A déliek után Európában is vb-kereteket hirdettek a szakvezetők

TÓTH SÁNDORTÓTH SÁNDOR
Vágólapra másolva!
2007.08.14. 13:35
Hét, Európán kívüli válogatott - Dél-Afrika, Ausztrália, Új-Zéland, Tonga, Fidzsi-szigetek, Szamoa és Argentína - szövetségi kapitánya már korábban kihirdette utazó keretét a szeptemberi, franciaországi világbajnokságra, ezúttal az öreg kontinens három szakvezetője döntötte úgy: megtalálta végleges csapatát. Elsőként Wales hirdetett keretet, de nem sokkal maradt el brit kollégájától a címvédő angol kapitány, valamint az íreket iránytó szakember sem.
Wilkinson góljai 2003-ban vb-aranyat értek Angliának
Wilkinson góljai 2003-ban vb-aranyat értek Angliának
Wilkinson góljai 2003-ban vb-aranyat értek Angliának
Wilkinson góljai 2003-ban vb-aranyat értek Angliának
A címvédő angolok egyértelműen a rutinra szavaztak. Wales - felkészülési mérkőzésen 62-5! - elsöprése és a kis különbségű vereség Franciaország ellen már elég információt nyújtott Brian Ashtonnak a döntéshez., a szakvezető pedig a rutinra szavazott.

Kimaradt az összes ifjú, például Toby Flood, Cipriani, Haskell, akikkel kísérletezett (nem is sikertelenül!) a Hat Nemzeten. Az egyedüli új fiú Nick Easter, de ő a Wales elleni négy céljával megváltotta a jegyét.

Viszont nem nevezték Hodgsont sem, mivel nem bíztak benne, hogy megfelelő formába lendül a hosszú térdsérülése után. Mike Tindall, a nagy harcos, vb-hős is csomagolhatott. Steve Borthwick viszont örülhet, mivel most nem maradt ki az utolsó pillanatban a csapatból úgy, mint 2003-ban.

Itt van a világbajnokok közül Corry, Dallaglio, Kay, Moody, Vickery és Worsley a tolongásban, Catt (ő már 1994 óta gyűrődik a válogatottban, negyedik vb-jére készül!), Lewsey, Robinson és Wilkinson.

Különösen az isteni Wilko felépülésének örülnek az angol szurkolók, őt viszont a déliek kiemelt „figyelemben" fogják részesíteni.

Ha nem történik vele nagy baj, átveheti Gavin Hastingstől a legeredményesebb vb-pontgyűjtő címét (a skót hős 227 pontot gyűjtött, 45 ponttal vezet Wilkinson előtt).

Érdekes még, hogy a bajnokságban nem túl acélos Bath csapatából négyen is bekerültek. Érdekes, de nem meglepő, hiszen a szövetségi kapitány Ashton ennél a klubbal aratta legnagyobb sikereit korábban, valamint az, hogy a francia Perpignan is képviseltetve van a kőkemény Freshwater személyében.

AZ ANGOL VB-KERET:

Tolongás: Steve Borthwick (Bath), George Chuter (Leicester), Martin Corry (Leicester), Lawrence Dallaglio (Wasps), Nick Easter (Harlequins), Perry Freshwater (Perpignan), Ben Kay (Leicester), Lee Mears (Bath), Lewis Moody , Tom Rees (Wasps), Mark Regan (Bristol), Simon Shaw, Andrew Sheridan (Sale), Matt Stevens (Bath), Phil Vickery (csk., Wasps), Joe Worsley (Wasps)
Háromnegyed: Olly Barkley (Bath), Mike Catt (London Irish), Mark Cueto (Sale), Andy Farrell (Saracens), Andy Gomarsall (Harlequins), Dan Hipkiss (Leicester), Josh Lewsey (Wasps) , Jamie Noon (Newcastle), Shaun Perry (Bristol), Peter Richards, Jason Robinson (Sale), Paul Sackey (Wasps), Mathew Tait (Newcastle), Jonny Wilkinson (Newcastle)

Az íreknél nem volt sok vita: a csapatban tiszta, kik a klasszisok. Évek óta együtt a keret, sikert sikerre halmoznak, csak azaz igazi nagy siker hiányzik, még.

Mivel eddig még (egyetlenként a nagyok közül) nem jutottak a négy közé, ezt a minimális célt bizonyára kitűzték. Csak ahhoz túl kellene élni a csoportkört, ahol ellenfelük lesz Argentína és a rendező Franciaország!

A keretben az egyetlen bizonytalan pont Shane Horgan szereplése volt. A keretbe nevezték, de a hírek szerint bizonytalan a teljes, harckész felépülése. Talán az egyenes kieséses szakaszra bevethető lesz, de mint fent láthattuk, szükség volna rá már korábban is.

Őt leszámítva itt a teljes futósor O'Driscoll vezetésével: Dempsey, Hickie (ő visszavonul a vb után), D'Arcy, Trimble, Murphy, O'Gara, Stringer. Valóban jeles névsor! A tolongásban a fő erő a harmadik sorban van (Leamy, Easterby, D. Wallace)) valamint a Best-fivérek klánjában. Kiderült tehát az írek nevezésekor, hogy nemcsak a Tuilagi-család van jelen három fivérrel, hanem Besték is Ulsterből!

AZ ÍR VB-KERET:

Tolongás: Neil Best (Ulster), Rory Best (Ulster), Simon Best (Ulster), Simon Easterby (Llanelli), Stephen Ferris (Ulster), Jerry Flannery (Munster), John Hayes (Munster), Marcus Horan (Munster), Denis Leamy (Munster), Donncha O'Callaghan (Munster), Paul O'Connell (Munster), Malcolm O'Kelly (Leinster), Alan Quinlan (Munster), Frankie Sheahan (Munster), David Wallace (Munster), Bryan Young (Ulster)
Háromnegyed: Isaac Boss (Ulster), Brian Carney (Munster), Gordon D'Arcy (Leinster), Girvan Dempsey (Leinster), Gavin Duffy (Connacht), Denis Hickie (Leinster), Shane Horgan (Leinster), Geordan Murphy (Leicester), Brian O'Driscoll (csk., Leinster), Ronan O'Gara (Munster), Eoin Reddan (Wasps), Peter Stringer (Munster), Andrew Trimble (Ulster), Paddy Wallace (Ulster)

Európából elsőnek Wales állt elő a kerettel. Csakhogy nem nevezhettek mindenkit, akit akartak. Gavin Henson nem épült fel sérüléséből.

Viszont Shane Williams azért ott lesz a vb-n, mellette rutinos társai, Shanklin és a célrekorder csapatkapitány, Garteh Thomas.

Ő már a negyedik vb-jére készülhet. A keret amúgy is rutinos, hiszen 12 játékos volt már legalább negyvenszer válogatott (csak aztán nehogy „öregek" legyenek az első balsiker után!).

Az egyetlen kevésbé rutinos tag Will James, aki a londoni rekordvereség alkalmával mutatkozott be a válogatottban.

Gareth Jenkins szövetségi kapitány nagy örömére Stephen Jones is bevethető lesz, kérdés, mennyire vetette vissza a hosszú sérülés. Három Angliában játszó is helyet kapott a csapatban.

A WALESI KERET:

Tolongás: Michael Owen (Newport), Martyn Williams (Cardiff), Colin Charvis (Newport), Alix Popham (Llanelli), Jonathan Thomas (Ospreys), Ian Evans (Ospreys), Will James (Gloucester), Alun-Wyn Jones (Ospreys), Ian Gough (Ospreys), Chris Horsman (Worcester), Adam Jones (Ospreys), Matthew Rees (Llanelli), T Rhys Thomas (Cardiff), Huw Bennett (Ospreys), Gethin Jenkins (Cardiff), Duncan Jones (Ospreys)
Háromnegyed: Gareth Thomas (Cardiff, csk.), Kevin Morgan (Newport), Shane Williams (Ospreys), Dafydd James (Llanelli), Tom Shanklin (Cardiff), Jamie Robinson (Cardiff), Sonny Parker (Ospreys), Mark Jones (Llanelli), Stephen Jones (Llanelli), James Hook (Ospreys), Ceri Sweeney (Newport), Dwayne Peel (Llanelli), Mike Phillips(Ospreys), Gareth Cooper (Gloucester)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik