Denveri baki Orlandóban, Dinwiddie győzelemmel tért vissza Brooklynba

GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2023.02.10. 10:04
null
Franz Wagner zsákol – ezúttal nem ment a Nuggetsnek Orlandóban (Fotó: Getty Images)
A Milwaukee Janisz Adetokunbo vezetésével a Lakers ellen jegyezte sorozatban kilencedik győzelmét, az Atlanta pedig Trae Young vezetésével múlta felül a Phoenixet: ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

Orlando MagicDenver Nuggets 115104

Két ember kevés volt, megbotlott a Denver. Ugyan 12–0-val kezdte a találkozót a Jamal Murray-t továbbra is nélkülöző Nuggets, de ezt követően kilyukadt a védekezés, és energiaszintben, agresszivitásban, harcosságban meg sem közelítették a vendégek az Orlandót. A Magic a félidő hátralévő részében 60% felett dobott mezőnyből, már az első negyedet is megnyerte, a másodikban pedig 16 ponttal is vezetett, mielőtt Nikola Jokics és Aaron Gordon párosa tízig hozta vissza a nyugati éllovast. Michael Malone vezetőedző a nagyszünetben megpróbálta felrázni csapatát, de továbbra is csak a Jokics–Gordon duó működött, ők viszont nagyon: a harmadik negyedben a gárda mind a 29 pontját ők dobták (Gordon 17-et, Jokics 12-t), így visszajöttek egy labdán belülre, de a vezetést nem tudták átvenni, a záró etap elején pedig ez a két ember leült pihenni – mire visszatértek, már megint 100–88 állt az eredményjelzőn, és többször ők sem tudták visszahozni az együttest ebből a lemaradásból. Gordon végül 37 pontig jutott 13 lepattanóval és 15/21 jó dobással, míg Jokics 29 ponttal és 12 lepattanóval dupla-duplázott, de 6 gólpasszára most 7 eladott labda jutott – a csapat egésze lefulladt most kicsit, Michael Porter Jr. például 3/16-ot dobott mezőnyből, Malone szerint a Magic egyszerűen jobban akarta ezt a győzelmet és többet tett érte. A vereség persze belefér, így is simán vezetik Nyugatot, de figyelmeztető jelzésnek azért jó: a bab nem hús...

Le a kalappal az Orlando előtt! Nagyon energikus, lelkes és koncentrált játékot mutattak be a hazaiak, akiknél már a kezdő is jól működött (Banchero például dupla-duplázott, Carter Jr. 19 pontot dobott, Fultz és Franz Wagner 6 labdát szerzett, stb.), de különösen a cseresor tolta meg a szekeret: 56 pont érkezett a kispadról, Antony, Bol és Mo Wagner is nagyot játszott, nem véletlen, hogy velük +17–19-ben volt a társaság. Figyeltek az eladott labdákra, uralták a lepattanózást, minden passzsávba odaértek védekezésben, ismét megmutatták, hogy milyen nehéz ellenük érvényesülni, főleg ha kicsit tompább az ellenfél, míg támadásban heten is kétszámjegyű pontterméssel zártak. Összességéven a 0–12-es rajt után végig az történt, amit ők akartak, a harmadik negyedet is túlélték, a negyedikben pedig a cserék megint rátettek egy lapáttal, és végül teljesen megérdemelt győzelmet arattak – három meccs a hátrányuk a playin-helyekhez képest, messze vannak még, de a tudásuk alapján nem lehet leírni őket.

A Magic legjobb dobói: Carter Jr. 19/6, Bol 17/3, Anthony 17
A Nuggets legjobb dobói: Gordon 37/9, Jokics 29/9, Porter Jr. 12/3


Atlanta HawksPhoenix Suns 116107

Young felszívta magát, teljesítette a feladatot a Hawks. A Sunsnál összesen kilenc játékos volt elérhető a tegnapi csere miatt, amelyben Bridgest és Johnsont is elküldte a csapat Brooklynba Kevin Durantért, míg a legutóbb visszatérő Devin Booker megint kiülte ezt a találkozót Payne és Shamet mellett. Így szinte kötelező volt nyernie az összecsapást az Atlantának, és a vendéglátó összességében nem is okozott csalódást: az első negyedet 14 ponttal nyerte, aztán amikor visszajött tíz alá a Phoenix, akkor megint feljebb tudott kapcsolni, vezetett már kereken húsz egységgel is, majd a záró etapban megint kozmetikázhatott ezen valamennyit a Suns. Trae Young viszont nem hagyta, hogy igazán veszélybe kerüljön a hazai siker, az irányító 36 pontot szórt 10/18-as mezőnymutatóval és 5/8 triplával, leszedett 7 lepattanót és kiosztott 12 gólpasszt – a kilenc eladott labda ellenére is ő volt a mérkőzés legjobbja, bár ez utóbbi jelentősen csökkenti a teljesítménye értékét. Mellette a Murray-Collins páros jelentette a 2-3. opciót, Okongwu dupla-duplázott, Capela 17 lepattanót szedett le, és ez kulcsfaktornak bizonyult: 59-35-re nyerték a lepattanózást és 20–9 lett a támadók aránya, ez volt az a tényező, amit nem tudott mivel ellensúlyozni a Suns. A vendégeknél Deandre Ayton például kezdő centerként két lepattanót húzott le és senki nem volt a csapatban, aki ötnél több lecsorgóba kapaszkodott volna bele, ami elég is volt ahhoz, hogy a Hawks kézben tartsa az eseményeket, és összességében egyértelmű győzelmet arasson - Monty Williams, a Suns vezetőedzője annyit mondott, hogy ez van, várják Durantet, vele majd sokkal jobbak lesznek a folytatásban.

A Hawks legjobb dobói: Young 36/15, Murray 19/6, Collins 16
A Suns legjobb dobói: Okogie 25/9, Ayton 23, Wainright 17/9


Brooklyn NetsChicago Bulls 116105

Dinwiddie jól tért vissza. 2020 decemberében lépett pályára utoljára a Brooklyn mezében Spencer Dinwiddie, most a Dallas visszacserélte őt a Netshez, és a bemutatkozó meccse kifejezetten jól sikerült: az irányító 25 ponttal csapata legjobb dobója lett, volt öt lepattanója, hat gólpassza és négy labdaszerzése, illetve vele a pályán +25-ben volt a Brooklyn. A vele csomagban érkező Dorian Finney-Smith 9 pontot és 9 lepattanót jegyzett bemutatkozásként a kezdőben, a rotáció érdekessége pedig az volt, hogy maradt az első ötösben Cam Thomas, Ben Simmons pedig csak csereként kapott 20 percet – igaz, most nem játszott Nic Claxton és Seth Curry sem. Az mindenesetre érdekes, hogy Simmonsszal -12, Patty Millsszel -23 volt a Nets mérlege, míg például Finney-Smith +32-t hozott, nagy különbség mutatkozott a kezdők és a cserék között, ami a mérkőzés hullámzását is okozta – mindkét fél volt 10 pont feletti előnyben, oda-vissza változott, hogy melyik csapat tudott fölénybe kerülni az adott periódusban. Az utolsó negyedet a Bulls kezdhette ötpontos előnyből, de ott a Netsnél visszajött a kezdő, kivéve O'Neale-t, aki helyett Watanabe került be az aktuális ötösbe, és ez a sor végigjátszotta a mindent eldöntő játékrészt: ők 37–21-re nyerték meg az utolsó etapot, pillanatok alatt fordítottak, majd meg is léptek, az utolsó perc kezdetén 112–99-re vezettek, úgyhogy addigra el is döntötték a küzdelmet. Jacque Vaughn vezetőedző szerint Watanabe nagyon fontos faktort jelentett védekezésben és lepattanózásban, ezekkel tudtak nyerni a negyedik negyedben – Durant és Irving (illetve Warren) elpasszolásával jelentősen átalakul a keret és átalakulnak a célok is, de Vaughn szerint nem pánikolnak, tudják a dolgukat.

Kevés volt a Chicago. Zach LaVine 38 pontot dobott 16/25-ös mezőnymutatóval, Nik Vucevic 15 ponttal és 17 lepattanóval dupla-duplázott, de ez sem volt elég a vendégcsapatnak: a Bulls alig öt triplát dobott be csapatként, elvesztette a lepattanózást, megállt 15 gólpassznál, és a negyedik negyedben elöl-hátul jelentős problémákba ütközött. DeMar DeRozan bosszúsan vette tudomásul az újabb vereséget, szerinte a playoff-esélyeik minden egyes meccsel egyre csökkennek, most már meg kell érteniük, hogy nincs mire várni, el kell kezdeniük nyerni – egyébként playin-helyen állnak jelenleg, de valóban nagyon szoros körülöttük a tabella, ráadásul a következő mérkőzéseik sem lesznek könnyűek.

A Nets legjobb dobói: Dinwiddie 25/6, Thomas 20/3, Harris 18/18
A Bulls legjobb dobói: LaVine 38/6, Vucevic 15/6, DeRozan 14


Los Angeles LakersMilwaukee Bucks 106115

Egy jó harmadik negyed és Janisz. LeBron James kiülte ezt a meccset a Lakersnél, de nélküle is a hazaiak kezdtek jobban, akiknél Dennis Schröder (25 pont, 12 gólpassz, 10/17 mezőnyből, 0 eladott labda) kiváló teljesítménnyel vette át a vezérszerepet, és remekül mozgatta a társaságot – amely egyébként is tartalékos volt, hiszen a tegnapi cserék érintettjei már, vagy még nem álltak rendelkezésre. Ennek ellenére az első negyedet öt ponttal nyerték, a nagyszünetben nyolc ponttal vezettek, de voltak már tizenegy egységnyi előnyben is, váratlanul jó védekezéssel tartották kordában a Milwaukeet az első félidő során. A szünet után azonban más fordulatszámon pörögve tért vissza a parkettre a vendégcsapat, amely egy 38 pontos harmadik negyeddel megfordította a küzdelmet, és kézbe vette az irányítást – ugyan 94–94-nél még egyszer, utoljára egyenlített a Los Angeles a hétpontos hátránya után, de több esélyt nem adott a Bucks, ezt követően már végig legalább ötpontos előnyben volt. Ennek alapját a foghatatlan Janisz Adetokunbo adta meg, hiszen a görög klasszis 38 ponttal, 14/23 jó dobással terhelte meg a Lakers gyűrűjét, volt még 10 lepattanója és 6 gólpassza is, vele sem Anthony Davis, sem más nem tudott mit kezdeni. Raja kívül Khris Middleton (22 pont, 10/18 mezőnyből 25 perc alatt) és Jrue Holiday (18 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz) is jól mozgott, a Milwaukee pedig a 25,5%-os triplázása ellenére is behúzta sorozatban kilencedik győzelmét, így továbbra is a Boston sarkát tapossa a liga élén. Ami a Los Angelest illeti: megint távolabb kerültek a playintől, ráadásul Davis ismét grimaszolt egyet meccs közben és egy időre ki is vált – ugyan vissza tudott térni, de nem tűnik túlzónak Reggie Miller reakciója, aki szerint „ha Davis grimaszol, az három hét kihagyás”...

A Lakers legjobb dobói: Schröder 25/3, Davis 23, Reaves 18/9
A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 38/3, Middleton 22/3, Holiday 18/6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik