Vízilabda-vl: Olaszország legyőzte Magyarországot Debrecenben

Vágólapra másolva!
2021.01.08. 21:01
null
A záró negyed a fehér sapkás olaszoké volt Debrecenben (Fotó: Dömötör Csaba)
Olaszország 9–8-ra legyőzte Magyarországot Debrecenben a férfi vízilabda-világliga debreceni európai selejtezőjének negyeddöntőjében. Märcz Tamás csapatának sokáig jól működő védekezésébe a negyedik negyedben becsúszott egy-két hiba, így a világbajnok olaszok jutottak a négy közé.

Tíz hónappal később, Firenze helyett Debrecenben, de végül csak lejátszották a magyar–olasz negyeddöntőt a világliga európai selejtezőjében. A mérkőzésen egyébként a regnáló Európa-bajnok (ezek vagyunk mi) és a világbajnok (értelemszerűen ezek az olaszok) csapott össze, ami úgy is kitűnő mérkőzést vetített előre, hogy mindkét csapatban csak nyolc-nyolc olyan játékos szerepelt, aki részese volt az említett aranyérem megszerzésének.

Ebben nem is kellett csalatkoznunk.

Az első három negyed mindkét oldalon a védekezés magasiskoláját hozta, ebből nekünk nyilván a magyar csapat produkciója volt igazán szívet melengető. Nagy Viktor stabilan védett, a helyükön voltak a blokkok, és az olasz támadások végén többnyire az és onnan lőtt, akit a csapat szeretett volna. Közben az is kiderült, hogy balkezes szélső hiányában ki játszik a jobb oldalon: mindenki. Szinte folyamatosan forogtak ott a játékosok, ráadásul kétszer jobbal is sikerült onnan betalálni Kovács Gergő és Jansik Szilárd révén.

Az első három negyedben a magyar válogatott irányította a játékot, 5–4-es vezetésnél azonban jött a hidegzuhany. A negyedik szakaszban kicsi elcsúszott a védekezés, kicsit rendezetlen volt a visszazárás, s a rendkívül dörzsölt olaszok azonnal kihasználták a kínálkozó lehetőségeket. Alessandro Campagna csapata átvette a vezetést, mi több, két góllal is ellépett, az ellenfelet pedig az sem zavarta meg, hogy edzőjüket elzavarták a kispad mellől.

A magyar válogatott valamelyest rendezte a sorokat, becsülettel küzdött, és még az utolsó másodpercekben is támadhatott az egyenlítésért. A remeklő Manhercz Krisztián befordulása után azonban néma maradt a síp – a mérkőzésen nem először.

Így az olasz válogatott 9–8-ra győzött, ezzel a négy közé jutott. A Vigvári Vendel személyében újoncot avató magyar válogatott az 5–8. helyért folytathatja. Szombaton 20 órától a horvátok ellen játszik Märcz Tamás csapat, az sem lesz kisebb csata.

A FINA FÉRFI VILÁGLIGA EURÓPAI SELEJTEZŐJÉNEK FINÁLÉJA
NEGYEDDÖNTŐ
OLASZORSZÁG–MAGYARORSZÁG
9–8 (1–2, 2–1, 1–2, 5–3)
Debrecen, zárt kapuk mögött. Vezette: Alexandrescu (román), Naumov (orosz)
OLASZORSZÁG: DEL LUNGO – DI FULVIO 2, Luongo, Echenique 2, Napolitano 1, Alesiani, Figari 2. Csere: Bruni, Dolce 1, Di Somma 1, N. Presciutti, Fondelli. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna
MAGYARORSZÁG: NAGY V. – MANHERCZ K. 3, Hosnyánszky 1, Angyal 2, Mezei, Erdélyi, Kovács Gergő 1. Csere: Sedlmayer, Német T., Jansik Sz. 1, Nagy Ádám, Vigvári Vendel. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Gól – emberelőnyből: 12/3, ill. 10/3
Gól – kettős emberelőnyből: –, ill. 1/1
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –
Kipontozódott: Nagy Ádám (30. p.), Jansik Sz. (31. p.)
Piros lap: Alessandro Campagna (29. p.)
MESTERMÉRLEG
Märcz Tamás:
– Úgy éreztem, három negyeden át a mi védekezésünk működött jobban, az olaszok nem igazán találták rajta a rést. Ekkor elégedett voltam, mert úgy játszottunk, ahogyan szerettem volna. Igazából utána a saját, támadásban elkövetett hibáinkból fordítottak az olaszok, ezek nyilván fájó megoldások voltak. Utána kapaszkodtunk, megvolt az esélyünk az egyenlítésre, sajnos nem sikerült, de örülök, hogy ilyen jó meccset játszottunk. A csapat több tagja még nem rendelkezik hatalmas rutinnal válogatott szinten, de pont azért van a világliga, hogy ők is értékes tapasztalatokat szerezzenek.

KORÁBBAN
Görögország–Franciaország
12–3 (3–1, 4–2, 3–0, 2–0)
Horvátország–Montenegró 14–15
(2–1, 1–1, 4–3, 3–5, 4–5) – szétlövéssel
A Szerbia–Spanyolország mérkőzést már lejátszották, 13–11-re nyertek a spanyolok.

Január 9., szombat
Helyosztók
Az 5–8. helyért:
14.45:Szerbia–Franciaország
20.00:Horvátország–Magyarország (Tv: M4 Sport)
Elődöntő:
16.30: Montenegró–Olaszország
18.15:Spanyolország–Görögország

Január 10., vasárnap
Helyosztók
14.45:A 7. helyért
16.30:Az 5. helyért
18.15:A 3. helyért
20.00:Döntő

A MAGYAR FÉRFI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT BŐ KERETE
Kapusok:
NagyViktor (Szolnok),VogelSoma (FTC)
Mezőnyjátékosok:
AngyalDániel (Szolnok), ErdélyiBalázs (OSC), HosnyánszkyNorbert (Honvéd), Jansik Szilárd (FTC),KonarikÁkos (Szolnok),KovácsGergő (Szolnok),ManherczKrisztán (OSC), Mezei Tamás (FTC),NagyÁdám (Szolnok),NémetToni (FTC), PohlZoltán (FTC), SedlmayerTamás (FTC),VigváriVendel (FTC)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik