A stafétabot átadása helyett 43 évesen is visszakövetelte a trónt

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2021.02.08. 20:44
null
Tom Bradynek több Super Bowl-győzelme van, mint bármelyik NFL-csapatnak (Fotó: Getty Images)
A 43 éves veterán irányítót 2019-ben szinte mindenki leírta, még Bill Belichick is, aki nélküle akart nekivágni a 2020-as szezonnak a New England Patriotsban. Tom Brady húsz esztendő után továbbállt, s a Tampa Bay Buccaneerst sok-sok nehézség után a csúcsra emelte, a trónt pedig visszakövetelte a tavalyi bajnok Patrick Mahomestól.

A mérkőzésről IDE kattintva olvashat.

NFL, RÁJÁTSZÁS
55. SUPER BOWL
Tampa Bay Buccaneers–Kansas City Chiefs 31–9
(7–3, 14–3, 10–3, 0–0)

MINDEN AZ 55. SUPER BOWLLAL KAPCSOLATBAN EGY HELYEN!

A „STAFÉTABOT ÁTADÁSA” HELYETT...

A Super Bowlt felvezető két hétben mindenki izgatottan várta a Brady–Mahomes párharcot, olyan hangokat is lehetett hallani, hogy évtizedek múlva úgy tekintünk majd vissza erre a fináléra, mint a valaha volt legnagyszerűbb irányítók mérkőzése egymás ellen. A döntő előtt a legtöbben azért a Kansas City Chiefs tehetségére fogadtak volna, Patrick Mahomes ugyanis úgy robbant be a ligába, mint korábban senki. A második évében, amikor először játszhatott kezdőként 50 touchdownt és mellé 5097 yardot passzolt – az NFL történetében csupán Peyton Manning volt képes arra, hogy ötven TD és ötezer yard fölött végezzen, még 2013-ban a Denver Broncos irányítójaként.

Annak az idénynek a végén nem sikerült döntőbe jutnia Mahomesnak, hiszen éppen Tom Brady New Englandje győzte le a Főnököket a konferenciadöntőben. Ami nem jött össze két éve, az összejött viszont tavaly, a Kansas City QB-ja mind a három rájátszásmeccsen legalább tízpontos hátrányból vezette győzelemre csapatát, beleértve az 54. Super Bowlt is, amelyen 20–10-es hátrány után a Chiefs 31–20-ra megverte a San Francisco 49erst. Nem véletlen tehát, hogy Tom Brady trónkövetelőjeként emlegetik Patrick Mahomest, aki egy nap minden idők legjobbja lehet.

...VISSZAKÖVETELTE A TRÓNT

Óriási volt tehát a felhajtás a két irányító körül, s a legtöbb elemző mellett a fogadóirodák is úgy vélték, hogy Mahomes felé billenhet a mérleg nyelve a cserékkel kiálló támadófal ellenére is. Hát, nem így történt. Brady szinte hibátlan meccset játszott, s bár nem voltak űrszámai a döntőben, egyszer sem adta el a labdát, 29 passzából pedig 21 sikeres lett. Ki kell emelni viszont a Tampa védelmét is, amely rendkívül megnehezítette Mahomes dolgát, s hiába tett meg mindent – sokszor estében, előrevetődve passzolt –, ez nem az ő estéje volt. Brady felismerte, hogy nem szabad a veszélyes passzokat erőltetnie, tette a dolgát, ez pedig elég volt ahhoz, hogy a Buccaneers simán legyőzze a Kansas City Chiefst. Valószínűleg jót tett Bradynek, hogy nem ő volt a mérkőzés favoritja.

Brady és Mahomes kölcsönösen tiszteli a másikat (Fotó: Getty Images)
Brady és Mahomes kölcsönösen tiszteli a másikat (Fotó: Getty Images)

AKI LEÍRJA, AZ EGYBEN MOTIVÁLJA ŐT

Brady a karrierje során újra és újra be akarja bizonyítani bírálóinak, a vele ellenszenvezőknek, hogy ő minden idők legjobb irányítója. A 43 éves irányító már több mint húsz éve játszik a profi ligában, ám még mindig rengeteg szakértő úgy véli, hogy volt/van nála jobb quarterback az NFL-ben – legyen az Joe Montana, Peyton Manning vagy Aaron Rodgers.

Persze az elején mindenki szkeptikus egy hatodik körös amerikai futballistával (emlékeztetőül: a New England a kétezres játékosbörzén a 199. helyen választotta ki Bradyt, akit Bill Belichick vezetőedző csak Drew Bledsoe cseréjének szánt), így talán bocsánatos bűnt követett el 2002-ben John Madden – egykori legendás vezetőedző –, aki úgy vélte, a Patriotsnak hosszabbításra kellett volna játszania a St. Louis Rams ellen, nehogy a fiatal QB eladja a labdát. Ehhez az is hozzájárult, hogy a Kosok tizenhét pontos favoritok voltak a meccs előtt, ez azonban egyáltalán nem izgatta az akkor 24 éves Bradyt: az utolsó fél percben tökéletes drive-ot vezetett, hét másodperccel a vége előtt pedig a fantasztikus rúgó, Adam Vinatieri sem hibázott – a Pats 20–17-re győzött, s egy korábban sosem látott dinasztia született meg Bostonban.

Már ezen a meccsen látszott, hogy különleges képességekkel van megáldva ez a srác, még akkor is, ha az első éveiben egyáltalán nem beszéltek róla úgy az emberek, mint a „Greatest of All Time”-ról. Hosszú idő telt el, és rengetek nehéz pillanatot kellett megélnie a New England-i legendának: két Super Bowlban is kikapott az Eli Manning vezette New York Giantstől, 2014-ben az újságírók úgy vélték, lecserélhetik őt a Kansas City Chiefs elleni súlyos vereség után, 2017-ben pedig hiába passzolt rájátszásrekordot jelentő 505 yardot a Philadelphia Eagles elleni nagydöntőben, vereség lett a vége.

Ugyan jóval több sikert lehetne kiemelni, mint kudarcot, mégis utóbbin van a hangsúly, Bradyt ugyanis ezek motiválják igazán. A sok-sok rájátszás- és Super Bowl-győzelem után rengetegen vélik úgy, hogy ő minden idők legjobbja. Ebbe nehéz is lenne belekötni, Brady azonban mégsem szereti ezt. Jó példa erre, hogy a 2019-es bajnoki cím után – a New England akkor is a Ramst verte meg – Tom Brady a Disney Worldben adott egy interjút Michael Strahannek, aki szemtől szembe hívta GOAT-nak az akkor még Patriots-QB-t. Hogy mi volt Brady reakciója?

„Nem szeretem, amikor így hívnak, egyszerűen kényelmetlenül érzem magam tőle. Azt hiszem, képtelen vagyok jól kezelni az ehhez hasonló dicséreteket. Bárcsak azt mondanád inkább, hogy már túl öreg és lassú vagyok, már nem tudom győzelemre vezetni a csapatom. Akkor azt mondhatnám, hogy »köszönöm a szavaidat, most megyek, és bebizonyítom, mekkorát tévedsz«” – nyilatkozta Tom Brady az ABC-nek két évvel ezelőtt.

És ez a mentalitás jelenti a kulcsot Brady elképesztő sikereiben. Szinte sohasem reagál a médiában a felé irányuló kritikákra, de ő is ember. Megnézi, meghallgatja, és feljegyzi az ő nagyszerűségét kétségbe vonó emberek véleményét, s a pályán a legkiélezettebb pillanatokban egy tökéletes passzal, illetve döntéssel válaszol azokra. Na jó, azért egy-egy meccs után a közösségi médiában odaszúr a „hatereknek”, így volt ez a 2019-es AFC-finálé, valamint az idei főcsoportdöntő után is (mindkét alkalommal úgy vélte a legtöbb amerikai, hogy esélye sem lesz Bradynek túljátszani az aktuális év legértékesebb játékosait, Patrick Mahomest és Aaron Rodgerst). A meccseket követően kedvenc tight endjével és egyben az egyik legjobb barátjával, Rob Gronkowskival posztolta az alábbi videókat, amiktől felrobbant az internet.

BRADY ÉS GRONK 2019-BEN...


...ÉS 2021-BEN


A videóban tisztán kivehető a „we ain't going nowhere” mondat, azaz, „mi nem megyünk sehova”. Nos, valahonnan azért el kellett menniük...

BILL BELICHICK VAGY TOM BRADY? – ELDŐLT AZ ÖRÖK KÉRDÉS?

Azt gondolom, kijelenthetjük, hogy Bill Belichick és Tom Brady párosa a valaha volt lenagyszerűbb edző-játékos duó nemcsak az amerikai futball, hanem a sportok történetében is. A New Englandnél remekül leosztották a feladatokat. A védelmi guru vezetőedző a defense-zel foglalkozott, Brady pedig az aktuális támadókoordinátorral nagyszerűen megszervezte azt az offense-t, amelyben a 12-es otthonosan érezte magát. Ismerjük azonban az amerikai médiát: ahelyett, hogy meghajolt volna a páros előtt, inkább vitát generált, s összehasonlította azt. Kinek volt nagyobb szerepe a Patriots-dinasztiában? Ezen nagyjából az örökkévalóságig mehetne a vita, és természetesen Brady, valamint Belichick mellett is fel lehetne sorakoztatni erős érveket.

Vajon bánja már Belichick, hogy elengedte TB-t? (Fotó: Getty Images)
Vajon bánja már Belichick, hogy elengedte TB-t? (Fotó: Getty Images)


Az tény, hogy Bradynek tökéletesen sikerült a „szakítás utáni időszak”, ezt viszont aligha lehetne elmondani Belichickről. Naná, hiszen az egyikük éppen megnyerte a Super Bowlt, a másik viszont 7–9-es mérleggel zárta az alapszakaszt, és be sem jutott a rájátszásba – igaz, meg kell említeni, a Patsnél nem csak egy irányító hiányzott.

Sokan letudják a témát annyival, hogy Brady elment egy elképesztően tehetséges csapatba, amellyel tulajdonképpen nem is volt nehéz eljutnia a Super Bowlba – ez közel sem ilyen egyszerű! Az amerikai futball minden bizonnyal a világ legösszetettebb sportága. Különféle rendszerekben játszanak irányítók, s felrajzolt playek sokaságát kell észben tartaniuk a játékosoknak, különösen az irányítóknak, akiknek még az ellenfél védelmi felállását is tökéletesen ismerniük kell ahhoz, hogy mozgassák a láncokat. Na, most Tom Brady húsz esztendő után távozott a Patriotsból, s egy olyan támadósort hagyott maga mögött, amely a rövid passzokra és opciós útvonalakra épült, gyakran vette célba a tight endeket és a futókat. Brady a 2020-as holtszezonban a Tampa Bay Buccaneerst választotta, amely közel sem játszott ehhez hasonló futballt, ráadásul 2019-ben 7–9-cel végzett az alapszakaszban.

A megosztó stratéga: Bruce Arians

A Bucs mestere, Bruce Arians ugyan kiváló szakember hírében áll, stílusa és felfogása sokak szemében szálka: a 68 esztendős trénerről tudni kell, hogy az agresszív játékot erőlteti, playbookja hosszú útvonalakon és nehéz passzokon alapul, ami az irányítóknak sosem kedvezett – amíg Arians 2007 és 2011 között a Pittsburgh Steelers támadókoordinátora volt, Ben Roethlisberger például kifejezetten sok ütést szedett be, de nem volt ez másként 2012-ben Andrew Luckkal, illetve az Arizona Cardinalsnál Carson Palmerrel sem.

Szóval ezt az offense-t szerette volna megtanulni a 43 éves Brady. Voltak is nehéz pillanatok, botrányos vereségek, amikor TB12 is rettentő gyengén játszott – gondoljunk csak a New Orleans elleni 38–3-as zakóra. Arians azonban így is gyakran erőltette a hosszú, 40 yardos bombákat, hiszen az edzők ilyenek: inkább kikapnak a saját filozófiájukkal, mintsem nyerjenek egy tőlük idegen stratégiával. Játékhívásokban még az NFC-döntőben is voltak borzalmas döntések a Tampa edzői stábjától, ám a Super Bowlban ezeknek már nyoma sem volt. Megkönnyítették Brady dolgát a play actionnel és azzal is, hogy többször bevonták a passzjátékba Rob Gronkowskit, aki két elkapott TD-vel zárta a döntőt. Ne gondoljuk viszont azt, hogy Bradynek nem volt szerepe ezekben a hívásokban, s a Bucs edzői egyik pillanatról a másikra mindenben megvilágosodtak. Aki figyelte a közvetítést, elkaphatta azt a pillanatot, amikor a Super Bowl második negyedében – közvetlenül a félidő vége előtt – felküldték Leonard Fournette-et a pályára, az irányító viszont kinézett az oldalvonal felé, s üvöltötte, hogy öt elkapóval játsszák a playt. Hallgattak is rá, Fournette lekocogott, a Bucs pedig touchdownnal zárta a támadósorozatot. A szezon során Ariansék is rájöttek, hogy a húszéves rutinnal felvértezett quareterbacket hagyniuk kell kibontakozni.

„Hagyom, hogy önmaga legyen. Nem úgy, mint a New England, amely nem engedte neki, hogy edzősködjön, én viszont igen. Néha csak leülök a kispadra, hátradőlök, és nézem, ahogy tanít” – mondta Bruce Arians, odaszúrva Bill Belichicknek is.

Az biztos, hogy a 2020-as évad után az irányító 1–0-ra vezet Belichickkel szemben, és biztosra vehetjük, hogy Bostonban most is nagyon sokan csóválják a fejüket. Persze Belichicknek több ideje van az NFL-ben edzősködni, mint Bradynek játszani, s hosszú távon sohasem lehet leírni egy olyan briliáns elmét, mint a 68 éves tréner. Ugyanakkor a tények makacs dolgok: a New England vezetőedzője nyolc év alatt mindössze egy rájátszásgyőzelmet tud felmutatni Tom Brady nélkül, a Patriots pedig nyolc alkalomból hétszer lemaradt a playoffról, amikor nem TB12 irányított.


A DÖNTŐ ÖSSZEFOGLALÓJA

MEDDIG LESZ MÉG ITT? 2021-BEN BIZTOSAN!

Ezt csak ő tudja. A kora a legtöbb játékos esetében nemcsak aggasztó, amerikai futballra valójában alkalmatlan is lenne. Ő azonban nem csak egy játékos, s talán az a leghihetetlenebb az egészben, hogy nem igazán lehet rajta látni az öregedés jeleit. Peyton Manning és Drew Brees például karrierje végére már nagyon megszenvedett a hosszú átadásoknál, Bradynél erről szó sincs. Tudjuk, hogy minden egyes nap odafigyel az evésre és a kellő pihenésre, a motivációjával, valamint a játék szeretetével pedig továbbra sincs problémája.

„Bajnokok lettünk, és ezt már soha senki nem veheti el tőlünk. Visszatérünk jövőre is, de ezt már úgyis tudjátok” – mondta a mérkőzés utáni díjátadó ceremónián Brady, akit megválasztottak az 55. Super Bowl legértékesebb játékosának is. Pályafutása során egyébként már ötödször lett a döntő MVP-je.

„Elképesztő, különleges idény van mögöttünk, nagyon büszke vagyok mindenkire a csapatban, a társaimra, az edzőimre, a teljes stábra – a munkát elvégeztük.”

El, bizony.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik