NBA: Doncic sorozatban hetedszer is 30 pont fölé jutott

Vágólapra másolva!
2022.11.03. 07:27
A Dallas Mavericks 103–100-ra legyőzte a Utah Jazzt az NBA – magyar idő szerint – csütörtök hajnali játéknapján. A hazaiak szlovén sztárja, Luka Doncic 33 ponttal és 11 assziszttal zárt, ami azt jelenti, hogy ebben az idényben eddig minden mérkőzésén 30 pontnál többet dobott.

Luka Doncic a 33 pontja mellett 11 asszisztot is kiosztott (Fotó: Getty Images)
Luka Doncic a 33 pontja mellett 11 asszisztot is kiosztott (Fotó: Getty Images)
Luka Doncic a 33 pontja mellett 11 asszisztot is kiosztott (Fotó: Getty Images)
Luka Doncic a 33 pontja mellett 11 asszisztot is kiosztott (Fotó: Getty Images)
Luka Doncic a 33 pontja mellett 11 asszisztot is kiosztott (Fotó: Getty Images)

Philadelphia 76ers–Washington Wizards 111–121

Megtalálta a megoldást a Wizards. Két napja Joel Embiid nélkül, alacsonyabb szerkezettel szedte szét a Washingtont a Sixers, és most is ez volt a hazaiak terve, mivel a sztárcenter ezúttal sem léphetett pályára. A fővárosiak viszont ezúttal már felkészültebbek voltak, egyrészt védekezésben is jobban tudták, hogy mit kell levédeni, másrészt főleg támadásban voltak sokkal tudatosabbak – az egész meccsen a festéket támadták, az ottani mismatcheket igyekeztek kialakítani, illetve kihasználni, az esetleges túlsegítésekből dolgozni. Ez pedig tökéletesen működött is, a legutóbbi 96 dobott pontból 121 lett, Kristaps Porzingis (30 pont, 9 lepattanó, 3 blokk, 9/13 mezőnyből, 11/11 büntető) benti ficánkolása mellé most felnőtt Bradley Beal (29 pont, 5 gólpassz) és Kyle Kuzma (18–8–4), a padról hárman is elérték a tízpontos határt, a lepattanózást 43-32-re nyerték, a festékből pedig nyomasztó fölénnyel, 68-38-ra voltak eredményesebbek ellenfelüknél. Ennek köszönhetően ha nem is domináltak, de a hat ponttal nyert első negyed után már nem kerültek hátrányba, minimálisan, de végig előrébb tudtak járni, a záró etapban pedig kicsit meg is tudtak lógni – folyamatosan tudtak válaszolni, a festékben könnyen jutottak helyzetekhez, így nem tudta őket hosszabb ideig megfogni a Sixers. Érdekesség, hogy az is belefért, hogy összesen két (!) pontot dobjanak leindításból, illetve hogy mindössze öt triplát dobjanak be csapatszinten a Philly 19 sikeres távolijával szemben – ilyen az, amikor az ellenfél egy gyengeségét tökéletesen ki tudja használni egy csapat.

Nem volt ellenszere a Sixersnek. Ugyan Tyrese Maxey (43 perc, 32 pont, 11/20 mezőnyből) és James Harden (24 pont, 10 gólpassz) védelembontásaiból, pick-and-rolljaiból a Philly is eredményes tudott lenni, de egyrészt kicsit egysíkú volt a támadójáték, és a két hátvéden kívül csak a 4/5 triplás Tobias Harris tudott veszélyt jelenteni, illetve a Niang-House páros dobálgatott még be a kiosztások közül, másrészt pedig védekezésben egyáltalán nem működött már a small-ball. Montrezl Harrell használhatatlannak bizonyult, Paul Reed sem tudott segíteni, a legutóbb kezdő De'Anthony Melton hátfájdalmak miatt nem is játszhatott, és folyamatosan faultoltak, szabályosan nem tudták megállítani Porzingiséket, így 32 büntetőt dobhatott a Wizards, és a negyedik negyedben is végig olyan párharcokat tudott kialakítani, amelyeket nem lehetett megoldani. Doc Riversnek nem volt válasza erre a harcmodorra, nem tudott változtatni meccs közben Embiid nélkül, így három győzelem után jött egy újabb hazai pofon, következőleg a Knicks ellen már nagy szükségük lenne a legjobb játékosukra.

A 76ers legjobb dobói: Maxey 32/15, Harden 24/9, Harris 16/12
A Wizards legjobb dobói: Porzingis 30/3, Beal 29/3, Kuzma 18/6

Cleveland Cavaliers–Boston Celtics 114–113 – hosszabbítás után

Ezt a hosszabbítást is a Cavaliers nyerte. Rövid időn belül másodszor találkozott egymással a két csapat, és ahogyan legutóbb, úgy most is hosszabbításban tudott nyerni a Cavaliers. A hazaiaknál öt kihagyott meccs után visszatért Darius Garland, és a szemsérüléssel küzdő irányító alapjaiban határozta meg az összecsapást: már az első negyedben 14 pontig és 3 gólpasszig jutott, végül 29 ponttal, 12 gólpasszal és 5 lepattanóval fejezte be a találkozót, bár a hajrában akadtak hibái. 27 másodperccel a vége előtt 106-105-ös állásnál elrontott egy triplát Garland, majd nem sokkal később csak 1/2 büntetőt tudott bedobni, ami után Jayson Tatum ki tudott egyenlíteni – Donovan Mitchell a legvégén még próbálkozhatott, de Tatum blokkolta őt. A ráadásban mindkét csapat rengeteget hibázott, a hazaiak 3/9-cel, a vendégek 3/11-gyel dobtak ebben az öt percben, az előző meccsükkel ellentétben egyik csapat sem tudott meglépni, és a végeredmény bő egy perccel a vége előtt kialakult. Az utolsó percben előbb Marcus Smart rontott, majd Garland növelhette volna háromra a különbséget, míg a dudaszó pillanatában Jaylen Brown hibázott el egy távoli kettest, végül az ő kezében maradt a Celtics győzelme.

Nagyon hullámzott a meccs. A csapatok felváltva nyerték a negyedeket, az első és a harmadik 12 percet összesen 21 ponttal húzta be a Cavaliers, hogy aztán a második és a negyedik negyedet ugyanilyen különbséggel nyerje meg a Celtics. Összességében semmiben sem alakult ki nagy különbség, mindkét csapat alig lépte át a 40 százalékot mezőnyből, a lepattanócsata 51-52-es végeredményt hozott, és az eladott labdák számában is csak hárommal zárt kevesebbel a Boston. A legnagyobb különbség a festékben szerzett pontoknál alakult ki, ezt a csatát 56–42-re nyerte a Cavaliers, Jarrett Allen (14 pont, 14 lepattanó) és Evan Mobley (15 pont, 7 lepattanó) uralták ezt a területet, miközben a Cavaliers a periméteren is fel tudta venni a versenyt. Hiába jutott együtt 56 pontig Tatum (26 pont, 12 lepattanó, 6 gólpassz) és Brown (30 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz), erre 54-gyel felelt a hazai hátvédpáros, a remeklő Garland mellett Mitchell is be tudott tenni a közösbe 25 pontot és 6 gólpasszt, aminek köszönhetően 6-1-re módosult a mérlegük.

A Cavaliers legjobb dobói: Garland 29/15, Mitchell 25/9, LeVert 15/9, Mobley 15
A Celtics legjobb dobói: Brown 30/9, Tatum 26/6, Smart 16/3

Miami Heat–Sacramento Kings 110–107

Herro döntött, visszavágott a Miami. Múlt héten kikapott Sacramentóban a Heat, most pedig egy back-to-back második felén, ráadásul Jimmy Butler nélkül kellett erre válaszolnia - amit ha nem is könnyedén, de végül megtett Erik Spoelstra csapata. A találkozó végig rendkívül szorosan alakult, egyszer sem volt hét pontnál nagyobb előnyben egyik oldal sem, majd a hajrából a hazaiak jöttek ki jobban: 96-99 után bő egy perc alatt egy 7–0-t futott a Miami (Adebayo, Lowry, Vincent és Strus is megvillant), és innentől már ők álltak jobban. A Kings azonban nem adta magát olcsón, Sabonis büntetőivel az utolsó percben egyenlített, Herro kettesére Mitchell válaszolt, aztán Lowry duplája után megint Sabonis büntetői következtek 12 másodperccel az órán, így 107-107 állt az eredményjelzőn. Az időkérés után a negyedik negyedben addig már tíz pontot dobó Herro kapta a labdát, aki nem is adta már oda senkinek, egy visszalépéssel megverte az emberét, tett még bele egy extra dobócselt is, végül már kissé egyensúlyát vesztve, helyből felugorva, két másodperccel az órán beverte a meccsnyerő hárompontost. Erre már nem érkezett válasz, így a Miami nagy csatában brusztolta ki a fontos győzelmet, az előző nap még szemsérülést szenvedő Herro pedig a győztes dobása mellett 26 ponttal, 12 lepattanóval és 3 blokkal csapata legjobbjaként tündökölt – mellette Lowry (22–5–7) és Adebayo (20–11–6) is nagyot ment, így a Heat idén először tudott egymás után két mérkőzést is megnyerni.

A vendégek elégedetlenek voltak a bíráskodással. Már az első félidőben challenge-elt a sacramentói kispad egy támadófaultot, aminek akkor az időzítés mellett az sem adott sok értelmet, hogy Sabonis első személyijéről volt szó, és később is rengeteget reklamált a vendég együttes a játékvezetéssel kapcsolatban. A pontot az i-re Herro győztes dobása tette fel, Mike Brown vezetőedző szerint Herro nagyszerű játékos, de az a dobás egyszerűen lépéshiba volt, nincs is miről beszélni, ő pedig nem végezné jól a munkáját, ha ezeket nem hozná szóba, nem reklamálna értük. Mindenesetre De'Aaron Fox nélkül is végig partiban voltak, egy jó megoldás hiányzott a győzelemhez, Kevin Huerter (22 pont, 4/9 tripla), Sabonis (22 pont, 12 lepattanó, 8 gólpassz) és Malik Monk (19 pont, 7 gólpassz) is remekelt, és bár az újonc Keegan Murray most eltűnt támadásban, de ez is belefért volna, ha a végén legalább egy jó védekezést bemutatnak. Ez most nem történt meg, így 2–5-tel állnak, következőleg Orlandóban javíthatnak.


A Heat legjobb dobói: Herro 26/6, Lowry 22/6, Adebayo 20
A Kings legjobb dobói: Huerter 22/12, Sabonis 22/3, Monk 19/6

New York Knicks–Atlanta Hawks 99–112

Dejounte Murray elszabadult. Legutóbb 30 pontos verésbe szaladt bele a Hawks a Raptors ellen, és ez a meccsük sem indult jól, 32–21-re elbukták az első negyedet, 17 perc után pedig 51-28 állt az eredményjelzőn, ekkor viszont gyors 10 pontot szerzett az addig 2/12-vel dobó Trae Young (17 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz). A vendégek hőse ennek ellenére sem Young lett, hanem Dejounte Murray, aki 14/27 jó dobásból karriercsúcsot jelentő 36 pontot dobott, emellett kiosztott 9 gólpasszt és szerzett 6 labdát is, vele a pályán 26 pontot vert ellenfelére a Hawks. A 7/22-vel dobó Young mellett akadt más segítsége is Murraynek, De’Andre Hunter 21 ponttal jelentkezett, míg John Collins 12 ponttal és 13 lepattanóval dupla-duplázott. Nem dobott jól a Hawks, ugyanakkor ellenfelüket is hasonló, 40 százalék körüli mutatón tartották, a különbség Murray remeklése mellett abból adódott, hogy a vendégek 16 dobással többet engedhettek el a több támadólepattanójuknak és a kevesebb eladott labdájuknak köszönhetően.

Süllyed a Knicks. Jól kezdte a szezont a New York-i csapat, viszont egymást követő harmadik meccsüket veszítették el, már csak 3-4-re állnak, ráadásul legközelebb a 76ers otthonába látogatnak, ahol szintén nehéz dolguk lehet. A Hawks ellen másfél negyeden keresztül nagyon jól néztek ki, szórtak addig 51 pontot, viszont az utolsó 31 percben mindössze 48 egységet tudtak ehhez hozzátenni. Young lassítása mellett Murray semlegesítése már túl nagy falatnak bizonyult számukra, és támadásban sem tudták ellensúlyozni az ő remeklését. Jalen Brunson eljutott 20 pontig és 5 gólpasszig, mellette RJ Barrett is hozott egy 19-5-5-ös estét, míg Immanuel Quickley (11 pont, 16 lepattanó, 4 gólpassz) egy tőle merőben szokatlan számsort hozott össze, de az erőcsatáraik elvesztek, a Randle-Toppin duó 25 dobásból szenvedett össze 26 pontot, és ez kevésnek bizonyult.

A Knicks legjobb dobói: Brunson 20/3, Barrett 19/6, Randle 14
A Hawks legjobb dobói: Murray 36/15, Hunter 21/6, Young 17/6

Chicago Bulls–Charlotte Hornets 106–88

A cserék léptek elő a Bullsnál. A back-to-back olyan szempontból érződött a Chicagón, hogy DeMar DeRozan negatív szezoncsúcsot jelentő kilenc pontnál állt meg, Zach LaVine pedig 16 dobásból erőlködött össze 10 egységet, pont a két fő playmaker szenvedett, de a mérkőzést összességében mégis simán nyerték meg a hazaiak. Ennek fő oka az volt, hogy a kispad óriási energiát adott, védekezésben is nagyon pörögtek a kiegészítők, illetve támadásban is hozzátették a magukét, mert 49 pontot jegyzett a cseresor, és éppen akkor tolták meg a szekeret, amikor arra szükség volt. A nagyszünetben kilenc ponttal vezetett a Bulls, aztán a fordulás után még egyet sikerült csavarni a védekezésen és a teljes második félidőben összesen 36 pontot engedélyeztek a Charlotte-nak, így kissé lefojtott támadójátékkal is egyértelmű győzelmet arattak. A 39%-kal mezőnyöző, 22%-kal triplázó, 56%-kal büntetőző Hornets a 88 pontjából 26-ot is leindításból szerzett, félpályán teljesen reménytelen dolgokat produkált, így nem is lehetett érdemi esélye, egyedül Kelly Oubre Jr. (24 pont, 5/11 tripla) emelhető ki pozitívumként. A Bullsnál Javonte Green 7/7-et dobott mezőnyből, 3/3-at távolról, hozzátett 2-2 blokkot és labdaszerzést is, Goran Dragic 15 perc alatt 16 pontot rámolt be, de Derrick Jones Jr. is nagy energiát hozott, a kezdők közül pedig a 7/9-et dobó Patrick Williams érdemel említést – „karakteridegen” játékkal, de éppen ezért nagyon fontos győzelemmel lettek gazdagabbak.

A Bulls legjobb dobói: Green 17/9, Williams 16/6, Dragic 16/6
A Hornets legjobb dobói: Oubre Jr. 24/15, Plumlee 11, McDaniels 11

Houston Rockets–Los Angeles Clippers 101–109

Egy fokkal simább. A hét első felében kiélezett végjátékban, utolsó pillanatos dobással sikerült 95-93-ra legyőznie a Houstont a Clippersnek, most viszont idegenben egy fokkal könnyebben tudta venni az akadályt Tyronn Lue együttese. A vendégek tíz ponttal nyerték az első negyedet, és onnantól végig vezettek, bár a Rockets közelebb tudott zárkózni, de a LAC képes volt menedzselni a különbséget egészen a végéig, amikor egy futással dűlőre vitte az ügyet: 98–91 után Paul George négy pontjával és egy gólpasszával összeraktak egy 7–2-t, így 105–93-ra alakították az állást három perccel az órán. Ez volt a döntő ütés, a legjobbkor kerültek tíz ponton kívülre, a Houston ugyan még próbálkozott, de a vendégek innen már nem rontották el – Lue szerint a korábbiakhoz képest tudatosabban, okosabban támadtak, ha ezen az úton haladnak, akkor Kawhi Leonard hiányában is eredményesek tudnak lenni. Paul George most is remekelt (28 pont, 5 gólpassz), Marcus Morris is igyekezett (21 pont, 10 lepattanó, 4/8 tripla), a padról pedig John Wallnak volt egy-egy villanása, illetve a 12 perc alatt 13 pontot és 7 lepattanót jegyző Moses Brownt érdemes kiemelni, aki komoly energiát hozott a cseresorból. Ezzel a két győzelemmel kicsit stabilizálta magát a 4–4-re javuló LAC, amely most utazik tovább San Antonióba, továbbra is Leonard nélkül.

Silas nem elégedetlen. Mivel egészen botrányosan, 5–23-mal kezdte a meccset a Rockets, így nagyon mélyről kellett összeszednie magát, és Stephen Silas vezetőedző ezzel a részével maximálisan elégedetlen – mint mondta, ebből felállni, és szinte egál meccset játszani nagy dolog, közel tökéletesen kellett játszaniuk egy időszakban. A negyedik negyed megint nem jött ki nekik jól, ez már megszokott, így zsinórban ötödször is kikaptak, és már csak 1-8-ra állnak, de Alperen Sengün (26 pont, 13 lepattanó, 8/13 mezőnyből, 10/11 büntető) játéka kifejezetten biztató, a Porter-Green hátvédpár 44 pontot tett hozzá, egyedül az újonc Jabari Smith Jr. 1/10-es mezőnymutatója és 0/5 triplája aggasztó, ő egyelőre ritkán találja a ritmust.

A Rockets legjobb dobói:
Sengün 26, Porter Jr. 22/9, Green 22/9
A Clippers legjobb dobói: George 28/9, Morris 21/12, Brown 13

Milwaukee Bucks–Detroit Pistons 116–91

Ez most egyértelműbb volt. Két napja nagyon megszenvedett a Pistonsszal a Milwaukee, végül szoros végjátékban csak két ponttal tudott nyerni, ezen az estén viszont már magabiztosabb és határozottabb volt Mike Budenholzer csapata. A hazaiak végig egy fokkal jobbak voltak ellenfelüknél, a nagyszünetben kilenc ponttal vezettek, aztán a harmadik negyedben végleg megtörték a vendégeket, megduplázták az előnyüket, és onnantól már nem lehetett kérdés – remekül levédekezték a Detroit támadójátékát, megnehezítették a passzolást, odaértek a dobásokra, így pedig ők diktálták az iramot. Janisz Adetokunbo (Giannis Antetokounmpo) (32 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz, 5 labdaszerzés, 2 blokk) és Jrue Holiday (26 pont, 4/7 tripla) sztárhoz illő produkciója elég volt a magabiztos sikerhez, végül csak ők érték el (de ők sem lépték túl) a 30 perces határt, így Budenholzer a végén a pihenésre tudott figyelni. A Pistonsnál Cade Cunningham csak árnyéka volt az utóbbi meccseken látott önmagának, és így az egész játék lefulladt kicsit, Jaden Ivey is elveszett, Bojan Bogdanovic sem tudott igazán érvényesülni, a kispad pedig csak kárt okozott, hasznot nem tudott hozni. Beszédes, hogy a Detroit 18 gólpasszára 21 eladott labda jutott, a támadópattanózást pedig 15–2-re (!) nyerte meg a Milwaukee, dominált a palánk alatt a vendéglátó, és volt már közte 33 pont is az este folyamán – tükörsima győzelemmel érvényesítette a papírformát, és már 7–0-ra áll a listavezető. Ez a 7–0 egyébként beállította a franchise-rekordot, 2018–2019-ben és 1971–1972-ben volt képes ugyanerre az akkori Bucks.

A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 32, Holiday 26/12, Nwora 12/6
A Pistons legjobb dobói: Bey 22/9, Stewart 16/6, Bogdanovic 14/9

San Antonio Spurs–Toronto Raptors 100–143

Lendületben a Raptors. Rövid idő alatt másodszor nyert tekintélyes különbséggel a Raptors, legutóbb a Hawks ellen nyertek 139–109-re, és a Spurs ellen ezt is túl tudták szárnyalni. A showt Pascal Siakam vitte a hátán, 28 perc alatt 22 ponttal, 10 lepattanóval és 11 gólpasszal tripla-duplázott, a labdáiból remekül megélt a 24 pontos Gary Trent Jr., továbbá O.G. Anunoby (18 pont, 5 lepattanó, 5 labdaszerzés) és Scottie Barnes (15 pont, 5 gólpassz) is nagyon hasznosan játszott. A 17 ponttal és 8 lepattanóval jelentkező Chris Boucher vezetésével a kispad is hozzá tudott tenni a különbség növeléséhez, így senkinek sem kellett 28 percnél többet a pályán töltenie, és Fred VanVleet ismételt hiánya is bőven belefért.

Történelmi vereséget szenvedett a Spurs. Hazai pályán soha korábban nem szenvedett ekkora vereséget a Spurs, 2021 májusában a Suns ellen kaptak ki 37 ponttal, ezt sikerült alulmúlniuk. A szezont remekül kezdő hazaiaknak semmi sem jött össze, annak ellenére kaptak ki 43 ponttal, hogy a Raptors játékosai nem is dobtak extrém hatékonysággal, csupán egy nagyon jó 53,8 százalékot értek el mezőnyből, de az egyetlen ponttal elvesztett első negyed után már csak egy csapat volt a pályán. Egyénileg legfeljebb Keita Bates-Diop (17 pont, 4 lepattanó) és Malaki Branham (13 pont, 3 gólpassz) teljesítményét érdemes megjegyezni, előbbi hatékonyan szerezte a pontjait, míg utóbbi a pályafutása második NBA-meccsét játszotta, és ehhez mérten tisztességesen helyt tudott állni. A Spurs mérlege ezzel 5-3-ra módosult, legközelebb a Clippers ellen próbálhatnak meg javítani.

A Spurs legjobb dobói: Bates-Diop 17/6, Branham 13/6, Richardson 10/6
A Raptors legjobb dobói: Trent Jr. 24/6, Siakam 22/3, Anunoby 18/3

Dallas Mavericks–Utah Jazz 103–100

Kiizzadta a Dallas. Nagyot küzdött ezért a győzelemért a Mavericks, a hazaiak 12 ponttal bukták el az első negyedet, majd megszigorították a védekezést, 15 egységen tartották a másodikban a Jazzt, de a fordulás után ismét elkényelmesedtek kicsit – mínusz tizenötről (49–64) kellett felállniuk az utolsó másfél negyedben. Ezt viszont olyannyira megtették, hogy már a negyedik játékrész közepén végleg átvették a vezetést, onnantól nem kerültek még egyszer hátrányba – egy 15–6-os rohammal törtek előre, ezt a minimális (kettő-négy pont) fórt pedig már le tudták menedzselni. Persze a Jazz nem adta könnyen, az utolsó percekben két clutch dobás is érkezett Luka Doncictól, majd egy Spencer Dinwiddie-től is, végül 35 másodperccel az órán Reggie Bullock triplája volt az utolsó szó – azzal lett 103–98, a Utah pedig érdemben már nem tudott válaszolni. Doncic egyébként az idei hetedik meccsén is megdobta a harmincat, erre Wilt Chamberlain óta senki nem volt képes az NBA történetében – most 33-ig jutott 11 gólpasszal, de saját bevallása szerint ez volt az eddigi legjobb meccse a szezonban, mert nem erőltetett semmit, járatta és nem stopolta a labdát, úgyhogy ő elégedett a teljesítményével. Mellette Christian Wood (21 pont, 10 lepattanó 23 perc alatt) és Dinwiddie (20 pont, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés) is jól mozgott, a Mavs pedig idén először nyert egymás után két mérkőzést, méghozzá egy 6–2-vel érkező ellenféllel szemben, úgyhogy Jason Kidd is elégedett.

Egy hajszál hiányzott. A vereség ellenére ez a meccs is igazolta, hogy komolyan kell venni a Jazzt, mert egy motivált, komoly célokért küzdő csapat otthonában is abszolút partiban tudott lenni. Az első negyedben bedobott hat tripla megadta a jó alaphangot, utána viszont összesen négyszer találtak be kintről, nem ültek a távoli dobásaik, pedig eddig ligaszinten ők átlagolták a második legtöbbet, így érzékenyen érintette ez a támadójátékukat. Jordan Clarkson (22 pont, 8 gólpassz) dicsérhető, Mike Conley is szétosztott nyolc gólpasszt, Collin Sexton a padról 19 ponttal segítette a hátvédsort, de Donciccsal ők sem tudtak mit kezdeni, az extra tűzerő nélkül pedig egyszerűen nem tudták visszavenni az irányítást, amikor a harmadik-negyedik negyedben magához ragadta azt a Dallas. Nagy baj nincs, így is jól állnak a 6-3-mal és megint jelezték, hogy bárkire veszélyesek lehetnek - következőleg a Lakers otthonában lépnek pályára.


A Mavericks legjobb dobói: Doncic 33/6, Wood 21/3, Dinwiddie 20/12
A Jazz legjobb dobói: Clarkson 22/12, Sexton 19/3, Vanderbilt 15/3

Portland Trail Blazers–Memphis Grizzlies 106–111

Végig vezetett, de egy kicsit izgulnia kellett a Memphisnek. Idén először tudott rajt-cél győzelmet aratni a Grizzlies, amely hét ponttal nyerte az első negyedet, némi hullámzás után ugyanennyivel vezetett a nagyszünetben, majd a harmadik játékrészben sem igazán változott a helyzet, őrizte párpontos fórját a vendégcsapat. A záró etapban aztán sikerült döntőnek tűnő ütést bevinnie a gárdának, amely egy 9-0-s rohammal 17 pontosra növelte az előnyét, de amikor már hátradőlt volna a társaság, jött a Blazers válasza és egy triplaesővel 96-96-nál még egyszer, utoljára kiegyenlített. A Grizzlies azonban nem tört meg a leadott előny után, még időben rendezte a sorait, és az utolsó két percben Desmond Bane tizenegy (!) pontjával végül kiharcolta a győzelmet – a sérülésből visszatérő játékos 29 pontjából 20 érkezett a negyedik negyedben, és ebből 11 az utolső 2:03 során, egy dupla mellett 9/10 büntetőt süllyesztett el. Ez végül elég lett a sikerhez, a Blazers nem tudott mindenre válaszolni, Bane pedig könyörtelennek bizonyult, így fontos idegenbeli győzelmet könyvelhetett el a gárda – Ja Morant (20 pont 7/19-es mezőnyözéssel, 7 gólpasszra 8 eladott labda) felemás teljesítményével együtt összesen hatan dobtak náluk kétszámjegyűt, és úgy állnak 5-3-ra, hogy az eddigi nyolc meccsükből hatot is idegenben játszottak le.

Lillard nélkül is jó volt a Portland. Damian Lillard hiányában Anfernee Simons remekül játszotta a vezérszerepet, és 40 perc alatt 31 ponttal, valamint 8 gólpasszal állt a Blazers élére, Jusuf Nurkic 23 ponttal és 13 lepattanóval dupla-duplázott, Jerami Grant is 23-at dobott, remekül támadópattanóztak, és az is nagy szó, hogy a negyedik negyedben egy félig vesztett helyzetből tudtak kis híján nyerni. Lehet, hogy az utolsó két percben pont Lillard clutch játéka hiányzott, illetve összességében azért a 40%-os mezőnymutató is lehetett volna jobb, de a vezérük nélkül is helytálltak, egy-két jó játék kellett volna a Memphis legyőzéséhez, erre építhetnek a folytatásban – igaz, most a Sunshoz utaznak, ahol előzetesen kicsit sem ők lesznek az esélyesek.

A Trail Blazers legjobb dobói: Simons 31/12, Grant 23/9, Nurkic 23/9
A Grizzlies legjobb dobói: Bane 29/15, Morant 20, Adams 14

Los Angeles Lakers–New Orleans Pelicans 120–117 – hosszabbítás után

Elrontotta, megmenekült, megnyerte a Lakers. Óriási hullámvasút volt ez a találkozó, a Lakers a második negyedben parádézott, 33–17-re nyerte azt meg, 12 ponttal vezetett a nagyszünetben, de volt az közte 16 is, amit viszont a folytatásban egy az egyben leadott Darvin Ham alakulata. Az elrontott helyzet után már úgy tűnt, hogy mindenki indulhat az öltöző felé, amikor a rendes játékidő végén Zion Williamson négy pontjával és Larry Nance Jr. zsákolásával 6–0-t ment, és 108–105-ről 108–111-re fordított a New Orleans, sőt Lonnie Walker IV kimaradó triplája után 1,6 másodpercnél még a Pels büntetőzhetett. Itt azonban Dyson Daniels mindkét dobását elrontotta a vonalról, így maradt a közte három és a matematikai esély, a Los Angelesnek volt még egy időkérése, amely után Matt Ryan a dudaszó pillanatában bevágta a meccsmentő triplát - vesztett helyzetből menekültek meg a hazaiak. Jöhetett a hosszabbítás, ahol Walker IV már elsüllyesztett egy nagy hármast, és innentől végig a LAL járt előrébb, Anthony Davis két, LeBron James egy fontos duplát jegyzett, az oda-vissza hibázgatás közben pedig nem tudott már felállni mínusz ötről a New Orleans – 9–6-ra nyerte a ráadást a Lakers, és óriási csatában, a meccset a sírból visszahozva aratott rendkívül fontos győzelmet.

Elengedte a New Orleans. A vendégek vezetőedzője, Willie Green szerint csapata nem érdemelt győzelmet, és jár a dicséret a Lakersnek, de azért hozzátette, hogy a végén mindent megtettek azért, hogy nyerhessenek, csak egyszerűen kiengedték a kezükből a győzelmet – a második félidővel elégedett, de az első olyan rosszul sikerült, hogy a teljes meccsel nem lehet az. Brandon Ingram és Herb Jones most sem játszhatott, Zion Williamson (27 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz) és CJ McCollum (22 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz) remeklése viszont a kiegészítők feljavulásával kis híján így is elég lett a sikerhez – a túloldalon LeBron James (20–10–8, de csak 8/23 mezőnyből, 0/7 tripla), Anthony Davis (20-16-4, plusz 4 blokk) és Walker IV (28 pont, 5/9 tripla) is nagyon akart, a padról pedig Russell Westbrook tett hozzá 25 perc alatt 13 pontot, 7 lepattanót, 9 gólpasszt, és 6 eladott labdát. A Los Angeles ezzel a kibrusztolt sikerrel sorozatban második győzelmét aratta, míg a NOP ötből harmadszor kapott ki.


A Lakers legjobb dobói: Walker IV 28/15, James 20, Davis 20
A Pelicans legjobb dobói: Williamson 27, McCollum 22/3, Alvarado 15/9

NBA
ALAPSZAKASZ

Philadelphia 76ers–Washington Wizards 111–121
Cleveland Cavaliers–Boston Celtics 114–113 – hosszabbítás után
Miami Heat–Sacramento Kings 110–107
New York Knicks–Atlanta Hawks 99–112
Chicago Bulls–Charlotte Hornets 106–88
Houston Rockets–Los Angeles Clippers 101–109
Milwaukee Bucks–Detroit Pistons 116–91
San Antonio Spurs–Toronto Raptors 100–143
Dallas Mavericks–Utah Jazz 103–100
Portland Trail Blazers–Memphis Grizzlies 106–111
Los Angeles Lakers–New Orleans Pelicans 120–117 – hosszabbítás után

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik