Hat célt vitt a London Irish, de négyet kapott a Gwent Dragonstól

TÓTH SÁNDORTÓTH SÁNDOR
Vágólapra másolva!
2008.01.16. 15:02
Az ötödik fordulót küzdelmeit rendezték meg a rögbisek legrangosabb nemzetközi európai kupasorozatában, a Heineken-kupában, amely mindent összevetve három napig tartott. Az 1. csopoprtban nyert a listavezető London Iris, amelynek így már 19 pontja van, de a Perpignan, amely egy ponttal mögöttük áll, ugyancsak győzni tudott.
Tom Reest (London Wasps, középen) állítják meg a Llanelli játékosai
Imago
Tom Reest (London Wasps, középen) állítják meg a Llanelli játékosai
Tom Reest (London Wasps, középen) állítják meg a Llanelli játékosai
Imago
Tom Reest (London Wasps, középen) állítják meg a Llanelli játékosai

1. csoport


London Irish – Gwent Dragons 41-24

A Száműzöttek a nemzetközi kupára tartalékolnak. Hat célt vittek – igaz, kaptak is négyet, így a vesztes is egy bónusszal távozhatott. A meccs hőse az összefogó Richard Thorpe volt, aki három célt is vitt, mindjárt a 12. percben maga kezdte a célgyártást. A jobb szélen cselezte magát a célterületre, sokan azt hitték, hogy új szélsője van a hazaiaknak.

Az elejétől megszórták a walesieket, jellemző, hogy Eoghan Hickey egy büntetőt sem rúgott kapura; helyette vitt egy célt az első félidőben. Richards indult egy zárt toliból, Emerick leterítette rúgása után, de Hickey utolérte a labdát. A négy cél összejött már ekkorra, Hewat (egy lefordulás után lépett át Ojo belső passzával a vonalon) és Geraghty (centerből tekergett a célba) is eredményes volt. A Dragons pontjait Fussel (cél – Topsy Ojo bohóckodta el a felszabadító rúgást, a walesi balszélső blokkolta, majd célt rakott) és Sweeney (jutalom) hozták össze. Érdekes volt, hogy a vendégek a céljukat emberhátrányban vitték, mivel az amerikai Emericket sárga lappal jutalmazta a bíró kétszeri szándékos lesért. A 39. percben a második soros rutinos játékost, Sidolit is kiállították, mert egy bedobásnál lehúzta ellenfelét.

A folytatásban egy kicsit megemberelték magukat a walesiek. Nem is kicsit, nagyon, mivel három célt is postáztak. A 2. félidőt azért Thorpe kezdte, a hazaiak emberelőnyben szétpasszolták a vendégeket, és Thorpe most a bal oldalon a vonal mellett vitt célt. Igazán mindenhol feltűnt a srác! Aztán jöttek a walesiek: előbb a sarkazó (!) Daly ért el egy magasra rúgott labdát a jobb sarokban, majd Gareth Wyatt, a csereként beállt szélső első érintéséből szerzett a helyén célt, a roham végén Sweeney kapott egy szűk passzt és meg sem állt a kapuig. Ekkor 10 pontra feljöttek a vendégek, de a másik bónuszt nem tudták megszerezni, mert nem csökkent, hanem nőtt a különbség: Thorpe bevitte a harmadik célját! Végre a helyén – egy nyílt toli után vetődött a célterületre.

Perpignan – Treviso 55-13

Itt is potyogtak a célok! Nyolc célt vertek be a Katalánok szegény olaszoknak! Itt is kadat egy nem túl neves játékos, aki három célt vitt. A sarkazó Guilhem Guirado. Pedig a félidőben csak 15-13-ra vezettek a hazaiak, aztán összeomlottak a vendégek. Durand, Britz, Perez, Alvarez Kairelis és a skót Cusiter vitt még célt, az ellenfélnél van Zyl volt eredményes.
1. CSOPORT
1. London Irish 19 pont
2. Perpignan 18
3. Dragons 8
4. Treviso 6
----
2. csoport


Ulster – Bourgoin 25-24

Fordulatos rangadón nyertek végre az írek. Coux a bal szélen a 2. percben sokkolta az íreket, de ekkor még Humphreys két büntetőjével még fordított. Ez után viszont két célt is bevittek a vendégek (Denos és Vigneaux), vezettek 17-6-ra félidőben. A hazai közönség nem hagyta cserben csapatát, és az sem őket. A 44. percben Bowe céljával megkezdték a felzárkózást, de a leváló Petrilli céljával újra elhúztak a vendége. Marshall (ő is 9-es, de Paul) céljával közelebb jöttek az írek, de a győzelemre a 78. percig kellett várni, amikor egy másik veterán, Trimble ért célba.

Ospreys – Gloucester 32-15

A Bath ellen rossz szériát kezdett az angol bajnokság listavezetője. Csak most még alapos elpakolást is kaptak! Pedig „rendes" csapattal utaztak a szomszédba...csak Vainikolo hiányzott még mindig. A 11. percben pedig 10 ponttal vezettek már a walesiek. Hook vágott be egy büntetőt, aztán a hazai válogatottak léptek előtérbe: egy támadásnál, rossz passz miatt a félpályáig szorult vissza az Ospreys, de Henson magasra rúgta a labdát, és az ámuló angolok közt el is vitte; be is sétálhatott volna a célba, vagy adhatta volna centertársának, Parkernek, de elaludt, levitték a célvonalnál. Maradt azért bőven ember a bal szélen – Shane Williams volt a célszerző. Hook és Lamb büntetőpárbaja után 19-3 volt az eredmény a félidőben! Az angoloknak nem sok szava volt ehhez...még kevesebb tette. Igaz, hogy Justin Marshallt a 36. percben Buxton lesen felöklelte (sárga lap), de ez kevés volt az üdvösséghez.

Hook tovább folytatta a pontgyártást, összesen 6 büntetőt lőtt be. A folytatásban Lawson céljával közelebb jöttek a vendégek: a csereként beállt Lawson egy bedobás után talált rést a védelmen, szólója célt ért (Paterson is a kispadon ült, tán jobban kéne bízni a skótokban!). Hiába dőlt el a meccs, a hosszabbításban még esett 1-1 cél (Hibbard, illetve Lamb). A teljes igazsághoz hozzá tartozik, hogy a bíró négy (!) sárga lapot osztott ki az angoloknak! Strokosch, Narraway (taposás), Azam (először simogatásnak tűnt, de a spori látta, hogy hajhúzás!) pihenhetett. Érdekes, de mindannyian a cserepadról álltak be...Pezsgett bennük a tettvágy!
2. CSOPORT
1. Gloucester 19
2. Ospreys 17
3. Bourgoin 7
4. Ulster 5
----
3. csoport


Cardiff – Harlequins 23-12

Sokan láthatták, hogy a Bohócoknak semmi esélyük nem volt. Az első félidőben szétpasszolták a vendégeket a cardiffi Kékek. Shanklin ért célba, majd Dafydd Hewitt is kapott egy remek átadást. A szünet után Luscombe és Mike Brown szépítette az eredményt. A meccs összképe alapján a walesiek bánhatják, hogy nem mentek rá igazán a célbónuszra.

Stade Francais – Bristol 19-11

Nehezen gyűrte le a Párizs a most végre jól játszó Bristolt. A 12. percben Roncero és Hobson szívatta egymást a zárt tolongásban, sárga lappal mehettek kicsit pihenni. Skrela és Strange rugdosott egy kicsit, de szerencsére ők kapura. 9-3 volt a franciáknak féltávnál. Corleto céljára Tom Arscott felelt (jó formában a legény), de a 66. percben végén Arias is bevitte sokadik szezonbeli célját.
3. CSOPORT
1. Cardiff 16
2. Stade Francais 13
3. Bristol 12
4. Harlequins 2
----
4. csoport


Viadana – Glasgow 15-18

Az olaszok majdnem a skótokat is megtréfálták – akik el is veszthették volna továbbjutási esélyeiket, ha nem nyernek. Az eredmény alapján sok rúgást feltételeznénk, de éppen ellenkezőleg! 2-2 célt vittek a merész játékosok, és csak Parks +1 büntetőjének köszönhették a győzelmet. A dél-afrikai válogatott volt csillaga új, nem kiemelkedő csapatában is klasszisteljesítményt nyújt: két célt is berakott a skótoknak. Az első félidőben vezettek is a hazaiak 12–11-re! Végül az argentin Stortoni céljával a 62. percben biztosították a vendégek a győzelmet. A jövő héten több kell majd!

Saracens – Biarritz 45-16

A tévés meccsen a második félidőben ledarálták a baszkokat a Szerecsenek. Jackson büntetőjére a Biarritz Cabannes céljával felelt, de ezzel el is lőtték a puskaport a vendégek. Igaz, néhányszor de Kock vagy Jackson labdáit blokkolták, és így a hazaiak csak a szerencsének köszönhették, hogy nem álltak nagyobb verésre. A félidő végén a remek formában játszó hazai második sor angol tagja, Vyvyan a kapuba vitt egy célt szép támadás végén, és csak ekkor érték utol a Biarritzot.

De a folytatásban egy másik angol gárda jött ki. Chris Jack, az All Blacks (volt) alapember birkózta magát a célterületre, majd nemsokára Penney robogott szinte ugyanoda. Ebben az időszakban a BO csak nyomozta a labdát, a hazai játékosoknak minden sikerült! Adhattak bármilyen kitekert testhelyzetből passzt, az mindig elért a társukhoz! Már mindenki elkönyvelte a Saracens bónuszt érő negyedik célját, csak a bíró nem, és neki lett igaza, mivel Houghton elejtette a labdát – 5 cm-re a cél letevése előtt!

De az angolok nem bánkódtak, előbb egy nagy toliroham végén Jack nyomult a célterületre, majd a mérkőzés végén a hazai tolongás teljesen demoralizálta a Biarritzét: sorra váltották a büntetőiket zárt tolongásra, és a franciák sorra követték el a változatosnál változatosabb szabálytalanságokat (elforgatás, lehúzás, les), míg a játékvezető büntető célt nem ítélt. Így a sracens bónusszal lépett túl a Biarritzon, tavaly pedig a franciák minden csoportmeccsüket bónusszal nyerték!
4. CSOPORT
1. Saracens 20
2. Glasgow 15
3. Biarritz 13
4. Viadana 3
----
5. csoport


Wasps – Llanelli 40-7

Öreg klasszis nem vén klasszis! A legutóbbi napokban Ibanez és Dallaglio szinte egyszerre jelentette be, hogy visszavonulnak a válogatottbeli szerepléstől. Mindez nem akadályozta meg őket abban, hogy tanári módon szét ne szedjék ellenfelüket. Igaz, a pont nélkül álló Scarlets nem bizonyult nagy ellenfélnek. Mintha elfelejtettek volna rögbizni a tavaly elődöntőig eljutott walesiek! Legelőször Fraser Waters hálálta meg a bizalmat céljával, aztán egy másik sok csatát megélt harcos, Vickery erőltette a labdát a célterületre. Manu célja múló rosszullét volt csak, a Darazsak (akárcsak a Saracens) lejátszották ellenfelüket. Még nyakatekertebb passzokkal bolondították meg szegény vendégeiket. Hiába, itt is kellett a bónusz (igaz, az idő múlásával szaporodik a motiválatlan csapatok száma!) - meg is lett. Doherty, majd Sackey passzával Walduock robogott a célterületre hazai játékos. A továbbiakban a Darazsak díszelőadását élvezhettük, de az sem volt utolsó, hogy itt is akadt egy játékos (Hoadley), aki első labdaérintésével célt vitt! Sackey szélen vitt célja volt az utolsó szeg a Llanelli koporsójában – összesen hatot kaptak londoni kirándulásukon.

Clermont – Munster 26-19

A franciáknak mindenképpen győzniük kellett, hogy maradjon esélyük a továbbjutásra. Már az első félidőben elhúztak ellenfelüktől, előbb Mignoni, majd Ledesma szerzett célt, Brock James pedig a szokott módon célzott. Így a félidőben 20-6-ra vezettek. A vendégek nem adták fel; ugyan csak egy célt vittek (Mafi a 60. percben), de közben Ronan O'Gara sem tétlenkedett: a 78. percben berúgta negyedik sikeres büntetőjét, és feljött négy pontra a Munster. Végul Brock James biztosította a meccset a Clermont-nak, de a Munster egy nagyon fontos bónusszal utazhatott haza.
5. CSOPORT
1. Wasps 18
2. Munster 15
3. Clermont 14
4. Llanelli 0
----
6. csoport


Leinster – Toulouse 20-13

A franciák nem nagyon strapálták magukat...Hiszen elég nyerniük a jövő héten az Edinburgh elleni hazai rangadón. Csakhogy a skótok móresre tanították a Tigriseket, így nem biztos hogy sétagalopp lesz az a meccs. A hazaiknál Contepomi és O'Driscoll mutatott be 1-1 svédcsavaros passzt egy akción belül, egy másodperc különbséggel, ebből Fitzgerald vitt szép célt. A második félidőben megint a fiatal szélső ért célba, és most is Contepomi adta az átadást, csak most hosszabban – és nem svédcsavarral. A 69. percben Heymans nagy szíve hozott eredményt a vendégeknek: szokás szerint energikusan tört előre és Donguyt hozta helyzetbe, aki középre futott a labdával. Contepomi dropja nem taszította bónusztalan sorsba a Toulouse-t, akik így abszolválták minimális tervüket.

Edinburgh – Leicester 17-12

A Tigrisek nehéz helyzetbe kerülte! A skótok pedig megvédték a mundér becsületét. Igaz, akik azt hitték, hogy az Edinburgh nem teljes erőbedobással játszik majd – az nem látta Mel Gibsont a Rettenthetetlenben. Pedig Goode két büntetőjével kicsit elléptek a vendégek, de még az első félidőben fordítottak a hazaiak. Godman robogott célba a 37. percben, be is váltotta jutalomrúgást, de Goode a félidő hosszabbításában megint betalált (7-9). az igazi viszont a cél: és ebben a műfajban a skótok alkottak nagyobbat: az 57. percben a sarkazó Ford esett a célterületre, ráadásul a vendégek csak Goode újabb büntetőjével tudtak válaszolni, célt nem értek el. Így öt pont hátrányba kerültek az éllovassal szemben, alighanem véget ér a túrájuk!
6. CSOPORT
1. Toulouse 15
2. Leinster 13
3. Leicester 10
4. Edinburgh 9
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik