James a harmadik játékos, aki átlépte a 35 ezres ponthatárt az NBA-ben

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.02.19. 08:34
null
LeBron James a harmadik játékos, aki átlépte a 35 ezres ponthatárt az NBA-ben (Fotó: Getty Images)
Idegenben győzte le a bajnokot a Nets az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. Megtörte a sacramentói átkot a Miami, másodjára is nyert Milwaukee-ban a nagyot védekező Toronto.

 

Los Angeles Lakers–Brooklyn Nets 98–109

Magabiztos Nets-győzelem. Kevin Durant nélkül is végig kontrollálta ezt a mérkőzést a jó formában lévő Brooklyn, a vendégek elöl nagyon letisztult és jól működő támadójátékot mutattak be remek kinti dobóformával (18 hármas 46 százalékkal), míg védekezésben tökéletesen megoldották a Davis-Schröder párost nélkülöző Lakers semlegesítését. A munkát ezúttal is James Harden irányította, aki 23 ponttal és 11 gólpasszal zárt egyetlen eladott labda mellett, Joe Harris közben 6/7, Luwawu-Cabarrot pedig 5/8 triplát süllyesztett el, míg Kyrie Irving igazából nem is játszott jól: 16 pontjához 17 dobás kellett, 5 gólpasszára pedig 5 eladott labda jutott. Ezzel együtt végig vezetve nyerték meg a rangadót, az első negyedet hét ponttal húzták be, a nagyszünetben már tíz feletti előnyben voltak, sőt, 19 is volt közte – a harmadik játékrészben aztán végleg eldöntötték a küzdelmet, meglett a húszpontos távolság és teljesen simán lemenedzselték a hátralévő időt. A sokszor kritizált védekezésükkel most abszolút elégedettek lehetnek, elöl a Harden-központúbb csapat is egészen hatékonyan dolgozik meccsek óta, úgyhogy sorozatban ötödször nyertek és továbbra is ott vannak a Philly szélárnyékában Kelet második helyén.

Most ennyit tudott a Lakers. A hetekre elvesztett Anthony Davis mellett alig egy órával a feldobás előtt Dennis Schröder is kiesett a bajnoknál, az irányító az egészségügyi protokoll alá került, így nem számíthattak rá – az amúgy sem a legjobb formájában lévő címvédő így elég nehéz helyzetbe került és nem is tudta megoldani a feladatot. Ugyan LeBron Jamesre nem lehetett panasz (32 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz, 14/23 mezőnyből), de mellette igazából csak a dupla-duplázó Kyle Kuzmát lehet kiemelni, amúgy pocsékul dobtak kintről (26.7 százalék), egyáltalán nem volt meg a ritmusuk és támadásban csak szenvedtek a Nets ellen. Emiatt gyakorlatilag esélyük sem volt most az arany-liláknak, végig a Nets akarata érvényesült és bár voltak olyan periódusok, amikor jobban ment a Lakersnek, vagy amikor közelebb tudott jönni, de komoly veszélyt nem jelentettek Jamesék a vendégekre. Most jön még két hazai meccsük, amik nyerhetőek, aztán el kell menni rangadózni a Jazzhez, majd jön a Portland, a GSW és a Suns. James egyébként a második negyedben átlépte a 35 ezer pontos álomhatárt – Kareem Abdul-Jabbar (38 387) és Karl Malone (36 928) után ő lett az NBA történetében a harmadik játékos, aki elmondhatja magáról, hogy a karrierje során legalább 35 ezer pontot szórt a bajnokságban.

A Lakers legjobb dobói: James 32/3, Kuzma 16/6, Harrell 10
A Nets legjobb dobói: Harden 23/9, Harris 21/18, Irving 16

Milwaukee Bucks–Toronto Raptors 96–110

Ezt is elvitte a Raptors. Két napja is nyert Milwaukee-ban a Toronto, most pedig tulajdonképpen még annál is meggyőzőbb játékkal múlta felül riválisát Nick Nurse alakulata úgy, hogy a legutóbb megsérülő Kyle Lowry nem állt rendelkezésre. Ott volt viszont Norman Powell, aki kedvére ficánkolt a Bucks-védekezés ellen (29 pont, 9/12 mezőnyből), Pascal Siakam, aki szintén szabadon alkothatott (27 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk), illetve Fred VanVleet, aki így 40 percet játszva összefogta a csapatot (17 pont, 8 gólpassz) – emellett a védekezésük olyan szinten megállította a hazaiakat, hogy gyakorlatilag teljesen simán nyertek. A Raptors az első félidőben dominálni tudott, a nagyszünetben 17 ponttal vezetett már és bár a folytatásban igyekezett a Bucks, de nem tudta eltüntetni a különbséget, sőt, tíz alá nem is tudott már bejönni. A Toronto kiemelkedő védekezést mutatott be, amire mindenképpen építhet a folytatásban is és ezzel a sikerrel már hatodik Keleten, fél meccsre megközelítette a Bostont – egyébként a Milwaukee-hoz képest is két mérkőzésre zárkózott fel.

Padlón a Bucks. Sorozatban ötödször kapott ki Mike Budenholzer együttese, amely egyre mélyebbre ásta magát az utóbbi találkozókon, ez pedig most egy olyan este volt, ahol gyakorlatilag esélytelenül kapott ki. A borzasztó első félidő után csak annyit tudtak elérni a másodikban a hazaiak, hogy ne legyen ebből kiütés és vállalható közelségben maradtak, de most ennyi volt tőlük a maximum, így a riválisuk mindkét meccset elvitte ebből a csarnokból. Jannisz Adetokunbo sem tudott dominálni Siakamék ellen sem elöl, sem hátul, Khris Middleton megint meglehetősen rosszul játszott, Jrue Holiday továbbra sem bevethető, úgyhogy csapatként 40 százalék alatt maradtak mezőnyből és 30 százalék alatt távolról – a második negyedben dobott 15 pontjuk negatív szezoncsúcs és nem túlzás azt állítani, hogy a Budenholzer-éra legrosszabb időszakát élik jelenleg. Ennek ellenére a tréner és Giannis is próbált pozitívan nyilatkozni, szerintük a hozzáállás már javult a legutóbbihoz képest és ez a széria csak még nagyobb esélyt ad nekik arra, hogy fejlődjenek – kíváncsian várjuk, mert most eléggé lejátszották őket...

A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 23, DiVincenzo 14/6, Middleton 13
A Raptors legjobb dobói: Powell 29/12, Siakam 27/6, VanVleet 17/9

Sacramento Kings–Miami Heat 110–118

Mint egy falat kenyér. Iszonyatosan kellett már ez a győzelem a nagyon nehéz, zaklatott szezont teljesítő Heat számára és bár a Kings alapvetően verhető ellenfélnek számít, de a vendégek egyrészt egy hosszabbításos vereség másnapján, back-to-back léptek pályára, másrészt öt éve nem tudtak nyerni Sacramentóban. Ezúttal viszont megoldották, a fáradtság nem látszott meg a társaságon, Tyler Herro a padról beszállva pörgette csapatát (27 pont, 12/17 mezőnyből), Kelly Olynyk váratlanul eredményes volt a palánk alatt (22 pont, 10/16 mezőnyből), Duncan Robinson 5/11, Kendrick Nunn 4/8 hármast süllyesztett el, míg a két vezér egyaránt tripla duplázott: Bam Adebayo (16 pont, 12 lepattanó, 10 gólpassz) mellett Jimmy Butler (13 pont, 10 lepattanó, 13 gólpassz) már sorozatban harmadszor érte el ezt a statisztikai bravúrt. Összességében 50 százalék felett dobtak, 36 gólpasszal zártak és simán nyerték meg a meccset, már az első negyedet tíz ponttal húzták be, a nagyszünetben 15-tel vezettek, később 23 egységnyi fórjuk is volt és bár ezt követően a Kings még próbált rohamozni, de nem adták le úgy az előnyüket, míg előző este. A hosszú nyugati túrában nagyon kellett ez a kis pozitívum, főleg hogy most utaznak tovább a Lakershez...

Nem bírta el a hiányzókat a Kings. A kezdőből Richaun Holmes és Harrison Barnes is hiányzott a Sacramentónál, akik amúgy is gyenge formában voltak és ezt most sem a hazai pálya, sem a frissességük nem tudta ellensúlyozni. Gyakorlatilag végig egyértelmű hátrányban voltak és bár támadásban jelentősen feljebb tudtak kapcsolni a második félidőre, de ezzel sem tudták ledolgozni a különbséget, úgyhogy zsinórban ötödször is kikaptak – hiába Bjelica 25 pontja, vagy a Bagley, Fox páros dupla duplája, egyszerűen jobb volt náluk a Heat. A hazai szériájukat ezzel 0–5-tel sikerült lezárni, de talán idegenben összeszedik magukat: most egy ötmeccses keleti túrára indulnak, ami Chicagóban kezdődik majd.

A Kings legjobb dobói: Bjelica 25/6, Bagley 19/6, Jeffries 17/15
A Heat legjobb dobói: Herro 27/6, Olynyk 22/3, Robinson 20/15

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik