Átgázolt a Houstonon a Clippers, Steph Curry visszatért

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2020.03.06. 08:49
null
A Golden State megszorongatta a Torontót, amely győzelmével bejutott a rájátszásba (Fotó: Golden State Warriors)
Egyoldalú meccs lett az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának legutóbbi rangadójából, a Clippers esélyt sem adott a Houstonnak és tükörsima győzelmet aratott riválisa otthonában – közben Steph Curry visszatért és a GSW szoros meccset tudott játszani a playoffrészvételét bebiztosító Torontóval. Jamal Murray hozta a Denver győzelmét, a Philadelphia pedig váratlanul jó játékkal törte meg idegenbeli vereségszériáját.

 

Charlotte Hornets–Denver Nuggets 112–114

Ezt most Murray megoldotta. A GSW elleni csúfos hazai vereség után most sem játszott jól a Denver, nem mondhatnánk, hogy a csapat feltétlenül jóvá akarta volna tenni azt a pofont – a második negyedet megnyomták a vendégek, azt 12 ponttal behúzták, de ezt leszámítva inkább a Charlotte akarata érvényesült és a Nuggets a negyedik játékrészben nyolcpontos hátrányban is volt. A vereséget azonban ezúttal sikerült elkerülni, 94-86 után egy 10-2-es rohammal kiegyenlített a gárda, majd már a vezetést is át tudta venni és a mérkőzés hajrájához fej-fej mellett érkeztek meg a felek – hol egyik, hol másik csapat járt előrébb egy hajszálnyival, érződött, hogy egy dobás fog dönteni. Azt az egy dobást pedig végül Jamal Murray küldte a gyűrűbe, az oda-vissza kosarak és büntetők után Cody Zeller fél perccel a vége előtt hibázott egyet a vonalról, így egállal került vissza a labda a Denverhez, Murray pedig a támadóidő lejártakor, hat másodperccel a meccs vége előtt elsüllyesztett egy nehéz, futtából eldobott, oldalra esős tempót az alapvonalról – ezzel lett 112–114, a fennmaradó idő pedig nem volt már elég a Charlotte-nak. Ez a kötelező tehát most megvan, de a jó játék ismét elmaradt, a Clippers formája pedig aggasztó lehet számukra – igaz, a Rockets veresége ugyanakkor jól jött nekik, 2,5 meccs az előnyük az üldözőkkel szemben.

Pedig nem volt rossz a Hornets. A második negyedben ugyan jött egy hullámvölgy a hazaiaknál, az ott dobott 17 pont miatt hátrányba kerültek, de ezt leszámítva igazából stabilan jól játszott a gárda, különösen támadásban. A nem 100%-os Devonte' Graham 24 ponttal és 7 gólpasszal húzta övéit, Terry Rozier 19 ponttal és 5/9 triplával segített, az újonc PJ Washington 20 pontot szórt és a kispad is bőven hozzátett, Hernangomez 14 pontot, Cody Martin 7 gólpasszt és 3 labdaszerzést tett a közösbe – csapatszinten szűk 50%-kal dobtak mezőnyből és 40%-kal tripláztak, nem lehetett rájuk panasz. Nem is hiányzott sok a sikerükhöz, de végül ezt nem tudták megoldani, a negyedik negyed második felében képtelenek voltak megállítani a Denvert, úgyhogy végül egy hajszállal vereséget szenvedtek – ezzel együtt az elmúlt hetekben azért megmutatták, hogy nem olyan reménytelenek, mint amilyennek előtte tűntek, az más kérdés, hogy a playoffjuk már régen elúszott.

A Hornets legjobb dobói: Graham 24/9, Washington 20/9, Rozier 19/15
A Nuggets legjobb dobói: Murray 18/6, Barton 16/6, Morris 15/3

Houston Rockets–Los Angeles Clippers 105–120

Oktatott a Clippers. Egy percig sem adott érdemi esélyt közvetlen riválisának a Clippers, úgyhogy végül abszolút nem lett rangadó a rangadó, végig az történt a pályán, amit a vendégek akartak és nagyon hamar el is döntötték a küzdelmet. Doc Rivers alakulata kőkemény védekezéssel szívta az ellenfél sztárjainak vérét, támadásban pedig nagyon tudatosan és okosan használta ki a Rockets gyengeségeit: betörésből, pick-and-rollból is eljutottak a festékbe, mentek a támadópattanókért és a Leonard-George páros előszeretettel dobálta el a tempókat is az alacsonyabb védők felett. Ennek köszönhetően gyakorlatilag egy félidő alatt lerendezték a meccset, az első negyed után tíz, a nagyszünetben pedig 23 (!) ponttal vezettek, de később volt közte 30 is, nem voltak egy súlycsoportban a felek – a folytatásban azért romlottak a Los Angeles-iek statisztikái, az utolsó negyedben például 40 pontot kaptak, de ez már abszolút nem számított, a 30 perces határt végül senki sem lépte túl. Egyénileg nem is voltak kiemelkedő számai senkinek, Leonard (25 pont, 4/7 tripla, 5 gólpassz) és Zubac (17 pont, 12 lepattanó, 6/6 mezőnyből 20 perc alatt) villogott leginkább, de George vagy Harrell is megtette a magáét, miközben Lou Williamstől most öt pont is bőven elég volt a sima győzelemhez – sorozatban hatodszor nyertek és továbbra is őrzik nyugati második helyüket.

Esélye sem volt a Houstonnak. Teljesen reménytelen csapatnak tűnt ezen az estén a Rockets, amellett, hogy védekezésben semmilyen válaszuk nem volt a magasabb Clippers játékára, támadásban is abszolút tanácstalannak tűntek. Russell Westbrook ugyan ezúttal is nagy szenvedéllyel játszott, de ő volt az egyetlen, aki próbált felnőni a feladathoz (29 pont, 15 lepattanó, 5 gólpassz, bár ezek egy része már eldőlt állásnál született), James Harden viszont elveszett (16 pont, 4/17 mezőnyből, 0/8 tripla, 4 gólpassz) és a többiek sem tudtak hozzátenni – 16.7%-kal (!) tripláztak, ez már önmagában elég indok lenne a vereségre. A Knicks elleni pofon után most megint nagyon érződött a centerhiány és az, hogy semmilyen B terve nincs a gárdának, fel sem tudták venni a kesztyűt a riválissal, ez pedig sok jót nem ígér nekik a későbbiekre, a playoffig valamit ki kell találniuk – Harden is azt mondta, hogy most videózniuk és gondolkodniuk kell, van még bő húsz meccsük felkészülni.

A Rockets legjobb dobói: Westbrook 29, Green 17/9, Harden 16
A Clippers legjobb dobói: Leonard 25/12, Harrell 19, Zubac 17

Sacramento Kings–Philadelphia 76ers 108–125

Mindig a Philly sem kaphat ki. Sorozatban kilenc idegenbeli vereség után tudott nyerni a Sixers, méghozzá Joel Embiid, Ben Simmons és Josh Richardson, vagyis három meghatározó játékosa nélkül, egy idegenbeli túra harmadik állomásán. Brett Brown csapata kissé talán váratlanul jól nézett ki támadásban, ugyanis ezúttal mindenki nagyon felszívta magát: Tobias Harris vezérhez illő teljesítményt nyújtott (28 pont, 14 lepattanó, 4/6 tripla), Al Horford is felnőtt hozzá (18 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz), Shake Milton továbbra sem lassít (20 pont, 3/5 tripla), a padról pedig Alec Burks 17, míg Raul Neto 16 pontot szerzett – sőt, még Mike Scott is tíz fölé jutott, minden kiegészítő jól játszott. Ezzel meg is lepték a Sacramentót, tíz ponttal megnyerték az első félidőt, majd a fordulás után erre még rá tudtak tenni egy lapáttal és igazából végig vezetve arattak győzelmet – ugyan a hajrában visszajött hat pontra a Kings, de aztán egy 13-2-es Philly-futás következett, úgyhogy ez sem jelentett problémát. Nagyon kellett már nekik egy ilyen siker, így fél meccsel megint a Pacers elé kerültek, de ennél is fontosabb, hogy talán fejben "gyógyulnak", ha ilyen estéket raknak össze...

Nem tudott válaszolni a Sacramento. Egyszerűen nem volt megoldásuk a hazaiaknak a Sixers remek dobóformájára, sebességére és sok éles fegyverére, védekezésben abszolút nem tudtak mit reagálni, támadásban pedig ezúttal ők nem voltak elég élesek ahhoz, hogy esetleg egy dobópárbajban harcolják ki a győzelmet. De'Aaron Fox (23 pont, 7 gólpassz) és Buddy Hield (22 pont, 6/10 tripla) igyekezett, illetve mások is próbáltak hozzátenni, de ezt a meccset igazából végig a Philly irányította, a hazaiak simán elbukták a lepattanózást, több labdát adtak el és egy pillanatig sem vezettek, ellenben voltak 20 pontos hátrányban is. Nagyon nem jött jól nekik ez a pofon, mert így megint négy meccs a hátrányuk a nyugati nyolcadik Memphishez képest, következőleg pedig a már Damian Lillarddal megerősödő, közvetlen riválisnak számító Portland vendégei lesznek.

A Kings legjobb dobói: Fox 23, Hield 22/18, Barnes 15/6
A 76ers legjobb dobói: Harris 28/12, Milton 20/9, Horford 18/6

Golden State Warriors–Toronto Raptors 113–121

Steph Curry visszatért. Jó négy hónapos, 58 meccses kihagyás után léphetett újra pályára a Warriors kétszeres MVP-je, ennek megfelelő ovációval köszöntötte őt a publikum és ennek megfelelően próbált is visszatérni. Az első két dobását ugyan elrontotta, de gyorsan kiosztott három gólpasszt, ebből az egyik azonnal egy oda sem nézős hát mögötti átadás volt, aztán a második negyedben bedobta az első kosarát, majd egy nagyon távoli kísérletből meglett az első triplája is – elsőre nem hozott őrült számokat, de 23 pontig, 7 lepattanóig és 7 gólpasszig azért eljutott, 6/16-ot dobott mezőnyből, 3/12 triplája esett be és 8/8 büntetőt süllyesztett el. A GSW pedig az ő segítségével egy végig szoros meccset tudott játszani a jóval esélyesebb Torontóval Draymond Green hiánya ellenére is, Curry mellett Damion Lee (23 pont, 5/12 tripla), Andrew Wiggins (21 pont, 9 lepattanó) és Eric Paschall (16 pont, 8 gólpassz) is jól játszott, a lepattanózást 52-39-re nyerték meg és még a negyedik negyedben is látótávolságon belül voltak, sőt, egálra is álltak. Az egyszer már szétnyíló ollót még egyszer összecsukták a hajrában, a Curry-Wiggins páros dobásaival visszajöttek két pontra, 115–113-ról indult az utolsó perc, de ott két elrontott dobás, két kihagyott büntető és egy eladott labda megpecsételte a sorsukat, a végeredmény pedig azért lett közte nyolc, mert sportszerűtlen faultot ütöttek – ezzel együtt Curry jól mozgott, a csapat biztató volt, izgatottabban veselkedhetnek neki az alapszakaszból hátralévő időszaknak.

Megvan a playoff. Kyle Lowry elmondta, hogy készültek erre a meccsre, mert tudták, hogy Curry visszatérése milyen hangulatot hozhat magával, úgyhogy próbáltak nagyon odafigyelni rá, ráadásul most visszakaphatták Serge Ibakát is, így „csak" Marc Gasol és Fred VanVleet hiányzott az alapemberek közül – ez náluk ebben a szezonban már a "semmi különös" kategóriába esik. Mindenesetre egy végig szoros, izgalmas meccsen tudtak nyerni, ehhez pedig Norman Powelltől szükségük volt egy 37 pontos karriercsúcsra (!), Kyle Lowrytól egy 26 pontos, 10 gólpasszos dupla-duplára, az egyébként gyengén dobó Pascal Siakamtól pedig egymást követő két clutch dobásra a hajrában – a végén aztán a szerencsével sem álltak hadilábon, mindenesetre ha szűken is, de hozni tudták a kötelezőt. Ezzel a győzelemmel pedig elértek egy fontos mérföldkövet, ugyanis matematikailag is bebiztosították az idei playoff-részvételüket – ezzel ők a második csapat a Bucks után ebben a szezonban, amely elérte ezt.

A Warriors legjobb dobói: Curry 23/9, Lee 23/15, Wiggins 21/9
A Raptors legjobb dobói: Powell 37/12, Lowry 26/12, Siakam 17

NBA, ALAPSZAKASZ
Golden State Warriors–Toronto Raptors 113–121
Charlotte Hornets–Denver Nuggets 112–114
Houston Rockets–Los Angeles Clippers 105–120
Sacramento Kings–Philadelphia 76ers 108–125

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik