Itt van Amerika
T. D. 2020.10.12 13:56 Frissítve: 2020.10.12 14:48

NBA: LeBron James közelebb lépett Michael Jordanhez

Pályafutása negyedik bajnoki címe után még magasabb szintre emelkedett LeBron James az NBA legnagyobb játékosainak tekintetében. A hihetetlen teljesítmény láttán ismét előjött a folyton ismételgetett kérdés: vajon James vagy a legendás Michael Jordan a liga valaha volt legnagyobb szupersztárja?

LeBron James közelebb lépett Michael Jordanhez (Fotó: Getty Images)

A Los Angeles Lakers négyszeres bajnoka korábban kijelentette, hogy legnagyobb vágya felülmúlni Jordant, mint a történelem legnagyobb játékosát. A Miami Heat legyőzésével egy lépéssel közelebb jár ehhez – írja az ESPN. Nézzük meg egy kicsit közelebbről a két zsenit!

James abban máris csatlakozott Jordanhez, hogy mind a ketten legalább négyszer lettek a döntő és az alapszakasz legértékesebb játékosai (MVP). Annyi különbség azért akad, hogy MJ-nél ez a „legalább négy” valójában öt alapszakaszbeli és hat döntőbeli elismerést takar, míg James mindegyikből négynél jár.

Viszont azt már elmondhatja magáról, hogy valamivel idősebb korában nyert bajnoki címet, mint Michael Jordan: a Bulls géniusza 35 éves és 117 napos volt az 1998-as döntő utolsó mérkőzésének idején, míg James 35 évesen és 286 naposan nyert.

Az egyik legnagyobb kritika Jamesszel kapcsolatosan továbbra is a döntőkhöz kapcsolódik: míg a Miami Heattel, a Cleveland Cavaliersszel és a Lakersszel is bajnok játékos tízből négy finálét nyert meg, addig Jordan mérlege makulátlan – hatból hat.

Ha csupán a számokat nézzük: James négyszeres bajnok, négyszeres alapszakasz-MVP, négyszeres döntő-MVP, 16-szoros All Star, 27.1 pontot, 7.4 lepattanót és ugyanennyi asszisztot átlagol meccsenként.

Jordan hatszoros bajnok, ötszörös alapszakasz-MVP, hatszoros döntő-MVP, 14-szeres All Star, 30.1 pontot, 6.2 lepattanót és 5.3 asszisztot szerzett átlagosan egy mérkőzésen.

Arra a kérdésre, hogy ezzel a diadallal változott-e valami kettejük összevetésében, James annyit mondott: „Nem tudom. Hagyom, hogy ti beszéljetek erről.”

A trófea átadásakor folytatta:

„Amikor megérkeztem ide, megmondtam Jeanie-nek (Jeanie Buss, a Lakers tulajdonosa – a szerk.), hogy visszaviszem ezt a csapatot oda, ahová való. A néhai édesapja nagyszerű munkát végzett, ő folytatta, nekem meg hatalmas megtiszteltetés, hogy egy ilyen történelmi franchise része lehetek. Hihetetlen érzés ez, nemcsak nekem, de a csapattársaimnak, az egész szervezetnek, az edzőknek, mindenkinek, aki itt van. Szeretnénk, ha tisztelnének minket: ezt akarja Rob (Rob Pelinka general manager – a szerk.), Frank Vogel edző, az egész szervezet, a Lakers szurkolói, és én is akarom azt a rohadt tiszteletemet.”

Card

Card

Card

2021.07.15 07:37:09

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

A Milwaukee 2–0-ás hátrányból jött vissza a párharcba, a folytatás magyar idő szerint vasárnap hajnalban.

2021.07.09 08:07:27

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

A vendégek kezdtek jobban, ám kinti dobásainak köszönhetően a Suns meccsben maradt, majd nyert is.

2021.07.02 07:23:17

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

Csak futott az eredmény után az Atlanta • Egy győzelemre a finálétól a Milwaukee.

2021.06.29 08:25:19

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

Paul George karriercsúcsot jelentő 41 pontot dobott, ebből 30-at a második félidőben szerzett.

2021.06.25 08:46:52

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

Az eddig szenzációsan játszó Cameron Payne bokasérülést szenvedett a Sunsnál.