Erős műszakot nyomott le a bostoni ötös, alázva gálázott a Chicago

Vágólapra másolva!
2011.03.01. 07:17
null
Andrej Kirilenko (balra) hiába hozta a horror figurát, Paul Pierce és a Celtics nem ijedt meg (Fotó: Reuters)
Három keleti élcsapat is pályára lépett az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) magyar idő szerint keddre virradóra rendezett játéknapján: a Boston Cetlics és a Chicago Bulls idegenben nyert, az Atlanta Hawks ellenben kikapott a Carmelo Anthony nélkül is acélos Denver Nuggetstől.

 

A Boston kezdő ötöse kiválóan muzsikált Salt Lake Cityben: Ray Allen 25, Paul Pierce 21 pontot hintett, Kevin Garnett szállította a szokásos tartalmas dupla duplát (16 pont, 14 lepattanó), ugyanezt tette Rajon Rondo, csak egy kicsit másképp (18 pont, 11 assziszt), és még Nenad Krsztics is eljutott 11 pontig.

Ezzel együtt nem volt zökkenőmentes a utah-i kaland: Allentől és Rondótól az utolsó percben is kellett egy-egy fontos dobás, hogy a keleti első végleg leszakítsa magáról a rendre új életre kelő hazaiakat. A Jazz végül nem tudott csodát tenni, sorozatban a hatodik hazai meccsét is elveszítette, és ezzel 29 éves keserű statisztikát elevenített fel. Al Jefferson 28 ponttal és 19 lepattanóval, az új fiúk közül a nagy ovációval fogadott Devin Harris 19, Derrick Favors kilenc ponttal vonult az öltözőbe.

A Chicago Bulls pontosan úgy simította a talajba a Washington Wizardsot, ahogyan azt egy jó csapat teszi, amikor komolyan veszi a rossz elleni mérkőzését is. Megvolt a döntő különbség, és emberei cicomázták is a játékot: előfordult lábközti gólpassz Derrick Rose-tól, és a közönség látott olyan dudaszóval kísért triplát a nagyszünet előtt, amelyiknél Luol Deng meg sem várta labdája célba érkezését – már sétált is az öltöző felé.

A Bulls egy pillanatig sem állt vesztésre, sorozatban a harmadik, egyben az utóbbi nyolc meccsén a hetedik győzelmét húzta be. Rose 21 pontot és 9 gólpasszt, Deng 21 pontot, Joakim Noah 19 pontot és 11 lepattanót, Carlos Boozer 12, 10-et könyvelt el. A csapatot Washingtonba elkísérő szurkolóknak még az a vágyuk is teljesült, hogy egy perc erejéig pályára lépjen a chicagói szamárlétra legalján található Brian Scalabrine, aki nem is maradt hálátlan, tanítanivaló duplával örvendeztette meg az őt pályára követelő híveket.

A liga egyik leggyengébb mutatójával álló Washington kilátástalan helyzetére jellemző, hogy a múlt héten megszerzett veterán hátvéd, Mike Bibby két mérkőzés után kivásárolta magát a szerződéséből, és inkább veszni hagyott 6.2 millió dollárt, mint hogy a fővárosiak soraiban szenvedje végig az idényt...

Az ugyancsak a Keleti főcsoport jobb helyeire hajtó Atlanta Hawks nem bírta a hajrát, tíz ponttal kikapott a Denvertől, amelyet egyáltalán nem döntött a sírba Carmelo Anthony egy héttel ezelőtti távozása. A csereküldemény Raymond Felton 16, Wilson Chandler 15 pontot tett be a közösbe, míg J. R. Smith 19-cel vitte a prímet a meccset a negyedik negyed eleji 8–0-val sínre tevő Nuggetsben. A denveriek négy meccsükből hármat megnyertek a nagy Melo „árulása" óta.

A Phoenix ugyanúgy Channing Frye utolsó pillanatokban célba jutó dobásának köszönhette a diadalát, ahogyan a néhány nappal ezelőtti, szintén hosszabbításos indianai sikerét is. Igaz, nem sokon múlt, hogy elússzon a győzelem, ugyanis a New Jerseyben most bemutatkozó Deron Williams lecsorgó dobását követően Kris Humphries a gyűrűbe tolta a lasztit, csakhogy a videózás során kiderült: egy tizedmásodperccel a végső dudaszó felhangzása után... Williams és Steve Nash egyébként óriási asszisztpárbajt vívott egymással, és legalább ebben a Nets nyert 18–15-re.

Érzelmekben gazdag estén aratott szép győzelmet a Sacramento Kings. Válaszul a pletykára, miszerint a franchise hamarosan Anaheimbe költözik, az 1985–1986-os szezon óta Sacramentóban lakozó Kings szurkolói – az idény során mindössze másodszor – megtöltötték az ARCO Arenát, és minduntalan belekezdtek a „Mi itt maradunk!" rigmusba.

Hogy a kampány eléri-e célját, nem tudni, egy biztos: az amúgy sokat gyengélkedő csapat kitett magáért, az utolsó negyedben 16 pontot szerző Marcus Thornton vezérletével legyőzte a Clipperst, amelynek ez volt sorozatban az ötödik veresége. Thornton 29 ponttal zárt – ezzel a játéknap pontkirálya lett –, míg odaát Blake Griffin 27 pontja és 12 lepattanója ment veszendőbe.

NBA
ALAPSZAKASZ, 122. JÁTÉKNAP
Denver Nuggets–Atlanta Hawks 100–90
New Jersey Nets–Phoenix Suns 103–104 – h. u.
Sacramento Kings–Los Angeles Clippers 105–99
Utah Jazz–Boston Celtics 102–107
Washington Wizards–Chicago Bulls 77–105

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik