A Jazz után a Sunst is megverte a GSW, ismét nyert Bostonban a Heat

Vágólapra másolva!
2021.05.12. 10:23
null
A Lakers hosszabbítás után nyert (Fotó: Getty Images)
Hosszabbításban gyűrte le a New Yorkot a Lakers, Indianában szakadt meg a Sixers nagy sorozata, csúnya verést kapott a Dallas, nem hibázott viszont a Nets, a Bucks, a Clippers és a Nuggets sem.

 

Charlotte Hornets–Denver Nuggets 112–117

Csak futott az eredmény után a Hornets.
Borzasztóan kezdték a találkozót a hazaiak, már az 1. negyed során 21 pontos hátrányba kerültek (15–36), és hiába zárkóztak vissza -1-ig a nagyszünet előtt, és maradtak lőtávolságon belül a fordulás után is, utoljára 5–4-nél tudtak vezetni. A nagy felzárkózást leginkább a remeklő kispadjának köszönhette a Hornets, a 7/14 triplát bebombázó Devonte' Graham (31 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz) és a dupla-duplázó Cody Zeller (15 pont, 10 lepattanó) vezérletével 54-23-ra húzta be a második sorok csatáját a gárda. A kezdőből leginkább Terry Rozier és Jalen McDaniels szállította a pontokat, előbbi 21, utóbbi 15 egységig jutott, viszont hiába játszott sokoldalúan LaMelo Ball (5 pont, 12 lepattanó, 7 gólpassz) és P.J. Washington (13 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés, 3 blokk) is, a pontszerzéssel mindkettőjüknek meggyűlt a baja, előbbi 1/9-et, utóbbi 4/16-ot hajított mezőnyből. A mérkőzés krónikájához tartozik, hogy James Borrego edzőt pályafutása során először állították ki, amiért hevesen reklamált egy ítélet után. A Bulls veresége miatt a Hornets helye a vereség ellenére is biztossá vált a play-inben, ugyanakkor nagyot kell hajrázniuk azért, hogy ne a 9. és a 10. csatájában legyenek érdekeltek.

Jokics és Porter extrája most elég volt. 2 vereség után érkezett erre a mérkőzésre a Nuggets, és Aaron Gordon a legutóbbi hiányzása után visszatérhetett, ahogyan Monte Morris is közel egy hónap után léphetett pályára, de továbbra is tartalékosan álltak fel. Gordon jelenléte azonnal érződött, 17 pontjával és 6 lepattanóval le tudott venni némi terhet a csapat két fő pontfelelőséről, ugyanakkor szükség volt az ő jó teljesítményükre is. Nikola Jokics (30 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz) tőle ritkán látható agresszivitással harcolta ki a büntetőket, karriercsúcsot jelentő 17 alkalommal állhatott oda a vonalra, és 16 alkalommal be is talált onnan, míg Michael Porter Jr. (30 pont, 6 lepattanó) kintről veszélyeztetett inkább, 6/10 triplát küldött a helyére. Ez a duó adta meg az alaphangot is a mérkőzés elején, 9 perc alatt 24 pontot tettek hozzá, a 4. negyedben viszont inkább csapatként ellensúlyozták azt, hogy Graham 19 pontot szerzett a záró játékrészben. Mivel nyert a Clippers, a Nuggets továbbra is 1 meccses hátrányban van a riválishoz képest, ígya 4. helyet foglalja el nyugaton.

A Hornets legjobb dobói: Graham 31/21, Rozier 21/6, McDaniels 15/3, Zeller 15
A Nuggets legjobb dobói: Porter 30/18, Jokics 30, Gordon 17/3

Detroit Pistons–Minnesota Timberwolves 100
–119

Fontos vereség ez a Pistonsnak.
A hazaiak számára egyértelműen az maradt a legnagyobb kérdés a szezon során, hogy mekkora esélyekkel vághatnak majd neki a draft előtti lotterynek, és ezzel a vereséggel megőrizték maguknak a 2. legrosszabb mérleget, míg egy győzelemmel utolérték volna a Thunder-Magic-Cavaliers triót a nyert meccsek számában, ahogyan aktuális ellenfelüknek is maradt volna 21 győzelme ekkor. Emellett annak is örülhetnek a csapat vezetőségében, hogy több fiatal játékosuk is jól teljesített a Timberwolves ellen, Saben Lee 22, Saddiq Bey 21 pontot szerzett, Killian Hayes (13 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz) jól mozgatta a csapatát, és Sekou Doumbouya, valamint Isaiah Stewart is eljutott 10 pont fölé. Dwane Casey feje leginkább a 28 eladott labda miatt főhetett, amiből Josh Jackson egymaga 9-et vállalt, így nem lehetett komolyabb esélyük arra, hogy ennél jobban megszorongassák ellenfelüket.

Egyre jobban összeáll a Timberwolves. Nem ez volt a vendégek számára a legnagyobb erőfelmérő, viszont a szerepek ezúttal is jól le voltak tisztázva náluk. Karl-Anthony Towns hozta a tőle megszokott sokoldalú játékot, 28 pontja mellett 8 lepattanó, 5 gólpassz és 3 labdaszerzés került a neve mellé, Anthony Edwards beszórt 22 pontot, Ricky Rubio 19 pontot és 5 gólpasszt tett a közösbe, és D'Angelo Russell (15 pont, 5 lepattanó, 10 gólpassz, 3 labdaszerzés) is egyensúlyozni tudta azt, hogy mindössze 5/18-as mezőnymutatót hozott össze. A Timberwolves a nagyszünet előtt már 24 ponttal vezetett, majd a fordulás után egy futással fel tudott zárkózni -10-ig a Pistons, de erre 11 ponttal válaszoltak a vendégek és végleg eldöntötték a mérkőzés sorsát. Ezt hamarabb is megtehették volna, de csak 29,2%-kal tripláztak, ennek ellenére sem forgott veszélyben a győzelmük.

A Pistons legjobb dobói: Lee 22, Bey 21/15, Hayes 13/3
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 28/12, Edwards 22/6, Rubio 19/9

Boston Celtics–Miami Heat 121–129

Eldőlt.
A playin elkerüléséért lépett pályára ezen a meccsen a Celtics, azzal a tudattal, hogy ha visszavág a Heatnek a legutóbbi vereségért, akkor még marad esélye erre – Brad Stevens alakulata azonban gyakorlatilag semmit sem tudott javulni a két nappal ezelőtti mérkőzéshez képest. Annyi, hogy most jobban kezdett és az első félidőben nem csúszott szét annyira, így sokszor tudott vezetni és csak a második negyed végén került hatpontos hátrányba, de a harmadik játékrészben ezúttal is szétnyílt az olló, ez megint nem volt komolyan vehető védekezés a hazaiak részéről. Innentől fokozatosan nőtt a hátrányuk, volt már 21 pont is a távolság és bár a legutóbbihoz hasonlóan ismét igyekeztek közelíteni a végén, de ezúttal egyáltalán nem jutottak veszélyes közelségbe – hiába Kemba Walker (36 pont, 14/27 mezőnyből) és Jayson Tatum (33 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) remek statisztikái, vagy éppen a 20 pontos, 8 gólpasszos Evan Fournier nagyszerű játéka, érdemi védekezés nélkül megint nem tudták túldobni a Miamit. Jaylen Brown hiányát nyilván nagyon megérzi a gárda, de mivel rá már nem számíthat, nélküle kell kitalálnia valamit – a vereséggel eldőlt, hogy nem végezhetnek már jobb helyen a hetediknél az alapszakaszt tekintve, így a playinben kell kiharcolniuk a rájátszásban való részvételt.

Az első lépést megtette a Miami. Összességében jó formába lendült a Heat, az utóbbi 13 meccséből tízet is megnyert és az mindenképpen biztató jel a zaklatott alapszakasz végére, hogy a fő rivális otthonában két nap alatt kétszer is győzni tudott Erik Spoelstra csapata – a tréner el is mondta, hogy nem akar úgy tenni, mintha ez nem jelentene semmit, mert de, jelent, más kérdés, hogy ezzel még csak a playoff-részvételüket biztosították. Ahogy azt mostanában megszokhattuk tőlük, ismét az elsöprő támadójátékkal nőttek ellenfelük fölé, Bam Adebayo a festékből és középtávolról büntetett (22 pont, 10/15 mezőnyből, 7 lepattanó, 5 gólpassz), Duncan Robinson kintről tett hozzá (22 pont, 5/9 tripla), a padról pedig Goran Dragic (17 pont, 5/7 tripla) mellett a tavalyi PO-önmagát idézte Tyler Herro (24 pont, 11 lepattanó, 4/7 tripla, nehéz dobások, szép megoldások) – ráadásul Jimmy Butler a teljes második félidőt kihagyta egy szemsérülés miatt, de így is simán verték a Bostont. A harmadik negyedben futott 17–4-es rohamuk után már megvolt a kényelmes előnyük és összességében úgy érzik, hogy most tényleg a jó irányba indultak el, a hátralévő három meccsükön a negyedik-ötödik hely egyikét is kiharcolhatják, igaz, a Sixers és a Bucks lesz a következő ellenfél.

A Celtics legjobb dobói: Walker 36/12, Tatum 33/15, Fournier 20/12
A Heat legjobb dobói: Herro 24/12, Adebayo 22, Robinson 22/15

Toronto Raptors–Los Angeles Clippers 96–115

Boucher visszatérésének lehet örülni.
Kyle Lowry, Fred VanVleet, OG Anunoby, Pascal Siakam és Rodney Hood nélkül álltak ki a hazaiak, Chris Boucher viszont visszatérhetett azt követően, hogy 9 meccset kihagyott egy térdsérülés miatt. Elsőre 16 ponttal és 7 lepattanóval zárt, de csak 5/15 dobása, azon belül 2/9 triplája ért célba, mégis csapata legeredményesebbje lett. A Raptorsból senki sem tudott igazán kiemelkedni, viszont mind a 9 pályára lépő játékos elért legalább 8 pontot, csapatként próbálták felvenni a versenyt a vendégekkel, és ennek eredményeként a nagyszünetben csak 8 pontos hátrányban voltak, de a fordulás után már nem kerültek ennyire közel az ellenfelükhöz. 40,7%-kal dobtak mezőnyből, 27%-kal triplából, míg Boucher mellett a másik sok dobást vállaló játékosuk sem célzott pontosan, Gary Trent Jr. 3/16-os mezőnymutatóval és 9 ponttal jelentkezett. Üde színfolt volt náluk ugyanakkor Freddie Gillespie, aki 25 perc alatt 10 ponttal, 7 lepattanóval és 3 blokkal zárt.

Előrefelé menekül a Clippers. A vendégek továbbra is harcolnak a nyugati 3. helyezésért, és továbbra is 1 meccsel a Nuggets előtt járnak, ugyanakkor egyenlő mérleg esetén a denverieké lenne a jobb kiemelés az egymás elleni eredményeknek köszönhetően, úgyhogy a Clippers oldalán nagyon is volt tétje ennek a találkozónak. A Raptorshoz hasonlóan náluk sem akadtak igazán nagy extrák, ők is csapatként mentek előre a győzelemért, de közben 50%-kal céloztak mezőnyből, valamint 34,4%-kal dobtak be 11 triplát. Kawhi Leonard (20 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) mindössze 10 dobást vállalt, Terance Mann 7/7-es mezőnymutatóval, valamint 5/5 büntetővel jutott el 20 pontig a kispadról beszállva, Ivica Zubac (18 pont, 10 lepattanó) is jól termelt, Rajon Rondo 3/3 triplát, Nicolas Batum 9 lepattanót tett hozzá. Így az is belefért a vendégek számára, hogy Paul George 15 dobásból jusson el 16 pontig, ahogyan az is, hogy az április 8-a óta először a kezdőben helyet kapó Patrick Beverley 0/4 triplával zárjon, így sem forgott különösebb veszélyben a győzelmük.

A Raptors legjobb dobói: Boucher 16/6, Birch 13, Flynn 11/9
A Clippers legjobb dobói: Mann 20/3, Leonard 20, Zubac 18

Indiana Pacers–Philadelphia 76ers 103
–94

Embiid nélkül gyenge volt a Sixers.
Sorozatban nyolc győzelem után, szinte biztos keleti elsőként léphetett pályára a Philly, amely talán éppen emiatt döntött úgy, hogy a nem 100%-os Joel Embiidnek szabadnapot ad és nem küldi pályára. A vendégek viszont amúgy sem tudtak felpörögni erre a találkozóra, hiába Tobias Harris (27 pont, 5 lepattanó) és Ben Simmons (20 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) játéka, a jó első félidő után teljesen szétestek támadásban és botrányosan gyenge produkcióval szaladtak bele egy vereségbe – a teljes második félidőben összesen 32 pontot tudtak szerezni, addigra valamiért darabokra hullott a játékuk. Ezzel a vereséggel azért még nincs meg az első kiemelés, a Nets két meccsre visszajött, a következő ellenfél pedig a jó formában lévő Miami lesz majd – igaz, ha utána az Orlando elleni két kötelezőt hozza a gárda, akkor mindez nem is számít.

Nagy győzelem a Pacerstől.
A back-to-backet játszó hazaiak továbbra is tartalékos kerettel tudtak csak kiállni, az első félidőben még nagyjából érvényesült is a papírforma, hiszen 16 pontos hátrányt szedtek össze, de nem adták fel és végül megfordították a küzdelmet. Domantas Sabonis parádés formája ezúttal is kitartott (16 pont, 13 lepattanó, 15 gólpassz), ő adta meg a játék alapját, Caris LeVert is hozta magát (24 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz), de ezúttal Doug McDermott (20 pont, 4/10 tripla) és Justin Holiday (16 pont, 3/6 tripla) is hozzátett – közben pedig a védekezésük teljességgel lebontotta a Sixerst. A második félidő már az ő szájízük szerint alakult és bár a Phillynek volt annyi előnye, hogy az sokáig kitartson, de a végjátékra már az Indy fordulhatott előnnyel – szűk négy perccel a vége előtt, 93-92-nél vették át a vezetést Sabonisék és ott LeVert sorozatban dobott hét pontjával eldöntötték a küzdelmet. Ez így back-to-back nagy sikernek számít, főleg úgy, hogy ennek köszönhetően be is biztosították a playoff-részvételüket és utolérték a keleti nyolcadik Charlotte-ot.

A Pacers legjobb dobói: LeVert 24/6, McDermott 20/12, J. Holiday 16/9, Sabonis 16/6
A 76ers legjobb dobói: Harris 27/6, Simmons 20, Maxey 11

Chicago Bulls–Brooklyn Nets 107–115

Irving sérülése ellenére nyert a Brooklyn.
A Nets a második félidő elején elvesztette Kyrie Irvinget, aki egy lepattanóért való harcban Nik Vucsevics könyökével találkozott – az arcát találta el a center, az irányító pedig nem is tudta folytatni a meccset. Végül az öltözőbe kellett kísérni, a röntgen pedig "bizonytalan" eredményt hozott, vagyis nem egyértelműen negatív – agyrázkódása elvileg nincs, de ma további vizsgálatok következnek. A vendégek így is hozni tudták a fontos győzelmet, a könyökös idején már tíz ponttal vezettek, előtte az első félidőt 13-mal nyerték meg és voltak 19 pontos fórban is, innen indult a záró etap – nem kellett nagyon megszakadniuk, szépen járatták a labdát, megtalálták az üres embert és kiegyensúlyozott csapatjátékkal nőttek a Chicago fölé. A legjobb dobójuk Kevin Durant lett 21 ponttal, de a kilenc pályára lépő játékosukból nyolc is elérte a tízpontos határt, 42 mezőnykosarukra 32 gólpassz jutott és védekezésben is megcsinálták a legfontosabbat, kikapcsolták Nik Vucsevicset. Összességében elégedettek lehetnek, Irving sérülése az, ami ezt jelentősen árnyalhatja – most back-to-back jön a következő meccsük, amelyen reményeik szerint visszatérhet James Harden.

LaVine 41 pontja sem lett elég. Nik Vucsevics jó játéka nagyon hiányzott a Chicagónak, de a centert teljességgel megállította a Brooklyn: nem harcolt ki egyetlen büntető sem, összesen három darab kétpontos kosarat tudott dobni és 5/18-cal zárt mezőnyből – ugyan volt 12 lepattanója és 6 gólpassza, de a pontjait elvették tőle Blake Griffinék. Mindezt Zach LaVine próbálta ellensúlyozni, aki 41 pontot szórt 15/27-es mezőnymutatóval és 6/11 triplával, de összességében végig kicsit "alul" voltak ezen a mérkőzésen, egy másodpercig sem vezettek és nagyrészt kétszámjegyű hátrányban futottak ellenfelük után. Billy Donovan szerint most LaVine extráján kívül sok mást nem tudtak hozzátenni ehhez a meccshez, a Nets akarata érvényesült – azt pedig már csak mi tesszük hozzá, hogy ezzel az amúgy is nagyon halovány playoff-reményeik is elúsztak, nekik háromból hármat kellene nyerni, a Wizardsnak pedig háromból hármat bukni ahhoz, hogy egymás elleni mérleggel a Bulls csússzon be a tizedik helyre.

A Bulls legjobb dobói: LaVine 41/18, White 16/12, Vucsevics 12/6
A Nets legjobb dobói: Durant 21/3, Harris 17/6, Brown 15/3

Memphis Grizzlies–Dallas Mavericks 133–104

Dominált a Memphis. A nagyszünetig még szorosabban alakult a mérkőzés, egy félidő után csak három pont volt a Grizzlies előnye, hol egyik, hol másik csapat játszott jobban és hat pontnál nagyobb különbség egyáltalán nem alakult ki. A fordulás után azonban sebességet váltottak a hazaiak, Kyle Anderson egymaga tíz pontot dobott a harmadik negyedben, a csapat pedig egyrészt védekezésben sokkal agresszívebbé vált, másrészt támadásban jóval gyorsabban, pontosabban játszott – 74–71-nél még visszazárkózott a Mavs, de erre egy 10–0-val felelt a Memphis és onnantól már nem volt visszaút. A játékrész végén 14 pont volt közte, majd a záró etapban kiütésessé tette a győzelmét a vendéglátó, amikor egy újabb 8–0-val nyitott – innentől csak a konkrét végeredmény lehetett kérdéses, de a Grizzlies olyan lendületbe jött, hogy nem igazán vett vissza. Egyénileg óriási extrák nem kellettek ehhez, Ja Morant (24 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz) számait érdemes kiemelni, vagy esetleg azt, hogy John Konchar 18 ponttal szezoncsúcsot szórt, de a lényeg az, hogy csapatként 57%-kal céloztak mezőnyből, közel 50%-kal tripláztak és 32 gólpasszt osztottak szét – a második félidőben már kérdés nélkül domináltak, így továbbra is igyekeznek támadni a GSW-t a nyugati nyolcadik helyért.

Nem volt önmaga a Dallas. Legalábbis saját magával kapcsolatban ezt nyilatkozta a mérkőzés után Luka Doncic és ez a kijelentés a teljes csapatára is igaz, hiszen a jó formában érkező vendégekre szinte rá sem ismerhettünk, főleg a második félidőben. Doncic végül 12 pontot szenvedett össze 16 dobásból, 5 gólpasszára 5 eladott labda jutott, csapatszinten is gyengén dobtak a pálya minden pontjáról, mindezt pedig értékelhetetlen védekezéssel tetézték meg – 21-6-ra kaptak ki leindításból, a Grizzlies könnyedén átrohant rajtuk. Persze a csoportgyőzelem miatt nagyon aggódniuk azért így sem kell azért, hogy honnan kezdik a rájátszást, ráadásul a Pelicans-Raptors-Timberwolves sor verhető ellenfélnek tűnik a folytatásban.

A Grizzlies legjobb dobói: Morant 24/9, Brooks 22/6, Konchar 18/6
A Mavericks legjobb dobói: Hardaway Jr. 19/9, Cauley-Stein 16, Brunson 15/9

Milwaukee Bucks–Orlando Magic 114–102

Javított a Milwaukee.
Előző este vállalhatatlan védekezéssel szenvedett sima vereséget a Bucks, úgyhogy most otthon kötelező volt javítani és a hátul elvégzett munkát tekintve ez sikerült is, sokkal pontosabban értek oda a váltásokra és sokkal jobban törődtek azzal, hogy védjék a festéket, vagy a jó dobókat. A győzelem ennek ellenére sem jött könnyedén, a félidei 11 pontos előny után ugyanis megint jött egy hullámvölgy, amikor közelített a Magic és végül csak a negyedik negyedben tudták eldönteni a küzdelmet, de a lényeg az volt Mike Budenholzer számára, hogy hozták a kötelezőt és a védekezésen sikerült javítani. Egyénileg Giannis Antetokounmpo (27 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés) igyekezett leginkább, a Middleton-Holiday páros most összesen 8/30 dobást tudott a gyűrűbe küldeni, úgyhogy nekik nem igazán ment, de ezúttal erősen visszafogott támadójátékkal is nyertek – ehhez a 43%-os mezőnymutató, a 24%-os triplázás és a 16 gólpassz is elégnek bizonyult. A sikernek köszönhetően még harcban vannak a keleti második helyért, mennek a Pacershez, fogadják a Miamit, majd Chicagóban zárják az alapszakaszt.

Helytállt a Magic. Minimum teljesítette, de inkább felülmúlta a várakozásokat ezen a mérkőzésen az Orlando, az esélytelen vendégek végig ott kellemetlenkedtek az egyik bajnokesélyes nyakán és még a negyedik negyedben is feljöttek 92-85-re. Itt nyomott még egy nagyobb futást a Milwaukee, nagyon ültek a pick-and-rollok, Antetokounmpo egymaga 12 pontot szerzett csak ebben a játékrészben és erre már nem tudott válaszolni a Magic, de alapvetően remek védekezéssel, kellő energiával vették fel a kesztyűt – öten is tíz pont fölé jutottak náluk, Mo Wagner dupla-duplázott, részsikereknek azért örülhetnek. Ráadásul ez és a Minnesota újabb győzelme azt jelenti, hogy sikerült még egy hellyel lejjebb tankolniuk magukat a tabellán...

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 27, DiVincenzo 19/9, Lopez 17/3
A Magic legjobb dobói: Anthony 18/6, Wagner 17/6, Harris 14/9

Golden State Warriors–Phoenix Suns 122–116

Újabb GSW-bravúr.
Óriási dolgot mutatott be a Warriors, hiszen alig 24 órával korábban még a listavezető Jazzt győzte le, majd most annak fő üldözőjét is két vállra fektette. Ez különösen úgy nagy teljesítmény, hogy Steph Curry ezúttal nagyon messze volt a kimagasló formától, 21 pontját 22 mezőnykísérletből kaparta össze és összesen 1/11 hármasa esett be, de a GSW olyan jól játszott csapatként, hogy most ez is belefért. Főleg Andrew Wiggins volt az, aki átvette a vezérszerepet és 38 ponttal terhelte meg a Suns kosarát, mellette a padról dobott egy 20-ast Jordan Poole, Draymond Green tripla-duplával segített be és Kent Bazemore is hozzátett 17 pontot – ugyan a tripláik csapatszinten sem ültek, de vigyáztak a labdára, megnyerték a lepattanózást és a hajrában is élesek tudtak maradni. Összességében szinte végig vezetett a meccs során a Phoenix, az első negyedet rögtön kilenc ponttal nyerték a vendégek, volt közte 16 is, de a Warriors ott maradt ellenfele sarkában, a nagyszünetig visszajött nyolc pontra, a harmadik negyedben egy labdára, a záró etapban pedig annak ellenére tudtak elöl-hátul ellenfelük fölé nőni, hogy papíron nekik kellett volna addigra elfáradni. Nem így történt, azt a negyedet 30–19-re nyerték meg, két percnél Toscano-Anderson triplájával egyenlítettek, majd Poole nagyon távoli hármasával a vezetést is átvették, aztán betalált Wiggins, majd az utolsó percben Curry is – itt már ők jártak előrébb pár ponttal és remek támadójátékkal őrizték is ezt az előnyt. A végén a Phoenix két támadást is elrontott, úgyhogy Poole büntetői beállították a végeredményt, a Kerr-legénység pedig back-to-back megverte a liga két legjobb csapatát, ezzel jelezte, hogy a playinben nagyon vigyázni kell vele...

Nem ért végig a Suns. Talán azt gondolhatták a vendégek, hogy a korai fórjuk menedzselése elég lesz a sikerhez, mert a nagyot hajtó, fáradtabb Warriors kifullad a végére, de éppen ellenkezőleg történt, ők torpantak meg a legrosszabb pillanatban. Devin Booker (34 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) és Chris Paul (24 pont, 10 gólpassz) összességében rendben volt, Jae Crowder is hozzátett 20 pontot, valamint 6/10 triplát, de a többiek nagyon harmatosnak bizonyultak, majd a végén a kulcsemberek is hibáztak: az utolsó két percben összesen egy Crowder-triplát tudtak felmutatni, amúgy eladtak három labdát és elrontottak három dobást, ez a leolvadás nem fért bele. Hiába vezettek gyakorlatilag végig, a pontot nem tudták feltenni az i-re és ez egyelőre az egész alapszakaszukra is igaz kicsit, mert a kiváló teljesítményük után éppen most, a legvégén kezdtek el botladozni – négyből három vereségnél tartanak és a Blazers elleni következő mérkőzés sem ígérkezik könnyűnek.

A Warriors legjobb dobói: Wiggins 38/6, Curry 21/3, Poole 20/9
A Suns legjobb dobói: Booker 34/12, Paul 24/6, Crowder 20/18

Sacramento Kings–Oklahoma City Thunder 122–106

A harmadik negyed döntött.
Tét nélküli, lényegtelen mérkőzést vívtak a felek, amelynek első felvonását ráadásul két napja már tükörsimán megnyerte a Kings és a papírforma most is valami hasonlót ígért. A hazaiak ezúttal nehezebben bírtak a Thunderrel, az első félidő abszolút szorosan alakult és a nagyszünetben két ponttal még az OKC vezetett, de a harmadik negyedben tombolt egyet Luke Walton alakulata: előbb egy gyors 7–0-val átvette a vezetést, majd sorozatban négy bedobott triplával futott egy 14–2-t és a lendület kitartott a játékrész végéig, úgyhogy 41–18-ra húzták be ezt a tizenkét percet. Innentől egyértelmű volt a helyzet, a negyedik felvonást ismét elvihette a Thunder, ez nem osztott, nem szorzott, közte húszról nem rontotta el a Kings, amely így hatodszor nyert az utóbbi hét meccse során, így matematikai (de csak olyan) esélye még mindig van a playinre. A hazaiaknál egyébként Terence Davis (27 pontos szezoncsúcs, 5/7 tripla), Delon Wright (21 pont, 8 gólpassz, 4 labdaszerzés, 5/7 tripla) és Buddy Hield (21 pont, 6 gólpassz, 5/11 tripla) emelhető ki, míg a vendégeknél Kenrich Williams (20 pont, 4/5 tripla, 4 labdaszerzés), vagy Moses Brown (dupla-dupla) részsikereinek lehet örülni – jobban helytálltak a legutóbbinál, de sorozatban nyolcadszor is kikaptak, úgyhogy nem történt meglepetés.

A Kings legjobb dobói: Davis 27/15, Hield 21/15, Wright 21/15
A Thunder legjobb dobói: Williams 20/12, Bazley 18/6, Mykhailiuk 14

Los Angeles Lakers–New York Knicks 101–99 – hosszabbítás után

James mégsem tért vissza.
Az előzetes hírek arról szóltak, hogy LeBron James ezen a találkozón újra ott lehet a Lakersben, a csapat posztolt is fotókat arról, ahogy edz, de végül mégsem volt ott a parketten, nem nevezték a meccsre. A címvédő ennek ellenére aratott borzasztó fontos hazai győzelmet egy olyan estén, amelyen abszolút nem számított, hogy ki hogyan dob, ki mennyi támadást ront el, mert mindkét gárda kőkemény playoff-védekezést tett le az asztalra és egy nagyon fizikális, harcos küzdelem után jött ki ebből győztesen a Los Angeles. A hazaiak végül kétszer annyi labdát adtak el, mint ellenfelük (20–10), de kilenccel több támadópattanót szedtek le, jobban tripláztak és minden erőködésük ellenére is szétosztottak 31 gólpasszt. Anthony Davis (20 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz), Kyle Kuzma (23 pont, 4/8 tripla), Andre Drummond (16 pont, 18 lepattanó) és Talen Horton-Tucker (13 pont, 10 gólpassz) révén pont kétszer annyi játékosuk volt, akiben „valami" motoszkált támadásban, a Knicksnél ugyanis Julius Randle (31 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) és Derrick Rose (27 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) remeklésén felül még a tíz pontot sem érte el senki – a végén pedig a clutch játékok is a Lakers javára döntöttek...

Csak hosszabbítás után ért véget.
Az egész meccs során nem alakult ki tíz pontnál nagyobb különbség egyik irányba sem, kőkemény izmozásról szólt a találkozó, a negyedik negyedet például végül 18–15-re izzadta ki a maga javára a Lakers. A végjátékban így is a Knicks állt jobban, ugyan az utolsó négy percben egyetlen kosarat tudtak csak szerezni a vendégek, de azzal a Rose-dobással ők vezettek két ponttal és mivel mindkét fél sorra rontotta el a támadásait, ezért úgy tűnt, hogy behúzhatják a győzelmet – aztán három másodperccel az órán Wesley Matthews visszatett egy támadópattanót és ezzel hosszabbításra küldte a feleket. Ott a Lakers kezdett jobban, 98–93-nál öt ponttal is vezetett, de a New York két triplával megint fordított és győzelemre állt – itt Horton-Tucker lett a hős, 21 másodpercnél bebombázott egy óriási hármast, amellyel beállította a végeredményt. A Knicksnek volt még egy támadása, de abból már nem született kosár, így a vendégek egálban állnak a Hawksszal és a Heattel a keleti negyedik-hatodik helyen, míg a Lakers még mindig kapaszkodik a playin elkerüléséért.

A Lakers legjobb dobói: Kuzma 23/12, Davis 20, Drummond 16
A Knicks legjobb dobói: Randle 31/12, Rose 27/3, Ntilikina 9/9

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik