NBA: Joel Embiid történelmet írt a 76ersben, a Jazz legyőzte a Celticst

Vágólapra másolva!
2023.03.19. 08:28
null
Lauri Markkanen (a labdával) vezette győzelemre a Jazzt a Celtics ellen (Fotó: Getty Images)
A tengerentúli profi kosárlabdaliga (NBA) magyar idő szerint vasárnapi játéknapján az Utah Jazz általános meglepetésre megverte a bajnokesélyes Boston Celticset. A nap további meccsein a Bulls a Heatet, a Raptors a Timberwolvest, míg a Grizzlies a címvédő GSW-t múlta felül hazai pályán. Ezzel szemben a 76ers és a Sacramento Kings idegenben aratott győzelmet.

fLenyomta a Pacerst a 76ers, a philadelphiai alakulatban Joel Embiid és Tyrese Maxey is 31 pontig jutott. Doc Rivers csapata a magabiztosan megnyert első, illetve utolsó negyeddel keretbe foglalta a találkozót, így a két szoros középső játékrésznek már nem volt jelentősége. A 76ers kameruni sztárja egyébként történelmet írt: Joel Embiid lett az első játékos a philadelphiai franchise történetében, aki sorozatban 9 mérkőzésen több mint 30 pontot dobott.

 


 

Lassan, de biztosan bedarálta a Minnesotát a Raptors. A Fred VanVleet és Pascal Siakam vezette torontói gárda nem zúzta porrá ellenfelét, de minden negyedet szorosan megnyerve 15 pontos előnyt épített ki a záró sípszóig. Mindeközben a Timberwolvesból most hiányzott az átütőerő, mindössze a sérüléssel bajlódó Naz Reid volt képes 20 pontnál többet dobni, így összességében megérdemelt hazai siker született.

 

Hiába dobott 24 pontot korábbi csapatának Jimmy Butler, a Miami Heat így is üres kézzel távozott az United Centerből. A Bulls a 14 ponttal megnyert nyitó játékrész után a második negyedet is kézben tartotta, így a nagyszünetben már 25 pont volt a különbség. A Heat 12 pontos előnnyel húzta be harmadik felvonást és felzárkózott, de a 24 pontot dobó DeMar DeRozan, valamint a dupla duplát elérő Nikola Vucsevics (13 pont, 10 lepattanó) vezette hazaiak nem engedték közelebb ellenfelüket, így fontos győzelmet aratva őrzik helyüket a playinzónában.

Egymás után harmadik vereségét könyvelhette el a címvédő Golden State, az eltiltott Ja Morant nélkül felálló Grizzlies otthonában. A mérkőzés forgatókönyve kísértetiesen hasonlított a Bulls–Heat ütközetéhez, itt is három negyedet nyert meg a hazai együttes, és a GSW a harmadik játékrészben volt ellenállhatatlan. Memphisi oldalon a legnagyobb sztár hiányában Jaren Jackson és Desmond Bane vállalta magára a vezér szerepét (31, ill. 26 pont), míg a vendégeknél a fiatal kongói Jonathan Kuminga (24 pont), valamint Jordan Poole (21 pont) emelkedett ki a mezőnyből – ezzel szemben Steph Curry „csak” 16 pontig jutott, nem ez volt a GSW ászának a legjobb napja.

 

Ismét Sabonis volt a Sacramento nyerőembere, a litván klasszist csupán egy pont választotta el a tripla duplától (30 pont, 9 lepattanó, 10 assziszt), így viszont zsinórban a második meccsén ért el dupla duplát (a Brooklyn Nets ellen 24 pont és 21 lepattanó volt a mérlege). Ami a mérkőzést illeti, a Wizards veresége megérdemelt, hiszen mind a négy negyedet elveszítette. A Kings egyre jobb formában van és az alapszakasz végéhez közeledve ez kulcsfontosságú.

 


 

A 10 ponttal megnyert első negyed után azt hihettük, hogy a Jazzt is elintézi a ligaelső Boston Celtics, de a utah-i gárda összeszedte magát és a következő három felvonást megnyerte a dupla duplát jegyző finn magasember, Lauri Markkanen (28pont,10 lepattanó) vezetésével, így ha nagyon szorosan is, de – Walker Kessler utolsó másodperces blokkjának köszönhetően – egy ponttal legyőzte vendégét. A Jazztől ez hatalmas fegyvertény, míg az előzetesen a bajnoki cím fő esélyesének kikiáltott Celtics ismét bebizonyította, hogy egy gyengébb napján el lehet kapni.

 


 

NBA, ALAPSZAKASZ
Indiana Pacers–Philadelphia 76ers 121–141
Toronto Raptors–Minnesota Timberwolves 122–107
Chicago Bulls–Miami Heat 113–99
Memphis Grizzlies–Golden State Warriors 133–119
Washington Wizards–Sacramento Kings 118–132
Utah Jazz–Boston Celtics 118–117

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik