Super Bowl: Mahomes vs. Brady – bajnokok, akik nem ismernek lehetetlent

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2021.02.05. 16:23
null
Ki örülhet a végén: Brady hetedszer vagy Mahomes másodszor?
Már nem kell sokat várni a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2020-as idényének nagydöntőjére, az 55. Super Bowlra, amelyen a Tampa Bay Buccaneers és a Kansas City Chiefs csap össze egymással. A találkozó előtt megnéztük a legérdekesebb statisztikákat, majd a végén tippeltünk is a győztesre!


MINDEN AZ 55. SUPER BOWLLAL KAPCSOLATBAN EGY HELYEN!

MAHOMEST NEM LEHET KIÜTNI

Szinte hihetetlen, de Patrick Mahomes még sohasem veszített el mérkőzést egynél több labdabirtoklással, amióta az NFL-ben játszik kezdőként – pontosabban 2018-tól. Legutóbb egyetemen történt meg vele az, hogy nem volt esélye egyenlíteni a meccs végén, 2016 novemberében a Texas Tech irányítójaként szenvedett 66–10-es vereséget az Iowa State-től.


NEM ISMERNEK LEHETETLENT

2019 óta a Kansas City Chiefs tízszer került kilenc vagy annál több pontos hátrányba. A Mahomes vezette csapat ezekből nyolcszor (!) győztesen jött ki, s csupán kétszer hagyta el a pályát vesztesként.

A rájátszásban is félelmetesek a Főnökök, hiszen 4–1-es mérleggel állnak azokon a meccseken, amelyeken legalább két labdabirtoklásnyi hátrányt kellett ledolgozniuk. Mahomes négy fordításos győzelmét csupán egyetlen irányító múlja felül: Tom Brady, méghozzá hat ilyen sikerrel.

Talán fel is idézhetjük a két irányító legnagyobb feltámadását. Patrick Mahomes tavaly a főcsoport-elődöntőben, a Houston Texans ellen győzött 51–31-re, miután csapata 0–24-es hátrányba került, míg Brady a 2017-es Super Bowlban állt fel 3–28-ról az Atlanta Falconsszal szemben, s nyert 34–28-ra a hosszabbításban.


Érdekesség, hogy a két csapat a 2020-as alapszakaszban is összecsapott egymással – akárcsak a Super Bowlon, akkor is Tampa volt a helyszín –, s a Chiefs már az első negyedben 17 ponttal elhúzott ellenfelétől. A korai mészárlás után azonban Brady és a védelem is összekapta magát, s az utolsó játékrészben a Buccaneers feljött három pontra. Igaz, mindez elég későn jött, így Patrick Mahomes és a Chiefs-támadósor eldugta a labdát és lefuttatta az órát, a Kansas City pedig 27–24-re nyerni tudott.

MAHOMESNAK FEKSZIK A BUCS VÉDELME

Akik rendszeresen nézik a Buccaneers meccseit, azok tudják, hogy Todd Bowles védelmi koordinátor szeret blitzelni. A 12. játékhéten a két csapat meccsén ugyanakkor 53 passzkísérletből csupán kilencszer próbálta öt vagy annál több védővel siettetni Mahomest. Ez nem véletlen, a Chiefs irányítója szereti ha minél többen jönnek felé, ugyanis így nagyobb területe lehet a villámgyors elkapóinak a defensive backsorral szemben. Visszatérve arra a mérkőzésre: a kilenc alkalomból hatszor passzolt pontosan, összesen 106 yardot és két touchdownt szerzett. S, hogy mennyire is jó Mahomes a blitz ellen? A Pro Football Focus 91.1-es értékelése a legjobbnak számít az NFL-irányítók között.


Hozzá kell tenni, hogy a Chiefs két legjobb támadófalembere, Mitchell Schwartz (right tackle) és Eric Fisher (left tackle) sem tudja vállalni a játékot sérülés miatt, így a Tampa Bay passzsiettetői blitzelés nélkül is hamarabb odaérhetnek Mahomeshoz.

BRADY SOSEM ÖREGSZIK KI

Az NFL-ben az is óriási teljesítmény, ha valaki egyszer eljut a Super Bowlig pályafutása során. Tom Brady húszéves karrierje során már kilencszer játszott döntőt, ezekből hatot meg is nyert. Egészen elképesztő, de az elmúlt öt évben négyszer is harcolhatott a Lombardi-trófeáért. Ráadásul ez már a harmadik Super Bowlja lesz azután, hogy betöltötte a 40. életévét – Aaron Rodgersnek (1), Dan Marinónak (1) és Drew Breesnek (1) összesen volt ennyi döntője.


BAJNOKOK EGYMÁS ELLEN

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL idényét?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Mint tudjuk, Patrick Mahomes tavaly a sírból jött vissza a San Francisco 49ers ellen, s győzött 31–20-ra gárdájával. Az azt megelőző fináléban Brady egy óriási védelmi háborúban 13–3-as sikert aratott a Los Angeles Rams fölött.

Az 55. Super Bowl lesz az első olyan döntő, amelyen az elmúlt két év bajnoka dobálhatja a labdát a társaknak. Összességében ez csupán a hetedik alkalom, hogy két Super Bowl-győztes quarterback játszik egymás ellen.


A LÁTVÁNYOS, HOSSZÚ PASSZOK MECCSE LEHET

Patrick Mahomes elsősorban mindig a hosszabb útvonalakat keresi, ez nem is lehet meglepő, amikor olyan szélsebes elkapói vannak, mint Tyreek Hill vagy éppen Mecole Hardman. A másik oldalon Tom Brady szinte már bele van kényszerítve Bruce Arians támadósorában, hogy messzire dobáljon – persze a Mike Evans, Antonio Brown és Chris Godwin elkapótriótól bármikor jöhet egy nagy játék.

Biztosra vehetjük, hogy a Super Bowlon sem egy olyan alkalom lesz, amikor a Chiefs Hillre, a Buccaneers pedig Evansre hív be egy hosszú játékot – 2018 óta előbbit 107-szer vették célba húsz- vagy annál több yardos játéknál, utóbbit 90-szer. A két játékos természetesen a statisztika tetején áll.

KELCE GRONKOT ÜLDÖZI

Travis Kelce szinte megállíthatatlan ebben a rájátszásban (is). Patrick Mahomes huszonötször vette célba a klasszis tight endet, aki 21 alkalommal el is kapta a labdát – ez egyébként karriercsúcs Kelce-nek, aki éppen a tavalyi rájátszásrekordját döntötte meg, akkor 19 elkapása volt.

Ha a playoffban bemutatott elkapásait vesszük figyelembe, összesen már 73-nál tart, ezzel a tight endek örökranglistáján a második helyet foglalja el – a Buffalo Bills ellen az ötödik elkapásával Dallas Clarkot előzte meg. A Super Bowl-érában (1966-tól) csupán Rob Gronkowski előzi meg, neki tízzel van több, mint a Chiefs játékosának.


TB 12 ÚJABB ELITHEZ CSATLAKOZOTT

Tom Brady számai a rájátszásban szinte már felfoghatatlanok. A Green Bay Packers elleni siker után újabb elithez csatlakozott a 43 éves QB: Peyton Manning (Colts, Denver), Kurt Warner (Rams, Cardinals) és Craig Morton (Cowboys, Broncos) után ő a negyedik irányító, aki egynél több csapattal jutott Super Bowlba.

Ha ez nem lenne elég, Norm Van Brocklinon és Johnny Unitason kívül eddig nem volt példa olyan irányítóra, aki három évtizedben is döntőbe vezette csapatát. Brady mindössze a harmadik quarterback, akinek ez sikerült.


PLAYOFF GODWIN! VAGY MÉGSEM?

Chris Godwin teljesítménye elég hullámzó a rájátszásban – ezt jól tükrözi, hogy a Packers ellen egy könnyű passzt elejtett, majd a következő játékban parádés, 52 yardos elkapást mutatott be. Az ESPN statisztikái alapján Godwinnak már 223 elkapott yardja van ebben a playoffban, ami rekordnak számít a Buccaneersnél. Ugyanakkor már hatszor el is ejtette a tojást, ez 2006 óta a legtöbb. Ami különösen bosszantó lehet a Tampa szurkolónak, hogy az alapszakaszban csupán egyszer ejtett el labdát. Vajon melyik arcát látjuk a Super Bowlban?


A KONFERENCIADÖNTŐK LEGJOBBJAI
Passzolt yardok: Aaron Rodgers (Green Bay) 346
Futott yardok: Josh Allen (Buffalo) 88
Elkapott yardok: Tyreek Hill (Kansas City) 172

A KATEGÓRIÁK ELSŐ HELYEZETTJEI
Passzolt yardok: Tom Brady (Tampa Bay) 860
Futott yardok: Cam Akers (LA Rams) 221
Elkapott yardok: Stefon Diggs (Buffalo) 311
Szerelések: Dwvin White (Tampa Bay) 26
Sackek: Jerry Hughes (Buffalo) 3, Shaquil Barrett, 3
Interceptionök: Sean Murphy-Bunting (Tampa Bay) 3

BELEVALÓ LEÓ

A konferenciadöntőknél nem volt szerencsés Brady ellen fogadni, a Chiefs pontzuhatagát azért sikerült eltalálni. A Super Bowlon TB12 306 passzolt yard fölé jut, Travis Kelce-nek lesz elkapott hatpontosa, a két támadósor pedig legalább 59 pontot tesz fel az eredményjelzőre.

TIPPELDE

A konferenciadöntők után továbbra is Kovács Sándor vezet, de mögötte szorosan ott van Borbély László. Bálint Mátyásnak parádés rájátszása van, összesen két rossz tippje volt eddig, így már a harmadik helyen áll.

NFL 2020, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2021. január 9–11.)
AFC
Buffalo Bills (2.)–Indianapolis Colts (7.) 27–24
Pittsburgh Steelers (3.)–Cleveland Browns (6.) 37–48
Tennessee Titans (4.)–Baltimore Ravens (5.) 13–20
NFC
New Orleans Saints (2.)–Chicago Bears (7.) 21–9
Seattle Seahawks (3.)–Los Angeles Rams (6.) 20–30
Washington Football Team (4.)–Tampa Bay Buccaneers (5.) 23–31
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2021. január 16–18.)
AFC
Kansas City Chiefs (1.)–Cleveland Browns (6.) 22–17
Buffalo Bills (2.)–Baltimore Ravens (5.) 17–3
NFC
Green Bay Packers (1.)–Los Angeles Rams (6.) 32–18
New Orleans Saints (2.)–Tampa Bay Buccaneers (5.) 20–30
KONFERENCIADÖNTŐK (2021. január 24–25.)
AFC
Kansas City Chiefs (1.)–Buffalo Bills (2.) 38–24
NFC
Green Bay Packers (1.)–Tampa Bay Buccaneers (5.) 26–31
SUPER BOWL 55 (2021. február 8.)
Tampa Bay Buccaneers (5.)–Kansas City Chiefs (1.) 0.30
Raymond James Stadium (Tampa, Florida)
Az Arena4 az összes mérkőzést élőben közvetíti
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik