NFL-legek: a Colts büdöskúti falembere megélte az álmát Frankfurtban

Vágólapra másolva!
2023.11.15. 12:23
null
Bernhard Raimannt talán most látta először és utoljára a nagymamája élőben játszani az NFL-ben (Fotó: Getty Images)
Hat mérkőzés dőlt el utolsó másodperces mezőnygóllal az NFL 10. fordulójában, ami rekord a liga történetében. Rengeteg izgalmas végjátékot láthattunk, s bár nem kellett field goal az Indianapolis New England elleni sikeréhez Frankfurtban, az idény utolsó európai összecsapása is az utolsó pillanatokban dőlt el. Miközben Bill Belichick a fejét fogta a rémesen elsült irányítócsere után, a Coltsnál a magyar határhoz közel született osztrák falember, Bernhard Raimann szinte hazai győzelmet ünnepelhetett.

 

A HÉT MECCSE

A Detroit Lions Los Angeles-i vendégjátékát már a forduló előtt is sokan vártak. A pontháborúban reménykedők pedig megkapták, amit akartak. A Chargers-támadósor kicsit döcögősen indított, így a vendégek 17–3-ra, majd 24–10-re is vezettek. A Lionsnál ellenben a Jamhyr Gibbs és David Montgomery vezette futójáték hasított és Amon-Ra St. Brown elkapó is hozta a remek formáját.

A Los Angeles azonban nem adta fel és a második félidőben a Justin Herbert–Keenan Allen összhangra alapozva igazi vadnyugati pisztolypárbaj alakult ki. Ezt jól jelzi az, hogy a csapatok összesen hét támadósorozatot vezettek a mérkőzés második felében, ebből pedig hat pontszerzéssel ért véget (zsinórban öt TD-vel). Azt lehetett érezni, hogy itt az a csapat fog nyerni, amelyik utoljára támadhat. 38–38-as állásnál, három és fél perccel a vége előtt a Lions indíthatott támadást. Jared Goff irányító mezőnygóltávolságig vitte a Detroitot, Riley Patterson pedig 41 yardos távolságról pontosan rúgott, így a vendégek örülhettek.

A HÉT FORDÍTÁSA

Hasonlóan drámai volt a Baltimore Ravens és a Cleveland Browns csoportrangadója. Pedig nagyon úgy indult, hogy a Ravens az október elsején Clevelandben aratott 28–3-as győzelme után otthon is elsöpri ellenfelét: az első negyed után 17–3-ra vezetett, és még két és fél perccel a harmadik negyed vége előtt is 24–9 volt Lamar Jacksonék előnye.

Csakhogy ezután három touchdownt szerzett a Browns, és csak egyet a Ravens. Az utolsó nyolc percre 31–30-ra olvadt a baltimore-i előny, és ez az idő az AFC Északi csoportjához illő brusztolós játékot hozta. Az utolsó támadás a Brownsé volt, másfél perccel a vége előtt jött az a játék, amelyre a legbüszkébbek Clevelandben: Jerome Ford futhatott a labdával, de a Ravens védői hamar körbezárták; Ford nem állt meg, csapattársai körbevették, és hátulról tolták előre, egészen 12 yardon át, ami elég volt ahhoz, hogy megszülethessen a győztes mezőnygól.

„A legfontosabb, amit a játékosainknak tanítunk, az igyekezet. A meccs hatvan percig tart, hatvan percen át kell mindent beleadni. Csodálatos volt látni ezt a játékot, hogy a srácok így összefogtak, különösen Elijah Moore-t, aki már csak a hozzáállásával is plusz lökést adott a srácoknak” – mondta a meccs után Kevin Stefanski vezetőedző.

A JÁTÉK – ELIJAH MOORE (8) KÜLÖN DICSÉRETET KAPOTT

 

A HÉT IZGALMAI

Nem csak a Lions és a Browns nyert utolsó másodperces mezőnygóllal, ugyanis az NFL tizedik játékhete a szokásosnál is izgalmasabb volt. A fordulóban lejátszott 14 mérkőzésből haton is utolsó másodperces mezőnygól döntött, ez pedig a valaha volt legtöbb az NFL történelmében. A Houston Texans a Bengalst múlta felül egy 38 yardos mezőnygóllal.

Kyler Murray irányító közel egy évvel az ACL-sérülése után lépett megint pályára. Az Arizona Matt Prater utolsó másodpercben berúgott 23 yardos FG-jának köszönhetően tette széppé Murray visszatérését, ugyanis ezzel a Cardinals 23–21-re legyőzte az Atlanta Falconst. A Geno Smith vezette Seattle is megszenvedett a győzelemért. A Washington a negyedik negyedben két TD-t is szerzett, amivel kétszer is kiegyenlített, de az utolsó pillanatban érkezett Jason Myers és 43 yardról értékesítette a mezőnygólt, amivel behúzta a meccset a Seahawks. Az őrült izgalmakat hozó játékhét utolsó meccse is hű volt a sormintához. A hétfő esti rangadón a Denver Broncos egy pontos hátrányban volt a Buffalo ellen, amikor Will Lutz állhatott a labda mögé. A rúgás kimaradt, de a pályára sárga zászlót dobtak a bírók, mert a Bills 12 emberrel állt fel a rúgás ellen. Lutz tehát kapott egy második esélyt, és 36 yardról már nem hibázott, így a Denver került ki győztesen.

 

A HÉT REKORDJA

Az izgalmak mellett az egyéni rekordokból sem volt hiány. A Dallas hazai pályán 49–17-re kiütötte a New York Giantset. A hazai támadósorban mindenkinek remek meccse volt, összesen hét különböző játékosnak volt elkapott vagy futott hatpontosa. Kiemelkedik azonban Dak Prescott, aki 404 passzolt yard mellett összesen 5 TD-vel zárt, valamint CeeDee Lamb, a Cowboys elkapója, aki már hetek óta ihletett formában játszik. Lamb a 14 felé szálló labdából 11-et megfogott, amivel összesen 151 yarddal és egy touchdownnal segítette csapatát – videó itt. A Dallas elkapója az első játékos az NFL-ben, aki egymás után három mérkőzésen is legalább tíz elkapással és legalább 150 elkapott yarddal zárt. Lamb a liga mellett a franchise-rekordokat is ostromolja. Ez volt a hetedik olyan meccse, amikor legalább 10 elkapással és 100 yarddal zárt, amivel beérte a Cowboys örökranglistáján Michael Irvint.

A HÉT ELSZALASZTOTT LEHETŐSÉGE

Nem minden sztárjátékosnak sikerült a rekorddöntés. A San Francisco 49ers 34–3-ra lesimázta a Jaguarst Jacksonville-ben. A pihenőhét után a 49ers támadósora ellenállhatatlan volt, míg a védelem teljesen megfojtotta és állandóan nyomás alatt tartotta a Trevor Lawrence vezette Jags-támadósort, így a harmadik negyedre már lényegében el is dőlt a találkozó. Megszakadt a San Francisco három mérkőzés óta tartó vereségsorozata, valamint a Jacksonville öt meccset számláló győzelmi szériája is.

A hatalmas siker és a rossz széria megtörése ellenére nem lehetett minden San Francisco-játékos maradéktalanul elégedett. Christian McCaffrey futó ugyan 16 labdacipelésből 95 yardot és hat elkapásból 47 yardot termelt, a hőn áhított TD viszont nem jött össze. Az elit futójátékos a rájátszással együtt sorozatban 17 meccsen szerzett legalább egy hatpontost, amivel beállította Lenny Moore rekordját. A csúcsdöntésre a Jaguars ellen kerülhetett volna sor, de a 49ers akárhogy is próbálkozott, McCaffrey nem tudta a célterületre bevinni a labdát. Pedig a San Franciscón nem múlt semmi. Öt perccel a mérkőzés vége előtt 31 pontos előny birtokában a célterülettől tíz yardra McCaffrey háromszor is megkapta a labdát, hogy befusson a célterületre, azonban csak a három yardos vonalig jutott. Végül negyedik kísérletre Sam Darnold kereste a futót, de a passz sikertelen volt, McCaffrey pedig csak a győzelemnek örülhetett, a rekorddöntés elmaradt.

A HÉT FOGADÁSA

Floridában két éven át tiltották a sportfogadásokat, de múlt hét kedden hosszú pereskedés után újra kinyithatott a Hard Rock fogadóiroda, amelynél nem ismerik a határokat. Egy fogadó úgy kezdett, hogy 1.2 millió dollárt tett egy teljesen esélytelen csapatra az egyetemi bajnokságban, és el is bukta azt. Egy másik fogadónak viszont jó napja volt. A Houston–Cincinnati meccset szemelte ki, és 500 ezer dollárral játszotta meg a következő kombinációt: houstoni győzelem+összesen legalább 45 pont+Devin Singletary legalább 52 yardot fut és touchdownt szerez. Nos, a Texans 30–27-re nyert, 57 pont született a meccsen, Singletary pedig 150 futott yardig jutott és TD-t is szerzett.

Az 5.5 millió dolláros nyereményt a múlt héten megsérült Ka'imi Fairbairn helyére szerződtetett Matt Amendola utolsó másodperces mezőnygólja tette biztossá.

A HÉT „HAZATÉRÉSE”

Az osztrák Bernhard Raimann 1997 szeptemberében a Soprontól 26 kilométerre fekvő Büdöskúton (Steinbrunn) született, sportszakos középiskolába került Bécsben, és 14 évesen a Vienna Vikingsben kezdte az amerikai futballt. Két évvel később, 2013 őszén a Wembley lelátójáról nézte a Minnesota Vikings–Pittsburgh Steelers mérkőzést. Csereprogram keretében Michiganbe került, és meg sem állt az NFL-ig, bár a Central Michigan egyetemen még tight endként kezdte, az Indianapolis Colts tavaly szélső falemberként draftolta, és ma már a csapat egyik kulcsjátékosa a fal bal szélén.

Tíz évvel azután, hogy Londonban szurkolóként volt NFL-meccsen, Frankfurtban, hatórányi autóútra szülőfalujától már a pályán tett a Colts New England elleni 10–6-os győzelméért. A lelátón voltak osztrák barátai és a családjának nagy része, amelyből a nagymamája már nem vállal be tengerentúlra vezető repülőutat, így ez volt az egyetlen esélye, hogy az unokáját a lelátón nézze. „Ha tehetném, egytől egyig elbeszélgetnék azokkal, akik most a lelátón voltak, ahogy én is tíz évvel ezelőtt” – mondta a meccs után Raimann az ötvenezer frankfurti nézőről.

 

A HÉT ROSSZ CSERÉJE

A New Englandnek nem ment az Indianapolis ellen Frankfurtban, Mac Jones irányításával csupán két mezőnygólig jutott, ezért Bill Belichick úgy gondolta, 10–6-os indianapolisi vezetésnél az utolsó támadásra beveti Bailey Zappe csereirányítót. TD kellett a győzelemhez, de nagyon fogyott az idő. Bő fél perccel a vége előtt még mindig a saját térfelén volt a Pats, Zappe úgy gondolta, meglepi az ellenfelet. Ilyenkor az irányítók a labda földre dobásával (spike) megállítják az órát, hogy aztán legyen idő megbeszélni a tuti taktikát. Zappe úgy gondolta, a Colts védői ezért nem figyelnek oda, de tévedett.

 

BELICHICK REAKCIÓJA

 

DAN MARINO MEGMUTATTA, HOGY MŰKÖDIK A JÓ FAKE SPIKE

 

PLAYOFFHELYZET

Az előző héthez képest az AFC-ben változott a helyzet, a Cincinnatit legyőző Houston felugrott a Bengals és a Denvertől otthon kikapó Buffalo elé a főcsoport utolsó playoffhelyére. A Texans 5–4-es mérlegéhez hasonlóan áll a Cincinnati, míg mögöttük 5–5-tel sorakozik a Colts, a Bills és a Raiders is. Az NFC-ben csak a legjobb hét áll legalább 50%-os mérleggel, az éppen lemaradó Tampa Bay mérlege 4–5.

HA MOST KEZDŐDNE A RÁJÁTSZÁS
AFC
Erőnyerő:
Kansas City Chiefs
Wild card kör:
Baltimore Ravens–Houston Texans, Jacksonville Jaguars–Cleveland Browns, Miami Dolphins–Pittsburgh Steelers
NFC
Erőnyerő: Philadelphia Eagles
Wild card kör:
Detroit Lions–Minnesota Vikings, San Francisco 49ers–Dallas Cowboys, New Orleans Saints–Seattle Seahawks

NFL

ALAPSZAKASZ, 10. FORDULÓ
Csütörtök
Chicago Bears–Carolina Panthers 16–13

Vasárnap délután, Frankfurt
New England Patriots–Indianapolis Colts 6–10

Vasárnap kora este
Baltimore Ravens–Cleveland Browns 31–33
Cincinnati Bengals–Houston Texans 27–30
Jacksonville Jaguars–San Francisco 49ers 3–34
Minnesota Vikings–New Orleans Saints 27–19
Pittsburgh Steelers–Green Bay Packers 23–19
Tampa Bay Buccaneers–Tennessee Titans 20–6

Vasárnap éjjel
Arizona Cardinals–Atlanta Falcons 25–23
Los Angeles Chargers–Detroit Lions 38–41
Dallas Cowboys–New York Giants 49–17
Seattle Seahawks–Washington Commanders 29–26
Las Vegas Raiders–New York Jets 16–12

Hétfő
Buffalo Bills–Denver Broncos 22–24

A 11. FORDULÓ MŰSORA
Péntek
2.15:
Baltimore Ravens–Cincinnati Bengals (Tv: Arena4)
Vasárnap
19.00: Carolina Panthers–Dallas Cowboys
19.00: Cleveland Browns–Pittsburgh Steelers (Tv: Arena4)
19.00: Detroit Lions–Chicago Bears
19.00: Green Bay Packers–Los Angeles Chargers
19.00: Houston Texans–Arizona Cardinals
19.00: Jacksonville Jaguars–Tennessee Titans
19.00: Miami Dolphins–Las Vegas Raiders
19.00: Washington Commanders–New York Giants
22.05: San Francisco 49ers–Tampa Bay Buccaneers
22.25: Buffalo Bills–New York Jets (Tv: Arena4)
22.25: Los Angeles Rams–Seattle Seahawks
Hétfő
2.20:
Denver Broncos–Minnesota Vikings (Tv: Arena4)
Kedd
2.15:
Kansas City Chiefs–Philadelphia Eagles (Tv: Arena4)

AZ ÁLLÁS
AFC Kelet Gy-V-D % SZ–K PK
1. Miami Dolphins 6 – 3 – 0 0.667 285–225 +60
2. Buffalo Bills 5 – 5 – 0 0.500 262–184 +78
3. New York Jets 4 – 5 – 0 0.444 144–172 –28
4. New England Patriots 2 – 8 – 0 0.200 138–238 –100
AFC Észak Gy-V-D % SZ–K PK
1. Baltimore Ravens 7 – 3 – 0 0.700 270–157 +113
2. Pittsburgh Steelers 6 – 3 – 0 0.667 156–182 –26
3. Cleveland Browns 6 – 3 – 0 0.667 214–170 +44
4. Cincinnati Bengals 5 – 4 – 0 0.556 182–192 –10
AFC Dél Gy-V-D % SZ–K PK
1. Jacksonville Jaguars 6 – 3 – 0 0.667 196–190 +6
2. Houston Texans 5 – 4 – 0 0.556 217–192 +25
3. Indianapolis Colts 5 – 5 – 0 0.500 242–248 –6
4. Tennessee Titans 3 – 6 – 0 0.333 154–180 –26
AFC Nyugat Gy-V-D % SZ–K PK
1. Kansas City Chiefs 7 – 2 – 0 0.778 208–143 +65
2. Las Vegas Raiders 5 – 5 – 0 0.500 172–202 –30
3. Los Angeles Chargers 4 – 5 – 0 0.444 239–215 +24
4. Denver Broncos 4 – 5 – 0 0.444 196–248 –52
NFC Kelet Gy-V-D % SZ–K PK
1. Philadelphia Eagles 8 – 1 – 0 0.889 252–185 +67
2. Dallas Cowboys 6 – 3 – 0 0.667 259–165 +94
3. Washington Commanders 4 – 6 – 0 0.400 217–274 –57
4. New York Giants 2 – 8 – 0 0.200 118–266 –148
NFC Észak Gy-V-D % SZ–K PK
1. Detroit Lions 7 – 2 – 0 0.778 241–203 +38
2. Minnesota Vikings 6 – 4 – 0 0.600 233–209 +24
3. Green Bay Packers 3 – 6 – 0 0.333 179–182 –3
4. Chicago Bears 3 – 7 – 0 0.300 204–255 –51
NFC Dél Gy-V-D % SZ–K PK
1. New Orleans Saints 5 – 5 – 0 0.500 214–198 +16
2. Tampa Bay Buccaneers 4 – 5 – 0 0.444 178–173 +5
3. Atlanta Falcons 4 – 6 – 0 0.400 189–217 –28
4. Carolina Panthers 1 – 8 – 0 0.111 153–242 –89
NFC Nyugat Gy-V-D % SZ–K PK
1. San Francisco 49ers 6 – 3 – 0 0.667 252–143 +109
2. Seattle Seahawks 6 – 3 – 0 0.667 200–201 –1
3. Los Angeles Rams 3 – 6 – 0 0.333 178–201 –23
4. Arizona Cardinals 2 – 8 – 0 0.200 173–263 –90
AFC Gy-V-D % SZ–K PK
1. Kansas City Chiefs 7 – 2 – 0 0.778 208–143 +65
2. Baltimore Ravens 7 – 3 – 0 0.700 270–157 +113
3. Jacksonville Jaguars 6 – 3 – 0 0.667 196–190 +6
3. Miami Dolphins 6 – 3 – 0 0.667 285–225 +60
5. Pittsburgh Steelers 6 – 3 – 0 0.667 156–182 –26
5. Cleveland Browns 6 – 3 – 0 0.667 214–170 +44
7. Houston Texans 5 – 4 – 0 0.556 217–192 +25
8. Cincinnati Bengals 5 – 4 – 0 0.556 182–192 –10
9. Las Vegas Raiders 5 – 5 – 0 0.500 172–202 –30
9. Indianapolis Colts 5 – 5 – 0 0.500 242–248 –6
9. Buffalo Bills 5 – 5 – 0 0.500 262–184 +78
12. Los Angeles Chargers 4 – 5 – 0 0.444 239–215 +24
12. Denver Broncos 4 – 5 – 0 0.444 196–248 –52
12. New York Jets 4 – 5 – 0 0.444 144–172 –28
15. Tennessee Titans 3 – 6 – 0 0.333 154–180 –26
16. New England Patriots 2 – 8 – 0 0.200 138–238 –100
NFC Gy-V-D % SZ–K PK
1. Philadelphia Eagles 8 – 1 – 0 0.889 252–185 +67
2. Detroit Lions 7 – 2 – 0 0.778 241–203 +38
3. San Francisco 49ers 6 – 3 – 0 0.667 252–143 +109
4. New Orleans Saints 5 – 5 – 0 0.500 214–198 +16
5. Seattle Seahawks 6 – 3 – 0 0.667 200–201 –1
5. Dallas Cowboys 6 – 3 – 0 0.667 259–165 +94
7. Minnesota Vikings 6 – 4 – 0 0.600 233–209 +24
8. Tampa Bay Buccaneers 4 – 5 – 0 0.444 178–173 +5
9. Atlanta Falcons 4 – 6 – 0 0.400 189–217 –28
9. Washington Commanders 4 – 6 – 0 0.400 217–274 –57
11. Los Angeles Rams 3 – 6 – 0 0.333 178–201 –23
11. Green Bay Packers 3 – 6 – 0 0.333 179–182 –3
13. Chicago Bears 3 – 7 – 0 0.300 204–255 –51
14. Arizona Cardinals 2 – 8 – 0 0.200 173–263 –90
14. New York Giants 2 – 8 – 0 0.200 118–266 –148
16. Carolina Panthers 1 – 8 – 0 0.111 153–242 –89
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik