Itt van Amerika
K. D./ CS. M. 2021.01.10 10:14 Frissítve: 2021.01.10 10:41

NFL: megvan Brady 31. sikere a rájátszásban, a Rams is győzött

Szombaton kezdetét vette a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2020–2021-es idényének rájátszása. Az első mérkőzésen a Buffalo Bills 27–24-re legyőzte hazai pályán az Indianapolis Colts csapatát, a Los Angeles Rams 30–20-ra nyert idegenben a Seattle Seahwaks ellen, míg a Tom Brady vezette Tampa Bay Buccaneers 31–23-as sikert aratott a Washington Football Team otthonában.

A Tom Brady vezette Buccaneers továbbjutott a rájátszásban (Fotó: Twitter, @buccaneers)

AFC

Az utóbbi években rendszeresen alábecsülték a Buffalo Billst, ha a rájátszásról volt szó, 2021-ben azonban eljutottunk odáig, hogy a Bills már nem csak „szerencsés kiscsapatként” van ott a Wild Card-körben, hanem az Indianapolis Colts ellen már egyértelmű esélyesként futhattak ki a Bills Stadion gyepére.

És az alapszakaszt 13–3-as mérleggel záró Bills nem is akárhogy kezdett!

Egy Colts-mezőnygól után ugyanis az első negyed végén a továbbra is elképesztő formában játszó, és a red zone-ban életveszélyes Josh Allan kiosztott egy elképesztő TD-passzt!Ahogy a videón is látható, a Bills irányítója előbb futást színlelt, majd miután látta, hogy nincs rés a Colts védelmében, estében odaejtette a labdát a teljesen üresen helyezkedő Dawson Knoxnak.

A második negyedben jött a válasz az Indianapolistól, az újonc Jonathan Taylor küzdötte át magát a labdával a gólvonalon, így megszerezve karrierje első rájátszásbeli touchdownját.

Ezután viszont megint Josh Allenről szólt a mérkőzés, aki a változatosság kedvéért must nem passzolt, hanem futott egy touchdownt. Hogy ez milyen különleges esemény volt, arról mindent elmond, hogy legutóbb 1964-ben Jack Kemp futott irányítóként TD-t a Bills történetében...

A harmadik negyedben csak egy Buffalo-mezőnygólt láthattunk, a 17–10-es eredmény pedig így sokáig nem változott, inkább a védelmekről szólt a meccs.

A negyedik játékrészben viszont aztán volt minden: a már jól megszokott Josh Allen–Stefon Diggs összjáték, kihagyott, majd értékesített kétpontos kísérlet a Coltstól, és persze tökéletes passzok Philip Riverstől.


A hajrára három pont maradt a két csapat közt, és a Colts támadhatott. Mindössze 28 másodperccel a vége előtt Zach Pascal kiejtette a labdát, de hosszú videózás után úgy ítélték meg, hogy a szerelés szabálytalan volt.

A Colts viszont így sem tudott eljutni legalább mezőnygóltávolságig, így maradt a „Hail Mary”, viszont az nem járt sikerrel.

Ezzel pedig véget is ért a meccs, 3 pont maradt a két csapat közt, és bár a végére nagyon megizzadt, a Bills jutott tovább a rájátszás következő körébe!

Hogy ott melyik csapattal találkozik majd, az csak a Wild Card-forduló végén derül ki. Ami biztos, hogy a Buffalo egyelőre elkerüli a Kansas City Chiefst.

NFC 

A konferencia Nyugati csoportját megnyerő Seattle Seahawks hazai pályán fogadta a kvartettjében éppen mögötte végző Los Angeles Ramset. Utóbbi a kezdőirányító, Jared Goff sérülése miatt John Wolforddal kezdett irányító poszton, de Goffot is aktiválta, hogy vész esetén beállhasson. 

Utóbbira nem kellett sokat várni, ugyanis a Seahawks védője, Jamal Adams órási ütést mért Wolfordra, akit így le kellett cserélni, sőt mentővel kellett elvinni a stadionból – így Jared Goff beszállt a mérkőzésbe.

Az első 20 perc után 3–3 volt az állás, mindkét támadósor akadozott. Ezt követően Cooper Kupp mutatott be egy fantasztikus elkapást a Rams oldaláról, de a végén csak mezőnygól lett belőle (3–6). 

A következő támadósorozatban Darious Williams fülelte le Russel Wilson labdáját, és meg sem állt a célterületig, így már tíz pontos volt a Rams előnye (3–13). 

A félidőig a mindkét csapat egy-egy TD-t tett fel a táblára – a Seahawksnál D.K. Metcalf mutatott be egy nagyszerű  touchdownelkapást, míg a túloldalon Cam Akers futott be a végzónába (10–20). 

A második félidőben a hazaiak nem tudtak kellőképpen felpörögni, sőt 7 perccel a vége előtt, a negyedik negyedben egy punt után el is vesztették a labdát 23–13-as Rams vezetésnél, amiből utóbbi TD-t szerzett, ezzel gyakorlatilag eldöntve a mérkőzést.

A vendégek végül 30–20-ra nyertek a Seahawks otthonában – a csereként beszálló Jared Goff 155 yardig és egy touchdown-passzig jutott, de a támadósor igazi ásza a futó Cam Akers volt, aki 176 totál yardot szerzett, egy hatpontossal.

A főcsoport másik playoff-mecsén az ötödik kiemelt – de az alapszakasz során néggyel több győzelmet szerző – Tampa Bay Buccaneers utazott a 7–9-es mérleggel csoportot nyerő Washington Football Team otthonában.

A fővárosiaknál ráadásul a kezdőirányító Alex Smith sem állt rendelkezésre, így a 27 éves Taylor Heinickének kellett beszállnia, aki a várakozásokkal ellentétben remekül játszott.

A Bucs az első negyed után már 9–0-ra vezetett – 10–0 is lehetett volna, de kimaradt egy extra pont – ezután azonban szépített a Football Team (7–9). A félidőig további 9 pont érkezett a Tampától, amely így 18–7-es vezetéssel vonulhatott a szünetre. 

A harmadik negyedben beragadt a Brady vezette Buccaneers támadósor, a túloldalon pedig sorra jöttek a nagy játékok, Taylor Heinicke például lábon szerzett egy bravúros TD–t, és felzárkózott 18–16-ra a hazai csapat.

Az utolsó játékrészben azonban érvényesült a papírforma, a Bucceneers támadógépezete újra az alapszakasz utolsó heteiben mutatott formájára emlékeztetett – Tom Brady 381 yarddal és 2 TD-vel zárt, interception nélkül –, és végül 31–23-ra nyertek a vendégek.

Ez volt Tom Brady 31. rájátszás-győzelme pályafutása során, ami a legtöbb egy irányítótól a Super Bowl-érában. 

NFL 2020, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2021. január 9. – január 11.)
AFC
Buffalo Bills (2.)–Indianapolis Colts (7.) 27–24
Pittsburgh Steelers (3.)–Cleveland Browns 6.) 2021. 1. 11., 2.15
Tennessee Titans (4.)–Baltimore Ravens (5.) 2021. 1. 10., 19.05
NFC
New Orleans Saints (2.)–Chicago Bears (7.) 2021. 1. 10., 22.40
Seattle Seahawks (3.)–Los Angeles Rams (6.)  20–30
Washington Football Team (4.)–Tampa Bay Buccaneers (5.)23–31
2022.08.16 22:49:07

Amerikai sportok MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. A zene segít a sportolóknak csökkenteni a fáradtságérzetet, növeli a fájdalomtűrő képességüket, valamint javítja a hangulatukat és a motivációjukat. Ezenkívül a megfelelő zenét hallgató sportolók könnyebben ki tudják zárni a pánik és az aggodalom érzését.

2022.08.03 23:20:00

Amerikai sportok MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. »A legsikeresebb sportmenedzserek keményen dolgoznak azon, hogy elsajátítsák ezt az alapvető sportvezetői készséget. Legalább azt tudniuk kell, mikor fogják be a szájukat.«

2022.07.02 23:25:44

Amerikai sportok BODNÁR ZALÁN

ALAPVONAL. Paolo Maldini vagy Joe Sakic diadala persze nem csupán Milan- vagy Colorado-szurkolóként örömteli hír, azt bizonyítja, hogy sokkal édesebb a siker íze, ha egy klubikon, a teljes pályafutását ott töltő sportoló támaszt fel egy csapatot, amiben bizonyosan óriási szerepe van az érzelmi kapocsnak, az elkötelezettségnek is.

2022.06.19 21:14:51

Amerikai sportok S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Egy olyan (sport)vállalkozásban, ahol a személyi döntésekben az ötvenszázalékos sikerarány előtt már kalapot emelnek, ez különösen figyelemre méltó válogatás volt.

2022.06.17 07:19:23

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

A Celtics csak kapaszkodni tudott a nagydöntő hatodik meccsén • Stephen Curry lett az MVP.