NFL: üzent Hamlinnek a 25 éve hasonlót túlélő hokis legenda

HARMATH ÁKOSHARMATH ÁKOS
Vágólapra másolva!
2023.01.03. 20:07
null
Chris Pronger a St. Louis játékosaként (Fotó: Imago)
Aggódva figyeli a sportvilág a Buffalo Bills safetyjének, Damar Hamlinnek az állapotát, akinek kedd hajnalban az észak-amerikai profi amerikaifutball-bajnokság aktuális fordulójában a Cincinnatti Bengals elleni mérkőzés első negyedében egy ütközést követően megállt a szíve, s a pályán kellett újraéleszteni. A jelenleg altatásban tartott 24 éves játékosnak üzent a korábbi világbajnok, kétszeres olimpiai bajnok kanadai jégkorongozó, Chris Pronger is, aki 25 évvel ezelőtt hasonlót élt át – és túl – a jégpályán.

Az idén már 48 éves – és jó egészségnek örvendő – Chris Pronger az ezredforduló előtti és utáni évtized kiemelkedő kanadai hátvédje volt az észak-amerikai profi jégkorongbajnokságban (NHL), ám nem sokon múlott, hogy tragédiába torkolljon pályafutása.

Történt ugyanis, hogy az 1998-as rájátszásának második körében az akkor éppen a St. Louis Bluesnál – csapatkapitányként – szereplő Pronger a Detroit Red Wings elleni második mérkőzés harmadik harmadában a saját kapuja előtt tusakodott a detroiti Martin Lapointe-tal, majd a kék vonal környékéről lőni készülő Dmitri Mironov felé fordult, s miután az orosz lőtt, a korong mellkason találta, pont a szíve fölött.

Két kósza lépés után Pronger gyakorlatilag orra bukott, s elterült a jégen. Az orvosi stáb szinte azonnal a jégen termett, s megkezdték az ellátását. Utóbb aztán kiderült, akkor erővel találta el a korong, hogy a szíve kihagyott egy-két ütemet.

„Technikailag szívinfarktusom volt, legalábbis ezt mondták az orvosok a kórházban. Gyakorlatilag egy-két másodpercre megállt a szívem” – emlékezett vissza Pronger nyolc nappal a mérkőzés után az „ESPN The Magazine” az 1998. március 19-i számában a vele közölt interjújában.

Miután a korong eltalálta és összeesett, Pronger nagyjából 20 másodpercig volt eszméletlen – óriási szerencséje volt, Hamlinnel ellentétben nem volt szükség szívmasszásra, s már a pályán visszanyerte eszméletét. A mérkőzés éjszakáját kórházban töltötte, s alig négy nap múlva visszatért a pályára.

Pronger kedden Twitteren üzente imádkozik a Bills 24 éves játékosáért, és azért, hogy neki is hozzá hasonló kimenettel záruljon az esete.

„Imádkozom, hogy Damar Hamlinnak is olyan kimenettel záruljon az esete, mint amilyen szerencsésen az enyém ért véget. Gondolataim Damar, a családja, a barátai körül járnak és az NFL közösségével vannak ezekben az ijesztő időkben” – írta Pronger a bejegyzésében, amihez a saját esetéről készült videót is posztolta.


Kedd estére eldőlt, hogy ezen a héten már biztosan nem pótolják a Hamlin szívmegállása miatt félbemaradt mérkőzést. Az MTI közlése szerint az NFL első számú vezetője, Roger Goodell azt követően döntött így, hogy konzultált a két csapat és a játékosok érdekvédelmi szervezetének képviselőivel.

A liga egyelőre nem törölte az összecsapást, de új időpontot találni a pótlásra nem lesz könnyű, mert az alapszakasz utolsó fordulóját hétvégén rendezik, utána pedig már a rájátszás következik. A találkozó az amerikai főcsoport végső helyezéseinek szempontjából igencsak döntő súlyú lenne, mert a Bills 12/3-as, a Bengals 11/4-es győzelmi mutatóval kezdte el a rangadót.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik