NFL: bosszúszomjas Mahomes; Mr. Irrelevant elszomorítaná Philadelphiát

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2023.01.29. 16:49
null
Vajon ki nyeri a Mahomes–Burrow negyedik felvonását? (Fotó: Getty Images)
A tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) rájátszásának főcsoportdöntőiben Kansas City Chiefs–Cincinnati Bengals és Philadelphia Eagles–San Francisco 49ers mérkőzést rendeznek. Vajon Patrick Mahomes végre legyőzi Joe Burrow-t? Továbbtart Brock Purdy mesebeli története vagy Jalen Hurtsék örülhetnek majd?

 

KANSAS CITY CHIEFS–CINCINNATI BENGALS

Az Amerikai főcsoportban a Kansas City Chiefs és a Cincinnati Bengals az Arrowhead Stadionban küzdhet meg a Super Bowlba jutásért. Ismerősen hangzik? Nem véletlen! A csapatok tavaly ugyanebben a körben, ugyanebben a stadionban küzdöttek meg egymással. A fogadóirodák akkor a Főnököket tartották esélyesebbnek, s az első félidőben minden a papírformának megfelelően is alakult – 21–10-es hazai vezetéssel vonultak pihenőre a felek. Aki ismeri Joe Burrow-t azt tudja, hogy a Bengals irányítója semmilyen szituációt sem izgul túl. Egy elképesztő feltámadás után 24–24-gyel ért véget a rendes játékidő, a hosszabbításban pedig az ohiói együttes meg is nyerte az összecsapást. A Super Bowlban már nem jött össze a siker, a Los Angeles Rams túl nagy falatnak bizonyult a Cincinnatinek.

Patrick Mahomes nem csupán a tavalyi vereségért állna bosszút – az MVP várományos QB eddig háromszor játszott a Joe Burrow vezette Bengals ellen, s mindhárom alkalommal alulmaradt. A felek a 2022–2023-as idény alapszakaszában is összefutottak, Cincinnatiben Burrow-ék ugyancsak 27–24-re múlták felül Andy Reid csapatát.


Nem könnyíti meg a Chiefs dolgát, hogy a főcsoport-elődöntőben a sztárirányító bokája csúnyán megsérült a Jacksonville Jaguars ellen, a meccs egy periódusában Chad Henne-nek kellett irányítania – hozzá kell tenni, a csere quarterback egy 98 yardos TD-drive-ot vezetett, ami nagyon kellett a sikerhez.

A mérkőzés esélyese jelenleg a Kansas City, Vegas másfél ponttal tartja jobbnak Mahomesékat. A klasszis QB sérülése után ez sokáig nem így volt, három napja még két és fél pontos underdog volt a Chiefs.

Mahomesról azért a hét során folyamatosan pozitív hírek érkeztek KC-ből, s bár valószínűleg a megszokottnál kevésbé lesz mobilis, a 27 éves játékos 70 százalékosan is a liga elitjébe tartozik. Ahogyan az elmúlt években, minden bizonnyal a ma éjszakai összecsapáson is Travis Kelce lesz a főcélpontja – a duó már 12 touchdownnál jár a rájátszásban, csak a Tom Brady-Rob Gronkowski párosnak van több (15).


A Bengalsnál a Pro Bowl-szereplő passzsiettető, Trey Hendrickson tehet majd arról, hogy Mahomesnak ne legyen túl kényelmes a zseben belül passzolni, míg az irányító labdáit az egész idényben jól teljesítő secondary vadászná le – a Cincinnati védelme az szezon során 24 labdát szerzett.

Ami a labda másik oldalát illeti, a Chiefsnél egyértelműen Chris Jones jelentheti a különbséget. A KC belső védőfalembere nagy problémát jelenthet a Bengals-offense leggyengébb pontjának, a támadófalnak. Igaz, ha Ja'Marr Chase és Tee Higgins gyorsan szabadra játssza magát, akkor Burrow már addigra eldobhatja a labdát, mire Jones megverné az emberét.

Amennyiben a Kansas City legyőzi a Cincinnatit, a Super Bowl-szereplés mellett Mahomes megszerzi ötéves pályafutása 73. győzelmét is. Csupán egyetlen irányítónak van több győzelme ezalatt az idő alatt. Tipp? Naná, hogy Tom Brady – a hétszeres Super Bowl-győztes QB 77 alkalommal szomorította el az ellenfeleit 2003 és 2007 között.


PHILADELPHIA EAGLES–SAN FRANCISCO 49ERS

A Nemzeti főcsoportban az első kiemelt Philadelphia Eagles az alapszakasz második helyezettjével, a San Francisco 49ersszel csap össze. A csapatokat két rendkívül fiatal játékos, Jalen Hurts és Brock Purdy irányítja majd, akik az egyetemi ligában végletekig izgalmas mérkőzésen találkoztak már egymással. Érdekesség, hogy a két QB életkorát ha összeadjuk, akkor 47 évet és 208 napot kapunk – ilyen fiatal párosítás még soha nem fordult elő korábban egyetlen konferenciadöntőben sem.


A fogadóirodák a Philadelphiát tartják két és fél pontos esélyesnek, s ez nem is meglepő az eddig látottakat tekintve. Az Eagles az alapszakaszban 14–3-as mérleggel zárt, így szerezte meg az első kiemelést – még lenyűgözőbb ez a teljesítmény annak tudatában, a Philly az idei szezon legerősebb csoportjában, az NFC Eastben a Dallas Cowboysszal és a New York Giantsszel is két-két alkalommal játszott. Az Óriásokkal a rájátszásban is találkoztak a Sasok, s egy 38–7-es mészárlást rendeztek.

A nagy menetelésben óriási szerepe volt Jalen Hurtsnek, aki hatalmas fejlődésen ment keresztül – 3701 yardot passzolt az alapszakaszban, ez csaknem 700-zal több, mint az ezt megelőző idényben. A 22 passzolt touchdownja mellett 13-szor ő maga futott be a célterületre, a csapat vele 15-ből 14 mérkőzést megnyert, nélküle mindkettőt elveszítette – nem véletlen, hogy ő Patrick Mahomes legnagyobb kihívója a liga legértékesebb játékosának járó díj (MVP) tekintetében.

Az irányítón kívül egyébként a legtöbb poszton zsenikkel van tele az Eagles – A. J. Brown és DeVonta Smith az egyik legjobb elkapóduónak számít az NFL-ben, Dallas Goedert pedig nem hoz ugyan Travis Kelce-számokat – 702 yardot pakolt össze –, a passzjáték mellett a futójátékban is rendkívül hasznos.

Ha már Kelce – a Chiefs tight endjének testvérének, Jasonnek is parádés szezonja volt, Lane Johnsonnal együtt bekerült az év álomcsapatba. A tackle és a center mellett Landon Dickersont is dicséret illeti, hiszen meghívást kapott a Pro Bowlba. A nagyszerű támadófal-teljesítmény is kellett Hurts jó játékához, valamint az elit futójátékhoz is, aminek az irányító mellett Miles Sander örült nagyon – 1269 yarddal és 11 touchdownnal zárt.

Ha bárki képes megállítani az Eagles támadósorát, akkor az a San Francisco védelme. Érdemes lesz figyelni az előbb említett támadófalat a 49ers védőfala ellen – Nick Bosa 18.5 sackkel az élen zárt az alapszakaszban, de ki kell még emelni a liga egyik, ha nem a legjobb belső linebackerét, Fred Warnert is. Ebben a szezonban magára talált a Kansas Citytől távozó Charvarius Ward is, aki nagy harcot vív majd A. J. Brownnal és DeVonta Smithszel.

Nagy kérdés, vajon továbbtart-e Brock Purdy mesebeli története. Az újonc irányító a 2022-es draft utolsó választottja volt, így gyakorlatilag „Mr. Irrelevanttel” verekedte be magát a kaliforniai együttes a konferenciadöntőbe. A harmadik számú QB-nak csak azért adódott lehetősége a bizonyításra, mert Trey Lance és Jimmy Garoppolo is megsérült az alapszakasz során. Amikor Purdynek kellett beugrani, sokan lemondtak a 49ersről, ám Kyle Shanahan ismét bebizonyította, miért a liga egyik legnagyszerűbb támadóguruja. A 43 éves szakember bármikor képes olyan játékokat hívni, amikor valamelyik skilljátékosa szabadon várhatja a labdát. Amikor pedig olyan futballisták jelentkeznek a tojásért, mint Debo Samuel, Brandon Aiyuk, George Kittle és Chrsitan McCaffrey, akkor meglehetősen könnyebb az irányító élete is.

A San Francisco 49ers ráadásul a legjobb formában lévő csapat az NFL-ben, zsinórban 12 győzelemnél tartanak – 1984-re nem volt erre példa.


AMERIKAI FUTBALL
NFL, RÁJÁTSZÁS
FŐCSOPORTÖNTŐ
NEMZETI FŐCSOPORT
21.00:
Philadelphia Eagles (1.)–San Francisco 49ers (2.) (Tv: Arena4)
AMERIKAI FŐCSOPORT
Vasárnap, 0.30:
Kansas City Chiefs (1.)–Cincinnati Bengals (3.) (Tv: Arena4)

TIPPELDE

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik