Houstonban betlizett a Celtics, Sacramentóban nyert a Bucks

Vágólapra másolva!
2023.03.14. 10:12
null
Janisz Adetokunbo 46 ponttal tért vissza (Fotó: Getty Images)
A Sunst is legyőzte az otthon menetelő GSW, nyert a Miami és a Minnesota, ismét kikapott a Memphistől a tartalékos Dallas.

Detroit Pistons–Indiana Pacers 117–97


Jobb volt a Pistons a tartalékos Pacersnél. Győzelem esetén közelebb került volna a keleti 10. Chicagóhoz az Indy, azonban a ligautolsó elleni vereséggel megint távolabb lökte magát a gárda az elérhetőnek tűnő céljától. A vendégek mentségére legyen mondva, hogy tartalékosan álltak ki: Haliburton és Turner révén gyakorlatilag a két legfontosabb játékosuk hiányzott, így pedig az egész támadójátékuk lefulladt, 42 százalékkal dobtak mezőnyből és alig 29 százalékkal tripláztak, ráadásul nagyon simán kikaptak a festékben is. A Detroit viszont meglepően stabil és kiegyensúlyozott játékot mutatott, a hazaiak 38–20-ra nyerték meg az első negyedet, és onnantól könnyedén beosztották az előnyüket, végül rajt-cél győzelmet arattak, a Pacers igazából egy pillanatig sem tudott veszélyt jelenteni ellenfelére. Cory Joseph (22 pont, 5 gólpassz, 5/8 tripla) mellett még további hat játékos érte el a tízpontos határt, többen is remekül játszottak, jól dobtak, 19 támadópattanót húztak le, tudtak rohanni, nagyon működött a gépezet, úgyhogy a látottak alapján nem is lehetett kérdés, hogy ezen az estén melyik volt a jobb csapat. Ami a playinbe kapaszkodó Indy számára elég kellemetlen hír...

A Pistons legjobb dobói: Joseph 22/15, Wiseman 18, McGruder 18/12
A Pacers legjobb dobói: Nwora 20/9, Nesmith 15/6, Nembhard 15/3

Atlanta Hawks–Minnesota Timberwolves 115–136

Parádézott a Wolves. Elképesztő első félidőt produkált a vendégcsapat, Chris Finch alakulata az első negyedet 40–29-re nyerte meg, a nagyszünetben pedig már 76–52-re, tükörsimán vezetett – ugyan a fordulást követően kicsit fellazult a védekezése, és onnantól kiegyenlített lett a játék, de a különbség érdemben nem változott, tartotta a magabiztos fórját a Minny. A vendégcsapat végül 59 százalékos mezőnymutatóval, 43 százalékos triplázással és 39 gólpasszal (!) zárta az estét, azt csinált, amit csak akart, egyénileg pedig Anthony Edwards (32 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) és Mike Conley (21 pont, 6 gólpassz, 3/5 tripla) vitte a prímet – de azért a 8/10-zel 19 pontig jutó McDaniels, a 14–8–4 mellett 3 blokkot kiosztó Gobert, valamint a tripla-duplázó (14–10–12) Kyle Anderson is dicséretet érdemel. A találkozó a harmadik negyedben dőlt el végleg, amikor a Hawks nem tudott közelíteni, sőt 28 pont is volt a felek közötti távolság, és bár a záró etapban egy futással még visszajött 13-ra az Atlanta, de ez volt a maximum, ennél közelebb nem jutott. A Wolves ezzel ott van a nyugati hetedik helyen, alig egy meccs lemaradással az ötödik Warriorstól, holnap viszont a Bostont fogadja, majd az azt követő hét meccséből hatot is idegenben kell megvívnia.

Csak Young és más senki. Esélytelennek bizonyult ezen az estén az Atlanta, elöl-hátul szétesett játékot produkált a társaság, és egyedül Trae Young teljesítménye volt az, ami legalább támadásban képes volt ellensúlyozni sok mindent. Az irányító végül 41 ponttal zárt, 15/25-öt dobott mezőnyből, 10/10-et a büntetővonalról, leszedett 6 lepattanót és kiosztott 7 gólpasszt, ő egymaga próbálta húzni a szekeret, de ez sem volt elég még egy szoros meccsre sem – a vállalhatatlan védekezésük mellett elöl így is gyenge százalékokkal zárak, a csapatszinten bedobott négy tripla elég beszédes. Egyelőre Quin Snyder sem tudta megváltani a világot, a problémák pontosan ugyanazok, mint az edzőváltás előtt, akaratgyenge, puha, minden fizikalitást nélkülöző védekezéssel nem nagyon lehet komoly eredményeket elérni – Snyderrel eddig 3–5-re állnak csak, és a top hatba reálisan nézve már nem tudnak bekerülni Keleten.

A Hawks legjobb dobói: Young 41/3, Okongwu 16, Hunter 15/3
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 32/6, Conley 21/9, McDaniels 19/3

Dallas Mavericks–Memphis Grizzlies 88–104

A Grizzlies volt kevésbé rossz. Mindkét oldal erősen tartalékosan küzd jelenleg, a Memphisnél Morant, Clarke és Adams sem játszhat, míg a Dallasnál Doncic, Irving és Wood nem léphetett pályára ezúttal sem. A Mavs így értelemszerűen nem igazán üti meg egy NBA-csapat szintjét, ezt láthattuk is a pályán, ugyan Jaden Hardy dobott 9/25-öt mezőnyből és 5/15-öt távolról 28 pontért, Josh Green pedig hatékonyan jutott el 23 pontig és 7 gólpasszig, de azon felül, hogy ők ketten megkapták a lehetőséget és a labdát, sok más értelme nem volt a meccsnek a vendéglátó számára. 40 százalék alatti mezőnymutatóval, 26 százalékos triplázással, összesen nyolc kiharcolt büntetővel, és alig 38 pontos második félidővel nem volt reális esélyük a győzelemre, és bár a Grizzlies sem most van a csúcson, de ezt azért megugrotta, és egy jó harmadik negyeddel (azt 36-21-re nyerték a vendégek) a maga javára döntötte el a küzdelmet. Desmond Bane (23 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) volt a vezér, körülötte a többiek náluk sem játszottak túl gördülékenyen, de a jelenlegi Dallas ellen most ez is elég volt – két nap alatt kétszer győzte le Jason Kidd csapatát a gárda, a Kings veresége miatt pedig ezzel visszaszerezte a nyugati második helyét a tabellán.

A Mavericks legjobb dobói
: Hardy 28/15, Green 23/9, Holiday 9/3
A Grizzlies legjobb dobói: Bane 23/9, Brooks 19/12, Roddy 19/9

Miami Heat–Utah Jazz 119–115

Újabb szoros Heat-győzelem. Ez volt a Miami 24. olyan győzelme ebben a szezonban, ami öt pontnál kisebb különbséggel született, ha másban nem is, ebben jól áll a floridai alakulat. Ezúttal is végig szorosan alakult a küzdelem, az első negyedet a hazaiak nyerték hét ponttal, de a nagyszünetben már a Jazz járt előrébb, és a második félidő is kiélezett volt egészen a legvégéig. Az utolsó percnek 114–115-ös Utah-vezetéssel mehettek neki a felek, ott azonban Tyler Herro bevágott egy hatalmas visszalépős triplát, a következő játékból Simone Fontecchio támadóhibát vétett, majd hat másodpercnél Bam Adebayo blokkolta Agbaji kísérletét, a fault után pedig a center két büntetője le is zárta a küzdelmet, egyúttal beállította a végeredményt. A clutch játékoknál ismét jól vizsgázott a csapat, és bár a meccs egészét tekintve szellős volt a védekezés, de Erik Spoelstra vezetőedző nem volt elégedetlen – szerinte az ilyen kiélezett helyzetekre egyszerűen megvannak a rendszereik, a játékaik, sokat videózták és gyakorolták ezeket, ilyen szituációkban képesek automatikusak lenni és jó döntéseket hozni. A Heat ezzel a sikerrel megerősítette a keleti hetedik helyét, előrébb viszont egyelőre nem nagyon nézhet.

Hiába Markkanen újabb extrája. A finn magasember volt a találkozó legjobbja, ezúttal 38 pontot bombázott be 14/26-os mezőnymutatóval, 6/12 triplával, 8 lepattanóval és 3 labdaszerzéssel, megint ő húzta magával a Jazzt, de hiába voltak pluszban vele a pályán, nem tudták ezt győzelemre váltani. Mellette az említett Fontecchio (23 pont, 5/11 tripla) is csillogott, jobban dobtak, jobban lepattanóztak, gördülékenyebben támadtak a Heatnél, viszont 18-cal (!) kevesebb büntetőt harcoltak ki – márpedig a Miami ritkán hibázik a vonalról, most is 86 százalékkal célzott onnan. Jimmy Butler (24 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés, 2 blokk) mellett még további hat hazai játékos dobott kétszámjegyűt, maga a rendszer működött, így Markkanen remek teljesítménye ellenére megint lépéshátrányba került a Jazz a nyugati playinért zajló közelharcban.

A Heat legjobb dobói: Butler 24/3, Vincent 18/12, Herro 18/6
A Jazz legjobb dobói: Markkanen 38/18, Fontecchio 23/15, Agbaji 14/3

Houston Rockets–Boston Celtics 111–109

Tatum elrontotta a kötelezőt. A liga végén szerénykedő Houston és a keleti 2. Boston meccse simának ígérkezett, ehhez képest a nagyszünetig 62 pontot szórt a Jabari Smith Jr. (24 pont, 5/6 tripla, 11 lepattanó), Kenyon Martin Jr. (20 pont, 8 lepattanó) és Kevin Porter Jr. (14 pont, 13 gólpassz) vezette Rockets, pedig vezérük, Jalen Green borzasztóan dobott. A Celtics a második félidőben próbált újítani a szezoncsúcsot dobó Jaylen Brown (43 pont, 16/25 mezőnyből) és Malcolm Brodgon (20 pont) játékára építve, de a negyedik negyed közepén úgy tűnt, hogy a Rockets meglepetésre behúzza a győzelmet, amiben az is szerepet játszott, hogy Marcus Smart 28 percet játszott a pályán faultgondok miatt. Itt azonban fel tudott pörögni Celtics, a Smart-Brown-Brogdon trió vezetésével egál körülre zárkóztak. Az utolsó percben aztán előbb Brown rossz büntetője miatt nem tudták átvenni a vezetést, majd az utolsó támadásnál a végig borzalmas, a negyedik negyedben nulla ponttal záró Jayson Tatum (22 pont, 2/10 büntető) hagyott ki az ő szintjén nem túl nehéz ziccert. A Celtics ezzel a vereséggel nem csak messzebbre került a keleti első Buckstól, de vesztett meccsek tekintetében utolérte őket a Philadelphia.

A Rockets legjobb dobói: Green 28/6, Smith Jr. 24/15, Martin Jr. 20/3.
A Celtics legjobb dobói: Brown 43/12, Tatum 22/6, Brogdon 20/9.

Golden State Warriors–Phoenix Suns 123–112

Az első negyedben megalapozta a GSW. A hazaiak nem sokat vacakoltak, nekiestek a Phoenixnek és 43–21-re nyerték az első negyedet. Klay Thompson 38 pontjából 18-at ide tartogatott (az első félidőben 33-ig jutott), Steph Curry is remekül játszott, és bár a második-harmadik játékrészben a Suns 67 pontot termelt, a Splash Bros. mellé fel tudott nőni a 20 pontot és 6 gólpasszt jegyző Jordan Poole. A kiegészítők is remekeltek, Kevon Looney 10 pattanója mellé 5 gólpasszt adott, JaMychal Green elöl-hátul extra játékokat csinált meg, míg a veterán Andre Iguodala 16 perces játékideje alatt 19 ponttal szerzett többet a GSW. A vendégek egy nagy rohamát Steph Curry és a cseresor visszaverte, így a Golden State zsinórban nyolcadik hazai sikerét gyűjtötte be és foggal-körömmel ragaszkodik a biztos playoff-ot jelentő 5-6. helyhez. A rossz hír számukra, hogy idén idegenben borzalmasan játszanak, és éppen most jön egy kőkemény ötmeccses túra...

Próbálta menteni a menthetőt a Suns. A vendégek nagyon gyorsan hatalmas gödörbe ásták magukat, hagyták felpörögni a hazai tüzéreket, ők maguk pedig nem találták a ritmust. A cseresornak sikerült stabilizálnia a játékukat a második negyed elején, de hamarosan megint 25 volt közte. A félidő végére sikerült közelebb jönniük Devin Booker (32 pont, 12/20 mezőnyből), Chris Paul (11 pont, 11 gólpassz) és Deandre Ayton (27 pont, 13/19 mezőnyből, 12 lepattanó) vezetésével, majd a harmadik negyedben egy 24-7-es futással felzárkóztak három pontra. A trión kívül azonban csak Josh Okogie tudott érdemben hozzászólni, így a roham végül kifulladt, a negyedik negyedre visszaállt a 10 pont körüli különbség, sőt 18 ponttal is elment a GSW, a végén már csak kozmetikázni tudtak a vendégek. A Phoenixnek most ráadásul jön egy kemény back-to-back a Bucks ellen, ha ott is kikapnak, hirtelen bekerülhetnek a nyugati darálóba.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 38/24, Curry 23/12, Poole 20/12.
A Suns legjobb dobói: Booker 32, Ayton 27, Okogie 11/6, Paul 11.

Sacramento Kings–Milwaukee Bucks 124–133

A Bucks mindent túldobott. A Kings támadójátéka idén mindenki számára kihívás, levédekezni és túldobni is nehéz, a Milwaukee viszont a visszatérő Janisz Adetokunbo (Giannis Antetokounmpo) vezetésével megoldotta a feladványt: a görög 46 pontot szórt 12 lepattanóval spékelve, Khris Middleton 31 pontja mellé 9 gólpasszt adott, a center Brook Lopez pedig 23 pontig jutott 4/6 triplával és 3 blokkal fűszerezve. Ez a trió végig megbízhatóan szállította a pontokat, így az is belefért, hogy Jrue Holiday ezúttal inkább csak az előkészítésben jeleskedett, Grayson Allen alig jutott dobáshoz, a kispadról pedig igazán kiemelkedő teljesítmény nem érkezett. Az első félidőben azért akadtak gondok, a Kings kiépített egy 9-10 pontos fórt, azonban fordulás után a Bucks 80 (!) pontot rakott fel a táblára, ezt a tempót pedig már nem bírták a vendéglátók. A Kings még a negyedik negyed elején egyszer átvette a vezetést, de aztán jött Janisz és Middleton, akihez csatlakozott Allen és Holiday is, 11 pontos előnybe került a Milwaukee és gond nélkül lezárta a meccset. A Bucks ezzel és a Celtics vereségével ismét kényelmesen vezeti a ligát és a Suns elleni back-to-backen is jó esélyekkel indulnak.

A Kings védekezése összeomlott a második félidőben. A nagyszünetig alapvetően az történt a pályán, amint a Sacto akart: szépen zakatolt a támadójátékuk, védekezésben pedig sikerült limitálniuk a vendégeket. A fordulás után viszont egyrészt feljavult a Milwaukee védekezése, másrészt a hátul közel sem acélos Kings-védekezés nem bírta el Giannis-ék nyomását. Domantas Sabonis hiába érte el ligaelső 54. dupla-dupláját és rakott össze bődületes tripla-duplát (23 pont, 17 lepattanó, 15 gólpassz), De'Aaron Fox (35 pont, 5/12 tripla, 8 gólpassz) és Kevin Huerter (8/11 tripla) hiába lőtte le a csillárt, Keegan Murray vezetésével a kiegészítők rossz napot fogtak ki, a kispad szinte semmit nem tudott hozzátenni. A negyedik negyedben még egy kisebb futást össze tudtak hozni, utána viszont a Bucks védekezése is összeállt és leamortizálta a támadásaikat. A nyugati 3. helyük egyelőre így is biztos, most pedig négy meccses túrára indulnak, ahol papíron akár 4–0-val is zárhatnak, de minden ellenfelük a play-in környékén harcol, így oda kell figyelniük.

A Kings legjobb dobói: Fox 35/15, Huerter 28/24, Sabonis 23/3.
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 46/6, Middleton 31/15, Lopez 23/12.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik