A profik közé vágyik Sima Viktória

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.06.17. 22:00
Sima Viktória, a BioTechUSA szponzorált fitneszversenyzője számára a nyilvánosság előtti fellépés megelőzte a fitneszt, hiszen ismert modellként volt lehetősége kamatoztatni az adottságait. Az évek során azonban saját elhatározására megváltoztatta az alakját, és egy távoli helyen, Dél-Koreában „hagyott” kilogrammjait izom formájában szedte vissza magára.

 

„Ötéves koromtól már balettoztam, aztán nyolc-kilencévesen versenyszerűen atletizáltam, sikeres hosszútávfutónak számítottam. Sok versenyt nyertem, vagy végeztem érmesként dobogós helyen. Utána iskolát váltottam, és az utazás két órát vett el a napjaimból, amibe így már nem fért bele az atlétika. Ahogy nőttem, a zene egyre fontosabb szerepet töltött be az életemben. Tizenegy-tizenkét évesen színpadi táncra váltottam, amit tizennyolc éves koromig űztem.”

Sima Viktória az iskolai évekből szinte átmenet nélkül érkezett meg abba a világba, amelyben a tanulás helyett már a munka játszotta a főszerepet.

„Már a sulival párhuzamosan elkezdtem a modellkedést, ahol ugye nagy jelentősége van annak, hogy jól nézzek ki. Pár év kihagyás után huszonkét-huszonhárom évesen kezdtem fitneszezni. Nem volt gondom az alakommal, de akkor az ügynökségtől, amellyel dolgoztam, befutott egy nagyobb ajánlat. Én pedig megfogadtam, hogy ha megkapom, akkor még komolyabban odafigyelek magamra. Megkaptam, három hónapig Dél-Koreában dolgoztam.”

 

Sima Viktória az európaitól teljesen eltérő kultúrába csöppent, amihez a munka mellett kellett hozzászoknia. Dél-Koreába 54 kg-os testsúllyal utazott és 46 kg-mal tért vissza.

„Náluk a rizst főzés előtt be kell áztatni. Aztán hosszabb ideig kell főzni, de még akkor sem puhul meg annyira, mint itthon. Ennek elkészítésére rövidesen időm és energiám sem volt. Így áttértem egy másfajta étrendre, többnyire húst és zöldségeket fogyasztottam. A szénhidrátok teljesen eltűntek az életemből, ezért idővel olyan vékony lettem, hogy már nem tetszettem magamnak. Miután hazatértem, azért kezdtem el egy másfajta edzésmunkát, hogy pár kilót magamra szedjek, méghozzá izom formájában. Mivel az étrend a kulcs mindenhez, gyorsan változott a testem. Egy év múlva már felvetődött, hogy mi lenne, ha versenyen is indulnék.”

 

161 cm-es magasságához 53 kg-os testsúly párosul – off szezonban, ahogyan a szakmai szlengben használják –, de a verseny- és színpadi súlya 49-50 kg. Testének átalakulása után a modellszakmában néhány ajtó bezárult előtte, mert már nem felelt meg az elvárásoknak. Ám legalább ugyanannyi, ha nem több ajtó meg éppen emiatt nyílt ki.

„Régebben kicsivel többet utaztam, de most sem panaszkodhatok, mert keresnek, találok magamnak munkát. Nemrégiben pont Párizsban jártam, bár az sokszor szebben hangzik, mint ami a valóság. Este érkeztem meg, másnap egész nap dolgoztunk, fotóztunk, és csak a harmadik napon volt némi szabadidőm, tehát ez a munka, leszámítva az utazással töltött időt, nem sokban különbözik attól, mintha itthon lettem volna. Sok helyre valóban azért nem hívnak már, mert izmosabb lettem, ám előfordul olyan is, hogy hívnak, csak az időpontot már nehezebb összeegyeztetnem, mint régebben. Nekem is több edzésem van, vagy én tartok másoknak. Ügynökség is segít a munkakeresésben, de én is nézem, hol van casting, ahová személyesen kell menni, vagy fotókat küldeni. Az évek során a szakmán belül kiépült a kapcsolatrendszerem is, amire szintén számíthatok. Fotózásokra hívnak, reklámfilmekhez, hirdetésekhez, poszterekhez, de gyakran kimozdulok a műtermekből. Olyankor workshopokon, rendezvényeken veszek részt. A nyári szezonban több a munka, általában a szabadtéri programokra keresnek. Sokszor az utolsó pillanatban, két-három nappal előtte szólnak, így oda jóformán csak beesik az ember. Más az, amikor tervezhető munkáról van szó, olykor előfordul, hogy van egy hónapom a felkészülésre. Akkor a szénhidrátot teljesen kiveszem az étrendemből, az edzésmunkámba több kardiót teszek, és esténként még pluszban is futok, vagy sétálok.”

 

Az edzésprogram, illetve az étrend természetesen Sima Viki esetében sem lehet véletlenszerű, megvannak a jól bevált és megszokott, ismétlődő rutinok.

„Reggel egy órát futok, lépcsőzök. Szigorúan éhgyomorra kardiózom, mert nekem így megy. Ha súlyvesztés a cél, akkor ez felmehet nyolcvan percre is. A napi második edzésem súlyzós edzés, amit testrészek szerint bontok meg. Hétfőn háttal kezdek, kedden jön a lábfeszítő, szerdán fenékre dolgozom. Csütörtökön karra és hasra, pénteken pedig a hajlítóizmoké a főszerep. A reggelim gluténmentes, négy tojásfehérjéből készítem el a rántottát, vagy puffasztott rizst eszem. Edzés után mindig fehérjeturmixot iszom, és az átlagosnál több C-vitaminra van szükségem, mert hajlamosabb vagyok a megfázásra. A versenyre való felkészülés során megváltozik az étrend, ebben az edzőm segítségét veszem igénybe, de megkérdezek szakembert is. A versenydiéta három részre oszlik, fokozatosan hagyunk el az étrendből dolgokat. Ilyenkor a szponzorom, a BioTechUSA által biztosított vitaminok, a táplálék-kiegészítők még fontosabb szerepet töltenek be. Nélkülük aligha lehetne végigcsinálni a felkészülést.”

 

Sima Viktória a versenyzésben nemcsak a fellépést, az odáig vezető utat legalább annyira kedveli.

„Először csak magát a versenyt szerettem volna kipróbálni, de aztán olyan sok egyéb élménnyel is gazdagodtam, hogy már azért megérte folytatni. Az tetszett meg benne, hogy változott a felkészülési munkám, teljesen más ingerek hatottak rám. Más volt a motivációm, más edzésmunkát végeztem és máshogy diétáztam, mint normál esetben, amikor egy modellmunkára hangolódtam. Most már ott tartok, hogy szeretném, ha meglenne a profi kártyám, ami nemcsak a helyezésemtől függ, hanem attól is, hogy milyen versenyeken veszek részt és ott milyen mezőny indul. Vannak ismerőseim Amerikában, ami a fitnesz csúcskategóriája. Szeretnék ott is versenyezni, méghozzá a közeljövőben.”

NÉVJEGY
Sima Viktória IFBB bikinimodell

BioTechUSA szponzorált versenyző
Cutler Team Hungary
Edző: Bereczki Krisztián

IFBB magyar bajnokság 2016 3. helyezett
Fitbalance 2015 2. helyezett
Olympia Amateur Europe 2015
Arnold Classic Europe 2015

Social media kontaktok
facebook.com
instagram.com

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik