Rekord a playoffban: öt pályaelőny veszett oda

GOBODICS TAMÁS, HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)GOBODICS TAMÁS, HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2014.04.21. 09:10
null
LaMarcus Aldridge 46 ponttal és 18 lepattanóval zárt idegenben – erre eddig csak Wilt Chamberlain volt képes <br />az NBA-ben playoffnyitányon (Fotó: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásának második napján újabb négy párharc kezdődött meg – a tegnapi három után ma két hazai csapat bosszankodhatott. A Rockets óriási pontesőben, hosszabbításban vérzett el, amiben a Portland egyik húzóemberének franchise-rekordja is közrejátszott. A Bullst ott verte meg a Wizards, ahol a legkevésbé lehetett rá számítani. A Spursnél is nagyon rezgett a léc, de a végjátékban a nagy trió és a védekezés előlépett – naná, hogy a bajnok Miami győzött a legsimábban, amelyért a legtöbben aggódtak, hogy komoly gondjai lehetnek az első körben.

San Antonio Spurs–Dallas Mavericks 90–85
Ld:
Duncan 27, Parker 21, Ginóbili 17/9, ill. Harris 19/9, Ellis, Nowitzki, Wright 11-11

A kezdők bent maradtak az öltözőben, és ki sem jöttek. Végig szenvedtek a Dallas kezdői (élükön Dirk Nowitzkivel és Monta Ellisszel), 32 százalékkal dobtak mezőnyből. A német sztárnak momentuma nem volt az utolsó negyedig, Duncan, Splitter és Diaw nagyon simán levette a pályáról, mint ahogy a Calderon, Ellis duót is eltüntették: a csapat két motorja összesen 3 gólpasszt osztott ki a rossz dobások mellett. A 4. negyed elején Nowitzki ugyan dobott egy-két, védjegyének számító középtávolit, de ez nagyon kevés volt.

A Dallas cseréi majdnem összehozták. Devin Harris nagyon nagyot játszott ma, bár Tony Parkert ő sem tudta limitálni, legalább próbálta fárasztani a másik oldalon – az elzárások utáni üres helyzetekből sorozatban dobta a középtávoliakat, ziccereket, vagy lőtte fel a labdákat Brandan Wrightnak alley-oopra. A rutinos irányító és a magasember mellett Vince Carter is folyamatosan gondot okozott (10 pont, 5 pattanó), Jae Crowder pedig kevéske ideje alatt is berámolt két hármast. A kispad végül 46 pontig jutott, ám a végjátékban túl sokáig erőltette Rick Carlisle a kezdőket.

Tim Duncan ijesztgetett, majd megnyerte a meccset. Az első félidőben Tony Parker húzta a Spurst, nem nagyon tudtak mit kezdeni vele, sima ziccerek sorát rámolta be a vendéggyűrűbe. Az első negyed végén Duncan rontott egy nagyon sima duplát, így nem lett 14 pont a differencia, míg a másik oldalon egy tripla esett be, és itt megtört kicsit a Dallas jege – a második negyedben hamar kiegyenlítettek, és fej-fej mellett haladt a két csapat. A harmadik negyedben nem állt jól a Spurs szénája, már inkább a Mavs vezetett, sőt a játékrész vége felé Duncan bal térde egy elzárásnál ütközött Monta Ellis térdével, és a nagyember lesántikált. Egészen a 4. negyed közepéig ült, ekkor azonban visszaküldte Popovich, és 71-81-es állásnál elkezdett játszani. Három nagyon nehéz kosarat termelt be, beindult Ginóbili is, míg a Dallas teljesen lefagyott: 19–2-t futott a végjátékban a Spurs, a végén Devin Harris duplája nem osztott, nem szorzott.

Miami Heat–Charlotte Bobcats 99–88
Ld:
James 27/12, Wade 23/3, Bosh 13/6, ill. Walker 20/9, Jefferson 18, Neal 17/6

James és Wade elintézte. A két sztár elképesztően hatékonyan kosarazott, ketten együtt 50 pontot szereztek 50 százalék felett mezőnymutatóval, miközben a Bobcats kezdő kettesét és hármasát (Kidd-Gilchrist és Henderson) összesen tizenegy ponton tartották. A negyedik játékrészben egymás után szerezték a pontokat, így azt is elbírták, hogy Bosh egész este csak szenvedett, Allen nem szerzett pontot, Battier pedig nem is játszott.

Azok is villogtak, akiktől nem vártuk volna. A vendégeknél Josh McRoberts volt a meglepetésember, az első negyedben két triplát is bepörkölt, később poszterre tette Chris Andersent. Végül 15 ponttal (6/9 mezőnyből, 3/5 tripla), 7 lepattanóval és 4 gólpasszal zárt. A Heatnél James Jones (nomen est omen) volt a Jolly Joker, a veterán bedobó némi meglepetésre lépett pályára, de nagyon aktív volt és a nagy hármason kívül egyedül ő jutott tíz pont fölé, 12-vel zárt (4/6 mezőnyből, 2/3 tripla).

Kemba Walkerre vajon mennyire lehet számítani? Az irányító gyengén kezdte a találkozót, aztán a második negyed végén, harmadik negyed elején beleerősített, a hajrában aztán megint halovány volt. Húsz pont, öt lepattanó és hat gólpassz mellé hat eladott labda és 5/16-os mezőnymutató társult, nem tudta levenni a terhet a lábával küzdő Al Jeffersonról.

Chicago Bulls–Washington Wizards 93–102
Ld:
Hinrich 16/6, Augustin 16, Butler 15, ill. Nene 24, Ariza 18/9, Wall 16

A Bulls menet közben elvesztette a játékát. A Chicago két és fél negyedig úgy játszott, ahogyan előzetesen várni lehetett: előbb szép lassan megtörték az ellenfél ellenállását, majd 64–51-re elhúztak. Jól védekeztek, ültek a dobásaik (Dunleavy villogott), ám itt viszont valami elszakadt, a Wizards hat perc alatt feljött egy pontra – majd a negyedik negyedben sem a hazaiak domináltak, a végjátékban pedig előléptek a Wizards rutinos rókái, és könnyedén megnyerték a meccset.

A végén ott verték meg a Bullst, ahol a legerősebb: a kispadon és a palánk alatt. A Wizards kezdőjébe visszatért Nene Hilário, aki a mérkőzés kezdeti szakaszában jól tartotta a csapatot, ám nem nagyon akadtak társai. Aztán a második félidőben Wall, Beal, Ariza és Gortat is feljavult, egy extra pedig a kispadról jött: az inkább passzairól híres Andre Miller az utolsó 14 percben 10 pontot rámolt be. A végjátékban aztán Nene Hilário lett a hős, az utolsó percekben fontos kosarat dobott, blokkolt, labdát szerzett, és még gólpasszt is kiosztott, gyakorlatilag nem tudott hibázni. A i-re a pontot a másik nagyember, Gortat tette fel, aki nagyon fontos támadópattanót és duplát szerzett, amivel végleg leszakították az ellenfelet.

Miller kivételével nem a hátvédek napja volt. Beal és Wall, a Wizards kezdői összesen 28 százalékkal dobtak, de nem nagyon maradtak el a Bulls Hinrich-Augustin duójától, akik 32 százalékkal tüzeltek. Augustin egész meccsen szenvedett a dobásaival (3/15), Hinrich pedig a végjátékban vállalt el két olyan dobást, aminek semmi esélye nem volt behullani a gyűrűbe.

Houston Rockets–Portland Trail Blazers 120–122 – hosszabbítás után
Ld:
Howard 27, Harden 27/9, Jones 24, ill. Aldridge 46/6, Lillard 31/9, Matthews 18/3

Csak egy hajszál döntött. A rendes játékidő utolsó pillanatai is kaotikusak voltak, 7.5 mp-cel a vége előtt Harden kiharcolt két büntetőt, amiket be is dobott, úgy tűnt, megnyerte a Houston. Egy perccel előtte is úgy tűnt, akkor Harden egy 2+1-es játékkal demoralizálta a vendégeket. Mindegyikre jött még válasz, 2.6-tal a vége előtt Aldridge pöcizte vissza Matthews dobását, hosszabbítás. Ez Lillard játszótere volt, ő szerezte a Blazers utolsó öt pontját, közte egy 2+1-gyel 45 mp-cel a vége előtt. Harden elrontotta az utolsó triplát, így egy drámai végjáték után a Portland elvitte a pályaelőnyt.

Nincs könnyű kosár a playoffban. Egyik csapat sem viccelt, így együtt 79 büntetőt dobhattak – igaz, ebből 25-öt elrontottak. A hosszabbításban négyen is kipontozódtak, előbb Lopez, majd Aldridge, utána a hazaiaknál Howard, végül Beverley is. Mindkét fél gyengén dobott és alig adott több gólpasszt, mint ahány labdát elszórt – mondhatnánk, hogy kőkemény védekezés volt, ha a pontok száma ezt nem hazudtolná meg.

Aldridge büntetett. Az erőcsatár franchise playoffcsúcsot jelentő 46 pontot termelt be, ez mellé 18 lepattanót kapott le és kiosztott két blokkot is. Ennek ellenére Howard 27 pontos, 15 lepattanós, 4 blokkos teljesítménye is említést érdemel, összességében a Houston szerzett több pontot a festékből. A kinti dobók is jól muzsikáltak, Harden 27-ig jutott (igaz, botrányos 8/28-as mezőnymutatóval) és a végén fontos kosarakat szerzett, Lillard pedig első playoffmeccsén rögtön 31 ponttal, 9 lepattanóval és 5 gólpasszal mutatkozott be.

NBA, RÁJÁTSZÁS
KELETI FŐCSOPORT, NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Miami Heat (2.)–
Charlotte Bobcats (7.) 99–88
Az egyik fél negyedik győzelméig tartópárharc állása: 1–0

Chicago Bulls (4.)–Washington Wizards (5.) 93–102
Az egyik fél negyedik győzelméig tartópárharc állása: 0–1

KELETI FŐCSOPORT, NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
San Antonio Spurs (1.)
–Dallas Mavericks (8.) 90–85
Az egyik fél negyedik győzelméig tartópárharc állása: 1–0

Houston Rockets (4.)–Portland Trail Blazers (5.) 120–122 – hosszabbítás után
Az egyik fél negyedik győzelméig tartópárharc állása: 0–1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik