Connor McDavid és a többiek – íme, 2022 legjobb 10 NHL-játékosa

HARMATH ÁKOSHARMATH ÁKOS
Vágólapra másolva!
2022.12.31. 11:05
null
McDavid az NHL egyeduralkodója (Fotó: Getty Images)
Ünnepi cikksorozatunk részeként sorrendbe tettük a 2022-es naptári év tíz legjobb NHL-játékosát egy szubjektív listán – annak apropóján, hogy december 31-én és január 1-én teljes nagyüzemet tartanak a ligában: 24 csapat részvételével 12 mérkőzést rendeznek, ráadásul január 2-án magyar idő szerint este nyolckor jön a 2023-as Winter Classic: a Boston Bruins és a Pittsburgh Penguins csap össze szabad téren. Listánkat illetően az éllovast tekintve meglepetés nincs, hiszen Connor McDavid évek óta más ligában jégkorongozik, mint a többiek. 

A játékos neve után csapata, életkora, posztja és a 2022–2023-as idényben lejátszott mérkőzései, góljai, gólpassza és szerzett összpontszáma szerepel.

10. ALEKSZANDR OVECSKIN (37 éves, szélső, Washington Capitals, 38 meccs, 23 gól+19 assziszt, 42 pont)
A fővárosiak szélsője már a 18. idényét tölti a ligában, de továbbra is kifogyhatatlan lendülettel lövi a gólokat, és szerzi a pontokat. Ráadásul karácsony előtt meglőtte a 802. gólját, amivel megelőzte Gordie Howe-ot, és már második a liga örök góllövőranglistáján – az első helyen Wayne Gretzky áll 894 góllal. Már pusztán ez a tény is predesztinálná arra az embert, hogy az év legjobbjai rangsorban helyet kapjon, ám Ovecskin emellett is csapata egyik húzóembere, övé a legtöbb pont és gól a Capitalsnál, egyedüliként jár meccs/pont átlag fölött. Nagyrészt neki köszönhető, hogy az idény feléhez közeledve alapos reménye lehet a washingtoniaknak a rájátszásbeli szereplés elérésében.

OVECSKIN 802. NHL-GÓLJA

9. RASMUS DAHLIN (22 éves, hátvéd, Buffalo Sabres, 32, 10+27, 37)
A védők között a harmadik legponterősebb a ligában, és a plusz/mínusz mutatóban is a negyedik a bekkek között – vagyis nemcsak a támadásokból veszi ki a részét aktívan, hanem saját kapuja előtt is módfelett hatékonyan állítja meg az ellenfeleket – igaz, közben a büntetőperceket is gyűjtögeti serényen, de hát nem lehet minden tökéletes. Listánkon való szereplése megelőlegezett bizalom a 2018-as draft első választottja felé…

8. SIDNEY CROSBY (35 éves, center, Pittsburgh Penguins, 35, 19+24, 43)
Az évek során önmagához képest lelassult, de még ez a lassabb Crosby is bőven a liga legjobbjai között van. Mintha elfelejtettek volna szólni neki, hogy öregednie kellene. Hat győztes gólt szerzett az 2022–2023-as idényben, pont/meccs átlag fölött ő is, az idényben 14 alkalommal fordult elő, hogy legalább két pontot szerzett, azaz továbbra is igazi „főpingvinként” vezeti a csapatát.

7. ERIK KARLSSON (32 éves, hátvéd, San José Sharks, 37, 13+37, 50)
Korábban kétszer is az év védőjének választották Karlssont az NHL-ben, ráadásul az All Star-gálák rendszeres résztvevője is volt, aki azonban mintha az elmúlt években elvesztette volna a fonalat. Idén viszont meglepetésre még a 2015–2017 közötti pontgyáros időszakát is felülmúlva termel – védő létére bőven meccs/pont fölött szállít, amire még soha nem volt képes – más kérdés, hogy nincs mellette a csapatban hasonló teljesítmény, így a playoffra kicsi az esély a Cápáknál.

6. LINUS ULLMARK (29 éves, kapus, Boston Bruins, 93.8 % védési hatékonyság, 1.90 kapott gólátlag meccsenként)
A Boston svéd kapusa lenyűgöző mérleggel bír a 2022–2023-as idényt tekintve: 23 alkalommal kezdett a Bruins ketrece előtt, és ebből 20 mérkőzést megnyert a csapata, csupán egy rendes játékidős és egy hosszabbításos vereség csúfítja el – továbbá egyszer lecserélték. Védési hatékonysága és kapott gólátlaga egyaránt a legjobb a ligában a legalább 10 meccset játszó kapusok között – nem is lehet kérdés, hogy micsoda szerepe van a Boston ligaelsőségében.

ULLMARK LEGSZEBB VÉDÉSEI

5. MITCHELL MARNER (25 éves, szélső, Toronto Maple Leafs, 36, 13+28, 41)
Az előző idényben karriercsúcsot jelentő 97 pontot összegyűjtő szélső október 27-től parádés sorozatba kezdett és december 15-ig minden mérkőzésen begyűjtött legalább egy pontot, összesen 32 pontot szedett össze a 23 meccsen. Utóbbi nemcsak klubrekord, de az NHL történetének 20. leghosszabb ilyen sorozata. A torontói sikerek egyik legfőbb letéteményese – nem elfeledve persze a kanadaiak másik két ponttermelő masináját – William Nylandert és Auston Matthewst.

4. CALE MAKAR (24 éves, hátvéd, Colorado Avalanche, 34, 9+25, 34)
Támadásépítést tekintve a liga legjobbjai közé tartozik posztján, kiválóan korcsolyázik, a támadóharmadban nagyszerű dolgokat képes végrehajtani, s emellett védekezésben is csapata igazi vezére lett. Az előző rájátszásban Stanley-kupa-győzelemhez segítette az Avalanche-t, s a playoffban mutatott teljesítményével kiérdemelte a rájátszás legjobbjának járó díjat. Az új idényben mutatott játékával az év legjobb védőjének járó elismerés legnagyobb várományosa lehet, főleg, ha ebben a formában folytatja.

3. LEON DRAISAITL (27 éves, center, Edmonton Oilers, 36, 21+36, 57)
A legjobb német jégkorongozó, aki valaha az NHL-ben megfordult, mára stabil 100 pont fölötti teljesítményre képes támadóvá vált. Connor McDaviddel és Zach Hymannel a liga talán legveszélyesebb első sorát adják az Edmontonnak – hiába jegyeztek azonban hárman több mint 165 pontot, ha a csapat 25 fős keretéből rajtuk kívül mindössze öten jutottak 10 pont fölé az október óta futó idényben, így még a rájátszás elérése is veszélyben lehet.

2. NYIKITA KUCSEROV (29 éves, szélső, Tampa Bay Lightning, 34, 13+38, 51)
A tengerentúli szaksajtó egyöntetű véleménye, hogy ha nem lenne McDavid, akkor jó esetben az orosz szélső lenne a liga első számú sztárja. A két egymást követő évben elért Stanley-kupa-győzelem után az előző idényben is döntőig vezette a Tampát, s most is csapata legjobbja – nála több gólpassza cikkünk írásának pillanatában senkinek nincs a ligában.

1. CONNOR MCDAVID (25 éves, center, Edmonton Oilers, 36, 31+36, 67)
Rengeteg játékosra sütötték már rá az új Gretzky jelzőt, amikor az NHL-be érkezett, ám talán McDavid mindenkinél jobban megfelel az összehasonlításnak. Az elmúlt idényben 123 ponttal hódította el a liga legeredményesebbjének járó Art Ross Trophyt – összességében negyedszer lett pontkirály. Ennél többször csak olyan nagyságok zsebelték be az elismerést, mint Jaromir Jágr és Phil Esposito (5), Mario Lemieux és Gordie Howe (6), valamint a legnagyobb, Wayne Gretzky (10). Az idényben eddig 67 pontot gyűjtött, vagyis gőzerővel robog, hogy Jágréket is beérje. Ha ilyen ütemben termel, akár 150 pont fölött is végezhet, amire Mario Lemieux 1995–1996-os idényben elért 161 pontja óta nem volt példa. Korszakos egyéniség, nem kérdés – valójában más ligában játszik, mint mindenki más az NHL-ben. Nagy kérdés – ahogy Draisaitlnél már említettük –, hogy az egysoros Oilers beküzdi-e magát a rájátszásba, s ha igen, akkor az előző idény konferencia-elődöntőjénél messzebbre jut-e a gárda.

A 97-ES LEGSZEBB MEGMOZDULÁSAI A 2022–2023-AS IDÉNYBŐL

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik