NSO/MTI 2016.12.15 17:09 Frissítve: 2016.12.16 08:39

Vízilabda: kiválasztották az új kapitányt, itt a Benedek-utód!

Märcz Tamás lett a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya – határozott csütörtöki ülésén a Magyar Vízilabda-szövetség (MVLSZ) elnöksége.

Märcz Tamás egy korábbi BVSC-rendezvényen (Fotó: NS-archív)

 

A távozó Benedek Tibor szövetségi kapitány posztjára 13-an pályáztak, a szövetség elnöksége kétkörös titkos szavazás után közülük választotta ki a 42 éves Märcz Tamást, a BVSC szakvezetőjét.

„Nagyszerű pályázatok születtek, nem volt könnyű dönteni – idézi a szövetség honlapja, a waterpolo.hu Kemény Dénes MVLSZ-elnököt. – A szavazás után telefonon értesítettem Märcz Tamást, hogy rá esett a választásunk, egyben hivatalosan felkértem a férfiválogatott szövetségi kapitányának. Sikeresen meg kell állapodjunk a szerződés feltételeiben, és akkor 2017. január 1-től ő látja el a feladatot."

„Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy egy ilyen komoly tradíciókkal rendelkező országban, ilyen komoly elődök után engem kért fel az elnökség erre a feladatra. Ambiciózus vagyok, nagy várakozással tekintek a feladat elé, igyekszem a legjobb tudásomnak megfelelően ellátni majd a munkámat” – idézte az MVLSZ honlapja a 42 éves szakembert, aki hozzátette, biztos benne, hogy szerződése részleteiről meg tudnak majd állapodni, hiszen minél hamarabb szeretné elkezdeni a munkát.

„Január első hetében szeretnék keretedzést tartani, meglátjuk, ez hogyan illeszkedik a klubok naptárába, de biztosan találunk megfelelő időpontot. A válogatott támaszkodik a klubokra, kettejük közt kölcsönhatásnak kell lennie, hiszen a válogatott sikere a klubok sikere. Szerintem a klubvezetők is átérzik ezt, és egyébként is jó a kapcsolatom az összes ob I-es edzővel, azokkal is, akik a válogatottakat adó kluboknál dolgoznak” – mondta a BVSC vezetőedzője. A pályázati kiírás szerint az új kapitány a klubedzői feladatait a szezon végéig elláthatja.

Märcz Tamás megjegyezte, a legjelentősebb vízilabdanemzet szövetségi kapitányaként a célok mindig a legmagasabbak, legyen szó barátságos meccsről, olimpiai döntőről, a cél mindig a győzelem, folyamatosan nyomás alatt van a kapitány.

„Mindig is így volt. Aki a magyar vízilabdában él, az tisztában van ezzel. Nem lep meg a teher, szívesen vállalom.”

A tréner elmondta, már zajlanak az egyeztetések a szakmai stábbal kapcsolatban, hamarosan nyilvánosságra kerül a névsor.

Märcz Tamás első nagy tornája nem kisebb megméretés lesz, mint a jövő évi budapesti vizes világbajnokság.

„Álszerénység, ha a magyar vízilabdában valaki nem az első helyet tűzi ki, és alábecsülni sem szabad a csapatot, ezért mindig sikert várok, ahogy a közvélemény és a szakma is. Átrendeződött a vízilabda erősorrendje, kiegyensúlyozottabb a mezőny, mint például tizenhat éve, amikor a válogatottal olimpiát nyertem, de ettől függetlenül a célok nem változnak a jövőben sem. Mindenki ellen meg kell találni az ellenszert, a legerősebb riválissal szemben is.”

Märcz Tamás, a 2000-ben olimpiai bajnoki címet szerző center játékosként kétszeres Európa-bajnok, valamint világbajnoki ezüstérmes is volt. Emellett négyszeres magyar és kétszeres olasz bajnok, pályafutása jelentős részét olasz élkluboknál töltötte.

Kettős – magyar és olasz – állampolgár, nem sokkal a londoni olimpia előtt még az olasz válogatott centere volt.

Több mint egy évtizedet játszott Olaszországban, a BVSC-nél kezdett edzősködni, és a kilencedik helytől a nemzetközi porondig vezette a kék-sárgákat. Volt a női válogatott másodedzője, kapitányként is felvetődött a neve, mielőtt a férfiaknál pályázott a posztra.

A szövetségi kapitányi posztra kiírt nyílt pályázatra 13-an – Cseh Sándor, Dabrowski Norbert, Fodor Rajmund, Gyöngyösi András, Teodoro Hadziteodoru, Lukács Dénes, Märcz Tamás, Igor Milanovics, Szécsi Zoltán, Tóth Gyula, Vad Lajos, Vidumanszky László, Vincze Balázs – nyújtották be pályázatukat.

A csütörtöki ülésen az új-zélandi leány junior világbajnokságon tartózkodó Faragó Tamás és Beck György nem lehetett jelen.

 

2021.04.05 22:42:01

Vízilabda MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Pék Gyula nem volt akárki. Legyen elég annyi, hogy a KSI mestereként nyolc későbbi olimpiai bajnokot pallérozott, Benedek Tibor, Kásás Tamás, Märcz Tamás, Steinmetz Ádám, Steinmetz Barnabás, Székely Bulcsú, Varga Zsolt és Vári Attila is tanítójának vallja.

2021.03.11 15:32:42

Vízilabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA

Alberto Munarriz a fájdalmas ötöspárbaj ellenére a budapesti Eb-ezüstöt tartja egyik legnagyobb sikerének.

2021.02.28 22:09:01

Vízilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Aki a pécsi pólósokkal nyer ifikupát, tud valamit.

2021.01.23 22:00:33

Vízilabda LAKNER GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A legnagyobb feladatokra is megérett.

2021.01.23 19:07:05

Vízilabda LAKNER GÁBOR (összefoglaló), TÖRÖK DÁNIEL (percről percre)

A magyar válogatott végig vezetve győzte le a házigazdát, ezzel megváltva a tokiói repülőjegyet.