Kobe Bryant csillogott, idegenben nyert a Lakers

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2015.12.23. 09:27
null
Kobe Bryant beállította szezoncsúcsát, vezérletével a Lakers megverte a Denvert (Fotó: Reuters, archív)
Kobe Bryant 31 pontjával beállította szezoncsúcsát, a Los Angeles Lakers szoros meccset nyert a Denver Nuggets otthonában az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. Kiélezett találkozót és drámai végjátékot hozott a Miami–Detroit ütközet, a Dallas cseresora majdnem megnyerte a már elveszettnek hitt meccset Torontóban, a Memphis viszont könnyedén hozta a kötelezőt Philadelphiában.

 

Philadelphia 76ers–Memphis Grizzlies 90–104

Gyakorolta a ziccereket a Memphis. A Philadelphia sokadik vállalható mérkőzését tette teljesen reménytelenné az eladott labdákkal, a játékuk most is viszonylag rendben volt, de 26 alkalommal veszítették el a játékszert, amelyekből 36 pontot írt a táblára a vendégcsapat. Nerlens Noel a padról érkezve sok hasznosat nem tudott hozzátenni a meccshez, Okafornak viszont mindegy, hogy ki van vele szemben, a pontokat Marc Gasol ellen is hozta – igaz, másban ő sem jeleskedett. Mindkét gárda alacsony szerkezettel kezdett és a lepattanózást végül megnyerte a Philly, sőt, több büntetőt harcolt ki és több triplát is dobott a hazai csapat – csak éppen majdnem hússzal kevesebb dobást vállalhatott, amit nem lehetett eltüntetni.

Nem erőltette a Grizzlies. Bár Gasol, Conley és Lee is harminc perc felett töltött a pályán, azért szét nem hajtotta magát a vendégcsapat, az első negyedben megszerzett előnyt „kocogós" tempóban is tartotta. A harmadik játékrészben egyszer visszaért kilenc egységnyire a Sixers, de egy futással újra húsz lett közte és a hazai remények tovaszálltak. Tony Allen visszatért sérüléséből és 16 percet játszott, a hazaiaknál pedig hír, hogy Joel Embiid, aki a teljes szezont kihagyja, a bemelegítésnél dobált a többiekkel.

A 76ers legjobb dobói: Okafor 18, Thompson 16/12, Canaan 15/6
A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 19, Conley 18/3, Lee 15

Miami Heat–Detroit Pistons 92–93

Bosh kezében volt a Heat-győzelem. Nagyon jól rajtolt a Heat és már 18 ponttal is vezetett, de a második negyedben felzárkózott a Pistons, a záró etap elejétől pedig fej-fej mellett haladtak a felek. Az utolsó pont egy perccel a vége előtt született, Wade kettesére Caldwell-Pope válaszolt, innentől pedig senki nem tudott betalálni. Wade elrontotta a dobást három másodperccel a vége előtt, de még faultolták Drummondot, aki azonban mindkét büntetőt kihagyta – a dudaszó pillanatában volt még egy lövése a Heatnek, de Chris Bosh kihagyta a teljesen tiszta tempót, így rangadót nyert a Detroit.

Ismét a triplák. A Heat védekezése jól működött a festékben, Whiteside (16 pont, 16 pattanó, 4 blokk) remekül fogta meg Drummondot és erről a területről 50–28-ra nyert a hazai csapat – Bosh, Wade és a Dragic helyén kezdő Udrih is innen szerezte pontjait. Azonban ahogy a két együttes korábbi összecsapásán, úgy most is parádésan dobott kintről a Pistons: akkor 16, most 15 hármast értékesítettek Reggie Jacksonék, a kispadról Stanley Johnson, Blake és Tolliver is extrán tüzelt, ez pedig döntő faktornak bizonyult. A Miami csak négy triplát süllyesztett el, a vendégek kinti tűzereje pedig az eladott labdákat is felülírta – egy játékon múlt végül a győzelem, de ezt nem tudták megcsinálni a hazaiak.

A Heat legjobb dobói: Bosh 20, Wade 19, Whiteside 16
A Pistons legjobb dobói: Jackson 18/6, Caldwell-Pope 14/6, S. Johnson 14/12

Toronto Raptors–Dallas Mavericks 103–99

Majdnem elrontotta a Toronto. Az első negyedet 32–16-ra nyerte meg a Raptors és úgy tűnt, hogy simán hozza a mérkőzést, ám kicsit belealudtak a nagy előnybe a hazaiak és a Mavs felzárkózott. A negyedik negyedben aztán a 28 pontos DeRozan vezérletével ismét meglépett a Toronto, sorra dobták a hárompontosokat és ismét úgy tűnt, hogy eldőlt a meccs, ám a Mavsben volt még egy futás, amivel kiélezetté tette a végjátékot – húsz másodperccel a vége előtt egy nagy Lowry-játék kellett a Raptorsnak a győzelemhez. Az irányító egyébként 17 pontja mellé 10 pattanót és 7 gólpasszt is jegyzett, de rajta és DeRozanon kívül mindenképpen meg kell említenünk a húsz lepattanót begyűjtő (karriercsúcs) Biyombót, aki leszedte a pályáról a Dallas centereit.

A cserék kis híján megnyerték. A kezdőcsapatból csak Nowitzki és Matthews dicsérhető a vendégeknél, de egyrészt védekezésben, másrészt lepattanózásban (53-34) nagyon elmaradt ellenfelétől a Mavs, Carlisle pedig le is hozta az első sorát a negyedik negyed közepén. Meglepetésre azonban Bareáék visszajöttek a meccsbe, ledolgozták a hátrányt és 99-97-re zárkóztak fél perccel a vége előtt, amikor Lowry egymaga rohant végig a pályán és dobatott egy ziccert DeRozannal – ez volt az utolsó szög. Érdekesség, hogy a Toronto 18, a Dallas viszont csak hat labdát adott el, ellenben a hazaiak 27, a vendégek pedig mindössze 11 büntetőt dobhattak a találkozó folyamán.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 28/6, Lowry 17/6, Ross 16/12
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 20/12, Matthews 15/9, Villanueva 9/3

Denver Nuggets–Los Angeles Lakers 107–111

Bryant beállította szezoncsúcsát. A visszavonulását múlt hónapban bejelentő Lakers-ikon egy meccs pihenő után remek formában tért vissza és összefogta csapatát: 31 pontjával beállította szezoncsúcsát (10/22 mezőnyből, 2/9 tripla, 9/11 büntető), kiosztott öt gólpasszt és az utolsó percben két clutch büntetővel , valamint egy óriási tempóval biztosította be a vendégek győzelmét. Mellette Clarkson és Lou Williams is jól játszott, a padról Randle és Bass is hozzátette a magáét, igaz, Russell szinte értékelhetetlen volt – a második félidőben azonban védekezésben is feljavult a gárda, ez pedig meghozta a régóta várt sikert.

Egy félidőt remekelt Barton és a Nuggets. A több alapemberét, köztük Danilo Gallinarit nélkülöző Denver jól kezdett, a padról beszálló, de végül 38 percet pályán töltő Will Barton 23 pontig jutott el az első félidőben, csapata beszórt 64 egységet és megnyugtató előnyt harcolt ki. A fordulás után azonban váltott a Lakers, Kobe Bryant védekezésben is a gárda élére tudott állni, Barton pedig innentől összesen két pontot szerzett – a vendégek ledolgozták a hátrányt, majd fordítottak, hiába remekelt Harris és Jokics (15 pont, 10 pattanó, 5 gólpassz). A hajrában aztán Bryanttel nem tudott mit kezdeni a Denver, nem volt meg az erő a fordításhoz, így fájó vereséget szenvedtek Nelsonék.

A Nuggets legjobb dobói: Barton 25/6, Harris 21/6, Jokics 15
A Lakers legjobb dobói: Bryant 31/6, Clarkson 19, Williams 17/9

NBA, ALAPSZAKASZ
Philadelphia 76ers–Memphis Grizzlies 90–104
Miami Heat–Detroit Pistons 92–93
Toronto Raptors–Dallas Mavericks 103–99
Denver Nuggets–Los Angeles Lakers 107–111

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik