Csodacsapat a legjobb játékos (?) ellen – a Heat vagy a Nuggets nyeri az NBA-döntőt?

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2023.06.01. 22:10
null
Nikola Jokics vagy Jimmy Butler? Denver Nuggets vagy Miami Heat? (Fotó: Getty Images)
Magyar idő szerint csütörtök éjjel, péntekre virradóan veszi kezdetét az NBA 2022–2023-as idényének döntője, amelyben a Nyugati konferencia győztese, a Denver Nuggets a Keleti konferencia legjobbjával, a Miami Heattel találkozik. Előbbi első kiemeltként, a Los Angeles Lakers elleni söprésből, kipihenve érkezik meg a fináléra, míg utóbbi egy hétmeccses, kis híján történelmi fordítással végződő, Boston Celtics elleni párharcból. Nézzük, mi döntheti el a finálét!  


Mindenképp történelmi döntő elé nézünk, hiszen a Denver Nuggets még sosem volt NBA-bajnok, sőt: ezelőtt a fináléban sem járt még. Ugyanakkor a Miami Heat győzelme is egészen különleges lenne, hiszen nyolcadik kiemelt korábban még sosem nyert bajnokságot.

Összeszedtünk csapatonként három okot, amely eldöntheti az idény utolsó párharcát. Lássuk!

AKKOR LESZ BAJNOK A NUGGETS, HA…

1. NIKOLA JOKICS ÚGY JÁTSZIK, MINT EDDIG

Azon lehet vitatkozni, hogy a szerb center-e jelenleg az NBA legjobb játékosa, de azt biztos, hogy a legkomplettebb. Az egymás után két alapszakasz-MVP-címet nyerő Nikola Jokics a mögöttünk hagyott alapszakaszban kis híján tripla-duplát átlagolt (24.5 pontot, 11.8 lepattanót és 9.8 gólpasszt hozott össze meccsenként), de sorozatban harmadszor így sem kapta meg a legértékesebb játékosnak járó trófeát – második lett Joel Embiid mögött.

Aztán jött a rájátszás, amelyben Jokics bizonyította: jelenleg nincs rá ellenszer. A szerb 30 pontot, 13 lepattanót és 10 gólpasszt hoz össze meccsenként kerekített átlagban, tehát még az alapszakaszban nyújtott teljesítményét is túlszárnyalja. A centercsatát papíron nyernie kell a Miami Heat, vagyis Bam Adebayo ellen, ráadásul karrierje első bajnoki címére hajt, éhesebb, mint valaha, így egyelőre nem látni, mi állíthatná meg.

2. JAMAL MURRAY SZÁMAI NEM ESNEK BE

A buborékban, vagyis a koronavírus-járvány alatti időszakban megrendezett rájátszásban vált szupersztárrá Jamal Murray, hogy aztán egy szalagszakadás visszavesse a karrierjét. Ebben az idényben visszatért a Nuggetsbe, 20 pont körüli átlagot hozott az alapszakaszban, majd a playoffban szinte szó szerint megőrült: 28 pontot és 6 gólpasszt átlagolt, de a Lakers ellen többször is 35 felett dobott.

Ha rá (sem) lesz ellenszere a Heatnek védekezésben, akkor gondban lesznek Jimmy Butlerék, ugyanakkor pont ennyire fontos az is, hogy védekezésben mit tesz hozzá Murray, mert jelenleg ő a denveri védelem legtámadhatóbb pontja.

3. A ROTÁCIÓBÓL MINDIG ELŐ TUD LÉPNI VALAKI

A rájátszás végére egyértelművé vált, hogy nem túl mély a denveri rotáció, vagyis Michael Malone nem használ éles helyzetben sok játékost, de akiket igen, azok nagyon tudnak. A két szupersztár mellett Michael Porter Jr., egy dobógép a harmadik legjobbja ennek a csapatnak, de ő nem mindig tudja hozni magát, így fontos, adott esetben ki lép fel Jokicsék mellé.

Az LA Lakersszel 2020-ban bajnok Kentavious Caldwell-Pope eddig üzembiztosan szállítja a hárompontosokat, s erre továbbra is szükség lesz, ahogyan arra is, hogy Aaron Gordon kezdőként, Bruce Brown csereként tegye hozzá a magát (zsákolások, triplák, jó védekezések). Ha a felsoroltakon kívül más is komoly perceket kapna, az azért meglepetés lenne.

AKKOR NYER A MIAMI HEAT, HA…

1. JIMMY BUTLER BÍRJA SZUSSZAL

Minden NBA-szurkoló szeme előtt él a kép, amikor a 2020-as döntőben, a Los Angeles Lakers ellen, egy elképesztő teljesítmény közben Jimmy Butler elképesztően fáradtan, kimerülten dől rá az egyik reklámtáblára, mielőtt büntetőt dobna. Hasonló az érzése az embernek most is: a nyolcadik kiemelt Heat hatalmasat fut, a csapatot ismét Butler vezeti, aki egy sérüléssel megküzdve is 28.5 pontot, 7 lepattanót és 6 gólpasszt átlagol a mostani rájátszásban.

A Milwaukee Bucks ellen egyenesen brillírozott (közte egy 56 pontos meccsel), a New York Knicks ellen képes volt bravúrokra, de sokszor limitálták, míg bár a legfontosabb pillanatokban a Boston Celtics ellen is előlépett, volt jó néhány gyengébb meccse. Elfogy a döntőre, vagy a szíve viszi tovább, s újra csodát tesz?

2. SEMLEGESÍTI A DENVER KINTI DOBÓIT

Vagy Nikola Jokicsot persze, ám erre jóval kevesebb esély mutatkozik. A szerbet legtöbbször Bam Adebayo fogja majd egy az egyben, de a Heat végig zónázik, így nem a kettejük párharca lesz a kulcs, s nem is Jokics lassítása. Könnyen lehet, hogy a Heat jobban jár, ha a kétszeres MVP többször eljut 35, 40 pontokig, de nem oszt ki egy meccsen 10, 15 gólpasszt…

A Heat számára annak semlegesítése lesz fontos, amit a Denvernél kiemeltünk a harmadik pontban. Ha Caldwell-Pope, Murray vagy éppen Porter Jr. triplakísérleteit a minimumon tartják, vagy nagyon jól védekeznek ezeken a dobásokon, akkor jó esélyük lehet. Ennek az ellentettje is fontos: a Heatnek továbbra is közel olyan jól kell dobnia a hárompontosokat a támadóoldalon, mint eddig… Épp ezért ezúttal is kulcsember lesz Max Strus, Gabe Vincent, Duncan Robinson vagy éppen a főcsoportdöntőben briliáns Caleb Martin.

3. SPOELSTRA „LEMECCSELI” MALONE-T

Nem kérdés, hogy a hatodik döntőjére készülő, kétszeres bajnok Erik Spoelstra a döntő legjobb edzője, de kollégáját, Michael Malone-t sem becsülhetjük le. Utóbbit évek óta érik éles kritikák, sok szurkoló már rég menesztette volna, ám ebben a rájátszásban is bizonyította, rengeteget tud hozzátenni csapata játékához, jól nyúl bele a meccsekbe, de nem fél játékosai kezébe fontos döntéseket adni.

Ez mind szép és jó, de ettől még Spoelstra minden idők egyik legjobb edzője, akinek még biztosan van néhány trükk a tarsolyában. Hogy taktikai, vagy személyváltoztatást látunk-e tőle, esetleg mindkettőt, az majd kiderül, de mind a kettőre láttunk már példát ebben a rájátszásban. Elég, ha csak a sérülések miatt a kispadról újra elővett Duncan Robinsonra gondolunk, aki hetek alatt csúcsformába lendült, ráadásul gyenge védekezését segíti az, hogy csapata immár egész meccsen zónavédekezést alkalmaz…

KOSÁRLABDA
NBA, DÖNTŐ
1. MÉRKŐZÉS
Péntek, 2.30:
Denver Nuggets–Miami Heat (Tv: Sport1)

A NAGYDÖNTŐ MENETRENDJE
Június 1.

Denver Nuggets–Miami Heat
Június 4.
Denver Nuggets–Miami Heat
Június 7.
Miami Heat–Denver Nuggets
Június 9.
Miami Heat–Denver Nuggets
Június 12.
Denver Nuggets–Miami Heat (ha szükséges)
Június 15.
Miami Heat–Denver Nuggets (ha szükséges)
Június 18.
Denver Nuggets–Miami Heat (ha szükséges)

ÚT A NAGYDÖNTŐIG

KELETI KONFERENCIA
• DÖNTŐ
Boston Celtics–Miami Heat 3–4
• 2. FORDULÓ
New York Knicks–Miami Heat 2–4
Boston Celtics–Philadelphia 76ers 4–3
• 1. FORDULÓ
Milwaukee Bucks–Miami Heat 1–4
Cleveland Cavaliers–New York Knicks 1–4
Philadelphia 76ers–Brooklyn Nets 4–0
Boston Celtics–Atlanta Hawks 4–2

NYUGATI KONFERENCIA
• DÖNTŐ
Denver Nuggets–Los Angeles Lakers 4–0
• 2. FORDULÓ

Denver Nuggets–Phoenix Suns 4–2
Golden State Warriors–Los Angeles Lakers 2–4
• 1. FORDULÓ

Denver Nuggets–Minnesota Timberwolves 4–1
Phoenix Suns–Los Angeles Clippers 4–1
Sacramento Kings–Golden State Warriors 3–4
Memphis Grizzlies–Los Angeles Lakers 2–4
A párharcok az egyik fél negyedik győzelméig tartottak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik