A Suns nyerte a Bucks elleni rangadót, megint túlórázott a Lakers

GOBODICS TAMÁS, AGÁRDI LÁSZLÓ (KEZDŐ5)GOBODICS TAMÁS, AGÁRDI LÁSZLÓ (KEZDŐ5)
Vágólapra másolva!
2021.02.11. 11:58
null
Ismét a ráadásban nyertek LeBron Jamesék (Fotó: Getty Images)
Most nagyot védekezett, nyert is a Brooklyn, győzött a Denver, a Clippers, a Dallas és a Toronto, feltámadt a Memphis, míg a Chicago franchise-rekordot döntött a New Orleans ellen.




Washington Wizards–Toronto Raptors 115
137

Most Beal sem tudott megőrülni. A pontlistát vezető Bradley Beal több fantasztikus estét is hozott egyénileg a szezon során, de a Raptors elleni teljesítménye nem kívánkozik ide. Most sem játszott annyira rosszul, eljutott 24 pontig, de csak 8/20 dobását tudta elsüllyeszteni, közte 1/6 triplát, és különösen a 4. negyedben hiányzott tőle az extra, amikor megállt 4 pontnál. A Wizards gyakorlatilag végig hátrányban játszott, a mérkőzés jelentős részében kétszámjegyű volt a különbség, de az utolsó játékrészben Russell Westbrook (23 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz) 2 triplát is bebombázott rövid idő alatt, amivel 106-111-ig zárkóztak. Ezt követően viszont elfogyott a tudomány, a hátralévő bő 8 percet 17 ponttal elveszítették, és ebben erőteljesen közrejátszott az is, hogy a mérkőzés során 29,3%-kal dobtak távolról, a záró negyedben pedig 3/12-vel.

Ilyen dobóformával könnyű. Fantasztikus dobóformával kezdte a mérkőzést a Raptors, és a nagyszünetig kísérleteik 59%-a célt talált, közte 8/14 triplájuk is. A fordulás után kicsit visszaestek, de összességében így is 52,7%-kal dobtak, ráadásul a tripláikat a folytatásban is elképesztő hatékonysággal süllyesztették el, 19/32 kinti dobásuk ült. A triplavonalon túlról Kyle Lowry (21 pont, 5 gólpassz) vitte a prímet, akinek 5/8 távoli dobása beakadt, de az egyaránt nagyszerű teljesítményt nyújtó Norman Powell (28 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) és Pascal Siakam (26 pont, 5 lepattanó) is hozzátett közös erővel 6/8 hármast. Mellettük a kispadról beszálló Chris Boucher egy mély dupla-duplával jelentkezett, 17 pontja mellett begyűjtött 16 lepattanót, továbbá kiosztott 2 blokkot is. A Raptors egyre jobb formába lendül, elmúlt 6 találkozójukon az 5. győzelmüket aratták, és már csak egyetlen meccsre vannak az 50%-os mérlegtől.

A Wizards legjobb dobói: Beal 24/3, Westbrook 23/9, Hachimura 15/3
A Raptors legjobb dobói: Powell 28/9, Siakam 26/9, Lowry 21/15

Dallas Mavericks–Atlanta Hawks 118–117

Ezt a Mavericks kispadja nyerte meg. Luka Doncic 28 ponttal, 10 lepattanóval és 10 gólpasszal újabb tripla-duplát ért el, ráadásul 9/18 dobását elsüllyesztette, így a 2/7-es triplázása ellenére sem lehetett különösebb panasz a hatékonyságára, sokáig viszont senki sem nőtt fel mellé a csapatából, így nagyszünetben 10 pontos hátrányban volt a Mavericks, és ez érdemben a 3. negyedben sem változott. A faultproblémákkal küzdő Kristaps Porzingis mindössze 19 percet tudott a parketten tölteni, ami alatt 14 dobásból eljutott 15 pontig, de nem tudott komolyabb hatással lenni a mérkőzésre. Nem úgy a kispadról beszálló Jalen Brunson (21 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz), Tim Hardaway Jr. (16 pont) és Willie Cauley-Stein (14 pont, 6 lepattanó), akiknek a vezérletével 51-23-ra nyerték a második sorok csatáját, Brunson és Hardaway pedig 24 ponttal vette ki a részét a 37-27-re megnyert 4. negyedből. Kevésen múlt, hogy ez se legyen elég a Dallasnak, de végül sikerült begyűjteniük egymást követő 3. győzelmüket.

Gallinari kezében maradt a Hawks győzelme. Miután az utolsó 12 percben kiengedte a kezéből a vezetést a Hawks, és bő egy perccel a vége előtt 4 pontos hátrányba került, a mérkőzést 25 ponttal, 15 gólpasszal és 7 lepattanóval záró Trae Young süllyesztett el egy hatalmas triplát. A következő labdabirtoklásnál Brunsont hibára kényszerítették, de náluk sem tudott betalálni a 23 pontos szezoncsúcsot szóró, és emellett 8 lepattanót is begyűjtő Kevin Huerter, így egy újabb jó védekezésre volt szükségük. Brunson ismét elrontotta a lehetőségét, időt kért a Hawks, a figurát nem meglepő módon Youngra rajzolták fel, de ő elakadt Cauley-Stein zárásában, így végül az addig 2/11-es mezőnymutatóval rendelkező Danilo Gallinari dobhatott a győzelemért, de hibázott. Ezzel a Hawks az elmúlt 5 meccsén a 4. vereségét gyűjtötte be, annak ellenére is alulmaradtak, hogy John Collins (33 pont, 8 lepattanó) ismét a szebbik arcát mutatta, és kezd egyre jobb formába lendülni.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 28/6, Brunson 21/6, Hardaway 16/9
A Hawks legjobb dobói: Collins 33/3, Young 25/12, Huerter 23/12

Brooklyn Nets–Indiana Pacers 104–94

Most védekezett a Nets. Az előző esti csúfos vereség után back-to-back lépett pályára a Brooklyn, de egészen másképp nézett ki, mint a Detroit ellen: a nagyszünetig ugyanis kiemelkedő védőmunkát végzett Steve Nash alakulata és összesen 30 pontot engedélyezett a Pacersnek. A fordulás után ismét "elengedte" a dolgot a gárda és utána már kapott 64 pontot, de addigra már jelentős előnyben volt, vezetett 36 egységgel is, tulajdonképpen nem számított, hogy ott mi történik. Kyrie Irving 35 ponttal és 8 gólpasszal zárt, James Harden pedig 19-11-5-öt hozott, de az igazán fontos az, hogy ketten együtt 27/27 (!) büntetőt süllyesztettek el, míg a komplett Indiana összesen tizenegy alkalommal állhatott oda a vonalra - elöl abszolút nem volt extra a Nets, az első félidei védekezés és ez a büntetőzés viszont rögtön kiütéses győzelmet hozott a konyhára. Joe Harris úgy fogalmazott a meccs után, hogy szerinte így még nem védekeztek a szezon során...

Továbbra is gyenge a Pacers. Az utóbbi időben nagyon megtorpant az Indiana, támadásban már az előző meccsen is a szezonjuk eddigi leggyengébb teljesítményét hozták, most viszont még ezt is alulmúlta a gárda. Egyszerűen semmi sem működött, védekezésben sem álltak a helyzet magaslatán, támadásban pedig passzívan, álldogálva, mozgás nélkül játszottak, így nem is lehetett belőlük semmi - megkönnyítették a Nets dolgát, az első félidei 30 pont pedig nem jelenthetett mást, mint kiütéses vereséget. Most már zsinórban negyedszer kaptak ki, támadásban nagyon mély gödörben vannak, most is pocsékul dobtak, úgyhogy érdeklődve figyelhetjük a folytatást, mert most utaznak tovább Detroitba és egyre égetőbb lenne nyerniük.

A Nets legjobb dobói: Irving 35/6, Harden 19/3, Harris 17/9
A Pacers legjobb dobói: Sabonis 18/6, Brogdon 15/9, McConnell 13/3

Memphis Grizzlies–Charlotte Hornets 130–114


Feltámadt a Memphis. Zsinórban négy vereség után tudott újra mérkőzést nyerni a Grizzlies, méghozzá nagyon feljavuló játékkal - igaz, nem a védekezést tekerték feljebb a hazaiak, hanem a támadójátékot, az akarat pedig a 19 megszerzett támadópattanónál ütközött ki. Ez abszolút döntő faktor is lett ezen a mérkőzésen, a Valanciunas-Dieng centerpáros több támadót húzott le, mint a komplett Hornets, emellett pedig Kyle Anderson (27 pont, 6/8 tripla) vezetésével kintről is szenzációsak voltak: 23 triplát hajítottak be 47%-kal, ezzel franchise-rekordot döntöttek. Összességében heten jutottak náluk tíz pont fölé és a harmadik negyedben kerültek döntő előnybe, Anderson ott szűk három perc alatt négyszer talált be távolról és végül 16 ponttal nyerték a játékrészt, onnantól már kézben tartották az eseményeket - remek játékkal törték meg rossz szériájukat, kérdés, hogy tudnak-e erre építeni a folytatásban.

Szétcsúszott a Hornets. Remek formában, szép győzelmekből érkezett meg erre a találkozóra a Hornets, most viszont egyszerűen nem tudott mit kezdeni a Memphisszel, a palánk alatt elnyomták Zelleréket Valanciunasék, de a triplákra sem értek oda a vendégek, így pedig nem tudták végig tartani a lépést a parádézó hazaiakkal. Az első félidőben azért még megtették, egál körül mozgott a meccs, de aztán a harmadik negyedben 6/20-at dobtak mezőnyből, amivel lemaradtak és nem is tudtak már visszajönni - védekezésben nem sikerült váltani, úgyhogy nem is volt erre komolyabb esélyük. Terry Rozier jó volt (34 pont, 6/9 tripla), de Devonte' Graham nem játszott, a Hayward-Ball páros pedig ugyan nem volt feltétlenül rossz, de az extrát sem hozta - márpedig most arra lett volna szükség, úgyhogy kikaptak, legközelebb a Minnesota ellen javíthatnak.

A Grizzlies legjobb dobói: Anderson 27/18, Brooks 20/12, Bane 18/12, Allen 18/15
A Hornets legjobb dobói: Rozier 34/18, Ball 17/3, Hayward 15/3, Bridges 15/6

Minnesota Timberwolves–Los Angeles Clippers 112–119

Ha nem is simán, de nyert a Clippers. Pat Beverley már visszatérhetett a vendégeknél, így "csak" Paul George-ot kellett nélkülözni, de az utóbbi mérkőzések vereségei után mindenképpen nyerni szeretett volna Tyronn Lue együttese. Ez végül azért a vártnál talán nehezebben ment, az első negyedet öt ponttal elvesztették és még a nagyszünetben is hátrányban voltak, eléggé akadozott a támadójáték és égtek már 13 ponttal is - innen tudtak váltani, a harmadik negyedet 33-20-ra nyerték meg, átvették a vezetést és onnan már ők haladtak elöl. A végén kellettek a clutch dobások, hogy visszaverjék a Minnesota rohamait, de ezeket Kawhi Leonard (36 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz, 5/6 tripla), valamint Lou Williams (27 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 10/15 mezőnyből) hozta is, az ő kettejük extrája szállította a fontos győzelmet a Los Angeles számára. Nagyon kellett már nekik ez a siker, most még elutaznak Chicagóba, aztán jön sorozatban hat hazai mérkőzésük, ebből kettő a jelenlegi ligaelső Jazz ellen.

Towns visszatért. Két nap híján egy hónapot hagyott ki a koronavírus miatt Karl-Anthony Towns, akiről pár órával a meccs előtt még nem tudhattuk, hogy játékra kész - végül mégis ott volt a Minnesota kezdőjében és 18 ponttal, 10 lepattanóval, valamint 3 gólpasszal rögtön segíteni is tudott csapatán. Ryan Saunders vezetőedző is dicsérte centerét, hogy 31 percet játszott ilyen intenzitással egy ilyen hosszú kihagyás és betegség után, hiszen ahogy Towns is elmondta, őt bizony megviselte a fertőzés, de most már túl van rajta, úgyhogy örül a visszatérésnek. A Wolves nem is játszott rosszul, az első félidőben kifejezetten jól nézett ki, aztán a harmadik negyedet elrontotta, de még utána sem volt veszve minden, próbáltak rohamozni, csak a Clippers itt már mindenre válaszolni tudott. Összességében a papírforma érvényesült, de Towns visszatérése és az első félidei játék miatt pozitívumokat is találhatnak a meccsben a hazaiak, meglátjuk, hogy a következőkben sikerül-e kicsit összeszedniük magukat és a mezőny után eredniük a nyugati utolsó helyről.

A Timberwolves legjobb dobói: Reid 23/6, Beasley 21/12, Towns 18/6
A Clippers legjobb dobói: Leonard 36/15, Williams 27/6, Jackson 15/3

Chicago Bulls–New Orleans Pelicans 129–116

Triplaparádé a Bullstól. Egészen elképesztő dobófesztivált rendezett a Chicago, melynek alapját a kát kezdő hátvéd döbbenetes napja adta meg: Zach LaVine 46 pontot szerzett 9/14 jó triplával, míg Coby White 30 egységig jutott 8/17 hármassal, vagyis ketten együtt 17-szer találtak be kintről - úgy nézett ki, mintha az egész este a kettejük távoli dobásairól szólt volna. A hazaiak csapatszinten végül összesen 25 darab triplát küldtek a gyűrűbe, ami franchise-rekordnak számít, LaVine 46 pontja nem mellesleg szezoncsúcs, ez a tűzerő pedig végül elégnek bizonyult a sikerhez: az első negyedben 44 pontot dobtak, aztán a következőben kaptak 40-et és a nagyszünetben hátrányban voltak, de aztán a harmadik játékrészt 40-14-re húzták be, innen pedig már nem következett újabb fordulat. Az utóbbi meccsek gyengélkedései után rájuk fért már egy ilyen este, most tényleg kiszakadt a zsák, meglátjuk, hogy mit tudnak ebből állandósítani.

Rosszul jöt ki a lépés a Pelicansnek. Stan Van Gundy, a vendégek vezetőedzője szerint ők a back-to-back miatt érezhetően fáradtabban, lassabban mozogtak, főleg védekezésben, míg a Chicago éppen most dobott parádésan, úgyhogy ez rossz kombináció volt számukra. Az első félidőben még volt egy időszakuk, amikor vissza tudtak vágni és dominálni, de a másodikra már végképp elfáradtak, ott egyszerűen nem tudták tartani a lépést, nem érték utol a Bulls játékosait - hiába Zion Williamson 29 pontja, ez nem az ő estéjük volt, úgyhogy sorozatban négy győzelem után becsúszott egy vereség.

A Bulls legjobb dobói: LaVine 46/27, White 30/24, Valentine 16/12
A Pelicans legjobb dobói: Williamson 29, Ingram 21/6, Ball 21/12

Denver Nuggets–Cleveland Cavaliers 133–95

Tükörsima kötelező. Az elmúlt találkozók nem alakultak jól a Denver számára, voltak sérültjei a gárdának, jöttek is a vereségek, ezúttal viszont nem adott esélyt a Clevelandnek és nagyon simán hozta a kötelező győzelmet. A hazaiaknál Nikola Jokicstól most nem is kellett extra (12 ponttal, 6 lepattanóval és 12 gólpasszal zárt), mert működött a csapatjáték, hatan jutottak náluk tíz pont fölé és csapatszinten 60%-kal (!) dobtak mezőnyből - remekül járatták a labdát, megtalálták az üres embert és főleg a gyűrű alatt voltak hatékonyak, onnan 62 pontot tudtak szerezni. Így igazából nem is lehetett kérdés, hogy mi lesz a vége, már az első negyedet 34-17-re nyerték és onnantól kényelmesen menedzselték a különbséget, vezettek 42 egységgel is, úgyhogy 30 percnél többet végül senki nem is játszott, lehetett pihenni - következőleg az OKC ellen azért valószínűleg nehezebb dolguk lesz.

Nincs miről írni. Nem sok köze volt ehhez a találkozóhoz a Cavsnek, nem nézett ki jól az együtt kezdő Drummond-Allen centerpáros, a Sexton-Garland duó összesen 11 pontot tudott dobni, ez már jelzi, hogy nagyjából mire lehetett elég a társaság. Mivel emellett a védekezés terén is komoly bajban voltak, így nem túlzás azt állítani, hogy mindenféle ellenállás nélkül kaptak ki, telejsen esélytelennek bizonyultak - a papírforma nyilván a vereség volt, de annak mikéntjét nem teszik ki az ablakba.

A Nuggets legjobb dobói: Millsap 22/6, Porter Jr. 19/12, Barton 16/6
A Cavaliers legjobb dobói: Allen 18, Orince 12/9, Windler 11/3

Phoenix Suns–Milwaukee Bucks 125–124

Pedig Giannis extra volt. Giannis Antetokounmpóra finoman szólva nem lehetett panasz a vendégeknél, a kétszeres MVP 47 pontos szezoncsúcsot dobott a rangadón, 15/23 volt mezőnyből és 17/21 a büntetővonalról, még csak azt se mondhatjuk, hogy szokás szerint sok pontot hagyott volna ott a szabaddobásoknál - volt még 11 lepattanója és 5 gólpassza, csak 2 labdát adott el, abszolút extra teljesítményt nyújtott. Hiába, a hajrában ő sem tudott segíteni, a végén volt egy fontos 2+1-e, az utolsó percben az ő zsákolásával egyenlítettek, de ezúttal nem jött be az, hogy a végjátékban Khris Middleton kezében volt a labda: dobott ugyan egy nagy hármast, de kétszer is eladta a játékszert kulcspillanatban, utoljára 27 másodpercnél, egypontos hátrányban, ami nem fért bele - a végén két másodperce volt még Giannisnak egy dobásra, de az kimaradt, úgyhogy ezúttal vereséget szenvedtek. Pedig korábban 16 ponttal is vezettek és a záró etapot is ők kezdhették meg előnyből, de hiába, a végén nem voltak elég higgadtak - mondjuk amilyen formában voltak mostanában, egy ilyen egypontos vereség éppen beleférhet, bár következőleg a ligaelső Jazzhez látogatnak...

Megint nyert a "kétfejű" Suns. Devin Booker (30 pont, 11/21 mezőnyből) és Chris Paul (28 pont, 7 gólpassz, 4/7 tripla) is jó meccset játszott, Paul szerint pedig ilyenkor elég nehéz őket levédekezni, hiszen általában egy csapatban csak egy igazán jó kinti védő van, azt pedig el kell dönteniük, hogy melyikükre teszik. Nos, most a negyedik negyedben mindketten elő tudtak lépni, a csapat 27 pontjából 15-öt ők ketten szereztek, emellett pedig erre az időszakra a védekezésüket is összerakták azok után, hogy az első három játékrészben tehetetlennek bizonyultak Giannisszal és a Bucks gépezetével szemben. A harmadik negyed végén már felszívták magukat és a korábbi kétszámjegyű hátrányukat egyetlen egységre csökkentették, majd a záró etapot rögötn egy 9-0-val kezdték és onnantól végig vezetni tudtak. A hajrában azért ők is hibáztak, volt eladott labdájuk, elrontott clutch dobásuk, de megúszták, Giannis zsákolása után, fél perccel a vége előtt Booker 1/2 büntetőt dobott be, ez az egy pont pedig végül győztesnek bizonyult - a hátralévő időben mindkét gárda hibázott, úgyhogy ők jöttek ki jobban a kiélezett derbiből. Az utóbbi nyolc meccsükből ez már a hetedik győzelmük volt, úgyhogy ott vannak Nyugat negyedik helyén, magabiztosan várhatják a folytatást.

A Suns legjobb dobói: Booker 30/3, Paul 28/12, Ayton 17/3
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 47, Middleton 18/9, Forbes 17/15

Los Angeles Lakers–Oklahoma City Thunder 114–113 – hosszabbítás után

Megint hosszabbítás, megint LeBron, megint Lakers. Nagyon erősen emlékeztett ez a meccs a két nappal ezelőttire, amikor ugyanígy nagyobb részt a Thunder vezetett a Lakers otthonában, de a bajnok előbb kiharcolta a hosszabbítást, majd LeBron James vezetésével végül a győzelmet is behúzta. Ez most is így történt, az első negyedet 14 ponttal nyerte az OKC, bajban volt a Los Angeles, égett már kereken 20 ponttal is és nem is érte utol ellenfelét a hajráig: öt perc volt hátra a negyedik negyedből, amikor 95-94-nél át tudták venni a vezetést a hazaiak. A végén így is a Thunder volt jobb, ám 19 másodperccel az órán jött James és beverte a hosszabbításra mentő triplát, amire az OKC már nem tudott válaszolni, majd a ráadásban Dennis Schröder és Montrezl Harrell pontjaival került előnybe a címvédő. 111-111 után, az utolsó percben aztán Wes Matthews dobott triplát James passzából, ami döntőnek bizonyult, de James még egy meccsnyerő védekezést azért bemutatott, amikor három másodperccel a vége előtt ellopta a labdát, amellyel tulajdonképpen lezárta a küzdelmet. A Lakers így zsinórban három hosszabbításos meccset játszott és mindegyiket meg is nyerte, úgyhogy sorozatban már a hatodik sikerét húzta be és továbbra is ott lohol a Jazz nyakán - Anthony Davis ezúttal sem játszhatott, ami továb növeli a győzelem értékét.

Nem akar összejönni. Legutóbb is nagyon-nagyon közel volt a bravúrhoz a Thunder, most pedig még közelebb egy még nagyobb bravúrhoz: Shai Gilgeous-Alexander révén a vendégcsapat legjobbja kihagyta a mérkőzést, össesen nyolc bevethető játékosuk maradt, így vezettek 20 ponttal a Staplesben. A rendes játékidő és a hosszabbítás végén is labdájuk volt a győzelemhez, de mindkettőt elrontották, így verhetik a fejüket a falba, hogy két ilyen mérkőzésből két vereséget tudtak kihozni - abszolút rászolgáltak volna legalább egy győzelemre, de James és a Lakers rutinja ezúttal mindkétszer föléjük kerekedett. Pozitívum, hogy a Gilgeous-Alexander helyén kezdő Kenrich Williams 24 pontos karriercsúcsot dobott, Al Horford is jól játszott, de mégis üres kézzel távoztak - következőleg mondjuk Denverbe látogatnak, ott se lesz könnyű dolguk.

A Lakers legjobb dobói: James 25/9, Harrell 20, Schröder 19/3
A Thunder legjobb dobói: Horford 25/3, Williams 24/6, Dort 17

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik