LeBron James megsorozta a Spurst, gálázott a Denver

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2020.02.05. 08:57
null
Örömmámorban úszik a Lakers (Fotó: NBA Twitter)
Jamal Murray visszatért, Damian Lillard kifogyott a varázslatból, Jannisz Antetokunbo a Pelicans, James Harden pedig a Hornets ellen remekelt – ez történt az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának hajnali mérkőzésein.

 

 

New Orleans Pelicans–Milwaukee Bucks 108–120

Jobb volt a Bucks. Hozta megszokott játékát a Milwaukee, Jannisz Antetokunbo MVP-esélyeshez méltó teljesítményt rakott le az asztalra (34 pont, 17 lepattanó, 6 gólpassz, 12/17 mezőnyből), Khris Middleton kiváló másodhegedűsként dolgozott (20 pont, 8 lepattanó, 8 gólpassz, 9/18 mezőnyből), a szervezésből az elég gyengén dobó Eric Bledsoe is kivette a részét (16 pont, 7/20 mezőnyből, 7 gólpassz), a pályát Wesley Matthews húzta szét (5/9 tripla) és még Brook Lopez is tíz pont fölé jutott - a kispad ugyan nem sokat tett most hozzá, de ezúttal nem is volt rájuk szükség. Az első félidőben azért még voltak gondjaik, a nyitó játékrészt hét ponttal elvesztették és égtek tíz egységgel is, ám később átvették az irányítást és a 42-24-re megnyert harmadik negyeddel egyértelmű előnybe kerültek - vezettek 19 ponttal is, mielőtt a Pelicans még egy rohammal megpróbált visszajönni. Hét egységnél közelebb azonban nem jutott, összességében magabiztosan érvényesítette a papírformát a ligaelső, amely így 20. idegenbeli győzelmét aratta - a gárda zsinórban 11. alkalommal érte el a 110 dobott pontot, Antetokounmpo pedig sorozatban harmadszor hozott 30-15-ös meccset.

Williamsonnak nem volt könnyű estéje. Eddigi legnehezebb feladatával szembesült a New Orleans 1/1-ese, mert a Bucks nagyon figyelt rá, ahogy labdát kapott, rögtön körbevették többen is és ütötték-verték, ahogy tudták - ebből végül mindössze 5/19-es mezőnymutató jött össze Williamsonnak, kiharcolt viszont 14 büntetőt és összességében 20 ponttal, 7 lepattanóval, valamint 5 gólpasszal zárta az estét. A vereség nem rajta múlt, ő megtett mindent, inkább elővehető Jrue Holiday (7 pont, 3/14 mezőnyből), Lonzo Ball (11 pont, 4/12 mezőnyből) és a csapatszintű tripladobás, összességében is 30% alatt maradtak, a második félidőben pedig már csak 3/19-et tudtak bedobni, amellyel még inkább ritmusba hozták a Milwaukee-t - a Bucks ellen a hármasokat könyörtelenül be kell verni, ezt most ők nem tudták megtenni. A hiányosságaik egyértelműek voltak és bár a végeredményt tekintve nem vallottak szégyent, de olyan óriási esélyük azért nem volt a győzelemre, úgyhogy továbbra is elég messze vannak a playoff-helyektől.

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 32/9, Williamson 20, Redick 13/6
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 34/3, Middleton 20/6, Matthews 17/15

Houston Rockets–Charlotte Hornets 125–110

Harden megoldja egyedül. Clint Capela ezúttal sem játszott (sőt, mint kiderült, houstoni mezben már nem is fog...), Russell Westbrook is pihenőt kapott, Eric Gordon pedig 0/12 triplát dobott az este folyamán, mégis sikerült behúznia a kötelezőt a Houstonnak - nagyrészt James Hardennek köszönhetően. A Rockets vezére sorozatban harmadszor jutott el legalább 35 pontig, a korábbi hullámvölgye már egyértelműen a múlté, ezúttal 40 ponttal, 9 lepattanóval, 12 gólpasszal és három labdaszerzéssel zárt, 11/26-os mezőnymutatójára jutott 14/15 büntető és csak háromszor adta el a játékszert - láthatóan élvezte ezt a helyzetet, most megint minden rajta múlt. Jó, segítséget azért kapott, a House-McLemore duó 10/20 triplát bombázott be, PJ Tucker dupla-duplázott, a padról Austin Rivers is hozzátett 11 pontot, de tény, hogy most a támadójáték túlnyomó részét a 40 percet játszó Harden intézte. Egyébként nem volt olyan egyértelmű ez a meccs, az első negyedet 12 ponttal még a Charlotte nyerte (!), onnan jött vissza és fordított a Rockets, de még a záró etapban is hátrányba csúszott egyszer Mike D'Antoni alakulata - ott viszont futott egy 15-2-t, onnantól pedig már nem hibázott többet. Fontos kötelezőt húzott be a gárda, így fél meccsre megközelítette a Jazzt, most viszont komoly feladat vár rá, ugyanis a Lakershez utazik.

Felülmúlta a várakozásokat a Charlotte. Pocsék formában, ráadásul egy back-to-back második felén érkezett meg erre az estére a Hornets, mégis abszolút nyílt küzdelemre kényszerítette a Houstont és több remek egyéni teljesítményt is fel tudott mutatni. A 20 pontos Terry Rozier mellett emeljük ki Miles Bridges (20 pont, 15 lepattanó), Malik Monk (19 pont, 8/13 mezőnyből) és Devonte' Graham (16 pont, 10 gólpassz, 5/10 tripla) játékát is, a Rockets alacsony szerkezete ellen megnyerték a lepattanózást, szűk 40%-kal tripláztak, abszolút jól kosárlabdáztak, főleg magukhoz képest - a 12-vel több eladott labdát viszont nem tudták végig ellensúlyozni, a negyedik negyedben már nem bírták az iramot, úgyhogy győzelmet nem ért a javuló játékuk.

A Rockets legjobb dobói: Harden 40/12, House 22/18, Gordon 16
A Hornets legjobb dobói: Bridges 20/3, Rozier 20/9, Monk 19/6

Denver Nuggets–Portland Trail Blazers 127–99

Murray visszatért. Tíz kihagyott mérkőzés után állt újra a Denver rendelkezésére Jamal Murray, aki azonnal hozzá is tudott tenni: 20 percet játszott, ez alatt 20 ponttal, 6 gólpasszal, 6/9 jó dobással segítette csapatát, nagyon fontos láncszeme volt a hazai alakulatnak. A főkolompos továbbra is Nikola Jokics volt (29 pont, 13 lepattanó, 9 gólpassz, 2 labdaszerzés, 3 blokk), de most az egész csapat remekelt, Will Barton 4/4, Jerami Grant 3/5 triplát süllyesztett el, a kezdőötös 13/20-at dobott a vonalon túlról és konkrétan elöl-hátul más szintet képviseltek, mint a Portland - sokkal energikusabbak voltak, az első negyedben a 37 dobott, a másodikban pedig a 10 kapott (!) pont volt parádés. Ennek köszönhetően gyakorlatilag kiütéses győzelmet aratott Mike Malone együttese, a húzóembereket bőven lehetett pihentetni, vezettek már 34 ponttal is, nem okozott nekik problémát a jó formában érkező Blazers legyőzése - ezzel továbbra is tapadnak a Clippersre a nyugati második-harmadik helyen, következőleg pedig a szintén közvetlen riválisnak számító Jazz otthonában rangadóznak.

Elfogyott a töltény. Földöntúli mérkőzéseket játszott az utóbbi időben Damian Lillard, erre az estére azonban kifogyott a varázslatból: 8/23-as mezőnymutatóval szedett össze 21 pontot, csak 1/6 triplája akadt be és bár 9 gólpasszára 0 eladott labda jutott, mégsem tudta megközelíteni mostanában látott szintjét. Tegyük hozzá, hogy a Denver semmi mást nem is akart védekezésben, csak őt megállítani, Harris és Craig végig követte őt a pálya minden pontjára és Jokics is mindig arra mozdult, amerre Lillard indult - a többiek pedig nem tudták kisegíteni az irányítót, Carmelo Anthony bedobott kosár nélkül, Ariza egyetlen jó dobással, Whiteside 8 ponttal zárt és McCollumnak sem volt különösebb hatása a meccsre. Végül 40% alatti mezőnymutatóval, pocsék triplázással, esélytelenül kaptak ki, úgyhogy megint 2,5 mérkőzés a hátrányuk a nyugati nyolcadik helyhez képest.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 29/9, Murray 20/9, Grant 17/9
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 21/3, McCollum 20/9, Trent 11/6

Los Angeles Lakers–San Antonio Spurs 129–102

James simává tette. Egyértelműen jobb volt ezen a mérkőzésen a Lakers, az első félidőben nagyon szigorú védekezést mutatott be Frank Vogel csapata és nem hagyta kiszabadulni a Spurst, ennek köszönhetően tízpontos előnyben volt a nagyszünetben és igazából később sem került komolyabb hullámvölgybe, végig kontrollálta az eseményeket. A 27 pontos különbség aztán a záró etapban alakult ki, amikor LeBron James megsorozta ellenfelét: egymaga 19 pontot szerzett ebben a játékrészben és három perc alatt bevert sorozatban öt triplát - végül 36 ponttal, 7 lepattanóval, 9 gólpasszal, 6/9 jó hármassal zárta az estét, miatta lett ilyen a végeredmény. Mellette most főleg Kyle Kuzma (18 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz, 7/11 mezőnyből) és Dwight Howard (12 pont, 11 lepattanó, 5/5 mezőnyből) dicsérhető, Anthony Davis ezúttal kicsit visszafogottabb volt, de nem is volt szükség az ő extrájára - így is 58,8%-kal (!) dobtak csapatszinten és simán hozták idei harmadik győzelmüket is a Spurs ellen, ezzel tartják 3,5 meccses előnyüket Nyugat élén.

Lepattanóban nem volt esély. Nem bírt a magasabb Lakersszel a palánk alatt a San Antonio, a vendégek egészen brutális különbséggel, 58-28-ra (!) vesztették el a lepattanózást - ebben nyilván benne volt az is, hogy a LAL milyen jól dobott, így kevesebb védőpattanó jutott, de ettől még tény, hogy uralta ezt a területet a hazai alakulat. A negyedik negyedben összesen három lepattanót szerzett meg Gregg Popovich csapata, így nem lehetett túl sok esélye, ráadásul egyedül DeMar DeRozan játszott jól (28 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz), a többiek nem tudtak felnőni a feladathoz - az Aldridge-Lyles kezdő magasember-páros például összesen tíz pontot és négy lepattanót tett hozzá, ez nem lehetett elég. A Spurs hullámzó szezonja tehát folytatódik, most éppen hétből öt vereségnél tart a gárda és három meccsre van a playofftól.

A Lakers legjobb dobói: James 36/18, Davis 18, Kuzma 18/6
A Spurs legjobb dobói: DeRozan 28, Forbes 13/12, Murray 12/3

NBA, ALAPSZAKASZ
New Orleans Pelicans–Milwaukee Bucks 108–120
Houston Rockets–Charlotte Hornets 125–110
Denver Nuggets–Portland Trail Blazers 127–99
Los Angeles Lakers–San Antonio Spurs 129–102

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik