NFL: nagypapák itt, fiatal sihederek ott – jönnek az elődöntők!

Vágólapra másolva!
2021.01.13. 17:07
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) rájátszásának első fordulója a Cleveland Browns, a Buffalo Bills és a Tampa Bay Buccaneers hosszú negatív szériájának vetett véget – na meg persze Lamar Jacksonénak is. Ben Roethlisbergerből Ryan Fitzpatrick lett, Tom Bradyből pedig, nos, Tom Brady. A visszatekintés mellett már a hétvégi ütközetekre is vetjük vigyázó szemeinket, és persze most is jönnek a tippelések – igaz, ebben a formában utoljára.

LEGENDÁK ÜTKÖZETE – ILYEN MÉG NEM VOLT!

Mivel a Buccaneers és a Saints is sikerrel hozta a hétvégi meccsét, az NFC elődöntőjében ismét összefut egymással Tom Brady és Drew Brees – ketten nagyjából minden passzmutatóval kapcsolatos statisztika első két helyét foglalják el. A TD-passzokat illetően Brady 581-gyel vezet, Drew Brees 571-gyel zárhat (ő az új idényben minden bizonnyal már nem játszik), olyan pedig még nem volt, hogy egy konferencia-elődöntőben a kategória első két helyezettje találkozzon.

LEGENDÁK ÜTKÖZETE – ILYEN MÉG NEM VOLT!

Mivel a Buccaneers és a Saints is sikerrel hozta a hétvégi meccsét, az NFC elődöntőjében ismét összefut egymással Tom Brady és Drew Brees – ketten nagyjából minden passzmutatóval kapcsolatos statisztika első két helyét foglalják el. A TD-passzokat illetően Brady 581-gyel vezet, Drew Brees 571-gyel zárhat (ő az új idényben minden bizonnyal már nem játszik), olyan pedig még nem volt, hogy egy konferencia-elődöntőben a kategória első két helyezettje találkozzon.



NAGYPAPÁK TALÁLKOZÓJA

Brees pénteken ünnepli a 42. születésnapját, így a két kezdőirányító összesen 85 éves lesz, ami természetesen új korrekord egy NFL-meccsen. Kevéssé sokkoló módon a korábbi csúcsot az alapszakasz során lejátszott 84-es mutató jelentette. Volt, aki vicceskedve megjegyezte, hogy míg a múlt héten a Nickelodeon gyerekcsatorna közvetített egy meccset, most a History channelnek kellene adnia a két aggastyán találkozóját. Bradyék vették a lapot.



A CSODÁK IDÉNYÉT ÉLJÜK

Hetente számolhatunk be most már arról, hogy az elmúlt években, évtizedekben hányatott sorsú együttesek megtörik átkukat, most pedig a hét leghosszabb, playoffgyőzelem-mentes sorozatból három is véget ért: a Browns 26 év és 9 nap, a Bills 25 év és 10 nap után nyert ismét a rájátszásban, ez a 4. és 5. legnagyobb differencia két playoffsiker között az NFL történetében. A Buccanersé a 7. leghosszabb széria, a 2002-es idény Super Bowlja óta először nyert a Tampa Bay.



MEGTÖRT A LAMAR-ÁTOK

Az előző két csúfos lebőgés után a Lamar Jackson vezette Baltimore ezúttal már tudott győzni a rájátszásban, pedig a Titans még tíz ponttal is vezetett. A Ravens játékosa lett a negyedik legfiatalabb irányító, aki két számjegyű hátrányból vezette sikerre csapatát a rájátszásban. A csúcsot Ben Roethlisberger tartja (ő még néhányszor előkerül mai cikkünkben). Jackson korábban 0–6-tal állt minden meccset beleszámítva a legalább 10 pontos hátrányokat tekintve.



BIG BEN FITZMAGICET MÁSOLTA

Ben Roethlisbergernek felemás estéje volt a Browns ellen, egyrészt volt 501 passzolt yardja és 4 touchdownja, ugyanakkor volt 4 interceptionje is, csapata pedig végül simán kikapott. Előtte egyedül Ryan Fitzpatricknek volt olyan meccse az NFL-ben, amelyen legalább 4 TD-passzt és interceptiont is jegyzett, még a Patriots elleni 2012-es alapszakaszmeccsen, így tehát Big Ben az első, akinek ez a rájátszásban összejött.

1954 KARÁCSONYA ÓTA NEM LÁTOTT CLEVELANDI PONTTERMÉS

A Browns másodszor jutott egy playoffmeccsen legalább 40 pontig, az 1954-es NFL-döntőben (december 26-án) 56 jött össze a Lions ellen (56–10).

A 2018-AS IRÁNYÍTÓDRAFT JÓ HÚZÁS VOLT

Josh Allen, Lamar Jackon és Baker Mayfield is a 2018-as játékosbörze első körében kelt el, most pedig mind a hárman kezdeni fognak a konferencia-elődöntőben irányítóként (oké, Lamarnál hagyjuk ki a magas labdákat most). Ez lesz a második alkalom, hogy egy draft három első körös irányítója egyszerre érdekelt a playoff ezen szakaszában, a korábbi a 2008-as idény rájátszása volt, amikor a 2004-es játékosbörze 1. körében kiválasztott Eli Manning, Philip Rivers, Ben Roethlisberger trió volt érintett. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Patrick Mahomest a 2017-es drafton vitték el az első körben (gyakorlatilag végigpadozta az első évét), látható, hogy a fiatalos lendület az úr az AFC-ben. Szemben az NFC-vel, ahol a fentebb említett Brady, Brees duó mellett a 36 éves Rodgers is talpon van még. Hogy aztán a fiatalos lendület vagy a már biztosan a „halhatatlanok” közé kerülő legendák közül örülhet-e valaki, arra majd február elején kapunk választ – persze csak akkor, ha a Rams közbe nem szól...



MAHOMES–MAYFIELD PONTCSATA ÚJRA!

De ha már szóba jöttek, ismét jön egy Mahomes–Mayfield csapat! A két játékos ugyanis már a főiskolán is találkozott (2016-ban) – akkor Mahomes a Texas Tech egyetemi gárdáját vezette, Mayfield pedig az Oklahomát –, és a két szupertehetség az egyetemi liga történetének talán legjobb meccsét játszotta. Akkor Mayfield vezette győzelemre a csapatát 66–59-es végeredménnyel. Brady és Brees is találkozott amúgy egymással az egyetemen, még az 1999-es idényben...

A két játékos elképesztő meccset játszott az egyetemen (Fotó: si.com)
A két játékos elképesztő meccset játszott az egyetemen (Fotó: si.com)


TOM BRADY TOM BRADYT IDÉZI

A Tampa Bay Buccaneers irányítója az első idegenbeli mérkőzését játszotta a wild card körben – ez persze azért van így, mert egy idényt leszámítva mindig csoportgyőztes lett csapatával, abban az egyben pedig 9–7-tel rosszabb egymás elleni mutató miatt lemaradt a rájátszásról (2002). A legutóbbi két wild card meccsén alulmaradó irányító ihletett formában játszik az elmúlt hetekben, sorozatban a harmadik alkalommal jutott el az első félidő során legalább 200 passzolt yardig (előtte a második 30 percben hozott össze 320-at, az sem volt rossz mutató), ez a leghosszabb ilyen széria beállítása a karrierjében. Brady az első játékos, aki egy playoffmeccs első félidejében 200 yardig és 2 TD-passzig eljut azóta, hogy 2017-ben Brady ezt a Titans ellen megtette.



LÁMPALÁZAS GODWIN

Chris Godwin az egyik legjobb kezű elkapó a ligában, számos cirkuszi elkapás birtokosa, és csupán négy elejtett labdája volt az első négy éve során. Ezt csak azért célszerű kiemelni, mert a Washington elleni wild card mérkőzésen a Tampa Bay Buccaneers elkapójának négy elejtett passza is volt (tehát annyi, mint eddigi karrierje során eddig összesen!).



CAM AKERS 60 ÉVE NEM LÁTOTT DEBÜTÁLÁSA

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL idényét?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A Los Angeles Rams futója összesen 176 yardig jutott a Seattle legyőzése során, ez pedig a második legjobb debütálás újonctól a playoffban, csak Billy Cannon 178-as termése volt jobb, még au 1960-as AFL-idény döntőjében.

VÉGET ÉRT A SEATTLE-MÁGIA

A Rams elleni vereséget megelőzően a Seahwks sorozatban 10 hazai playoffmeccset nyert meg, ennél hosszabb szériát csak a Packers (13) és a Patriots (11) tud felmutatni a liga történetében.

A RAMS VÉDELME EMBERT CSINÁL(T) RUSSELL WILSONBÓL

Bár az idény során sokszor tűnhetett földönkívülinek is, Russell Wilson is csak emberből van, így tud ő is hibázni. A Rams ellen a sztenderd passzsiettetés (plusz ember elküldése nélkül) kifejezetten sokszor tette meg, 18 átadási kísérletéből csak nyolc volt jó (44.4 százalék), 130 yard, 2 TD-passz és egy interception volt a mérlege. Ilyen gyenge passzpontossága a 2017-es idény 15. fordulója óta nem volt. Akkor 44 százalékkal zárt a nem blitzelések során. A Rams ellen...



JOSH ALLEN MINDENT IS MEGOLD

A Bills irányítójának most már van passzolt, elkapott és futott TD-je is a rájátszásokban, ezzel az ötödik játékos lett, akinek ez valaha összejött. Korábban csak Freeman McNeil, Kordell Stewart, valamint két frissebb példa, Julian Edelman és Nick Foles volt erre képes.



SUPER BOWLBÓL AZ UTCÁRA

Egy kis kitekintő, az Eagles megvált Doug Pederson főedzőtől csupán három évvel azt követően, hogy bajnok lett az együttesével. Ez a liga történetében a második alkalom, hogy egy Super Bowl-győztes edzőt három éven belül menesszenek, 1972-ben a Baltimore Colts kötött útilaput a Johnny Unitast padoztatni nem óhajtó Don McCafferty talpára.



AZ ELŐZŐ HÉT LEGJEI
Passzolt yardok:Ben Roethlisberger (Pittsburgh) 501
Futott yardok:Lamar Jackson (Baltimore) 136
Elkapott yardok:JuJu Smith-Schuster (Pittsburgh) 157

A kategóriák első helyezettjei
Passzolt yardok:Ben Roethlisberger (Pittsburgh) 501
Futott yardok:Lamar Jackson (Baltimore) 136
Elkapott yardok:JuJu Smith-Schuster (Pittsburgh) 157
Szerelések:Bobby Wagner (Seattle) 16
Sackek:Aaron Donald (LA Rams), Leonard Floyd (LA Rams), Jarran Reed (Seattle), Harold Landry III (Tennessee), Daron Payne (Washington) 2
Interceptionök:nyolcan állnak eggyel

BÁTOR JÓSKA

A ramses esőtánc sikerre vezetett, a Los Angeles-i gárda valóban nyert ezúttal Seattle-ben, Derrick Henryt és a Steelerst viszont felejtsük is el (1/3).

Az új körben nyilván az utolsó meccs a kiemelt, itt inkább pontszámra megy Jóska, hiába voltak mindketten a top 8 védelemben (a Saintsé volt az 5., a Buccaneersé a 8. legjobb védelem), most legalább 60 pont születik. Lamar Jackson legalább 80 yardot fut a Bills ellen, Patrick Mahomes pedig legalább 400-at passzol a Browns ellen.

TIPPELDE

A playoff első körében Izsányi Szabolcs és Török Dániel zárt 5–1-gyel, az élen Kovács Sándor egy ponttal vezet Dócs Ákos előtt – aki ezentúl a heti red zone anyagokat összeállítja majd a távozó Bátor Jóska helyett.

NFL 2020, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2021. január 9. – január 11.)
AFC
Buffalo Bills (2.)–Indianapolis Colts (7.) 27–24
Pittsburgh Steelers (3.)–Cleveland Browns (6.) 37–48
Tennessee Titans (4.)–Baltimore Ravens (5.) 13–20
NFC
New Orleans Saints (2.)–Chicago Bears (7.) 21–9
Seattle Seahawks (3.)–Los Angeles Rams (6.) 20–30
Washington Football Team (4.)–Tampa Bay Buccaneers (5.) 23–31
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2021. január 16. – január 18.)
AFC
Kansas City Chiefs (1.)–Cleveland Browns (6.) 2021. 1. 17., 21.05
Buffalo Bills (2.)–Baltimore Ravens (5.) 2021. 1. 17., 2.15
NFC
Green Bay Packers (1.)–Los Angeles Rams (6.) 2021. 1. 16., 22.35
New Orleans Saints (2.)–Tampa Bay Buccaneers (5.) 2021. 1. 18., 0.40
KONFERENCIADÖNTŐK (2021. január 24. – január 25.)
AFC
A magasabban rangsorolt továbbjutó (1./2./5.)–Az alacsonyabban rangsorolt továbbjutó (2./5./6.) 2021. 1. 25., 0.40
NFC
A magasabban rangsorolt továbbjutó (1./2./5.)–Az alacsonyabban rangsorolt továbbjutó (2./5./6.) 2021. 1. 24., 21.05

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik