Amerikai futball: öt magyar csapattal, és egy „légióssal” rajtol a HFL

Vágólapra másolva!
2019.04.05. 15:39
A Magyar Amerikaifutball-szövetség (MAFSZ) kiemelt osztályának küzdelmei április 6-án kezdődnek. A Maker's Mark HFL 2019 első fordulójának nyitó mérkőzésén, szombaton a Győr Sharks fogadja az idei szezonra is megerősített kerettel nekivágó Fehérvár Enthronerst. Vasárnap a címvédő Budapest Wolves tavalyi döntőbeli riválisát, a Miskolc Steelerst fogadja a székesfehérvári First Fielden, míg a Budapest Cowbells ellen a Rozsnyai utcai létesítményben bemutatkozik a magyar bajnokság „idegenlégiósa”, az ukrán Kijev Capitals.

 

Nézzük meg, miként várják a csapatok a 2019. április 6-án induló bajnokságot!

Budapest Cowbells

A 2017-es bajnok, vagyis a Budapest Cowbells a 2019-es szezont új vezetőedzővel kezdi meg, miután Karim Trabelsi erre az évre pihenőre vonult. A korábbi győri mester, Troy Baker tavaly is tagja volt a Kolomposok edzői stábjának, most viszont már egyértelműen az ő elképzelései valósulnak meg a pályán.

Baker számára a legfontosabb, hogy meccsről meccsre jól teljesítsenek fiai a Maker's Mark Hungarian Football League-ben. A Budapest Cowbells tavalyi szezonja igencsak hullámzóra sikeredett, igaz, ennek egyik oka az, hogy az alapszakasz közben több kulcsjátékos is megsérült.

Ennek ellenére a Kolomposok az elődöntőig meneteltek, ahol az alapszakaszban már legyőzött Miskolc Steelers jelentette a végállomást. A holt szezonban sok változás volt a klub háza táján: a HFL-ből távozó Budapest Eaglesből többen is a Cowbellsnél kötöttek ki, valamint Veszeli Gáborral az Eger Heroes csapatából is néhányan a fővárosba igazoltak.

Troy Baker, a Cowbells vezetőedzője elárulta, a csapat célja egyértelműen a döntőbe kerülés.

„A Cowbellsnél mindig a legmagasabb szinten szeretnénk játszani, a célunk éppen ezért nem lehet más, mint újra ott lenni a döntőben. Az idei holt szezonban nagyon sok munkát fektettünk a játékosokkal a felkészülésbe, és ez némi szerencsével megfűszerezve megtérül majd. Szerintem elég tehetséges a keret ahhoz, hogy nagy dolgokat vigyen véghez. Ráadásként igen motiváltak is vagyunk, azonban tudjuk, ennyi nem elég a sikerhez, hiszen kőkemény csaták várnak ránk. Az idei kiírásban irányítóposzton két-három opciónk is van, ami nagyobb lehetőséget ad a támadásoknál is – meglátjuk, ki lesz a kezdő irányítónk. A futójátékunk Roják pozsonyi sérülése után biztosan más lesz, de talán tudjuk pótolni őt.”

Törzsök Tamás, az együttes linebackere viszont bajnoki címet vár.

„Egyértelműen bajnoki címet várok a csapattól. 2017-ben ez összejött, szóval most már ideje lesz visszahódítani a trófeát. Egy évet hagytunk, hogy elvigyen a Wolves, de most már vissza kell kerülnie hozzánk. Ez a cél, ezért küzdünk már hónapok óta, amióta elkezdtük a felkészülést. A keretünk egy kicsit változott, de a csapat magja megmaradt. A támadóegység új szisztémát fog játszani, ami jónak tűnik, a védelemben pedig apróbb változtatások lesznek, hiszen kiismertek már minket, így fontos, hogy meglepjük az ellenfeleket.”

Váry Tamás, az alakulat irányítója arról beszélt, hogy a 2018-as kiírás után elgondolkozott a visszavonuláson.

„Mindenképpen azt várom, hogy jobb legyen ez a szezon, mint az előző. Habár megfordult a fejemben, hogy a tavalyi volt az utolsó, de aztán úgy döntöttem, hogy így nem lehet befejezni, szóval idén még biztosan itt vagyok, aztán meglátjuk. A válogatott edzőtáborában »kaptam valamit«, ami nagyon motiváló, és azóta is táplálkozom abból az érzésből. Troy érkezése miatt teljesen új a playbook, igaz, épül a tavalyira, de nagyon sok benne az újdonság, szóval más lesz a támadóséma.”

Bánfi Mihály, a Cowbells irányító siettetője hozzátette, egyelőre nem érzik Trabelsi hiányát.

„Örülünk a változásoknak, ám nem maradunk teljesen Karim nélkül, hiszen vigyázó szemeivel követ majd minket, a szakmai munkában részt vesz most is, csak az edzéseken nem tud itt lenni. Troy viszont kiváló vezetőedző, így nem érezzük Karim hiányát egyelőre.”


Budapest Wolves (2018-as HFL-bajnok)

Az ínséges évek után 2018-ban újfent megnyerte a Hungarian Bowlt, és ezzel magyar bajnok lett a Budapest Wolves. Ehhez persze rengeteg áldozat és egy nagyon kemény holt szezon kellett. Az alapszakaszban csak egy vereséget szenvedett el a gárda, így nem érdemtelenül jutott a fináléba, ahol a Steelers nem tudta megállítani a Farkasokat.

A sikerhez a két kiváló import, Alvin Reels Jr. és Darius Lewis, a juniorbajnok fiatalok és a magyar válogatott alapját is adó rutinos mag is kellett. Idén a címvédés lesz a fő célja a fővárosiaknak, akik újabb fiatal tehetségeket hoztak fel a keretbe, ráadásul a támadófal is erősödött azzal a Kispál Gáborral, aki a Gladiators és a Budapest Cowbells oszlopos tagja volt az elmúlt években. Emellett van néhány visszatérő, illetve az edzői stáb is átalakult az elmúlt szezonhoz képest.

„Nagyon kemény idényt várunk, ennek megfelelően készültek a játékosok is az szünetben. Nyolcról ötre szűkült a magyar HFL-csapatok száma, ami nagy változást hozhat a csapatok játékerejében. Biztos vagyok benne, hogy emelkedik a színvonal, több lesz az import játékos, de ami a legfontosabb, hogy az egyre javuló magyar játékosállomány válogatott vagy válogatott-közeli része már nem nyolc csapatra fog oszlani, hanem a megmaradó öt HFL csapatban koncentrálódik 2019-ben. Alapvetően nem akartunk sokat változtatni a kereten, de több pozícióra is érkeztek más csapatoktól játékosok hozzánk. Ők biztosan erősítik és mélyítik a keretünket, ami talán a legnagyobb problémánk volt az utóbbi években” – vélekedett Kovács István, a Wolves vezetőedzője.

Madarassy Kristóf, a Farkasok elkapója arról, mit vár 2019-ben.

„Ebben az évben szeretnék jobban benne lenni a rotációban, mert bár tavaly a szezon eleje és vége jól sikerült, de azért a közepén volt egy elég hosszú sérülésem, amit idén kihagynék. Storcz András érkezése és a többi elkapó felépülése után szerintem az idén kicsit gyorsabbak is leszünk, és tudunk olyanokat is mutatni, amivel meglepjük az ellenfeleinket.”

A hátsó szekció tagja (secondary), Madarassy Richárd szerint a Wolves megvédheti a címét.

„Bízom benne, hogy az idén végre lesz címvédés, szerintem képesek vagyunk rá. Az emberanyagunk is megvan hozzá, és taktikailag is jók leszünk. Van még min dolgozni, de meg lehet csinálni. Azt gondolom, még mindig nagyon erős a védelmünk, a playbookunk jó, és ha a játékokat meg tudjuk csinálni, akkor bárkit meg tudunk fogni. Csak koncentráció, még több edzés, valamint összeszokás kell, és rendben lesz.”

A támadófalba szerződtetett Kispál Gábor a döntésének okáról beszélt.

„Novemberben költöztem fel Pestre és januárban döntöttem a váltás mellett. Valamilyen szinten szükségem volt a változásra, az elmúlt három évben Debrecenben és a Cowbellsnél játszottam, ez sokat kivett belőlem. Szeretném a Wolves-támadófal munkáját a tapasztalatommal segíteni. Szerintem ez az offense nagyon szépen össze fog állni.”


Fehérvár Enthroners

A tavalyi szezonra nagy erősítéseket hajtott végre keretében a Fehérvár Enthroners, a várt eredmények azonban elmaradtak, a Fejér megyei gárda a kiemelt osztály küzdelmeit a csalódást jelentő ötödik helyen zárta.

Éppen ezért a 2019-es évre a holt szezonban nemcsak a keret bővült magyar és külföldi játékosokkal, de emellett a stáb is jelentősen átalakult: a vezetőedzői posztra érkező amerikai Jim Ward mellett több, Magyarországon is elismert tréner érkezett Székesfehérvárra, Ezek után joggal remélik a szurkolók is, hogy a Hungarian Football League-ben és az osztrák bajnokságban is képesek lehetnek a fehérváriak arra, hogy nagyot alkossanak.

Jim Ward vezetőedző kiemelte, hogy hiába az erős keret, a fontos a csapategység.

„Nagyon jó keret áll rendelkezésemre, de ez csak akkor jó, ha a játékosok képesek csapatként együtt dolgozni. Számomra fontos a védelem, és az, hogy mi irányítsuk a játékot – ha megnézzük, milyen csapatok nyernek bajnokságot Európában vagy az Egyesült Államokban, akkor elmondhatjuk, hogy a domináns gárdák érvényesülnek, amelyek sokat futva kézben tartják a meccset, emellett kemény a védelmük.”

„Kicsit kiszámíthatóbbak leszünk ezzel, hogy texasi vezetőedző, import futó és viszonylag egy masszívabb fal, de szerencsére ezen túl tudunk lendülni, és meg tudjuk csinálni a dolgainkat. Maximum, ha bejön egy-két passzjáték, akkor pihenünk. Igyekszünk a futójátékot erőltetni, és szerintem fizikailag, a blokkokat elosztva fog ez működni. Ráadásként olyan futók dolgoznak mögöttünk, akik olvassák a blokkokat, nemcsak ész nélkül rohannak előre” – fűzte hozzá Hartai Gábor, a támadófal tagja.

Papp Péter, a védőfal tagja a védelmet emelte ki.

„Sokat erősödött az egység, főleg a line of scrimmage-hez közel, nem igazán tudnék hiányposztot mondani. Brutális linebacker sor, brutális a védőfal, amelyben olyan mélység van, hogy gyakorlatilag három falat ki tudunk állítani. Kőkemény linebackerek érkeztek, és az importjaink is kimagaslóak. Nem gondolom, hogy a védelemmel idén problémánk lesz. Esetleg az új séma megtanulása okozhat gondot, de bízom benne, hogy nem így lesz.”

Ryan Tuiasoa running back a támadófal fontosságáról beszélt.

„Hatalmas srácok vannak a támadófalban, keményen dolgoznak, s ezzel megkönnyítik a dolgom. Olyan, mintha a Grand Canyonon kellene keresztül futnom. Tetszik, amit a mester kitalált, mert a sok futással kontrollálhatjuk a játékot és a futásorientált játékunk egy idő után megnyithatja az utat az elkapóinknak, akik nagyon jók és így majd jöhetnek a nagy játékok.”


Győr Sharks

A Cápák már évek óta próbálkoznak a rájátszás közelébe férkőzni. Hol közel jártak hozzá, hol nem, tavaly a remek hajrájuknak köszönhetően mindössze karnyújtásnyira volt a cél elérése. Az idén minimum a wild card-kör már meglesz, csak kérdés, hogy sikerült az előző szezonhoz képest a Sharksnak fejlődni.

Mint ismert, Troy Bakertől hamar megváltak egy éve, sőt, még irányítót is cserélt a klub az alapszakasz felénél, ami viszont érezhetően jó hatással volt a győriekre. Akkor Andres Fernandez vette át a stafétabotot, aki az idén is ott lesz segíteni a csapatot, ám Dustin Hawke Willingham személyében új szakvezető érkezett, akivel a felkészülés alapján meg vannak elégedve a Sharks játékosai, ráadásként ezúttal a biztos playoffszereplés miatt nincs teher a játékosokon, csak szeretnének meccsről meccsre fejlődni.

„Minden egyes edzésen azon dolgozunk, hogy jobbak legyünk – így Dustin Hawke vezetőedző. – Javítani próbálunk a srácok labdabiztosságán, megtanítani a blokkolási sémákat, de dolgozunk a megfelelő technika elsajátításán is. Szerintem nagyon jó támadófallal tudunk készülni, de a csapategység is nagyban javult. Szeretném, ha a bajtársiasság még jobb lenne, és úgy érzem, amióta megérkeztem Győrbe, ezen is sikerült változtatnom.”

Becs Péter az elvárásokról mesélt.

„Dustin érkezésével, illetve az edzői stáb bővülésével megpróbáljuk újraépíteni a HFL-keretünket és az egyesületünket is. Nem kifejezetten a kiemelt osztály küzdelmeire helyezzük a hangsúlyt, hanem arra, hogy újra megtaláljuk önmagunkat. A játékhívásokon még van mit javítani, de szerintem az idény első meccsére ez is összeáll majd. A védelmünk idén erősebb lesz, mint a támadósorunk, viszont amire még nagyon sok energiát kell fordítani, az a speciális egységünk, amely még nem az igazi.”

A januárban igazolt irányító, Jeremiah Aycock bizakodó.

„Szerintem jó csapat leszünk, igaz még sokat kell csiszolni a dolgokon, de napról napra egyre javulunk. Leginkább a tapasztalat hiányzik és a pályán töltött játékpercek, főleg a fiataloknál, de ahogy halad a szezon, úgy áll majd össze ez az együttes.”


Miskolc Steelers

A tavalyi bajnokság ezüstérmese 2019-ben sem szeretne lemaradni a döntőről, hiszen mondhatjuk, már szokássá vált a borsodi gárdánál, hogy eljut a Hungarian Bowlba. Erre ezúttal is minden esély megvan, hiszen Andre Whyte idén ismét magára ölti az Acélosok mezét, ő mindenképp komoly tényező lehet a Miskolc számára.

A tavaly 1000 futott yard fölé jutó játékosnak idén már kevesebb meccse lesz elérni ezt az álomhatárt, de minden bizonnyal meg fogja próbálni ezúttal is. A csapat nagyjából ugyanaz maradt, érkezett egy finn elkapó, Andy Misiuro, aki most Magyarországon bizonyíthat. Ezzel a közel sem gyenge kerettel sorozatban negyedik alkalommal jutna a fináléba a Steelers, de ezúttal nem szeretne elbukni az utolsó percekben.

„Minden évben behozunk valami újat a játékunkba, valamit, ami segít a csapatnak egy egészként fejlődni. Az idei év lesz az igazi teszt számunkra, hisz már negyedik szezonomat kezdem én is a Steelers tagjaként. A saját játékunkat szeretnék játszani most is, erről szól a Miskolc Steelers – ecsetelte Demetrius Eaton Lamar vezetőedző. – A legfontosabb dolog, hogy mindenki tudja, mi a feladata. Megpróbálunk gyorsabbak lenni, hogy ezzel is előnyt szerezzünk a meccseken. Dominálni akarunk minden egyes alkalommal, ami a tavalyi szezonra alapozva szerintem meg is lehet. A fiatalok beépítése ezúttal is kötelező feladat.”

„Nagyon izgatottan várjuk már a szezont, örülök, hogy visszatérhettem – árulta el Andre Whyte. – Az idén leginkább a labdaeladásokra kell odafigyelni, mert ez volt az, amely végül megpecsételte az előző idényünket. Az idén is jó csapat állt össze, szerintem ha mindenki elvégzi a dolgát, akkor nem lehet más a cél, mint ismét bejutni a fináléba. Ráadásként miénk a legjobb szurkolótábor, így az is hatalmas plusz energiákat tud adni.”


Kijev Capitals (Ukrajna)

A Kijev nemzetközi tapasztalatszerzés gyanánt indul el a Maker's Mark Hungarian Football League-ben a 2019-es kiírásban. Az ukrán gárda már a második idegenlégiós a magyar kiemelt osztályban, hiszen 2015-ben a szlovák Bratislava Monarchs veretlenül nyerte meg a HFL-t.

A Capitals viszont nem játszik majd hazai pályán, legalábbis a magyar első osztályban, hiszen minden összecsapását Magyarországon vívja. Ettől függetlenül nem egy gyenge csapat érkezett a HFL-be: már láttunk ukrán játékosokat a magyar elitligában. Mint ismert, fizikailag nagy kihívást jelentenek nemcsak a magyar, de az import játékosok számára is.

Ruszlan Csebanenko, a Kijev Capitals vezetőedzője elmondta, alakulata esélytelenként indul a ligában.

„A magyar csapatok igen erősek, a Capitals pedig underdognak számít ebben a bajnokságban, éppen ezért a legjobbat fogjuk kihozni a csapatból, hogy valóban számolni lehessen velünk – a Monarchshoz hasonlóan akár a végelszámolásnál is. Leginkább az ukrán játékosokra épül a keretünk, de két import játékos is segíti idén az együttest. Persze nehéz lesz így is, hogy nagyjából negyven órát utazunk átlagosan egy meccs miatt. Nem hiszem, hogy túl nagy talányt jelentünk majd a magyar csapatoknak, hiszen alapvetően egyszerű játékot játszunk a labda mindkét oldalán. A meccset azonban a játékosok és nem a sémák nyerik meg, szóval bizakodó vagyok.”

Georgij Verbenko, a Capitals csapatmenedzsere elárulta, miért neveztek a bajnokságba.

„Szerettünk volna egy nemzetközi bajnokságban részt venni. Több játékosunk is játszott már a HFL-ben és jó véleménnyel voltak a magyar első osztályról. Az itt pályára lépő csapatok szervezeti szinten is erősek, és folyamatosan fejlődnek. Számunkra így ez kiváló tapasztalatszerzési lehetőség. Szerintem a tavalyihoz hasonló erősségű a játékosállományunk. Volt némi változás a támadófalban, a defensive backeknél és a linebackereknél, mivel bizonyos okok miatt elvesztettük néhány emberünket. Ráadásként bárki számára megnehezítené a jó szereplést, hogy csak idegenben szerepelhet a gárda. Mindig nagy kihívást jelent egy hosszú utazás után játszani. Néhány játékos pont a munkája miatt lehet, hogy kihagy néhány találkozót, így nagyon kemény szezon elé nézünk.”


A csapatok tehát készen állnak a 2019-es kiemelt osztály küzdelmeire, s a szurkolók már nagyon várják az idei szezon összecsapásait is!

HFL, 1. FORDULÓ
ÁPRILIS 6., SZOMBAT
1
3.00: Győr Sharks–Fehérvár Enthroners
Nyúli sportpálya (Nyúl, Jókai utca)
ÁPRILIS 7., VASÁRNAP
12.00:
Budapest Wolves–Miskolc Steelers
First Field (Székesfehérvár, Takarodó út 3.)
15.00: Budapest Cowbells–Kijev Capitals
Angyalföldi Sportközpont (Budapest, Rozsnyai utca 4.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik