Kosárlabda: útjára indul az amerikai vándorcirkusz – kezdődik az NBA alapszakasza

Vágólapra másolva!
2023.10.24. 16:27
null
Nikola Jokics és a Denver Nuggets harcba száll a címvédésért (Fotó: Getty Images)
2019 óta minden évben más nyerte az NBA-t, a „sormintát” a Suns, a Celtics, a 76ers vagy a Clippers szívesen folytatná, de ehhez Nikola Jokicséknak, LeBron Jameséknek, Jannisz Adetokunbóéknak vagy éppen Stephen Curryéknek lesz néhány szavuk.

A hét közepétől átalakulnak a reggelek jó néhány sportszerető életében, ugyanis magyar idő szerint szerda hajnalban elrajtol az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) alapszakasza. A tengerentúli liga szerelmeseinek innentől ébredés után az első dolga lesz iskolába, munkába menet előtt átpörgetni az éjjeli eredményeket, esetleg összefoglalókat.

Idény közbeni torna – vagyis az NBA-kupa

Soha nem volt még ilyen, így nehéz magyar megfelelőt találni arra, amit az NBA „in-season tournamentnek” nevez a 2023–2024-es évadban. Az újítás legfőbb célja, hogy ne váljon unalmassá a 82 meccses alapszakasz, valamint az, hogy a csapatok kevesebbet pihentessék legnagyobb sztárjaikat. Ez a torna sokáig nem jár külön terheléssel, hiszen a 30 csapatot a két konferenciában három-három, vagyis összesen hat csoportra osztották, így mindegyikben öt franchise szerepel, s mindenki négy csoportmeccset játszik novemberben keddenként és csütörtökönként, de szigorúan az alapszakaszon belül. Végül mindkét konferenciából továbbjut a négy legjobb mérlegű franchise, akik a wildcard-körben csapnak össze egymással, hogy aztán az összesen négy talpon maradt csapat Las Vegasban mérje össze az erejét a final four keretein belül decemberben. A végső győztes megnyeri az NBA-kupát, ami természetesen nem összetévesztendő a bajnoki címmel.

És bár a 82 meccses alapszakasz nem a legkompetitívebb, legélesebb lebonyolítást eredményezi, bőven van kérdés, újdonság az előző idényhez képest, a sok kis történetszál így egy színes, izgalmas alapszakaszt hoz majd – ez borítékolható.

Illik a bajnokkal kezdeni, a Denver Nuggets ráadásul szemernyit sem gyengült, így ha nem is egyértelmű favoritként, de nem kérdés, hogy a legnagyobb esélyesek között kell számolni Nikola Jokicsékkal. A Nyugati főcsoportban viszont bejelentkezett egy bivalyerős rivális, a Phoenix Suns, amely bár már az előző idényben is a negyedik helyen zárta az alapszakaszt főcsoportjában, Devin Booker és Kevin Durant mellé Bradley Beal érkezett Washingtonból, a csere keretében pedig elköszönt kezdő centerétől, DeAndre Aytontól. A sztártriót relatíve jól sikerült körülbástyázni kiegészítő emberekkel, mint Eric Gordon és Grayson Allen. A maradék négy biztos rájátszást érő helyért is jelentős küzdelem lehet, a két Los Angeles-i csapat – a Lakers és a Clippers –, a Golden State Warriors, a Memphis Grizzlies, a Dallas Mavericks és a Sacramento Kings közül valószínűleg kettőnek playin meccsen kell majd kiharcolnia a részvételt az egyenes kieséses szakaszba. Keleten valamivel tisztább a kép, lévén az elmúlt években hozzászokhattunk ahhoz, hogy a Milwaukee Bucks, a Boston Celtics és a Philadelphia 76ers végez a legjobb mérleggel, másrészt a rájátszásban is rajtuk keresztül vezet az út a nagydöntőbe. Mind a három csapatnál felkavarodott az állóvíz: a 2021-es bajnok Bucks egyrészt az első körös playoffbúcsú után menesztette Mike Budenholzert, a helyére pedig az újonc Adrian Griffint hozta. Sőt, cserélt Damian Lillardért, így a liga talán legellenállhatatlanabb támadópárosát hozta létre Janisz Adetokunbóval, ennek keretében viszont meg kellett válniuk Jrue Holidaytől, aki éppen Bostonban talált új otthonra.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

Jayson Tatumék így betömték a Marcus Smart távozásával keletkezett űrt (főleg védekezésben), ráadásul a palánk alatt is jött vérfrissítés a „lett unikornis”, vagyis Kristaps Porzingis személyében. A James Harden körül kialakult drámával kapcsolatban továbbra is kevés információ jut el a nyilvánosságig, így a Philadelphia háza táján rengeteg a kérdőjel. Harden alig edzett a csapattal az elmúlt hetekben, és egyetlen felkészülési meccsen sem lépett pályára, a keret azonban továbbra is minőségi, és a regnáló MVP, Joel Embiid is ott játszik. Ami a többieket illeti, reális esélye a Miami Heatnek és a Cleveland Cavaliersnek van arra, hogy méltó kihívója legyen ennek a három franchise-nak.

Rengeteg a kérdés, de rengeteg az előttünk álló meccs is, egészen pontosan 1230 összecsapás április 14-ig. A formátum sem lesz a régi, hiszen ebben az idényben először rendeznek majd úgynevezett in-season tournamentet (idény közbeni tornát). Szerdán mindenesetre a mi óráink szerint hajnali fél kettőkor Denverben a Nuggets és a Lakers meccsével útjára indul a maratoni menetelés, amelynek végén könnyen lehet, hogy meglesz a hatodik különböző bajnok 2019 óta.

Victor Wembanyama, az NBA történetének tizedik legmagasabb játékosa (Fotó: Getty Images)
Victor Wembanyama, az NBA történetének tizedik legmagasabb játékosa (Fotó: Getty Images)

 

ÖRÖKLÉS ÉS KÖRNYEZET

Az NBA történetének tizedik legmagasabb játékosa mutatkozik be magyar idő szerint csütörtök hajnalban. Ez önmagában nem hangzik rosszul, de azt tudjuk, hogy a méret nem minden, sőt, az „óriások” közül szinte senki nem tudott igazán jelentős hatással lenni a ligára. A 19 éves Victor Wembanyamához hasonló profilú játékost azonban még nem látott talán a teljes földkerekség sem. Régóta fennálló tudományos vita, hogy egyes tulajdonságok, jellemzők inkább genetikai tényezőknek, vagy környezeti hatásoknak tudhatók be, ez az öröklés–környezet (nature–nurture) vita. Nos, Wembanyama esetében viszont mindkét véglet igaz, a francia ugyanis 224 (!) centiméter magas (öröklés), emellett viszont olyan repertoárral rendelkezik, ami a nála 30-40 centivel alacsonyabb játékosokra jellemző (környezet). Relatíve gyors lábak, leheletfinom kézmozdulatok, triplázás, középtávolizás, gyors indítások, blokkok és lepattanók mind a két palánk alatt – ez várható a liga új üdvöskéjétől. Wembanyamát értelemszerűen elsőként választották ki a játékosbörzén, konkrétan a San Antonio Spurs, ahol a legendás edző, Gregg Popovich utolsó nagy projektje lehet. Mert bár a Spurs ebben az idényben még nem lesz tényező, önmagában Wembanyama miatt érdekes lesz minden meccse, az elmúlt évek szenvedése után pedig ismét elkezdhet győztes kultúrát építeni a Tim Duncan-éra mintájára.

 

NS-SZAKÉRTŐ: Dávid Kornél hazánk korábbi egyetlen NBA-játékosa, a Milwaukee Bucks európai játékosmegfigyelője

Nehéz megmondani a rajt előtt, hogy lesz-e címvédés, de az biztos, hogy a Denver Nuggets csapatával számolni kell, mint lehetséges bajnokjelölttel. Rengeteg csapat készül trónfosztásra, ám mivel sok újdonság lesz – ugye, ott az évadközi torna, hogy mást ne említsek –, egyelőre nem látjuk előre, mi lesz a valós hozadéka. Visszatérve a Denverre, a klub nagy durranás és átigazolás nélküli csendes nyarat zárt, de a Nikola Jokics, Jamal Murray duóban még mindig hatalmas a fejlődési potenciál. Az általános erőviszonyokat tekintve a Keleti főcsoport egyre erősebb, az ott szereplő együttesekkel jobban kell számolni. Damian Lillard klubváltása nyilván az egyik slágertéma volt, a Bucks ütőképesebb lett a 33 éves klasszissal. Ő nagy fogás, ilyen kaliberű játékosok általában csak idősebb korukban váltanak, már túlhaladva a legjobb időszakukon, de ne feledjük, Jrue Holiday személyében meghatározó játékost is elvesztett a Milwaukee. A Boston Kristaps Porzingis és az említett Holiday érkezésével még erősebbé vált, de a Miamit sem lehet leírni. A Nyugati főcsoport elképesztően erős, a Lakers is masszívabb lett, ahogy a Phoenix is. Valerio-Bodon Vincentet közelről figyeltem, az első workouton találkoztam is vele, úgy gondolom, a terv szerint haladnak a dolgai. A fejlődés tetten érhető, sokat változott pozitív irányban, amióta Amerikában edz. Gyorsan felvette a ritmust, bízom benne, hogy kitart a G-ligában, s amikben kell, tud javulni. Összességében ott tart, ahol tartania kell.

KI LESZ AZ MVP?

Minden évben az NBA-idény egyik legforróbb témája, hogy ki lesz az adott évad legértékesebb játékosa, vagyis az alapszakasz MVP-je? Legutóbb a tripla dupla-közeli átlagot hozó idény sem volt elég a későbbi bajnok, döntő-MVP Nikola Jokicsnak, hogy egymás után harmadszorra is bezsebelje az elismerést, a győztes a Philadelphia 76ers centere, Joel Embiid lett. Ezúttal a fogadóirodáknál ismét a címvédő Denver Nuggets szerb centere, Jokics a favorit, míg a díj legutóbbi nyertese csak az ötödik a rangsorban. Embiidet az élmezőnyben megelőzi Janisz Adetokunbo (Milwaukee Bucks),

Luka Doncic (Dallas Mavericks) és Jayson Tatum (Boston Celtics) is, de a Golden State Warriors négyszeres bajnoka, Stephen Curry is szorosan követi őt. A 38 esztendős, 20. NBA-idényére készülő LeBron James csak a 16. ebben a rangsorban, csapattársa, Anthony Davis is megelőzi.

NS-TIPPELÉS – KI LESZ A BAJNOK ÉS AZ ALAPSZAKASZ MVP-JE?

Czipó Ádám, a Nemzeti Sport munkatársa:

A bajnok a Milwaukee Bucks: összeszokottság, vérfrissítés, minőségi cserék, szupersztárok – minden megvan a Bucksban, ami a bajnoki címhez kell, Damian Lillard segítségével meglesz az újabb gyűrű 1971 és 2021 után. Az MVP Anthony Davis: LeBron James jelenléte ellenére a Lakers legfontosabb játékosa, aki mindkét térfélen kimagasló kvalitásokkal rendelkezik, ráadásul úgy tűnik, kellően motivált is, hogy emlékezetes évadot fusson egyénileg (is).

Cselőtei Márk, a Nemzeti Sport Online munkatársa:

A bajnok a Boston Celtics: sztárok, elit védekezés, kreatív támadójáték – a nyári cserék után minden megvan a Boston Celticsben ahhoz, hogy a régóta formálódó, Jayson Tatum vezette projekt bajnoki gyűrűvé érjen. Az MVP Nikola Jokics: nem kérdés, hogy ki jelenleg az NBA legkomplexebb játékosa, aki a számokat ezúttal is szállítani fogja, a szavazóknál pedig sokat nyomhat a latba, hogy legutóbb „elvették” tőle a díjat Joel Embiid javára.

Fazekas Zoltán, a Nemzeti Sport munkatársa:

bajnok a Boston Celtics, az MVP Jayson Tatum: végre odaérnek, ha Kristaps Porzingis egészséges marad, míg Tatum világsztárrá növi ki magát az út során.

Győri Ferenc, a Nemzeti Sport rovatvezető-helyettese:

A bajnok a Milwaukee Bucks, az MVP Janisz Adetokunbo: Damian Lillard érkezése ismét a trónra repíti a szürke és hideg wisconsini város franchise-át, a közkedvelt irányító így begyűjti első aranygyűrűjét. Aki aggódna a hátország miatt, ne tegye, egyben van a játékoskeret, képes a magasztos cél elérésére. A „Görög Szörny” megállíthatatlan lesz, megszerzi harmadik alapszakasz-MVP-címét, senki nem állhat az útjába, ismét nevéhez méltó teljesítménnyel rukkol ki – hiszen szupermotivált az előző évad kudarca és Lillard leigazolása miatt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik