics 32/12, LaVine 19/12, Markkanen 15/9

Atlanta Hawks–New Orleans Pelicans 123–107

A harmadik negyedben "megőrült" az Atlanta.A hazaiak nem tudták igazán ráerőltetni akaratukat ellenfelükre az első félidőben, a nagyszünetben 61–61 állt az eredményjelzőn, ám a harmadik negyedben brutális dobófesztivált rendezett Nate McMillan alakulata. A Hawks ebben a játékrészben 11/11 (!) triplát bombázott be, Bogdan Bogdanovics négyet, Trae Young hármat vállalt magára, a meccs végére pedig 20/31-ig (!) jutottak távolról, vagyis 64,5%-kal dobtak távolról - egészen elképesztő teljesítményt nyújtottak, annak a 11/11-nek köszönhetően pedig 46 pontot termeltek csak abban a negyedben. Az itt kiépített 17 pontos előnyt már nagyobb nehézség nélkül beosztották a záró etapban, Young (30 pont, 12 gólpassz, 6/7 tripla) és Bogdanovics (21 pont, 5/8 tripla) remeklése mellett pedig többen is hozzátették a magukét úgy, hogy 31 percnél senki nem játszott többet. Az Atlanta ezzel a sikerrel zsinórban negyedszer nyert és a Heat vereségének köszönhetően immár meccselőnnyel negyedik Keleten.

Williamson visszatérése sem segített.Az utóbbi meccseket kihagyó Pelicans-vezér ismét ott volt a pályán és bár Brandon Ingram még nem játszhatott, de így is több volt már a potenciál a vendégcsapatban. Williamson egyénileg nem is okozott csalódást, hiszen 34 pontot szórt 12/18 jó dobással, egy triplával és 9/10 büntetővel, ő megdobta, amit meg kellett és vele a pályán jóval stabilabb volt a gárda, de annyit ő sem tudott segíteni a New Orleanson, hogy nyerjenek - a harmadik negyedben nagyon szétestek és Williamson mellett nem nagyon volt más, aki rendszeresen és hatékonyan tudott volna kosarat szerezni. Végül alig 40%-kal dobtak mezőnyből, ami ezzel a védekezéssel nem férhetett bele, úgyhogy továbbra sem tudják felrángatni magukat a playint érő helyekre - ráadásul most back-to-backet vívnak a Nets ellen. Plusz adalék viszont, hogy bemutatkozott a frissen leigazolt Isaiah Thomas, aki több mint egy éve nem játszott az NBA-ben: 25 perc alatt 10 pontot szerzett 4/13-as mezőnymutatóval, két gólpasszára pedig négy eladott labda jutott.

A Hawks legjobb dobói:Young 30/18, Bogdanovics 21/15, Huerter 17/9
A Pelicans legjobb dobói:Williamson 34/3, Bledsoe 14/12, Ball 12/12

Boston Celtics–Philadelphia 76ers 96–106

Embiid büntetői jelentették a különbséget.Újra pályára léphetett a Sixersnél Joel Embiid, aki olyan faktort jelentett a palánk alatt, amire nem volt válasza a Bostonnak: a center nem lepattanózott különösebben jól, nem is szervezett igazán, a 9/19-es mezőnymutatója sem extra, viszont egymaga kiharcolt 20 büntetőt, amelyből be is dobott 16-ot, így 35 ponttal kilógott a mezőnyből. A 20 büntető több, mint amit a teljes Boston dobhatott a mérkőzés során, Robert Williams villámgyorsan faultgondokba került miatt és Embiid már az első negyedben beszórt 12 pontot, megadta az alaphangot - csapata fokozatosan elnyúlt, a nagyszünetben már 13 egységgel vezetett, majd a fordulás után tovább nőtt a távolság és volt már közte 21 is, mielőtt még egyszer felszívta magát a Celtics. A vendégek szigorú védekezése azonban megőrizte a biztos vezetést és nem adott igazi esélyt ellenfelüknek, így az is belefért, hogy támadásban Embiid büntetői mellett igazából csak Danny Green 5/6 tripláját érdemes kiemelni, Harris, Simmons és Curry most is eléggé elveszett. Mindenesetre ez a siker nagyon kellett nekik, továbbra is (holtversenyben) vezetik Keletet, most pedig New Orleansba utaznak át.

Megint nem találta a ritmust a Boston.Amikor már úgy tűnt, hogy elindulhat a jó irányba a Celtics, ismét jött egy pofon, Evan Fournier az egészségügyi protokoll alá került, így egy ideig nem számíthatnak rá - már most sem játszhatott, nélküle pedig megint nem volt igazán kerek a játék és a szerkezet. Voltak gondjaik a spacinggel, voltak gondjaik azzal, hogy a labda megjáratása után jó döntéseket hozzanak és igazából egyénileg sem tudta senki a hátára venni a gárdát: sem Tatum, sem Brown, sem Walker nem dobott jól, így bár csapatszinten nem zártak rossz százalékokkal, de hiányzott belőlük az igazi átütőerő. A második félidőben már végig egyértelmű hátrányban voltak és nem volt komolyabb esélyük a győzelemre, ezzel pedig húsz év után először "kisöpörte" őket az alapszakaszban a Sixers: a három meccset átlagban tíz ponttal vesztették el Tatumék, ezzel továbbra is nyolcadikak Keleten.

A Celtics legjobb dobói:Tatum 20/9, Brown 17/9, Walker 14/6, Smart 14/3
A 76ers legjobb dobói:Embiid 35/3, Green 17/15, Simmons 12

Toronto Raptors–Los Angeles Lakers 101–110

Egy félidő alatt lerendezte a Lakers.A James-Davis-Drummond trió nélkül felálló címvédő ezúttal több fokozattal a mostanában látott játéka felett teljesített támadásban úgy, hogy egyetlen extra egyéni teljesítménye sem akadt: egyszerűen heten dobtak kétszámjegyű pontot náluk és a szűk 50%-os mezőnymutató, illetve a 45%-kal bevert 18 tripla meghozta az eredményt. A vendégek az első negyedben rárúgták az ajtót a Raptorsra és az eddigi 90 pont körüli meccseik után már abban a játékrészben beszórtak 40 egységet, majd a második negyedben sem nagyon akartak visszavenni és a nagyszünetben 68–42-re vezettek - innentől nem nagyon volt miről beszélni, elképesztő teljesítménnyel tarolták le ellenfelüket. Frank Vogel vezetőedző szerint csapata most nagyon "dühösnek" tűnt és nagyon a szívére vette ezt a meccset, így rendkívül koncentráltan, jó dobáskiválasztással nyitottak, amely összességében sima győzelmet ért nekik - az is belefért, hogy Harrellt egy Anunobyval történt összeakaszkodás után már az első negyedben kiállították. A Los Angeles ugyan így is csak ötödik Nyugaton, de egyelőre nem zuhant tovább, meglátjuk, hogy meg tud-e itt kapaszkodni.

Nem volt esélye a Raptorsnak.Nick Nurse, a hazaiak vezetőedzője szerint érezhető volt, hogy ők back-to-backet játszanak egy érzelemdús győzelem után, a Lakers pedig valamiért extra motivációval lépett pályára, amiket ezúttal a dobáshatékonyság is alátámasztott: a bajnok parádéjával szemben a Toronto 5/33 triplával zárta a mérkőzést, így nem lehetett sansza a sikerre. A negyedik negyedben azért sokat kozmetikáztak a helyzeten, Pascal Siakam egymaga 17 pontot szórt ekkor, de tartalékosan, fáradtan most nem tudtak felnőni a nagy energiákat mozgósító Los Angeles szintjére, így be kellett érniük a vállalhatóra mentett végeredménnyel.

A Raptors legjobb dobói:Siakam 27, Boucher 19/3, Bembry 12
A Lakers legjobb dobói:Horton-Tucker 17/9, Morris 15/9, Gasol 13/3, Caldwell-Pope 13/6

Miami Heat–Memphis Grizzlies 112–124

Ismét a Grizzlies állította meg a Miamit.Három héttel ezelőtt egy ötmeccses Heat-sikerszériát tört meg a Memphis, most pedig négy győztes mérkőzés után kapott ki újra a Miami, a floridaiak csak abban bízhatnak, hogy ezúttal a Grizzlies elleni vereséget nem követi olyan negatív sorozat, mint akkor. A hazaiaknál a védekezéssel voltak váratlan problémák, az általában gondot jelentő támadójáték Jimmy Butler (28 pont, 5 gólpassz, 11/16 mezőnyből), Bam Adebayo (18 pont, 10 lepattanó, 10 gólpassz) és a padról 19 ponttal beszálló Tyler Herro teljesítményére építve egyben volt (53,7%-os mezőnymutató, 39%-os tripla, 34 gólpassz), de rájuk nem jellemző módon most nem tudtak mit kezdeni ellenfelükkel hátul. Az első negyedben kapott 37 pont után is folyamatosan nyomozták a labdát és voltak már 19 egységnyi hátrányban is, mielőtt egy nagy rohammal még megpróbálták menteni a menthetőt - nem jött össze, hiába zárkóztak vissza tíz pont alá, képtelenek voltak megállítani a Memphist, így pedig ezúttal vereséget szenvedtek.

Nagyon hatékony volt a Grizzlies.A vendégek 55%-kal dobtak mezőnyből és 41,5%-kal vertek be 17 hármast úgy, hogy Ja Morantnek szinte dobást se kellett vállalnia - az irányító csak megadta a ritmust, szétszórta a labdákat, a társaság pedig mindig a legfájóbb ponton támadta a Miamit. Dillon Brooks 28 pontja szezoncsúcs, Jonas Valanciunas visszafogottabb játékkal is hozott egy 20/10-es-dupla-duplát, hatan is kétszámjegyűt dobtak náluk és végig megtalálták a megfelelő megoldásokat - akadtak kisebb hullámvölgyeik, de összességében egyértelműen az történt a pályán, amit ők akartak és nagy izgalmak nélkül húzták be a győzelmet. A záró etap elején futott 13-5 döntötte el végleg a mérkőzést, azzal fojtották el a Heat utolsó reményeit is, az utolsó négy győzelmük pedig egyaránt legalább tíz pontoskülönbséggel született - jó formában vannak, következőleg Atlantában játszhatnak egy érdekes meccset.

A Heat legjobb dobói:Butler 28/3, Herro 19/12, Adebayo 18
A Grizzlies legjobb dobói:Brooks 28/15, Valanciunas 20/3, Anderson 19/9

Denver Nuggets–Detroit Pistons 134–119

Látványos meccsen, de simán nyert a Denver.Végül komoly pontzáport hozott a találkozó, egyik fél sem feszítette túl a védekezést, de összességében nem volt kérdés a Nuggets győzelme: a hazaiak a 27 pontos, 11 gólpasszos Nikola Jokics, a 25 pontig jutó Michael Porter Jr., valamint a 24-et szóró Will Barton vezetésével kereken 20 egységgel vezettek a nagyszünetben, majd a folytatásban már lehetett pihentetni, a záró etapot kiülték a kulcsemberek. A Denver szűk 60%-os mezőnymutetóval zárt, ami jól jelzi, hogy mennyire könnyedén húzta be ezt a győzelmet Michael Malone gárdája, pedig Jamal Murray térdfájdalmak miatt nem is lépett pályára, a helyét Monte Morris foglalta el a kezdőben. A Nuggets mind a hat meccsét behúzta, mióta Aaron Gordon a csapathoz került és összességében egy 15-3-as periódusban van, úgyhogy továbbra is nyugati negyedik és igyekszik támadni a Clipperst.

Csak asszisztált a Pistons.Minden téren messze elmaradt ellenfelétől a fáradtabb Detroit, az első félidőben például 40-22-re kapott ki a festékben és bár a fordulás után már nem nőtt tovább a különbség, de minimális esélye sem volt most a bravúrra. Kiemelendő viszont az éppen Denverből megszerzett Jerami Grant, aki 29 ponttal, 11/18 jó dobással és 3/5 triplával próbált bizonyítani volt csapatának, valamint a fiatal Saddiq Bey, aki 25 pontig jutott 6/12 hármassal - itt véget is ér a pozitívumok listája, ennyit tudnak "eltenni" ebből a meccsből, következőleg a Kings ellen próbálhatnak meg javítani.

A Nuggets legjobb dobói:Jokics 27, Porter Jr. 25/9, Barton 24/9
A Pistons legjobb dobói:Grant 29/9, Bey 25/18, Jackson 11/6

Golden State Warriors–Milwaukee Bucks 122–121

Curry megalapozta, Oubre Jr. megnyerte.Szoros mérkőzést vívtak a csapatok, a GSW alaposan felszívta magát az utóbbi időszak szörnyű eredményei után és ezúttal nagyon harciasan vetette bele magát a küzdelembe: rögtön meglépett 18-5-re és két időkérésbe is belekényszerítette Mike Budenholzert. A vezér természetesen ismét a parádésan játszó Steph Curry volt, a kétszeres MVP végül meg sem állt 41 pontig, 14/21 mezőnykísérletébe pedig 5/10 tripla is belefért, vele nem nagyon tudott mit kezdeni a Bucks. Az ő extrája mellett Kent Bazemore (18 pont, 4/4 tripla), Kelly Oubre Jr. (19 pont, 4/8 tripla) és James Wiseman (13 pont, 10 lepattanó) is tette a dolgát és bár voltak 12 pontos hátrányban, de nekik is volt már ekkora előnyük, mielőtt megérkeztünk az egylabdás végjátékhoz. Az utolsó percbe Curry ötödik triplája vezette be a csapatokat, de a Bucks Khris Middleton két büntetőjével, Brook Lopez blokkjával és Jrue Holiday clutch kettesével még egyszer át tudta venni a vezetést. 12 másodpercnél Andrew Wiggins elhibázta a Warriors esélyét, de Kelly Oubre Jr. letépte a támadópattanót, kiharcolt egy faultot, majd hét másodperccel a vége előtt könyörtelenül elsüllyesztette mindkét büntetőjét, ezzel beállította a végeredményt - a Milwaukee utolsó támadásánál Wiggins javított és betakarta Middletont, így a GSW nagy csatában harcolta ki a rendkívül fontos győzelmet.

Jannisz nem 100%-os.Az előzetes hírek szerint játszhatott volna ezen a meccsen a Bucks MVP-je, de a bemelegítésnél megint elkezdte érezni a térdét, így végül úgy döntöttek, hogy nem erőltetik, megpróbálják nélküle. Jrue Holiday (29 pont, 4/7 tripla, clutch dobások) és Khris Middleton (28 pont, 7 gólpassz) igyekezett is győzelemre vezetni a gárdát, a padról Jeff Teague tett hozzá 15 pontot alig 16 perc alatt, a kezdőben Bobby Portis dupla-duplázott, a támadójátékkal egyáltalán nem volt gondjuk, védekezésben viszont nem boldogultak Curryvel és a GSW rendszerével, ráadásul most lepattanózásban és a festékben is alulmaradtak. Így is egy jó játékra voltak a sikertől, úgyhogy nagy gond nincs, ha Antetokounmpo visszatér, akkor könnyen visszazökkenhetnek a megfelelő kerékvágásba, de most az az egy jó játék hiányzott, így vereséget szenvedtek.

A Warriors legjobb dobói:Curry 41/15, Oubre Jr. 19/12, Bazemore 18/12
A Bucks legjobb dobói:Holiday 29/12, Middleton 28/6, Teague 15/6


Los Angeles Clippers–Portland Trail Blazers 133–116

Franchise-rekorddal nyitott, újabb rangadót nyert a Clippers.A Lakers magabiztos legyőzése után bombaformában nyitotta ezt a mérkőzést a hazai alakulat, Paul George egymaga 22 (!) pontot szórt az első negyedben (utoljára Blake Griffin csinál ilyet Clippers-mezben 2014-ben), csapatszinten 64%-kal dobtak mezőnyből és összesen 47 egységig jutottak, ami franchise-rekordnak számít. Ezzel alaposan megadták a meccs alaphangját, villámgyorsan 15 pontos előnybe kerültek és onnantól kényelmesen játszhattak, ráadásul a Portland védekezése nem nehezítette meg a dolgukat - a második negyedben volt ugyan egy hullámvölgyük, amikor úgy tűnt, hogy ebből szoros meccs is lehet, de aztán hamar rendezték a soraikat és a fordulás után remek támadójátékkal megnyerték a mérkőzést. George végül 36 ponttal zárt és 6/9 triplát süllyesztett el, mellette Kawhi Leonard (29 pont, 12 lepattanó, 7 gólpassz) is lubickolt, a padról 23 ponttal és 4/6 triplával szállt be Reggie Jackson, ráadásul egészen biztató játékkal debütált DeMarcus Cousins is: a tíznapos szerződéssel leigazolt center mindössze nyolc perc alatt hét pontot, négy lepattanót és két gólpasszt jegyzett, rögtön hozzá tudott tenni. Tyronn Lue csapata az utóbbi két meccsen lerázta magáról a fáradtságot és a rossz formát, úgyhogy sikerült felszívnia magát a Suns elleni rangadó előtt.

Lillard hatástalanítva.A botrányos első negyed után próbálta felvenni a kesztyűt a Blazers és Norman Powell szenzációs játékára (32 pont, 14/15 büntető) alapozva ez félig-meddig sikerült is, de nem tudták igazán megszorítani a Clipperst, mert a vezér, Damian Lillard pocsék napot fogott ki. Az irányító dolgát nagyon megnehezítette a LAC védekezése, kivették a kezéből a labdát, nehéz dobásokba kergették bele és most nem talált erre megoldást, így végül alig 11 pontig jutott 2/14-es mezőnymutatóval és a többieket sem tudta igazán mozgatni, sőt, frusztrációjában egy technikait is összeszedett. Powell remeklése mellett a 24 pontos CJ McCollum is igyekezett, a palánk alatt Enes Kanter pótolta a hiányzó Jusuf Nurkicot, de így azért komoly bravúr lett volna, ha megverik az ilyen jó formát mutató Clipperst - maradtak hatodikak Nyugaton, másfél meccsre vannak a Lakerstől.

A Clippers legjobb dobói:George 36/18, Leonard 29/3, Jackson 23/12
A Trail Blazers legjobb dobói:Powell 32/6, McCollum 24/6, Covington 15/6

NBA
ALAPSZAKASZ

Indiana Pacers–Chicago Bulls 97–113
Atlanta Hawks–New Orleans Pelicans 123–107
Boston Celtics–Philadelphia 76ers 96–106
Toronto Raptors–Los Angeles Lakers 101–110
Miami Heat–Memphis Grizzlies 112–124
Denver Nuggets–Detroit Pistons 134–119
Golden State Warriors–Milwaukee Bucks 122–121
Los Angeles Clippers–Portland Trail Blazers 133–116

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik