Brooklynban nyert rangadót a Bucks, tovább száguld a Sixers és a Mavs

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2022.01.08. 09:04
null
Simán nyerte a rangadót a Bucks a Nets ellen (Fotó: Getty Images)
A Raptors és a Lakers is folytatta győzelmi sorozatát, a Chicago pedig már zsinórban kilencedik sikerét könyvelhette el – ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

 

Philadelphia 76ers–San Antonio Spurs 119–100

Uralta a meccset a Sixers. A nagy formában lévő hazaiak kiszolgálták a közönségüket és könnyed győzelmet arattak úgy, hogy közben látványos megoldásokkal is szórakoztatták szurkolóikat. Ebben Joel Embiid járt az élen, aki több méretes zsákolást is bemutatott és sorozatban hatodik mérkőzésén is elérte a 30 pontos határt (most 31-ig jutott 12 lepattanóval és 7 gólpasszal), csapata pedig nem adott érdemi esélyt ellenfelének: már az első negyedet 39–19-re nyerte a Philly és onnantól végig kontrollálta az összecsapást. Nagy futást egész este nem engedtek a Spursnek Curryék, akik így végül 52%-os mezőnymutatóval, meggyőző teljesítménnyel, döccenő nélkül, dominálva múlták felül vendégeiket Milton és Maxey nélkül is, így zsinórban hatodszor nyertek és tovább közelítettek a keleti topcsapatokhoz.

Nem volt esélye a Spursnek. A vendégeknél hat játékos hiányzott a koronavírus miatt, a hét legjobb pontszerzőből négyre nem számíthatott Gregg Popovich, aki azt mondta, hogy játékosai felének a nevét sem ismeri – ez persze barokkos túlzás, de tény, hogy tartalékos volt a gárda. A bombaformában játszó Embiid ellen amúgy is nehéz dolguk lett volna, de így konkrétan nem volt válaszuk a Sixers játékára, a nagyon elvesztett első negyed után maximum a tisztes helytállás lehetett a céljuk, amit többé-kevésbé meg is csináltak – Dejounte Murray (27 pont, 5 lepattanó, 9 gólpassz) számai azért nem rosszak, de nagyjából ennyi pozitívum történt velük ezen a meccsen.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 31, Harris 23, Curry 23/9
A Spurs legjobb dobói: Murray 27/9, Pöltl 17, Walker 13/3

Brooklyn Nets–Milwaukee Bucks 109–121

Jobb volt a Bucks. Elég egyértelmű mérkőzést hozott a játéknap rangadója, a két bajnokesélyes küzdelmét ugyanis úgy is simán nyerte meg a vendég Milwaukee, hogy Mike Budenholzer vezetőedző mellett Jrue Holidayre, Donte DiVIncenzóra, Pat Connaughtonra, Grayson Allenre, George Hillre és természetesen Brook Lopezre sem számíthatott. A címvédőnél Jannisz Adetokunbo visszatért és megállíthatatlannak bizonyult (alig 27 perc alatt 31 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz), az első félidőben Bobby Portis oktatott (20 pontnál tartott a nagyszünetben), a harmadik negyedben pedig Khris Middleton (15 pontot szerzett csak ekkor), így ebben a játékrészben már 20 egység fölé növelték az előnyüket és eldöntötték a küzdelmet – a nagyszünetben is vezettek már 11-gyel, nem adtak érdemi esélyt a Brooklynnak. A jó védekezésből képesek voltak indulni és bár nem dobtak különösebben jól (azért bevertek tízzel több triplát), de most ez is elég volt a magabiztos győzelemhez – ezzel utolérték riválisukat a tabellán, viszont már 2.5 meccs a hátrányuk a Kelet élén rohanó Chicagóval szemben.

Továbbra is gödörben a Nets. Az utóbbi öt meccséből negyedszer kapott ki a Brooklyn, az az egy győzelem pedig idegenben, Kyrie Irving bemutatkozásakor történt, de a játék akkor sem volt meggyőző – ahogy most sem, amikor Irving ismét nem állt rendelkezésre. Kevin Durant azért igyekezett (29 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz), de igazából egyedül maradt, James Harden korábbi nagy formája is elillant, Patty Mills értékelhetetlen teljesítményeket nyújt (most 1/8-at dobott), LaMarcus Aldridge is használhatatlannak bizonyult és az egész csapat bajban volt - egyrészt nem tudtak védekezni, másrészt 6/27-et (22.2%) dobtak a triplavonalon túlról, ezek így együtt nem férhettek bele. A pocsék formával most már valamit kezdeniük kell, főleg hazai pályán érthetetlen ez a játék, de vasárnap a tartalékos Spurs ellen mindenképpen nyerniük kell.

A Nets legjobb dobói: Durant 29/3, Harden 16/3, Claxton 14, Thomas 14/3
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 31/6, Portis 25/6, Middleton 20/15

Toronto Raptors–Utah Jazz 122–108

A második félidőben érvényesült a papírforma. A Jazznél gyakorlatilag mindenki hiányzott erről a meccsről, aki szerepel az aktív rotációban, nem is B, inkább C kerettel álltak ki a vendégek: Conley, Mitchell, Bogdanovic, O'Neale, Gobert, Clarkson, Gay és Ingles, tehát az első nyolc játékos nélkül kellett játszaniuk. Ennek ellenére Eric Paschall (29 pont, 10/21 mezőnyből) és Elijah Hughes (26 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 7/12 tripla) vezetésével 40–25-re (!) nyerték az első negyedet és innentől sokáig előnyben voltak, a toronymagas favorit Raptors csak a harmadik negyedben tudott erre reagálni, amikor 45–30-ra nyerte azt a játékrészt. A kanadaiak onnantól aztán már nem hibáztak, a záró etapban szétvédekezték ellenfelüket és újabb 12 pontot raktak közé, így végül tulajdonképpen egyértelmű győzelmet arattak, de az első félidő védekezésére nem lehetnek büszkék, kissé magukra ijesztettek és a vártnál jóval nehezebben hozták a kötelezőt. Ehhez ráadásul Fred VanVleet extrájára is szükségük volt, aki végül 37 ponttal, 10 lepattanóval és 10 gólpasszal tripla-duplázott, a harmadik negyedben pedig miatta sikerült fordítani: ott egymaga 24 pontot dobott, 8/8 mezőnykísérletét, közte 3/3 tripláját küldte a gyűrűbe és volt még 3 gólpassza, valamint 2 labdaszerzése is ebben a periódusban. A Toronto így zsinórban ötödször nyert és tovább halad előre, következőleg a Pelicanst fogadja.

A Raptors legjobb dobói: VanVleet 37/12, Anunoby 22/12, Siakam 17/6
A Jazz legjobb dobói: Pascall 29/6, Hughes 26/21, Butler 17/9

Chicago Bulls–Washington Wizards 130–122

Megint Chicago. Sorozatban kilencedik győzelmét aratta már a Bulls, amely ráadásul pár nap különbséggel másodjára verte meg a Washingtont is. Ezúttal annál kicsit könnyebb dolga volt a gárdának (hiszen legutóbb dudaszós triplával sikerült nyerni), a mérkőzés nagy részében vezetni tudott pár ponttal, de a harmadik negyedben 87–87-nél éppen egál volt az állás – itt indították el döntő rohamukat a hazaiak, Lonzo Ball triplája után Zach LaVine dobott hét pontot, futottak egy 10–2-t, majd Coby White nagy dobásai után 12 pontos fórt építettek fel még ebben a játékrészben. A záró etapban innentől „csak" menedzselni kellett ezt az előnyt, amit meg is tettek, többször nem inogtak meg és nem engedték igazán veszélyes közelségbe ellenfelüket – LaVine 27 pontja és Nik Vucsevics sokoldalúsága (16 pont, 14 lepattanó, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés) mellett főleg a kispadot emeljük ki, ahonnan a White, Dosunmu páros 39 ponttal, 14/17-es mezőnymutatóval és 7/8 triplával szállt be, ők ihletett napot fogtak ki. A Bulls összességében 53%-os mezőnymutatóval, 45.5%-os triplázással és 34 gólpasszal húzta be a dobópárbajt, ezzel pedig a 2010–2011-es idény óta először van kilencmeccses győzelmi szériában – most a szintén jó formában lévő Dallashoz látogatnak DeRozanék, ott nem lesz könnyű dolguk.

Nem volt rossz a Wizards sem. Ha azt nézzük, hogy a liga jelenlegi legforróbb és a mérleget tekintve harmadik legjobb csapatának otthonában sikerült éles meccset játszaniuk a fővárosiaknak több játékosuk nélkül, akkor őket sem érheti kritika. A vendégek is 50% felett dobtak, csak a triplákkal gyűlt meg a bajuk, közben pedig az igazi gondot természetesen a védekezés jelentette, a Chicago azt csinált velük, amit csak akart. Sokáig tartották a lépést, Bradley Beal (26 pont, 6 gólpassz) és Kyle Kuzma (21 pont, 11 lepattanó) vezetésével most is egyben voltak, de végül egyszerűen elvesztették a pontpárbajt, mivel egyszer sem tudták megállítani a Bullst, ezért a harmadik negyed végén kapott futásból már nem tudtak visszajönni. Az újabb vereséggel megint 50% alá csúszott a mérlegük és csak kilencedikek Keleten, bár most Orlandóban kötelező lesz nyerniük.

A Bulls legjobb dobói: LaVine 27/3, White 21/12, Ball 18/18, Dosunmu 18/9
A Wizards legjobb dobói: Beal 26/6, Kuzma 21, Dinwiddie 18/3

Houston Rockets–Dallas Mavericks 106–130

Izgalommentes Dallas-siker. A vendégeknél Jason Kidd vezetőedző karanténba került, a játékosok közül pedig Kristaps Porzingis mellett Luka Doncic sem lehetett ott a pályán, a szlovén szupersztár bokafájdalmak miatt ülte ki a találkozót. A Dallas azonban ennek ellenére átgázolt ellenfelén, az első negyedben idénycsúcsot jelentő 43 pontot dobott és kereken húsz egységnyi előnyt épített fel, majd a nagyszünetben szintén idénycsúcsnak számító 80 pontnál járt és igazából később sem izzadt meg – elmondhatjuk, hogy az első negyed oktatófilmje után mindkét csapat csak a meccs végét várta, volt már közte 31 pont is. Ez a játékperceken is látszott, a Mavsnél Maxi Kleber 26, a Rocketsnél Kevin Porter Jr. 27 perccel lett „rekorder", mindkét oldal bőven használta a kispadját, sok lehetőséget adott a kevesebbet játszóknak, úgy tűnt, hogy a Houston sem szeretne különösebben kellemetlenkedni. A Mavericks így sorozatban ötödször győzött, a jó védekezése mellé most egészen extra támadójáték is párosult és 54%-os mezőnymutatóval, 45%-os triplázással, valamint 34 gólpasszal zárta ezt az „edzőmeccset" – a Rockets minden szempontból teljesen más szint volt, újabb veresége után pedig továbbra is messze utolsó Nyugaton.

A Rockets legjobb dobói: Wood 20/3, Tate 15/6, Mathews 15/9
A Mavericks legjobb dobói: Hardaway Jr. 19/15, Green 17/3, Bullock 15/15, Powell 15, Brunson 15

Oklahoma City Thunder–Minnesota Timberwolves 105–135

Most simábban nyert a Wolves. Két napja hazai pályán szenvedősebben verte az OKC-t a Minny, akkor egy remek első negyed után nagyon elfogyott a tudomány, ezen az estén viszont domináns produkciót nyújtott Chris Finch alakulata. A legnagyobb különbséget a sokkal-sokkal hatékonyabb és gördülékenyebb támadójáték jelentette, a vendégcsapat az első félidő során már 73 pontot dobott és 16-tal vezetett, a fordulás után pedig csak tovább növelte a különbséget, hamar elkerülte a húsz egységet, majd meglett a közte harminc is, egyoldalú mérkőzést láttunk. A Wolvesnál D'Angelo Russell parádézott és 27 pontos, 12 gólpasszos dupla-dupláját 11/12-es mezőnymutatóval, valamint 4/5 triplával szállította, Anthony Edwards (24 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz, 6/9 tripla) is remekelt, Karl-Anthony Townsnak is volt egy „mérgesebb" periódusa és csapatszinten végül 39 (!) gólpasszt osztottak szét – ez nagyon beszédes adat, de az 56%-os mezőnymutató és a 41.5%-os triplázás is kiváló adat. Ezúttal könnyed, látványos, szórakoztató kosárlabdával arattak újabb győzelmet, így utolérték a Clipperst a nyugati 8–9. helyen, következőleg Houstonban nyújthatják tovább a sikerszériájukat.

Nem védekezett az OKC. Mark Daigneault, a hazaiak vezetőedzője szerint támadásban nem játszott rosszul a csapata, de azt egyszerűen nem várhatják, hogy majd túldobják ezt a Minnesotát, amely jóval nagyobb tűzerővel bír náluk – védekezni kellett volna, azt viszont egyáltalán nem csinálták, így a Wolves előtti kalapemelés mellett magukba kell nézniük. Igazából egyetlen olyan időszak sem volt a találkozó során, amikor lett volna válaszuk a Minny játékára és képesek lettek volna lelassítani, kizökkenteni ellenfelüket, náluk pedig tényleg nincs közel olyan tűzerő sem – alig 40%-kal dobtak, így nem vehették fel a kesztyűt. Zsinórban harmadik vereségükkel újra visszacsúsztak a Pelicans mögé és ismét csak a Houstont előzik meg Nyugaton.

A Thunder legjobb dobói: Dort 18/9, Wiggins 13/3, Gilgeous-Alexander 12
A Timberwolves legjobb dobói: Russell 27/12, Edwards 24/18, Towns 19

Denver Nuggets–Sacramento Kings 121–111

Hullámzó meccsen, de végig vezetve nyert a Nuggets. A folyamatos futásokról szólt a találkozó, a Denver egy 16–4-gyel már az első negyedben meglógott és 12 pontos előnyt alakított ki, majd a Kings időszaka következett és a vendégek visszajöttek öt egységre – hogy aztán ismét a Nuggets domináljon és a nagyszünet előtt kereken húsz (!) pontra hízzon a távolság. Erről még a pihenőig ismét visszajött 12-re a Kings, aztán a harmadik negyed elején egy 12–4-gyel éles meccset csinált, de Nikola Jokics másfél perc alatt kilenc pontot dobott, aztán az újabb sacramentói válaszra egy 17–5-tel reagáltak a hazaiak, amellyel már sikerült leverniük a „lázadást" és többször nem került veszélybe a sikerük. Összességében tehát végig előrébb jártak és a záró etapra már stabilabb előnyt alakítottak ki, Jokics remekelt (33 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz), de a több játékossal kiegészülő keret egésze is sokkal jobban működött támadásban – 55%-kal céloztak mezőnyből és 32 gólpasszig jutottak, Michael Malone vezetőedző nélkül is nagyon jó kosárlabdát mutattak be. Két vereség után így sikerült javítaniuk, jelenleg 19–18-cal hetedikek Nyugaton, most mennek a Thunderhez és a Clippershez, majd sorozatban hat hazai mérkőzést vívhatnak.

Nem tudott fordítani a Kings. Az első negyed hajrájától kezdve végig futott az eredmény után a Sacto, de a fő gond az volt, hogy védekezésben nem talált megoldást a vendégcsapat – ha egy-egy percre kicsit meg is fogta a Denvert, de stabilan nem volt válasza az ellenfél játékára, így pedig hiába rohamozott, nem tudta átbillenteni az összecsapást. De'Aaron Fox (30 pont, 5 gólpassz) és Tyrese Haliburton (4/5 tripla, 6 gólpassz) kettőse jól működött hátvédposzton, a padról Alex Len hozott pluszenergiát (18 pont, 10 lepattanó), de ez sem volt elég – sokféle védekezéssel próbálkoztak Jokics ellen, de egyik sem vált be (ha kivették a kezéből a labdát, akkor teljesen üresen volt más), Alvin Gentry vezetőedző pedig úgy fogalmazott, hogy a Nuggets nem az a csapat, amely ellen jó az eredmény után futni...

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 33/9, Jeff Green 18/3, Ja. Green 13/3, Morris 13/3, Hyland 13/9
A Kings legjobb dobói: Fox 30, Len 18, Haliburton 14/12

Los Angeles Lakers–Atlanta Hawks 134–118

Több volt a Lakersben. A Los Angeles mostanában kicsit elkapta a fonalat, ezen a mérkőzésen pedig Anthony Davist leszámítva minden fontos játékosa ott lehetett a pályán, ami meg is látszott: 37 gólpasszt osztottak szét a hazaiak és idényük egyik leggördülékenyebb, legfolyékonyabb támadójátékát mutatták be. Mivel védekezésben azért voltak gondjaik, illetve a kiegészülő Atlantában is bőven volt tűzerő, így eldönteni nem tudták a mérkőzést a negyedik negyedig, bár a szorosabb első félidő után a harmadik játékrészben egyszer már megléptek és vezettek 19 ponttal is, de a Hawks innen még visszajött tízre és a rohanós, sokpontos meccsen ez bőven látótávolságnak számított – erre azonban LeBron James és Malik Monk vezetésével reagált a Lakers és végül 134 dobott ponttal megnyerte a meccset. James (32 pont, 8 lepattanó, 9 gólpassz, 4 labdaszerzés, 3 blokk) elöl-hátul korlátlan úr és vezér volt, mellette Monk 29 pontos idénycsúcsa (7/12 triplával) is jól nézett ki, de Avery Bradley és Carmelo Anthony is hozzátett 4/7–4/7 hármast, és Talen Horton-Tucker is átlépte a 20 pontos határt – Russell Westbrook 9 ponttal, 11 lepattanóval és 13 gólpasszal szólt hozzá, az arany-lilák pedig sorozatban negyedik sikerüket könyvelhették el.

Javul, de még nem volt elég jó a Hawks. A vendégeknél Trae Young, John Collins és Bogdan Bogdanovics is visszatérhetett ezen a mérkőzésen, most már azért kezd alakulni a keretük és aki igazán fontos, az már ott lehrtett a pályán. Támadásban nem is voltak rosszak, Young (25 pont, 9 lepattanó, 14 gólpassz, 9 eladott labda) mellett még öten jutottak tíz pont fölé, ők sem céloztak rosszul, megnyerték a lepattanózást, de az átjáróháznak bizonyuló védekezés miatt most még nem tudtak nyerni – a keret javulása viszont így is biztató, és bár most az idegenbeli túra hatodik állomása következik nekik a Clippers ellen, de utána 12-ből 10 hazai meccsük jön, ahol megkezdhetik a felzárkózást.

A Lakers legjobb dobói: James 32/3, Monk 29/21, Bradley 21/12, Horton-Tucker 21/3
A Hawks legjobb dobói: Young 25/3, Collins 21, Huerter 16/12

Portland Trail Blazers–Cleveland Cavaliers 101–114

Rondo debütált, győzött a Cavs. Szinte végig vezetett az este folyamán a Cleveland, a vendégek az első negyed hajrájában vették a kezükbe a dolgokat, amikor becserélték a most debütáló Rajon Rondót: a veterán irányító azonnal szerzett egy labdát, kiosztott három gólpasszt, majd bevert egy triplát is, itt tudtak kicsit meglógni. A második negyedben egyszer, egyetlen ponttal még visszavette a vezetést a Portland, de erre azonnal reagált a Cavs és még a nagyszünet előtt kétszámjegyű előnybe került, innentől pedig ha nem is nagyon, de a meccs legvégéig előrébb járt – volt három olyan pillanat, amikor visszajött még egy labdán belülre a Blazers, de erre mindig érkezett válasz (kétszer Cedi Osman hármasával), úgyhogy nem ingott meg igazán a vendég együttes. A Clevelandnél Rondo 11 ponttal köszönt be, Darius Garland (26 pont, 6 gólpassz, 5/8 tripla) végig nyomás alatt tartotta a portlandi védekezést, a magasemberek közül Jarrett Allen dupla-duplázott, de a Mobley, Markkanen páros is hozzátette a magáét – úgy tűnik, hogy stabilizálhatják magukat az utóbbi időszak gondjai után, jelenleg fél meccsel vannak csak a Sixers mögött.

Hajtott, de nem tudott többet a Portland. A hazaiak a Lillard, McCollum duó nélkül ezúttal is nagyon függtek a Simons, Powell párostól támadásban és a clevelandi védekezés azért már sok volt nekik, így csapatszinten alig érték el a 40%-os mezőnymutatót – leginkább ez okozott problémát, a két fől playmaker és Jusuf Nurkic összesen 16/46-ot (34.7%) dobott, ez nem férhetett bele. Közben lepattanózásban küzdöttek és azt megnyerték 51–43-ra, leszedtek 16 támadópattanót, tényleg odatették magukat, de védekezésben amúgy is elég harmatos ez a csapat, támadásban pedig az említett okok bekorlátozták őket – meglepetés azért nem történt, valahol ez volt a realitás, úgyhogy továbbra is a playin-vonal alatt foglalnak helyet.

A Trail Blazers legjobb dobói: Powell 19/12, Covington 17/15, Nurkic 14/6, Simons 14/6
A Cavaliers legjobb dobói: Garland 26/15, Mobley 18, Markkanen 15/6

NBA
ALAPSZAKASZ
Philadelphia 76ers
–San Antonio Spurs 119–100
Brooklyn Nets–Milwaukee Bucks 109–121
Toronto Raptors
–Utah Jazz 122–108
Chicago Bulls
–Washington Wizards 130–122
Houston Rockets–Dallas Mavericks 106–130
Oklahoma City Thunder–Minnesota Timberwolves 105–135
Denver Nuggets
–Sacramento Kings 121–111
Los Angeles Lakers
–Atlanta Hawks 134–111
Portland Trail Blazers–Cleveland Cavaliers 101–114

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik