Itt van Amerika

Elmozdíthatatlanul ül a trónján a Király, LeBron James

A Los Angeles Lakers 38 éves szupersztárja valószínűtlennek tartja, hogy ő az NBA alapszakaszának valaha volt legeredményesebb pontszerzője, de garantáljuk, lesz ideje hozzászokni.

30.2 pontot átlagol jelenleg az NBA-ben a 39. életévében járó LeBron James (Fotó: Getty Images)


A srác Akronból. LeBron James, az NBA aktuálisan legnagyobb csillaga sohasem felejtette el, honnan indult, alapítványt hozott létre, hogy segítse szülővárosa nehéz sorsú kölykeit, felújíttatta középiskolája tornatermét, és mindent megtesz, hogy tudatosítsa a közvéleményben, ő nem clevelandi, hanem akroni – mégiscsak van 64 kilométer a két város között… Hiszen ha valaki Ohio állam ötödik legnagyobb városában nő fel, az kapásból érezheti, hogy ő nem fontos, vele nem törődnek, hiszen nem metropoliszban cseperedik fel. Ezért is hangsúlyozza a származását és egyengeti a jövő tehetségeinek az útját, amit ő, LeBron James már kitaposott, s ha bárki meghallja, Akron, azonnal eszébe jut: a sportvilág egyik legnagyobb alakja bontogatta ott a szárnyait.

 Névjegy – Lebron James
Született: 1984. december 30, Akron (Egyesült Államok)
Magassága/testsúlya: 206 cm/113 kg
Posztja: kiscsatár
Klubjai: Cleveland Cavaliers (2003–2010, 2014–2018), Miami Heat (2010–2014), Los Angeles Lakers (2018–)
Pontátlaga az NBA alapszakaszában/rájátszásában: 27.2/28.7
Legjobb eredményei: 4x NBA-győztes (2012, 2013, 2016, 2020), 6x NBA-nagydöntős (2007, 2011, 2014, 2015, 2017, 2018), 2x olimpiai bajnok (2008, 2012), olimpiai bronzérmes (2004), világbajnoki bronzérmes (2006)
Egyéni elismerései:  4x az NBA-alapszakasz MVP-je (2009, 2010, 2012, 2013), 4x az NBA-nagydöntő MVP-je (2012, 2013, 2016, 2020), 13x az NBA legerősebb kezdő ötösének tagja (2006, 2008–2018, 2020), 3x az NBA második legerősebb kezdő ötösének tagja (2005, 2007, 2021), 2x az NBA harmadik legerősebb kezdő ötösének tagja (2019, 2022), 5x az NBA legjobban védekező ötösének tagja (2009–2013), az NBA pontkirálya (2008), az NBA asszisztkirálya (2020), az év újonca az NBA-ben (2004), 19x All Star-résztvevő

Ez az alázat, a figyelem arra, hogy nem csupán a mának, sokkal inkább az örökkévalóságnak él, rengeteg egyéb siker és jeles eredmény mellett ahhoz is hozzásegítette, hogy az észak-amerikai profi liga alapszakaszának valaha volt legeredményesebb játékosa legyen. Ennek kapcsán szinte az összes számottevő pályatársa köszöntötte őt, a Memphis Grizzliesben pattogtató Ja Morant például minden idők legjobbjaként aposztrofálta bejegyzésében (az ehhez kapcsolódó vitáról egyik keretes írásunkban olvashatnak), továbbá a korona szimbólumát is odabiggyesztette, hiszen aki nem tudná, a Los Angeles Lakers hatos számú játékosa a Király becenévre hallgat. A többiek sem fukarkodtak a dicséretekkel, a régi nagyok közül Earvin Magic Johnson például soha életében nem gondolta volna, hogy két sportolót is láthat, aki 38 ezer pont fölé jut az NBA-ben, ráadásul 1984 áprilisában éppen ő passzolta oda a labdát lakerses csapattársának, Ka­reem Abdul-Jabbarnak, amikor megdöntötte Wilt Chamberlain rekordját.

Charles Barkley, jelenlegi televíziós szakértő, aki korábban szintén elég magas színvonalon pattogtatott a legjobbak között – tagja volt a Dream Teamnek is –, úgy véli, James azzal, hogy 38 388. pontjával maga mögé utasította az örökrangsorban Abdul-Jabbart, az egyetemes sport történetének egyik legnagyobb teljesítményét mutathatja fel. Egyébként meg milyen jelzőket használjunk valakire, aki egymást követő nyolc alkalommal bejutott a világ messze legerősebb és legmegterhelőbb ligájának a döntőjébe (négyszer a Miami Heattel, négyszer a Cleveland Cavaliersszel), aztán egy év kihagyás után ismét finalista lesz egy harmadik franchise-zal (a Lakersszel)? Rendben, az utóbbi öt évben már elég sok mérkőzésen pihentették az alapszakaszban, ezzel egyenes arányban sokkal több kisebb-nagyobb sérülés is gyötri, mint korábban. Jellemző rá, hogy aktuális gárdájához édesgeti barátait és üzletfeleit, illetve erős befolyással bír az edzőire, de a Király még mindig bivaly­erősen ül a trónján, a számai továbbra is meggyőzőek. Harminckilencedik életévében járva 30.2 pontot, 8.5 lepattanót és hét gólpasszt átlagol, mindent megtesz, hogy aranysárga-lila együttesét a playoffba segítse – talán az elmúlt napok átigazolásai segítenek ebben a mellette Anthony Davis és talán a frissen megszerzett D’Angelo Russell által húzott Lakersnek, amely bár nincs nagy lemaradásban, jelenleg csupán 13. a Nyugati konferenciában.

Ikonikus jelenet: LeBron James ezzel a dobásával lett a pontlista éllovasa (Fotó: Getty Images)

Ahogy arról egy másik keretes írásunkban röviden beszámolunk, ­LeBron Jamest magyar idő szerint péntek hajnalban ünnepelte meg a Crypto.com Arena közönsége. Az ikon kezébe vette a mikrofont, a szurkolók megőrültek, majd James kifejtette, hogy az egész szituáció még mindig valószínűtlen neki.

„Biztosan tudom, hogy sohasem csaltam meg a kosárlabdát. Soha nem is tennék ilyet, mert nagyon sokat adott nekem és a családomnak”      – így az elmélkedő hangulatban szónokoló James, aki arról is beszélt, hogy a negyedik születésnapját megelőző karácsonyon, még 1988-ban szeretett bele a játékba, amikor édesanyja, Gloria vett neki egy gyerekméretű kosárlabdagyűrűt és egy kis labdát.      – Valaki azt mondta a közösségi médiában, hogy ez volt az emberiség történetének legnagyobb befektetése. Egy húszdolláros Little Tikes-gyűrű azzá válhat, amivé most lett. Anya, nagyon köszönöm!”

Kareem Abdul-Jabbar nagy tisztelettel adta át a képzeletbeli stafétát Jamesnek (Fotó: Getty Images)

Gloriát, feleségét, Savannah-t és három gyermekét úgy jellemezte, mint a saját kezdő ötösét, hozzátéve, hogy élete párja az igazi legértékesebb játékos, valójában ő minden idők legeredményesebb pontszerzője. LeBron James szavai talán pátoszosnak hatnak, de az őszinteségükhöz nem férhet kétség, még akkor sem, ha ő maga is azt találta mondani az Oklahoma City Thunder ellen bemutatott rekorddöntését követően, hogy annak alapján, amit kosárlabda-játékosként lerakott az asztalra, azt érzi, ő minden idők legjobbja, viszont azt nem tudja, hogy a pontcsúcs begyűjtése más szintre emeli-e őt.

Akár igen, akár nem a válaszunk a felvetésre, Jamest az eredményei, az energiája, a hozzáállása, az emberi tulajdonságai egyaránt hivatottá teszik arra, hogy a neve az idők végezetéig fennmaradjon, mi több, példaértékű legyen.

  Trónkövetelők az NBA-ben
Kétségtelen, előbb-utóbb megdőlhet LeBron James friss csúcsa, és a legenda úgy tapsolja majd a lelátóról az NBA új arcát, ahogy Kareem Abdul-Jabbar tapsolta őt magyar idő szerint szerda hajnalban.
De ki döntheti meg a rekordot? A mostaniak közül a legközelebb      Kevin Durant      (képünkön jobbra) áll hozzá, de a lemaradása tetemes (26 684-nél tart), már 34 esztendős, és a sérülésekkel sincs szerencséje, így Durantnek bizonyára „be kell érnie” azzal, hogy minden idők tíz legeredményesebb NBA-játékosa között zárja a pályafutását, hiszen ettől már csak 704 pont választja el.
A 23 éves szlovén klasszis, Luka Doncic náluk is elképesztőbb átlaggal büszkélkedhet, meccsenként 33.4 (!) pontot vállal a Dallas Mavericksben. Ha ez így marad és idényenként továbbra is átlagosan 66 meccsen pályára lép, 13 és fél évad alatt befogná James rekordját, ha pedig annyi idős koráig játszana, mint amennyi most ­James (38), és elkerülik a súlyos sérülések, 41 597 pontig juthat.
Rajta kívül Jayson Tatumnek lehet esélye, aki 24 éves, mégis már 9230 pontnál jár, meccsenként 30.6-ot szerez, és idényenként 73 mérkőzésen lép pályára átlagosan, tehát az egészségére sem lehet panasz. Ezek alapján, ha 38 évesen is aktív lesz, 40 503 ponttal állhat.
 Melyik csúcs dőlhet meg legközelebb a profi ligában?

Persze sok statisztikai mutatóban lehet csúcsdöntés, de leszögeznénk, amerikai kollégáink sokszor olyan jelentéktelen mutatókat találnak ki, mint például „a legtöbb, legalább tízméteres távolságú előrepassz 24 éves, balkezes, legalább 197 centi magas játékostól”, ezért mi a könnyen mérhető és a józan ész szerint is fontosakra szorítkozunk.
Ezek közül pedig egyetlenegyben állunk viszonylag közel az új rekordhoz, mégpedig a mezőnygólkísérletek számában. Meg fognak lepődni: LeBron James veheti át az örökranglista első helyét Kareem Abdul-Jabbartól, előbbi 27 809-szer próbálkozott az NBA-ben, így jelenleg 478-cal marad el a szintén Lakers-ikon éllovastól.
Ezután a sikeres mezőnygólokban eshet trónfosztás, szintén James, szintén Abdul-Jabbar, viszont ebben a kategóriában még 1784-gyel vezet utóbbi – kérdés, hogy a 38 éves James folytatja-e addig a pályafutását, hogy ez az ünnepélyes pillanat is bekövetkezzen.

 Megdönthetetlennek hitt rekordot adott át a múltnak James
Dávid Kornél,

hazánk egyetlen NBA-játékosa, a Milwaukee Bucks játékosmegfigyelője

– Mi a véleménye LeBron James pontrekordjáról?
– Egészen döbbenetes, amit véghez vitt. Úgy gondolom, ez éppen az a csúcs volt, ami megdönthetetlennek tűnt még akkor is, amikor először öt-hat évvel ezelőtt elkezdtek erről beszélni a ligában. Nagyban közrejátszik a mérföldkő elérésében, hogy James sokat invesztál abba, hogy az egészsége, a fizikuma kiváló maradjon, ennek rendeli alá az étkezését, az életmódját. Tom Brady esetében is tapasztalhattuk, hogy tudatos életvitellel meg lehet hosszabbítani a karriert, ez az a része a profi sportnak, ami rengeteget fejlődött, és meghosszabbítja a játékos teljesítményének minőségét és tartamát. Ettől függetlenül James nem lett jobb játékos, de most már elmondhatja magáról, hogy egy olyan csúcs az övé, amelyet más aligha tudott volna megdönteni.
– A rekord kapcsán felerősödtek a viták arról, vajon nem ő lesz-e a valaha volt legjobb játékos az NBA-ben.
– Ez természetes, hiszen ez olyan mérföldkő, amelyet nagyon-nagyon kevesek érnek el. Nehéz megítélni, ugyanakkor érdekes polemizálni ezen. Minden azon múlik, ki mit tesz hangsúlyossá. Michael Jordan hibátlan a döntőkben és hatszoros bajnok, de sok statisztika már LeBron mellett szól. Én elfogult vagyok Jordannel, de ha James is nyerne hat bajnoki címet, akkor felé billenne a mérleg nyelve.
– Meddig játszik még ön szerint James?
– Néhány évet, kettőt még biztosan, de aztán negyven év felett már „necces”. Ám nála nem lehet tudni, ha lesz motivációja, még ennél is tovább ott lehet az NBA-ben.
Michael Jordan vagy LeBron James minden idők legjobbja?

Aligha van akkora horderejű vita más sportágban, ami megközelítőleg olyan kiegyenlített és árnyalt lenne, mint eldönteni, hogy Michael Jordan vagy LeBron James-e minden idők legjobb kosárlabdázója. Szoros a küzdelem, mert megannyi csúcs, cím, elismerés verseng egymással: Michael Jordan hatszor (1991–1993, 1996–1998) jutott nagydöntőbe, s mind a hatszor a bajnoki címért járó Larry O'Brien-trófeával távozott. James ehhez képest tíz alkalommal döntőzött, ezekből viszont csak négyet tudott megnyerni, igaz, háromszor (2007, 2017, 2018) az esélytelenek nyugalmával indult harcba.

A Bulls legendája jobb pontdobó és védő volt, James jobb passzoló, játékszervező, sokoldalúbb játékos. Ami azonban merőben más, az a környezet, hiszen az NBA ma nem az, mint ami volt húsz-harminc évvel ezelőtt. Erre álljon itt egy példa: az 1997–1998-as idényben (Jordan utolsó bajnoki évada) egy meccsen átlagban 12.7 triplát emelt rá egy csapat egy találkozón, ezekből 4.4 volt sikeres. A 2022–2023-as idény eddig eltelt részében 34.1 próbálkozásból 12.3 megy be, tehát úgy emelkedett csaknem háromszorosára a triplapróbálkozások száma, hogy közben a hatékonyság is nőtt.

A 2020-as években ráadásul a ligát rengeteg topnívót képviselő sztár töltötte meg: ma Stephen Curry, Kevin Durant, Janisz Adetokunbo, Nikola Jokics, Luka Doncic vagy Kawhi Leonard a kihívó, és akkor a korábbi évekről, Dirk Nowitzkiről, Kobe Bryantről vagy Tim Duncanről szót sem ejtettünk.
Jordant hat bajnoki éve során egyszer sem hozta olyan helyzetbe az élet és a Bulls-vezetőség, hogy középszerű játékosokat kellett döntőbe vinnie. Mind a hat bajnoki címénél ott volt a jobbkeze, talán minden idők legminőségibb második opciója, Scottie Pippen, majd később minden idők egyik legjobb védője és lepattanózója, Dennis Rodman is. James pályafutása ezzel szemben lényegesen hektikusabb, ami a csapatai összetételét illeti, ám így is három különböző franchise-zal ért fel a csúcsra.
Michael Jordan zseni, aki persze kőkemény munkával jutott oda, ahová, de közben nem lehet azt mondani, hogy teljes mértékben a kosárlabdázásnak élt volna. Hiába nem létezett közösségi média, tudvalévő, hogy Jordan szeretett fogadni, kártyázni, és vannak, akik szerint a legendás „Flu Game” előtt sem pizza rontotta el MJ gyomrát. Ezzel szemben LeBron James korántsem az az égadta tehetség, sokkal inkább saját maga folyamatos képzésének, és húsz év konzisztenciájának, kiegyensúlyozottságának köszönhet mindent. Ennek ellenére mégis utóbbi esetében maradhatnak kérdőjelek és hiányérzet a pályafutásával kapcsolatban.
Egy biztos, az, hogy James megdöntötte Kareem Abdul-Jabbar csúcsát, érdemben nem változtat a Jordannel szembeni összehasonlításban.

Vélemény

Zsivera Gábor, a Sport TV szakkommentátora


Goree Cyesha, a magyar női kosárlabda-válogatott centere

Ez a rekord annak a szimbóluma, hogy valaki húsz éven át a liga legszűkebben vett elitjébe tartozik, és emiatt bőven benne van a pakliban, hogy a hátralévő három-négy éve alatt LeBron James jócskán túlszárnyalja majd a csúcsot. Ha történelmi összefüggésbe akarjuk helyezni Jamest, akkor egyrészt beszélni kell arról, hogy milyen kosárlabdázó, másrészt hogy milyen karakter. Ami a pályán mutatott kvalitásokat, sokoldalúságot, teljességet illeti, a Lakers sztárja egyszeri és megismételhetetlen, véleményem szerint Jordannél is jobb. Viszont azzal kapcsolatban, hogy mennyire győztes karakter, s ezzel összefüggésben mennyire eredményes, a Bulls legendája nálam megelőzi őt. Annak ellenére, hogy Luka Doncic nagyon fiatalon került a ligába és az első éveiben gyorsabb ütemben termeli a pontokat, mint James karrierjének ezen szakaszában, nagyon nehéz elképzelni a szlovénről, hogy túlszárnyalja a dobott pontok tekintetében Jamest, lévén a pályán kívül korántsem fordít kellő figyelmet magára, az étkezésére és a fizikumára.
James király középnyugatról, Ohióból származik, én a szomszédos Michiganből, szóval elég nagy riválisok vagyunk, de egyértelmű, nagymértékben megváltoztatta a kosárlabdát. Nagyon tisztelem őt, a kedvenc játékosom Kobe Bryant volt, aki szintén a Lakersben szerepelt, úgyhogy bárki, aki ahhoz a franchise-hoz szegődik, jó döntést hoz. LeBron igazi ikon, legenda, már több emlékezetes mérföldkővel letette a névjegyét, minden elismerésem neki. A fiai hasonlóan jó játékosok lehetnek a jövőben.
2023.03.30 09:06:45

Amerikai sportok nemzetisport.hu

Visszavágott a Bullsnak a Lakers, legyőzte a Dallast a Sixers, visszatért Kevin Durant.

2023.03.27 09:44:32

Amerikai sportok nemzetisport.hu

Újra legyőzte a Dallast a Hornets, tovább robog a Memphis, nem hibázott a Boston és a Cleveland.

2023.03.24 09:48:52

Amerikai sportok nemzetisport.hu

A Los Angeles Clippers visszavágott az Oklahomának, nyert a Pelicans.

NBA
2023.03.23 08:58:51

Amerikai sportok nemzetisport.hu

Nem hibázott a Bucks, a Sixers, a Nuggets és a Grizzlies sem.