Elmozdíthatatlanul ül a trónján a Király, LeBron James

Vágólapra másolva!
2023.02.11. 08:11
null
30.2 pontot átlagol jelenleg az NBA-ben a 39. életévében járó LeBron James (Fotó: Getty Images)
A Los Angeles Lakers 38 éves szupersztárja valószínűtlennek tartja, hogy ő az NBA alapszakaszának valaha volt legeredményesebb pontszerzője, de garantáljuk, lesz ideje hozzászokni.


A srác Akronból. LeBron James, az NBA aktuálisan legnagyobb csillaga sohasem felejtette el, honnan indult, alapítványt hozott létre, hogy segítse szülővárosa nehéz sorsú kölykeit, felújíttatta középiskolája tornatermét, és mindent megtesz, hogy tudatosítsa a közvéleményben, ő nem clevelandi, hanem akroni – mégiscsak van 64 kilométer a két város között… Hiszen ha valaki Ohio állam ötödik legnagyobb városában nő fel, az kapásból érezheti, hogy ő nem fontos, vele nem törődnek, hiszen nem metropoliszban cseperedik fel. Ezért is hangsúlyozza a származását és egyengeti a jövő tehetségeinek az útját, amit ő, LeBron James már kitaposott, s ha bárki meghallja, Akron, azonnal eszébe jut: a sportvilág egyik legnagyobb alakja bontogatta ott a szárnyait.

Névjegy – Lebron James
Született: 1984. december 30, Akron (Egyesült Államok)
Magassága/testsúlya: 206 cm/113 kg
Posztja: kiscsatár
Klubjai: Cleveland Cavaliers (2003–2010, 2014–2018), Miami Heat (2010–2014), Los Angeles Lakers (2018–)
Pontátlaga az NBA alapszakaszában/rájátszásában: 27.2/28.7
Legjobb eredményei: 4x NBA-győztes (2012, 2013, 2016, 2020), 6x NBA-nagydöntős (2007, 2011, 2014, 2015, 2017, 2018), 2x olimpiai bajnok (2008, 2012), olimpiai bronzérmes (2004), világbajnoki bronzérmes (2006)
Egyéni elismerései:  4x az NBA-alapszakasz MVP-je (2009, 2010, 2012, 2013), 4x az NBA-nagydöntő MVP-je (2012, 2013, 2016, 2020), 13x az NBA legerősebb kezdő ötösének tagja (2006, 2008–2018, 2020), 3x az NBA második legerősebb kezdő ötösének tagja (2005, 2007, 2021), 2x az NBA harmadik legerősebb kezdő ötösének tagja (2019, 2022), 5x az NBA legjobban védekező ötösének tagja (2009–2013), az NBA pontkirálya (2008), az NBA asszisztkirálya (2020), az év újonca az NBA-ben (2004), 19x All Star-résztvevő

Ez az alázat, a figyelem arra, hogy nem csupán a mának, sokkal inkább az örökkévalóságnak él, rengeteg egyéb siker és jeles eredmény mellett ahhoz is hozzásegítette, hogy az észak-amerikai profi liga alapszakaszának valaha volt legeredményesebb játékosa legyen. Ennek kapcsán szinte az összes számottevő pályatársa köszöntötte őt, a Memphis Grizzliesben pattogtató Ja Morant például minden idők legjobbjaként aposztrofálta bejegyzésében (az ehhez kapcsolódó vitáról egyik keretes írásunkban olvashatnak), továbbá a korona szimbólumát is odabiggyesztette, hiszen aki nem tudná, a Los Angeles Lakers hatos számú játékosa a Király becenévre hallgat. A többiek sem fukarkodtak a dicséretekkel, a régi nagyok közül Earvin Magic Johnson például soha életében nem gondolta volna, hogy két sportolót is láthat, aki 38 ezer pont fölé jut az NBA-ben, ráadásul 1984 áprilisában éppen ő passzolta oda a labdát lakerses csapattársának, Ka­reem Abdul-Jabbarnak, amikor megdöntötte Wilt Chamberlain rekordját.

Charles Barkley, jelenlegi televíziós szakértő, aki korábban szintén elég magas színvonalon pattogtatott a legjobbak között – tagja volt a Dream Teamnek is –, úgy véli, James azzal, hogy 38 388. pontjával maga mögé utasította az örökrangsorban Abdul-Jabbart, az egyetemes sport történetének egyik legnagyobb teljesítményét mutathatja fel. Egyébként meg milyen jelzőket használjunk valakire, aki egymást követő nyolc alkalommal bejutott a világ messze legerősebb és legmegterhelőbb ligájának a döntőjébe (négyszer a Miami Heattel, négyszer a Cleveland Cavaliersszel), aztán egy év kihagyás után ismét finalista lesz egy harmadik franchise-zal (a Lakersszel)? Rendben, az utóbbi öt évben már elég sok mérkőzésen pihentették az alapszakaszban, ezzel egyenes arányban sokkal több kisebb-nagyobb sérülés is gyötri, mint korábban. Jellemző rá, hogy aktuális gárdájához édesgeti barátait és üzletfeleit, illetve erős befolyással bír az edzőire, de a Király még mindig bivaly­erősen ül a trónján, a számai továbbra is meggyőzőek. Harminckilencedik életévében járva 30.2 pontot, 8.5 lepattanót és hét gólpasszt átlagol, mindent megtesz, hogy aranysárga-lila együttesét a playoffba segítse – talán az elmúlt napok átigazolásai segítenek ebben a mellette Anthony Davis és talán a frissen megszerzett D’Angelo Russell által húzott Lakersnek, amely bár nincs nagy lemaradásban, jelenleg csupán 13. a Nyugati konferenciában.

Ikonikus jelenet: LeBron James ezzel a dobásával lett a pontlista éllovasa (Fotó: Getty Images)
Ikonikus jelenet: LeBron James ezzel a dobásával lett a pontlista éllovasa (Fotó: Getty Images)

Ahogy arról egy másik keretes írásunkban röviden beszámolunk, ­LeBron Jamest magyar idő szerint péntek hajnalban ünnepelte meg a Crypto.com Arena közönsége. Az ikon kezébe vette a mikrofont, a szurkolók megőrültek, majd James kifejtette, hogy az egész szituáció még mindig valószínűtlen neki.

„Biztosan tudom, hogy sohasem csaltam meg a kosárlabdát. Soha nem is tennék ilyet, mert nagyon sokat adott nekem és a családomnak”      – így az elmélkedő hangulatban szónokoló James, aki arról is beszélt, hogy a negyedik születésnapját megelőző karácsonyon, még 1988-ban szeretett bele a játékba, amikor édesanyja, Gloria vett neki egy gyerekméretű kosárlabdagyűrűt és egy kis labdát.      – Valaki azt mondta a közösségi médiában, hogy ez volt az emberiség történetének legnagyobb befektetése. Egy húszdolláros Little Tikes-gyűrű azzá válhat, amivé most lett. Anya, nagyon köszönöm!”

Kareem Abdul-Jabbar nagy tisztelettel adta át a képzeletbeli stafétát Jamesnek (Fotó: Getty Images)
Kareem Abdul-Jabbar nagy tisztelettel adta át a képzeletbeli stafétát Jamesnek (Fotó: Getty Images)

Gloriát, feleségét, Savannah-t és három gyermekét úgy jellemezte, mint a saját kezdő ötösét, hozzátéve, hogy élete párja az igazi legértékesebb játékos, valójában ő minden idők legeredményesebb pontszerzője. LeBron James szavai talán pátoszosnak hatnak, de az őszinteségükhöz nem férhet kétség, még akkor sem, ha ő maga is azt találta mondani az Oklahoma City Thunder ellen bemutatott rekorddöntését követően, hogy annak alapján, amit kosárlabda-játékosként lerakott az asztalra, azt érzi, ő minden idők legjobbja, viszont azt nem tudja, hogy a pontcsúcs begyűjtése más szintre emeli-e őt.

Akár igen, akár nem a válaszunk a felvetésre, Jamest az eredményei, az energiája, a hozzáállása, az emberi tulajdonságai egyaránt hivatottá teszik arra, hogy a neve az idők végezetéig fennmaradjon, mi több, példaértékű legyen.

Melyik csúcs dőlhet meg legközelebb a profi ligában?

Persze sok statisztikai mutatóban lehet csúcsdöntés, de leszögeznénk, amerikai kollégáink sokszor olyan jelentéktelen mutatókat találnak ki, mint például „a legtöbb, legalább tízméteres távolságú előrepassz 24 éves, balkezes, legalább 197 centi magas játékostól”, ezért mi a könnyen mérhető és a józan ész szerint is fontosakra szorítkozunk.
Ezek közül pedig egyetlenegyben állunk viszonylag közel az új rekordhoz, mégpedig a mezőnygólkísérletek számában. Meg fognak lepődni: LeBron James veheti át az örökranglista első helyét Kareem Abdul-Jabbartól, előbbi 27 809-szer próbálkozott az NBA-ben, így jelenleg 478-cal marad el a szintén Lakers-ikon éllovastól.
Ezután a sikeres mezőnygólokban eshet trónfosztás, szintén James, szintén Abdul-Jabbar, viszont ebben a kategóriában még 1784-gyel vezet utóbbi – kérdés, hogy a 38 éves James folytatja-e addig a pályafutását, hogy ez az ünnepélyes pillanat is bekövetkezzen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik