NBA: Suns-bravúr Bostonban, öt kiállítás Minnesotában – videó

GOBODICS TAMÁS, HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)GOBODICS TAMÁS, HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2023.02.04. 07:30
null
A Boston hazai pályán kapott ki a Phoenix ellen (Fotó: Getty Images)
Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) magyar idő szerinti szombat hajnali játéknapján a Phoenix Suns idegenben múlta felül a Boston Celticset. Bradley Beal 34 pontja ellenére a Washington kikapott a Portland ellen, míg a Toronto Fred VanVleet és Gary Trent vezérletével nyert Houstonban. Az Orlando a Minnesotát, a Philadelphia a San Antoniót győzte le idegenben. Trae Young ezúttal 27 ponttal vette ki a részét az Atlanta Utah elleni győzelméből. A Keleti Konferencia két legrosszabb mérlegű csapatának mérkőzését a Detroit húzta be a Charlotte ellen.

Minnesota Timberwolves–Orlando Magic 120–127

Verekedés és öt kiállítás. Tömegjelenet zajlott a harmadik negyed hajrájában, amely során öt játékost is kiállítottak a játékvezetők. Az ügy abból indult, hogy a Minnesota hozta a labdát, a sarokba érkező Austin Rivers a Magic kispadja felé fordulva mondott valamit, ahonnan az ott ülő Mo Bamba megtámadta – a felvételek szerint pár perccel korábban az onnan triplát hibázó Rivers kapott némi trash talkot Bambától és Markelle Fultztól, de ezen kívül semmilyen előjele nem volt az eseménynek. Jalen Suggs azonnal odarohant és még nagyjából az első másodpercben földre vitte Riverst, de itt eléggé elszabadultak az indulatok, úgy tűnt, hogy ütés is lendült, de végül sikerült szétválasztani a feleket – a Magictől Bamba és Suggs, a Wolvestól Rivers, Prince és McDaniels mehetett idő előtt zuhanyozni. Az eseményeknek biztos, hogy lesz még következménye.

Jobb volt a Magic. A jó formában lévő Minnesota a kiállítások előtt egyáltalán nem tudta ráerőltetni akaratát ellenfelére, sőt egyértelműen az Orlando játszott jobban. Az első negyedet még hét ponttal megnyerte a Wolves, de aztán átvette az irányítást a Magic, amely 14 ponttal nyerte a második játékrészt, tízzel vezetett a kiállítások idején, és végül 15-tel a negyedik negyed elején – ott ugyan dobott 45 (!) pontot a Minny, az addigi szigorú orlandói védekezés eltűnt, de cserébe a vendégek is dobáltak kedvükre, így a fórjuk felét meg tudták őrizni. A Magicnél a kispad remekelt, a cseresor összesen 72 (!) pontot termelt, csapatszinten 53 százalékos mezőnymutatóval és 52 százalékos triplázással zártak, míg a Wolvesnál felemás teljesítményeket láthattunk – csak D'Angelo Russellben volt igazán tűzerő, Anthony Edwards túl sokat hibázott, és Luka Garza jó meccse ellenére most a kiegészítők sem brillíroztak. Az utóbbi mérkőzések után ez a védekezés most kicsit váratlanul gyenge volt a Minnytől, az Orlando egyszerűen nagyobb akarattal és fegyelemmel játszott, már ami a konkrét kosárlabdát illeti, így megérdemelten nyert, de továbbra is messze van a keleti playin-helyektől.

A Timberwolves legjobb dobói: Russell 29/18, Edwards 19/3, Garza 17/6
A Magic legjobb dobói: Anthony 20/6, M. Wagner 19/3, Fultz 15

 

Detroit Pistons–Charlotte Hornets 118–112

A Pistonsé lett a „kiesési rangadó.” Kelet két legrosszabb (de legalábbis legrosszabb helyen álló) csapata feszült egymásnak úgy, hogy a Hornets ráadásul back-to-back érkezett, és nem igazán jutottak dűlőre – végig szorosan alakult a küzdelem, nem láthattunk tíz pontnál nagyobb különbséget az este folyamán. A pontzáporos első félidő után a másodikra már fogyott a lőszer, és főleg az utolsó negyedre, illetve különösen a Hornets részéről állt meg a gépezet, a vendégek ott már csak 18 pontot tudtak dobni, pedig a második játékrészben még például 38-ig jutottak. A vége így is szoros lett, ugyan a negyedik negyed nagy részében a Charlotte járt még előrébb, de aztán a hajrához érve, két és fél perccel az órán fordított a Detroit, majd LaMelo Ball 2+1-es játéka után 112–112-vel mentek neki a csapatok az utolsó percnek. Ott pedig végül a Pistons vitte be a győztes ütést: 32 másodpercnél Saddiq Bey süllyesztette el a győzelmet jelentő hármast, az időkérés után a Charlotte be sem tudta dobni a labdát, Alec Burks értékesített két büntetőt, és ezzel véget ért a küzdelem, nem volt már lehetőség az egyenlítésre. A Pistonsnál az említett Bey (22 pont, 8 lepattanó, 8/16 mezőnyből) mellett Bojan Bogdanovic (21 pont, 4/7 tripla) és Jaden Ivey (24 pont, 7 gólpassz, 4/4 tripla) is igyekezett, de a Duren-Stewart magasemberpáros is hatékonyan dolgozott, míg a Charlotte-nál szokás szerint a Ball-Rozier duó emelhető ki, ők próbálták megoldani a helyzeteket - ezúttal inkább kevesebb, mint több sikerrel.

A Pistons legjobb dobói: Ivey 24/12, Bey 22/9, Bogdanovic 21/12
A Hornets legjobb dobói: Ball 23/12, Rozier 23/6, McDaniels 14/3

Indiana Pacers–Sacramento Kings 107–104

Nagyon akarta a Pacers. Pocsék formában, ráadásul egy back-to-back másnapján lépett pályára az Indiana, de a játékosok saját bevallása szerint nagyon meg akarták mutatni a Sacramentónak – mint ismert, a felek tavaly cseréltek egymással, Domantas Sabonisért küldte Indianába a Kings Buddy Hieldet és Tyrese Haliburtont. Utóbbi 10 ponttal és 9 gólpasszal zárt, Hield viszont 21 ponttal, 10 lepattanóval, 6 gólpasszal és 5/9 triplával a mérkőzés legjobbjaként tündökölt, több fontos dobást is elsüllyesztett, a fáradt, tizenkettőből tizenegy vereség után érkező Indy pedig váratlanul jó játékkal győzte le a nyugati élcsapatot. Az első félidőben egyértelműen uralta a játékot a vendéglátó és 12 ponttal vezetett a nagyszünetben, de volt 19 egység is az előnye, ám a fordulás után összekapta magát a Sacto és szorossá tette a végét. Az utolsó percekben három-négy pont volt a különbség, üldözte ellenfelét a Kings, de furcsa hajrát láthattunk: a Pacers az utolsó szűk három, a Kings pedig az utolsó két percben nem szerzett már pontot, ekkor alakult ki a 107–104-es végeredmény. Mindkét csapat sorra hibázta el a támadásait, Myles Turner blokkolt, Aaron Nesmith labdát szerzett, de közben a hazaiak is elszórták a játékszert, csak a küszködést láthattuk mindkét oldalon – így feszült, de kosármentes időszakkal ért véget a találkozó. A Pacers pedig megőrzött három pontot a fórjából, fontos pillanatokban többször is Hield tolta meg a csapat szekerét egy-egy kosárral, a hajrában a védekezésükkel is elégedettek lehettek, így bár jelenleg nincsenek playin-helyen, de bízhatnak abban, hogy sikerült megtörni a jeget.

Hiányzott Fox. Személyes okok miatt hagyta ki a találkozót De'Aaron Fox, a kezdő irányítót pedig nem tudta pótolni a Sacramento, ez egyértelműen látszott a támadójáték minőségén: 43 százalékkal dobtak mezőnyből, 34 százalékkal tripláztak, és 24 gólpasszukra 20 eladott labda jutott, egyszerűen nem működött a gépezet. A kezdőben Davion Mitchell értékelhetetlen teljesítményt nyújtott, a padról érkező Malik Monk sem tudta összefogni a társaságot, és nem tudták a játékokat kellő hatékonysággal átfolyatni Domantas Sabonison sem, aki 15 ponttal, 16 lepattanóval és 6 gólpasszal magához képest nem is játszott igazán nagyot. Így is volt esélyük, visszajöttek az első félidei hátrányból, de támadásban sosem tudtak elég meggyőzőek és gördülékenyek lenni, ami a szoros végjátékban is kidomborodott, így hiába voltak esélyesebbek, ezúttal vereséget szenvedtek – így is harmadikak Nyugaton, de nem tudtak közelebb kerülni a második Memphishez.

A Pacers legjobb dobói: Hield 21/15, Nesmith 17/12, Turner 14/3, Mathurin 14/3
A Kings legjobb dobói: Barnes 23/9, Huerter 16/3, Sabonis 15, Davis 15/9

Washington Wizards–Portland Trail Blazers 116–124

Nagy fordulat után nyert a Portland. Nem úgy indult a találkozó, hogy vendéggyőzelem lesz a vége, a Washington ugyanis szárnyalt az összecsapás elején: 36–19-re nyerte az első negyedet és már húsz ponttal is vezetett, sőt még a nagyszünetben is 18 egység volt a vendéglátó előnye. A harmadik negyedben aztán belendült Anfernee Simons, egymaga húsz pontot dobott csak ebben a periódusban, a Portland pedig sebességet váltott, és a hátránya jelentős részét eltüntette, majd ez a lendület a folytatásban is megmaradt - ugyanígy alakult a negyedik etap is, a második félidőt összesen 73–47-re (!) nyerte meg Chauncey Billups alakulata. A Blazers a harmadik negyedben sorozatban kilenc triplát küldött a gyűrűbe, ebből hatot is Simons jegyzett, és ahogy legutóbb, úgy most is ez a dobóforma húzta ki a csávából az együttest – a Washingtonnak egyszerűen nem volt válasza, bármilyen védekezést szétdobtak a vendégek a második félidőben. Ugyan Bradley Beal (34 pont, 14/25 mezőnyből) és Kristaps Porzingis (16 pont az első negyedben, végül 32 egység, 8 lepattanó, 4 gólpassz) révén a Wizardsban is volt tűzerő, elérték az 50 százalékos mezőnymutatót, de a Jusuf Nurkicot nélkülöző Portland oldalán a 33 pontos, 9/12 triplás Simons mellett Damian Lillard, Jerami Grant és Trendon Watford is 20 egység fölé jutott, jobban tripláztak, jobban büntetőztek, jobban támadópattanóztak, jobban vigyáztak a labdára – két teljesen ellentétes félidő meccsén végül az nevetett, aki utoljára nevetett, ezzel hatból öt sikerrel kapaszkodik tovább a tabellán a Billups-legénység. A Washington pedig zsinórban hat győzelem és egy veretlenül megvívott idegenbeli túra után kapott ki, következőleg az Irving-ügy miatt kérdéses állapotban lévő Brooklynhoz utazik, hogy javítson.

A Wizards legjobb dobói: Beal 34/12, Porzingis 32/6, Kuzma 12, Kispert 12/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Simons 33/27, Lillard 29/9, Hart 21/3, Watford 21/6


 

Boston Celtics–Phoenix Suns 94–106

Végig vezetett a Phoenix. A Booker, Payne, Shamet triót továbbra is nélkülöző vendégek meglehetősen váratlanul védekezték szét a Bostont, amiben persze a hazaiak tompa és pontatlan játéka is benne volt, de ettől még komoly bravúrnak számít a Williams-legénység sikere. Az arizonaiak az első negyedben egy 12–0-s futással (Deandre Ayton sorozatban három kosarat dobott ekkor) vették át a vezetést és ragadták magukhoz az irányítást, a második játékrészben végig domináltak, és az olajozottan, hatékonyan működő gépezetük 20 pontos előnyt jelentett számukra – igaz, a nagyszünetre ebből "csak" 13 maradt. A fordulás után aztán felszívta magát a Boston, és elkezdett visszazárkózni, a harmadik etap végére egyetlen egységre csökkent a távolság, de az utolsó felvonásra megint kiegyenesítette magát a Suns, egy 8–0-s futással kezdett, és onnantól már nem ingott meg többször. A 25 pontos Mikal Bridges szokásos jó játéka mellett Chris Paul sokoldalúsága, Ayton és Dario Saric dupla-duplája vagy a remekül beszálló cseresor is említést érdemel, de nem tudunk igazi egyéni extrát kiemelni, sokkal inkább a kollektív jó teljesítmény hozta meg a sikert. Az utóbbi kilenc találkozójukból hetedszer nyertek, fél meccsre vannak a nyugati negyedik Dallastól, ráadásul a közeljövőben visszatérhet Booker, onnantól könnyen lehet, hogy ismét komolyan kell velük számolni.

Vaktölténnyel tüzelt a Boston. A nem túl meggyőző formában lévő Celtics legutóbb feledtette a gondjait, amikor 43 ponttal győzte le és valósággal szétdobta a Brooklynt, de ezen az estén rengeteg hibát követett el támadásban a ligaelső. Főleg a két vezér, Jayson Tatum és Jaylen Brown dobásain látszott az, hogy rossz napot fogtak ki, ketten együtt 12/36-ot szenvedtek össze mezőnyből és 6/22-t távolról, ők adták meg az "alapot" a Celtics pocsék játékához – Tatum például 0/6-tal kezdett mezőnyből, majd később ugyan javult, de sosem tudta igazán felvenni a ritmust. Csapatszinten végül a 39 százalékot sem érték el a hazaiak, akik 26 százalékkal tripláztak, 10–3-ra vesztették el a támadópattanózást, hattal több labdát adtak el, csak 18 gólpasszt osztottak szét, és a festékben is kikaptak - szinte mindenben alulmaradtak a Sunsszal szemben. Pedig Marcus Smarton kívül mindenki más játszhatott, de most valahogy nem találták önmagukat – így másfél meccsre csökkent az előnyük Kelet, és alig félre a liga élén, ugyanannyi vereségük van már, mint a Denvernek.

A Celtics legjobb dobói: Brown 27/9, Tatum 20/9, White 19/6
A Suns legjobb dobói: Bridges 25, Paul 15/3, Saric 14/12, Ayton 14

Houston Rockets–Toronto Raptors 111–117

Nem hibázott a Raptors. Kötelező volt a győzelem a Toronto számára a nyugati sereghajtó otthonában, de végül csak annyit adott ki magából a kanadai alakulat, amennyi feltétlenül szükséges volt a sikerhez. Az első negyed még egálközeli eredményt hozott, ott látszott, hogy annál többet kell mutatni, a második játékrészt kicsit meg is nyomták a vendégek, így a nagyszünetben vezettek hét ponttal, a fordulás után is növelték a távolságot, volt már közte 19 egység is, majd azt koptatták el úgy a végéig, hogy a lehető legkevesebb energiát kelljen befektetni. Fred VanVleet (32 pont, 5/11 tripla, 0 eladott labda), Gary Trent Jr. (29 pont, 5/9 tripla) és Pascal Siakam (23 pont 50 százalékkal) is hozta, amit kell, rájuk építve egyben volt a Raptors, és bár a Rockets ezúttal is sokkal letisztultabban, kontrolláltabban játszott a Green-Porter Jr. páros nélkül, de Eric Gordon (28 pont, 5 gólpassz, 10/15 mezőnyből) és Alperen Sengün (21–4–4) még Kenyon Martin Jr. segítségével (20 pont, 8/9 mezőnyből) sem tudta végül sikerre vinni az egyébként jó formában érkező társaságot. Összességében egyik csapat sem lehet elégedetlen, a Houston mutatott némi stabilitást, a Raptors pedig a harmadik negyedben kialakított előnyét nagyobb baj nélkül menedzselte és csak az utolsó percben engedte tíz pont alá ellenfelét, így kipipálta a kötelezőt - holnap Memphisben zárja le hétmeccses idegenbeli túráját, majd végre hazatérhet.

A Rockets legjobb dobói: Gordon 28/6, Sengün 21, Martin Jr. 20/3
A Raptors legjobb dobói: VanVleet 32/15, Trent Jr. 29/15, Siakam 23/3



San Antonio Spurs–Philadelphia 76ers 125–137

A Sixers megoldotta a kötelezőt. James Harden a meccs után elmondta, hogy ezekre a meccsekre a legnehezebb felkészülni, hiszen tudják, hogy jobbak ellenfelüknél, de attól még nem vehetik félvállról. Nem is vették, egál első negyed után a két középső játékrészben 19 pontot vertek a Spursre, a Joel Embiid (33 pont, 10 lepattanó) és James Harden (16 pont, 8 gólpassz) vezette kezdőötös kiválóan játszott. A cseresor is villogott, Tyrese Maxey remek dobásokkal jutott el 25 pontig, Georges Niang és Shake Milton támadásban, Montrezl Harrell és Matisse Thybulle védekezésben tett hozzá – az egyetlen szépséghiba az volt, hogy a negyedik negyedben túlságosan visszaengedték a San Antoniót, így a már pihenő kezdőknek még pár percre vissza kellett jönniük. A Philly továbbra is tartja magát a keleti 2-3. helyeken, utolsó 10 meccséből kilencszer győzött, bizakodva várhatja a Knicks és Celtics elleni rangadókat.

Túl sok a sérült a Spursben. A hazaiaknál három kezdőjátékos (Devin Vassell, Jeremy Sochan, Tre Jones) és Romeo Langford is sérült, így ismét az újonc Malaki Branham kapta meg a labdát és élt is a lehetőséggel: zsinórban második meccsén dobott karriercsúcsot, ezúttal 26-ot 11/16-os mezőnymutatóval. A kezdőötösben egyébként mindenki elérte a 10 pontos határt, amikor az első sor volt fent, nagyjából tudták tartani a lépést, a cseresor viszont igencsak hullámzóan teljesített, ami nem fért bele. Jakob Pöltl a meccs után elmondta, hogy a negyedik negyedben már náluk is leültek a kezdők, de a fiatalok szépen felpörögtek és legalább egy kicsit kellemetlenkedni tudtak a Philly-nek, most ennek is örülni kell. A hazaiak zsinórban nyolcadik vereségüket szenvedték el és immár a Pistons-szal holtversenyben a második legrosszabb mérleget tudhatják magukénak – valószínűleg a következő időszakban leérnek a gödör aljára, mivel kilencmeccses túrára indulnak...

A Spurs legjobb dobói: Branham 26/6, Johnson 18, Pöltl 16.
A 76ers legjobb dobói: Embiid 33/6, Maxey 25/9, Harden 16/6.

 



Utah Jazz–Atlanta Hawks 108–115

Hamar megtalálta a győztes receptet a Hawks. A vendégek pár nappal ezelőtt Phoenixben tömték ki a Sunst, most pedig a jó formában lévő Jazz otthonában sem hibáztak. Az első perctől kezdve agresszíven támadták a gyűrűt, amiből könnyű kosarakat szereztek, könnyedén bontották a Jazz védekezését, miközben a túloldalon nagyon figyeltek ellenfelük kinti dobásaira, így az első félidőben már 22 pontos előnyben is voltak. Ez ugyan később csökkent, de Trae Young (27 pont, 6 gólpassz), De’Andre Hunter (26 pont, 10/15 mezőnyből) és a 14 gólpasszt adó Murray-Bogdanovics páros vezetésével mindig sikerült veszélyes távolságon kívül tartani ellenfelüket. Ezzel a sikerrel az Atlanta átlépte az 50%-os küszöböt, lassan stabilizálja magát a playin-helyeken, most viszont komolyabb teszt következik, back-to-back mennek a nyugati első Denverhez.

Kinti dobások nélkül nem megy
. A hazaiak három magasemberrel álltak fel a kezdőben, de erről hamar kiderült, hogy nem működik: amíg a kezdőcenter Walker Kessler a pályán volt, 15 pontot vert rájuk az Atlanta, így menet közben kellett taktikát váltani és alacsonyabb szerkezetet használni. Csak az első félidő végére sikerült összerakni egy működő ötöst, addigra viszont a Jazz kinti dobói elbizonytalanodtak, illetve ahogy Lauri Markkanen (25 pont, 10 lepattanó, 3/11 tripla) fogalmazott, túlerőltették a hármasokat. Markkanen rossz kinti dobásaihoz csatlakozott Jordan Clarkson (3/10) és Malik Beasley (1/8) is, de a rutinos Kelly Olynyk 2/9-es mezőnymutatója sem segített. Így aztán hiába játszott jól Mike Conley és szállt be a padról remekül a Collin Sexton-Ochai Agbaji hátvédpáros, egyszerűen nem volt annyi erő a Jazzben, hogy a második félidőben meg tudja fordítani a mérkőzést. Most pár napot pihenhetnek, legközelebb kedden fogadják a Dallast – figyelniük kell, mert bár a nyugati 8. helyen állnak, de ugyanannyi vereséggel, mint a 13. Thunder...

A Jazz legjobb dobói: Markkanen 25/9, Clarkson 24/9, Conley 20/6.
A Hawks legjobb dobói: Young 27/6, Hunter 26/9, Okongwu 15.

 

 

NBA
ALAPSZAKASZ

Detroit Pistons–Charlotte Hornets 118–112
Indiana Pacers
–Sacramento Kings 107–104
Washington Wizards–Portland Trail Blazers 116–124
Boston Celtics–Phoenix Suns 94–106
Houston Rockets–Toronto Raptors 111–117
Minnesota Timberwolves–Orlando Magic 120–127
San Antonio Spurs–Philadelphia 76ers 125–137
Utah Jazz–Atlanta Hawks 108–115

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik