A Clippers nyerte a szezon első rangadóját

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.10.23. 08:38
null
Leonard (kékben) volt a derbi legeredményesebbje (Fotó: Twitter.com)
Elkezdődött az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) idei alapszakasza. A  nyitó napon két mérkőzést rendeztek: a címvédő Toronto Raptors Fred VanVleet karriercsúcsával, hosszabbításban gyűrte le a New Orleans Pelicanst, míg a Los Angeles-i sztárcsapatok rangadóját a Clippers nyerte meg a Lakersszel szemben.

Toronto Raptors–New Orleans Pelicans 130–122 – hosszabbítás után

Kemény, de nem okos. Így jellemezte csapata játékát Alvin Gentry, a Pelicans vezetőedzője, pedig összességében nem lehet túl elégedetlen azzal, hogy Zion Williamson nélkül hosszabbítást játszottak a bajnok otthonában a szezon első meccsén. Támadásban elsősorban Brandon Ingram (22 pont, 5 lepattanó és 5 gólpassz) próbált vezér lenni, de JJ Redick is beszórt 4/6 triplát, Josh Hart 15 ponttal és 10 lepattanóval szállt be a padról, és bár nem dobott jól, de csipkedte magát a Holiday-Ball hátvédpár is – ráadásul a cseresorból az NBA-újonc Nicolo Melli 4/5 hármassal debütált magasemberként, több biztató dolog is történt velük. Végig pariban is tudtak lenni, volt 30 gólpasszuk és 19 bedobott hármasuk, a második negyedben volt 10 pont feletti előnyük és még négy perccel a vége előtt is ők jártak előrébb hat ponttal, ám a rendes játékidő végén Kyle Lowry egyenlített, Jrue Holiday kihagyta a triplát, a hosszabbításban pedig pillanatok alatt eldöntötte a meccset a Raptors. Erre mondta Gentry, hogy kemények voltak, küzdöttek, de kulcsszituációkban nem hoztak jó döntést, ezen ment el a bravúrgyőzelmük.

Rutinosabb volt a Toronto. A hosszabbítás ellenére nagyon rövid rotációt alkalmazott Nick Nurse, összesen nyolc játékost küldött pályára, Kyle Lowry és Fred VanVleet 44-45 percet játszott – igaz, a kulcsemberek jó formát is mutattak és nagy szükség volt rájuk a győzelemhez. A gyűrűceremónia után még nem volt az igazi a társaság, később felpörgött, de a rendes játékidő végén így is inkább a Pelicans kezében volt a győzelem lehetősége – a címvédő azonban megoldotta a helyzetet, majd a hosszabbításban Lowry és VanVleet nagy dobásaival bevitte a döntőnek bizonyuló mélyütést egy 8–0-s roham képében. Ez volt a kulcs, innen már nem volt visszaút, VanVleet egyébként 34 ponttal karriercsúcsot szórt (12/18 mezőnyből, 5/7 tripla, 5 lepattanó, 7 gólpassz), Lowry is igyekezett (22 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz, 4/15 mezőnyből), Pascal Siakam pedig első opcióhoz méltó volumenben vállalt (34 pont, 11/26 mezőnyből, 18 lepattanó, 5 gólpassz), mielőtt kipontozódott – csapatszinten nem dobtak jól, de ez a három játékos olyan minőséget jelentett – főleg a fontos helyzetekben –, amely az ő javukra döntött.

A Raptors legjobb dobói: VanVleet 34/15, Siakam 34/6, Lowry 22/9
A Pelicans legjobb dobói: Ingram 22/6, Redick 16/12, Hart 15/9

Los Angeles Clippers–Los Angeles Lakers 112–102

Elsőre jobb volt a Clippers. A „hazaiak” egyelőre nem vethették be Paul George-ot, de Kawhi Leonard hamar megmutatta, hogy levetkőzte az előszezon-formát és már az első félidőben is könyörtelennek bizonyult – a nagyszünetig beszórt húsz pontot, ültek a betörései, a tempói, azt a játékost láttuk, akit a Clippers-drukkerek szerettek volna. Amikor nem volt a pályán, akkor sem volt semmi gond, ugyanúgy működött a Lou Williams–Montrezl Harrell kettő–kettő, ahogy tavaly, a hátvéd 21 ponttal, 5 lepattanóval és 7 gólpasszal, a magasember 17 ponttal, 7 lepattanóval és 4 gólpasszal zárt a kispadról beszállva – rajtuk kívül JaMychal Green bevert még 4/7 triplát, Mo Harkless a 10 pontja mellett 4 labdaszerzést és 2 blokkot tett a közösbe, Pat Beverley pedig a szokásos keménykedés mellett 10 lepattanót és 6 gólpasszt jegyzett. Leonard eljutott 30 pontig (10/19 mezőnyből, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 6 eladott labda), a második félidőben már csendesebb volt, de amikor kellett, akkor villant, és bár nem hozott MVP-formát, így is ő örülhetett a szupersztárok közül – a Clippers 50 százalék feletti mezőnymutatóval, jó védekezéssel, gyorsabb játékkal (22–5-re nyerte a leindításból szerzett pontok csatáját) a meccs nagyobb részében vezetett, és bár voltak hullámvölgyei, ezúttal pontosabb kosárlabdával megverte a városi riválist.

Egy jó James hiányzott. A Lakers legnagyobb problémája ezen az estén a lassú, döcögős, erőlködős támadójáték volt, amelyért elsősorban LeBron James felelt: a 18 pont, 9 lepattanó és 8 gólpassz jól néz ki, az öt eladott labda és a 7/19-es mezőnymutató már kevésbé, de még ezek sem jelzik igazán, hogy mennyi rossz döntést hozott, hogy mennyit hibázott és hogy mennyire visszafogta, kibillentette saját csapatát. Persze hiányzott Rajon Rondo is Kyle Kuzma mellett, de ettől még tény, hogy James nem irányított jól, Anthony Davis box score számai ugyan rendben vannak (25 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk), de ő is csak 8/21-et dobott mezőnyből, elrontott öt büntetőt és egyáltalán nem volt domináns. Aki viszont messze felülteljesítette az elvárásokat, ő Danny Green: a dobógép 28 ponttal és 7/9 triplával debütált a Lakersben, a harmadik negyedben szinte egymaga tartotta meccsben csapatát. Mert abban a játékrészben már 14-gyel is vezetett a Clippers, majd leült James, jött Green, egymaga beszórt 18 (!) pontot ebben a periódusban, s a LAL visszajött, sőt, még a vezetést is átvette – a záró etapot aztán a LAC kezdte 7–0-val, majd a Lakerstől is jött egy roham, a hullámzó meccs vége pedig megint a Clippersnek sikerült jobban. Összességében a 40 százalékos triplázás megvolt Jameséknél, a gond a festékben volt, McGee-t levették Zubacék, Howard egy kosarat szerzett és Davis is általában középtávolról dolgozott – emellett egyáltalán nem tudtak futni, van még min csiszolniuk a folytatásban.

A Clippers legjobb dobói: Leonard 30/3, Williams 21/3, Harrell 17
A Lakers legjobb dobói: Green 28/21, Davis 25, James 18/3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik