Őrült gól Torontóban, pittsburgh-i vereség Montrealban

Vágólapra másolva!
2011.01.07. 08:59
null
Carey Price, a Montreal kapusa kiadós ostromnak volt kitéve a Pittsburgh ellen (Fotó: Action Images)
Ebben a szezonban először kényszerült pályára korcsolyázni Sidney Crosby nélkül a Pittsburgh Penguins: a Keleti főcsoport listavezetője a sérült csapatkapitány távollétében szétlövésben ki is kapott a Montreal Canadiens vendégeként az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) magyar idő szerint péntekre virradóra rendezett játéknapján. A torontói Mihail Grabovszkij szokásos őrült góljai egyikével rukkolt ki.

Sidney Crosby kisebb agyrázkódást szenvedett a Pittsburgh előző fellpésén, egy hétre kidőlt, és hiánya már a Montreal ellen is meglátszott: szétlövésben a Canadiens nyert. Carey Price, a hazai kapus 31-et védett a mérkőzés rendes játékidejében, majd hibátlanul teljesített a ráadásban is; a kanadaiak részéről Benoit Pouliot ellenben betalált, s ezzel eldőlt a meccs. Pouliot kulcsember volt, a második harmadban ő ütötte azt a gólt is, amelyikkel a rájátszásért ágaskodó Montreal egyenlített. Az idényben 32 góllal és 66 ponttal egyaránt ligaelső Crosby várhatóan egy hetet hagy ki.

S még mindig Kanada: amikor Phil Kessel a harmadik harmad elején belőtte a második gólját, úgy tűnt, a Torontónak meglesz a győzelem. Csakhogy az 5–2-es állás nem sokáig tartott ki: három St. Louis-i találat következett, aztán meg a szétlövés. Abban pedig szokás szerint sorra került a helyiek által imádott „őrült" Mihail Grabovszkij, aki már nem először alkalmazta a spin-o-rama technikát – azaz úgy lőtt a kapuba, hogy a kapus előtt tett egy 180 fokos fordulatot. Kris Versteeg és Colby Armstrong szintén betalált a szétlövésben, s a Maple Leafs nagy nehézségek árán legyűrte az ellenfelét.

A Keleti főcsoportban a Penguins után második legtöbb pontot gyűjtő Philadelphia játékosai mindössze húsz lövést eresztettek kapura (negatív szezoncsúcs), de a szerencse melléjük pártolt, és két „nekik pattanó" korongból is gólt értek el. A második harmadban Scott Hartnell ilyen szituációból egyenlített ki, míg a harmadikban Danny Briere hasonlóan mázlis körülmények között vágta be a vezető gólt a New Jersey Devils kapujába.

Bár a San Jose leszálló ágban van, így is meglepetés a sima hazai veresége, amelyet a Buffalo számlázott. A vendégeknél Lindy Ruff főedző szép jubileumhoz érkezett: az 500. győzelmét könyvelte el. Az NHL-ben ő a 16. tréner, aki beléphet az ötszázasok klubjába, ám ha csak azokat nézzük, akik a bravúrt egyazon franchise-nál érték el, akkor csupán a montreali Toe Blake a társa. A rolót az idényben harmadszor lehúzó Ryan Miller kapus 36 védéssel járult hozzá a dicsőséghez.

Patric Hörnqvist két góllal, Colin Wilson egy góllal és két assziszttal vette ki a részét a Nashville sorozatban negyedik győzelméből, míg a Phoenix főként a kétgólos – a második találatát már üres kapuba ütő – Taylor Pyattnek, valamint a liga negyedik legjobb támadószekcióját 34 védéssel lenullázó Jason LaBarbera kapusnak mondhat köszönetet. LaBarbera ráadásul beugró volt, reggel tudta meg, hogy ő véd a családi okokból távol lévő Ilja Brizgalov helyett.

Az eredményes túra után hazai pályán először pályára lépő Boston szokás szerint képtelen volt élni emberelőnyös helyzeteivel a Minnesota ellen, kikapott. Az Edmonton alaposan megdolgozott azért, hogy lezárja a hét mérkőzés óta tartó vereségszériáját, az Oilers ilyesmiben amúgy sereghajtó emberei pedig a New York Islanders mind a hét emberelőnyös helyzetét kivédekezték, és Dustin Penner révén emberhátrányos gólt is ütöttek.

GRABOVSZKIJ ZSENIÁLIS MOZDULATA

 

NHL 
ALAPSZAKASZ, 86. JÁTÉKNAP
Boston Bruins–Minnesota Wild 1–3
Colorado Avalanche–Phoenix Coyotes 0–2
Edmonton Oilers–New York Islanders 2–1
Los Angeles Kings–Nashville Predators 2–5
Montreal Canadiens–Pittsburgh Penguins 2–1, szétlövéssel
New Jersey Devils–Philadelphia Flyers 2–4
San Jose Sharks–Buffalo Sabres 0–3
Toronto Maple Leafs–St. Louis Blues 6–5, szétlövéssel

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik