NBA: elhunyt David Stern, aki 30 év alatt felvirágoztatta a ligát

K. Zs./F. Z.K. Zs./F. Z.
Vágólapra másolva!
2020.01.01. 23:42
null
David Stern és LeBron James a 2008-as All Star-gálán (Fotó: AFP)
Szerdán Manhattanben, 77 éves korában elhunyt David Stern, az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) korábbi első embere, komisszárja.

 

A neve összeforrt az NBA-vel, nem csoda, hiszen harminc éven át (1984–2014) irányította a ligát. David Stern 77 éves korában hunyt el, nem sokkal azt követően, hogy december 12-én agyvérzést kapott. Hiába hajtottak végre rajta életmentő műtétet, csütörtökön meghalt.

A gyermekkorábban édesapjával a New York Knicks meccseit látogató Stern 1978-ban lett először hivatalosan is tagja az NBA-családnak, amikor a liga főtanácsosává nevezték ki. Ezután 1980-ban ügyvezető alelnök, majd 1984-ben az NBA első számú vezetője lett, s harminc hivatali évében a világ egyik, ha nem a legprofibb sportszervezetét irányította. Vezetésével az NBA globális fejlődésen ment keresztül, s óriási profitot termelő, jól működő kosárlabda-bajnoksággá vált.

Ami a legutóbbi játéknapot illeti, a Nyugati főcsoportot vezető Los Angeles Lakers és a ligaelső Milwaukee Bucks is győztes évkezdetet tudhat magáénak.

A Lakersnél az elmúlt évtized legjobb amerikai férfi sportolójának megválasztott LeBron James 31 ponttal, 13 lepattanóval és 12 gólpasszal tripla duplát jegyzett, ebben az idényben már nyolcadszor, míg a görög Janisz Antetokounmpo 32 ponttal és 17 lepattanóval vezette sikerre a Milwaukee-t.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik