LAKNER GÁBOR 2021.01.08 21:01 Frissítve: 2021.01.08 22:15

Vízilabda-vl: Olaszország legyőzte Magyarországot Debrecenben

Olaszország 9–8-ra legyőzte Magyarországot Debrecenben a férfi vízilabda-világliga debreceni európai selejtezőjének negyeddöntőjében. Märcz Tamás csapatának sokáig jól működő védekezésébe a negyedik negyedben becsúszott egy-két hiba, így a világbajnok olaszok jutottak a négy közé.

A záró negyed a fehér sapkás olaszoké volt Debrecenben (Fotó: Dömötör Csaba)

Tíz hónappal később, Firenze helyett Debrecenben, de végül csak lejátszották a magyar–olasz negyeddöntőt a világliga európai selejtezőjében. A mérkőzésen egyébként a regnáló Európa-bajnok (ezek vagyunk mi) és a világbajnok (értelemszerűen ezek az olaszok) csapott össze, ami úgy is kitűnő mérkőzést vetített előre, hogy mindkét csapatban csak nyolc-nyolc olyan játékos szerepelt, aki részese volt az említett aranyérem megszerzésének.

Ebben nem is kellett csalatkoznunk.

Az első három negyed mindkét oldalon a védekezés magasiskoláját hozta, ebből nekünk nyilván a magyar csapat produkciója volt igazán szívet melengető. Nagy Viktor stabilan védett, a helyükön voltak a blokkok, és az olasz támadások végén többnyire az és onnan lőtt, akit a csapat szeretett volna. Közben az is kiderült, hogy balkezes szélső hiányában ki játszik a jobb oldalon: mindenki. Szinte folyamatosan forogtak ott a játékosok, ráadásul kétszer jobbal is sikerült onnan betalálni Kovács Gergő és Jansik Szilárd révén.

Az első három negyedben a magyar válogatott irányította a játékot, 5–4-es vezetésnél azonban jött a hidegzuhany. A negyedik szakaszban kicsi elcsúszott a védekezés, kicsit rendezetlen volt a visszazárás, s a rendkívül dörzsölt olaszok azonnal kihasználták a kínálkozó lehetőségeket. Alessandro Campagna csapata átvette a vezetést, mi több, két góllal is ellépett, az ellenfelet pedig az sem zavarta meg, hogy edzőjüket elzavarták a kispad mellől.

A magyar válogatott valamelyest rendezte a sorokat, becsülettel küzdött, és még az utolsó másodpercekben is támadhatott az egyenlítésért. A remeklő Manhercz Krisztián befordulása után azonban néma maradt a síp – a mérkőzésen nem először.

Így az olasz válogatott 9–8-ra győzött, ezzel a négy közé jutott. A Vigvári Vendel személyében újoncot avató magyar válogatott az 5–8. helyért folytathatja. Szombaton 20 órától a horvátok ellen játszik Märcz Tamás csapat, az sem lesz kisebb csata.

A FINA FÉRFI VILÁGLIGA EURÓPAI SELEJTEZŐJÉNEK FINÁLÉJA
NEGYEDDÖNTŐ
OLASZORSZÁG–MAGYARORSZÁG
9–8 (1–2, 2–1, 1–2, 5–3)
Debrecen, zárt kapuk mögött. Vezette: Alexandrescu (román), Naumov (orosz)
OLASZORSZÁG: DEL LUNGO – DI FULVIO 2, Luongo, Echenique 2, Napolitano 1, Alesiani, Figari 2. Csere: Bruni, Dolce 1, Di Somma 1, N. Presciutti, Fondelli. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna
MAGYARORSZÁG: NAGY V. – MANHERCZ K. 3, Hosnyánszky 1, Angyal 2, Mezei, Erdélyi, Kovács Gergő 1. Csere: Sedlmayer, Német T., Jansik Sz. 1, Nagy Ádám, Vigvári Vendel. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Gól – emberelőnyből: 12/3, ill. 10/3
Gól – kettős emberelőnyből: –, ill. 1/1
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –
Kipontozódott: Nagy Ádám (30. p.), Jansik Sz. (31. p.)
Piros lap: Alessandro Campagna (29. p.)
MESTERMÉRLEG
Märcz Tamás:
– Úgy éreztem, három negyeden át a mi védekezésünk működött jobban, az olaszok nem igazán találták rajta a rést. Ekkor elégedett voltam, mert úgy játszottunk, ahogyan szerettem volna. Igazából utána a saját, támadásban elkövetett hibáinkból fordítottak az olaszok, ezek nyilván fájó megoldások voltak. Utána kapaszkodtunk, megvolt az esélyünk az egyenlítésre, sajnos nem sikerült, de örülök, hogy ilyen jó meccset játszottunk. A csapat több tagja még nem rendelkezik hatalmas rutinnal válogatott szinten, de pont azért van a világliga, hogy ők is értékes tapasztalatokat szerezzenek.

KORÁBBAN
Görögország–Franciaország
12–3 (3–1, 4–2, 3–0, 2–0) 
Horvátország–Montenegró 14–15
(2–1, 1–1, 4–3, 3–5, 4–5) – szétlövéssel
A Szerbia–Spanyolország mérkőzést már lejátszották, 13–11-re nyertek a spanyolok.

Január 9., szombat
Helyosztók
Az 5–8. helyért:
14.45: Szerbia–Franciaország
20.00: Horvátország–Magyarország (Tv: M4 Sport)
Elődöntő:
16.30: Montenegró–Olaszország
18.15: Spanyolország–Görögország

Január 10., vasárnap
Helyosztók
14.45: A 7. helyért
16.30: Az 5. helyért
18.15: A 3. helyért
20.00: Döntő

A MAGYAR FÉRFI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT BŐ KERETE
Kapusok:
Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: 
Angyal Dániel (Szolnok), Erdélyi Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Honvéd), Jansik Szilárd (FTC), Konarik Ákos (Szolnok), Kovács Gergő (Szolnok), Manhercz Krisztán (OSC), Mezei Tamás (FTC), Nagy Ádám (Szolnok), Német Toni (FTC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Vigvári Vendel (FTC)

2021.04.05 22:42:01

Vízilabda MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Pék Gyula nem volt akárki. Legyen elég annyi, hogy a KSI mestereként nyolc későbbi olimpiai bajnokot pallérozott, Benedek Tibor, Kásás Tamás, Märcz Tamás, Steinmetz Ádám, Steinmetz Barnabás, Székely Bulcsú, Varga Zsolt és Vári Attila is tanítójának vallja.

2021.03.11 15:32:42

Vízilabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA

Alberto Munarriz a fájdalmas ötöspárbaj ellenére a budapesti Eb-ezüstöt tartja egyik legnagyobb sikerének.

2021.02.28 22:09:01

Vízilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Aki a pécsi pólósokkal nyer ifikupát, tud valamit.

2021.01.23 22:00:33

Vízilabda LAKNER GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A legnagyobb feladatokra is megérett.

2021.01.23 19:07:05

Vízilabda LAKNER GÁBOR (összefoglaló), TÖRÖK DÁNIEL (percről percre)

A magyar válogatott végig vezetve győzte le a házigazdát, ezzel megváltva a tokiói repülőjegyet.