NBA: óriási csatában nyert a Portland, bejutott a playoffba

Vágólapra másolva!
2020.08.15. 23:38
null
Damian Lillard (feketében) Portlandje nagy csatában múlta felül a Memphist (Fotó: Getty Images)
Utolsóként a Portland Trail Blazers jutott be az észak-amerikai kosárlabdaliga rájátszásába (NBA), miután szombaton a Nyugati főcsoport nyolcadik helyéért zajló különcsatában 126–122-re legyőzte a Memphis Grizzliest.


Óriási csatában ment tovább a Blazers. Az első negyedben főleg a büntetőknek és a Memphis erőtlen, bizonytalan támadójátékának köszönhetően tíz pont feletti előnybe került a Portland, de aztán a második játékrész elején fordult a kocka és már a Grizzlies vezetett – Nurkic és Lillard a padon ült, Valanciunas pedig pusztított a palánk alatt. A két portlandi klasszis visszatérése után ismét a Stotts-legénység került előnybe, de ez csak átmenetinek bizonyult, mert a harmadik negyedben már más fokozatban játszott a Memphis és 42 pontot szerzett – innentől egészen a találkozó végjátékáig előnyben voltak Moranték, az egyre fáradtabb Blazers pedig futott az eredmény után. A hajrában aztán Trent Jr. clutch triplája után CJ McCollum percei következtek, aki kétszer is „arcba dobta” Ja Morantet a triplavonalon túlról, majd egy középtávolit is elsüllyesztett ugyanígy, gyakorlatilag ez a három dobás fordította meg a meccset – főleg, hogy a Memphis közben eladogatta a labdákat, így már a Blazers kezében volt a győzelem. Mindezt végül Carmelo Anthony biztosította be, aki +3-nál, 21 másodperccel az órán triplára váltotta Damian Lillard kiosztását, innentől nem volt visszaút – óriási csatában, vért izzadva, de nyert a Blazers, így ott lesz a rájátszásban.

Most McCollum és Nurkic volt a hős. Az utóbbi meccseken döbbenetes formát mutató Damian Lillard ezúttal is jó számokkal zárt (31 pont, 10 gólpassz, 1 eladott labda), de a dobásai most kevésbé ültek, inkább büntetőkből haladt és bár voltak „lillardös” kosarai, de ez a meccs nem róla szólt. Eleinte inkább Jusuf Nurkicról, aki ugyan a végére elfáradt, de így is óriásit melózott (22 pont, 21 lepattanó, 6 gólpassz, 2-2 labdaszerzés és blokk), a végén pedig az addig is sok fontos tempót elsüllyesztő, majd a hajrában nyolc clutch ponttal jelentkező CJ McCollumról (29 pont, 11/19 mezőnyből) – melléjük lépett még fel a 21 pontos Carmelo Anthony, illetve az egy clutch triplával, valamint öt labdaszerzéssel és két blokkal (ezek egy része szintén a szoros végjátékban), hátul hatalmas munkával jelentkező Gary Trent Jr. A gond a négyes poszttal volt, Zach Collins hét perc után kiszállt, utána Stotts próbálgatta együtt a Nurkic, Whiteside párost, próbálgatta Wenyen Gabrielt és még Mario Hezonja kapott pár percet, de sehogy sem volt jó, úgyhogy a három hátvéd+Melo+Nurkic sor játszotta le a találkozó túlnyomó részét – a Lakers ellen ide valamit ki kellene találni...

Most mindent megtett a Memphis. Eddig kellett volna hasonló szinten pörögnie a Grizzliesnek és akkor most még nem 0–2 lenne, hanem legrosszabb esetben is 1–1 – az első negyedben még a buborék-Grizzliest láthattuk most is, de aztán előbb Valanciunas pörgött fel, majd Morant is elkapta a fonalat és a második félidőben már remekelt az együttes. Morant végül rengeteg látványos megoldást mutatott be, akkor ment el a gyűrűig, amikor akart, dobott 35 pontot 8 gólpasszal, de a végjátékban háromszor is elhagyta a labdát kiélezett helyzetben és összesen nyolcszor veszítette el a játékszert, ezek most nem fértek bele. A Brooks-Clarke páros mindent megtett, együtt 40 pontot és 8/10 triplát tettek hozzá, jó pár nagy dobást küldtek a gyűrűbe a harmadik-negyedik negyedben, Valanciunasra abszolút nem lehetett panasz (22 pont, 17 lepattanó, 6 gólpassz), de hiába vezettek a második félidő jelentős részében, a szoros végjátékban elkövetett hibáik miatt kiestek – nem lesznek ott a PO-ban.

NBA, ALAPSZAKASZ
Portland Trail Blazers–Memphis Grizzlies 126–122 (31–19, 27–33, 31–42, 37–28)
A Trail Blazers legjobb dobói:
Lillard 31/15, McCollum 29/9, Nurkic 22/6
A Grizzlies legjobb dobói:
Morant 35/9, Valanciunas 22, Brooks 20/12, Clarke 20/12
A play-in párharc végeredménye: 20 a Portland Trail Blazers javára

RÁJÁTSZÁS
KELETI FŐCSOPORT

Milwaukee Bucks–Orlando Magic
Indiana Pacers–Miami Heat
Boston Celtics–Philadelphia 76ers
Toronto Raptors–Brooklyn Nets
NYUGATI FŐCSOPORT
Los Angeles Lakers–Portland Trail Blazers
Oklahoma City Thunder–Houston Rockets
Denver Nuggets–Utah Jazz
Los Angeles Clippers–Dallas Mavericks

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik