NFL: nem futó, nem elkapó, irányító: Lamar Jackson! Brady, mint a jó bor

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2021.10.14. 21:03
null
Lamar Jackson nagyszerűen irányított a Colts ellen (Fotó: Getty Images)
A tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) 5. fordulójában Tom Brady és Antonio Brown remeklésének köszönhetően a Tampa Bay Buccaneers átgázolt a Miami Dolphinson. A Buffalo Bills Kansas Cityben mutatta meg, hogy bajnokesélyes, Lamar Jackson pedig hétfő éjszaka bebizonyította, miért is hisznek benne irányítóként Baltimore-ban.

 

BAJBAN A SEAHAWKS (?)

A Seattle öt mérkőzés után negatív mérleggel áll. Ez csupán a harmadszor fordult elő a Seahawksszal, amióta Russell Wilson a csapat irányítója. A korábbi két alkalommal – 2015-ben és 2018-ban – a rossz kezdés ellenére sikerült bejutni a rájátszásba.

Valószínűleg nem féltenénk Pete Carroll csapatát, ha Wilsont nem kellett volna lecserélni sérülés miatt a Rams ellen. A klasszis irányító karrierje során eddig egyetlen mérkőzést sem hagyott ki, most viszont legalább 4-5 meccsen biztosan nem szerepelhet majd. A center mögé a New York Jets bustja, Geno Smith áll majd.


MATT RYAN MEGELŐZTE ELI MANNINGET

Az Atlanta Falcons és a New York Jets mérkőzése nyitotta meg a vasárnapi programot Londonban, a Tottenham Hotspur Stadiumban. Arthur Smith gárdája 27–20-ra győzedelmeskedett, Matt Ryan számára pedig nem csak a csapat sikere miatt marad emlékezetes a mérkőzés: a 36 éves QB megelőzte Eli Manninget, s már a nyolcadik helyen áll az NFL történetében a passzolt yardok tekintetében.

Az óriási tehetségnek kikiáltott Kyle Pittsnek is nagy napja volt: 119 elkapott yardja a harmadik legtöbb az újonc tight endek közt az elmúlt 20 évben – csak Jordan Reed (134) és T. J. Hockenson (131) előzi meg.


BRADY: MINT A JÓ BOR

A Tampa Bay Buccaneers nem kegyelmezett a Miami Dolphinsnak, 45 pontig meg sem álltak Evansék. Bradynek ez volt a kilencedik meccse, amikor öt passzolt touchdownnal végzett, ezzel holtversenyben a második helyen áll a liga históriájában – Peyton Manningnek is ennyi van, Drew Brees tizeneggyel vezet.

A kilencből négy ilyen mérkőzés egyébként 40 éves kora után jött. Hozzá kell tenni ebben az idényben eddig három TD-passzt osztott ki, amikor nyomás alatt volt. Tavaly nulla TD mellett öt interceptionje volt, amikor jöttek az arcába.


A MÉG MINDIG ELIT ANTONIO BROWN

A balhés Brown már egy éve csak a futballra koncentrál, és milyen jól teszi. Amikor éppen nem a nagy szájáról lehet hallani, akkor Brady egyik legmegbízhatóbb fegyvere a Bucsban. A Dolphins ellen karrierje 900. elkapását mutatta be, amit 143 meccs alatt ért el – ennél gyorsabban senkinek sem sikerült még ilyen számot produkálni.

A második elkapásából 62 yardos touchdown született, ami Brady 45. legalább 50 yardos TD-passza volt, ez a harmadik legtöbb az NFL-ben.


TREVON DIGGS: ELKAPÓ VAGY CORNERBACK?

Elképesztő sorozata van a Dallas Cowboys cornerbackjének, ugyanis eddig minden idei mérkőzésén legalább egy interceptiont jegyzett. Már csak egy meccsre van attól, hogy beállítsa az NFL-rekordot, amit Brian Russell (2003), Barry Wilburn (1987) és Tom Landry (1951) tart.


TONEY LEHET A GIANTS ÚJ FEGYVERE

Az újonc elkapó eddig nem sok lehetőséget kapott a bizonyításra, a sérülések miatt azonban a Cowboys elleni összecsapáson a kezdőben találta magát. A bizalmat meg is hálálta, 189 elkapott yardjával megdöntötte a franchise rekordot, ami a rookie-kat illeti: eddig Odell Beckham Jr. volt a csúcson 185 yarddal.


HOGYAN KAPHATOTT KI A BROWNS?

Elképesztő pisztolybárbaj alakult ki a Los Angeles Chargers és a Cleveland Browns találkozóján. A vendégek a meccs végén vezettek, ám Justin Herbert keze túl forró volt ahhoz, hogy ne süljön el még egyszer, így a Los Angeles-iek 47–42-re győzni tudtak.

Baker Mayfieldéken kívül korábban egyetlen csapattal sem fordult elő – a rájátszást is beleértve –, hogy kikapjon amikor legalább 40 pontot szerez és egyszer sem veszíti el a labdát (463–0–0). Ez természetesen abban az esetben is igaz, ha az ilyen jó számokkal bíró együttes legalább 500 yardot szerez (72–0).


A BILLS KANSAS CITYBEN MUTATTA MEG, HOGY BAJNOKESÉLYES

A Buffalo Bills 38–20-ra kiütötte a Kansas City Chiefst. Josh Allen és a támadósor remekül teljesített, a csapat zsinórban negyedik meccsén jutott el legalább 35 pontig. Korábban erre csak 2004-ben volt képes a Bills.

A Chiefsnek nagyon nem megy eddig, egymás után a második fő műsoridős meccsét is elbukta – előtte zsinórban nyolcat nyert. Patrick Mahomes karrierje során másodszor kapott ki kilenc vagy annál több ponttal: az első ilyen a legutóbbi Super Bowl volt, akkor a Buccaneers gázolt át a Főnökökön.


NEM FUTÓ, NEM ELKAPÓ, IRÁNYÍTÓ: LAMAR JACKSON

A sokak által kritizált Lamar Jackson ellopta a show-t hétfő éjszaka. A Ravens quarterbackje 442 yardot passzolt a Colts ellen, ami franchise rekordnak számít. Jackson lett az első irányító, aki legalább 400 yardot passzolt úgy, hogy mellé 85 százalékban pontosan is dobta a labdát. Ha ez nem lenne elég, a Ravens 523 yardjából 499-et a 24 éves QB hozott össze.

A második félidőben és a hosszabbításban több passzolt yardja volt, mint bármelyik korábbi mérkőzésén karrierje során. A kritizálóinak csattanós válasz lehet az is, hogy a zseben kívül csupán egy alkalommal próbált passzolni.

 

AZ ELŐZŐ HÉT LEGJEI
Passzolt yardok:
Lamar Jackson (Baltimore) 442
Futott yardok: Nick Chubb (Cleveland) 161
Elkapott yardok: Davante Adams (Green Bay) 206

A kategóriák első helyezettjei
Passzolt yardok: Tom Brady (Tampa Bay) 1767
Futott yardok: Derrick Henry (Tennessee) 640
Elkapott yardok:
Davante Adams (Green Bay) 579
Szerelések: Denzel Perryman (Carolina) 61
Sackek: Myles Garrett (Cleveland) 7
Interceptionök: Trevon Diggs (Dallas) 6

BÁTOR JÓSKA

Úgy gondoljuk, hogy Cleveland Browns megállítja a még veretlen Arizona Cardinalst, a Dallas Cowboys idegenben győzedelmeskedik a New England Patriots ellen, míg a Buffalo Bills a hétfő esti rangadón megveri a Tennessee Titanst.

TIPPELDE

Az 5. fordulóban jól teljesítettek szakértőink, a legrosszabb tippelő is tíz kimenetelt talált el. Az élen Hercze Kristóf áll, őt követi Cselőtei Márk.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik