LAKNER GÁBOR 2022.06.08 23:21 Frissítve: 2022.06.09 11:51

Verhetetlen koncepció – Lakner Gábor jegyzeteA légióskérdés olyan parttalan vita a magyar vízilabdában, mint hogy a Balaton északi vagy déli partján kellemesebb-e eltölteni a szabadidőnket. Kétségkívül szimpatikusak azok az együttesek, amelyek csak magyar játékosokra építenek, mint például az OSC – legalábbis a mostani, mert három éve az újbudaiak is hat légióssal álltak fel... –, azonban azt a tényt sem hanyagolhatjuk el, hogy az utolsó, külföldiek nélküli bajnokcsapat a 2010-es Vasas volt. Ha valamelyik együttes nyerni akar valamit, netán a nemzetközi porondon is villantana, ahhoz egyszerűen kellenek a légiósok. A külföldiek alkalmazása mellett érvelők szerint a magyarok csak tanulhatnak tőlük, akik meg a légiósok ellen foglalnak állást, leginkább azzal jönnek, hogy elveszik a helyet a magyarok elől.

 
Válogatott játékosokkal erősített a Ferencváros

És aztán van a Ferencváros, amely a most záruló idényben szépen megmutatta, hogy lehet ezt okosan is csinálni.

Mert hiába volt a keretben három légiós (meg jó néhány magyar klasszis), elképesztően sokat játszottak a fiatalok, és hogy, hogy nem, Fekete Gergő, Molnár Erik és Vigvári Vendel is ott van a magyar felnőttválogatott húszasra szűkített világbajnoki keretében. Ehhez persze kell egy olyan szakosztályelnök, mint a kétszeres olimpiai bajnok Madaras Norbert, aki felismeri, nem tartható, hogy egy csapat kizárólag kész pólósokat vásárol, muszáj játékosokat is nevelni. Kell egy olyan vezetőedző, mint a szintén ötkarikás győztes Varga Zsolt, aki zokszó nélkül változtat a kicsit konzervatívabb hozzáállásán, és akkor is beteszi a fiatalokat, amikor éppen nem megy nekik a játék, mert csak így segíthetnek hosszú távon a csapatnak (az egy személyben másodedző és utánpótlás szakmai igazgató Nyéki Balázs szerepe sem elhanyagolható). Hogy mennyire volt működőképes a koncepció, azt a hazai bajnoki és kupagyőzelem, valamint a Bajnokok Ligája-bronzérem fényesen bizonyítja.

Mivel az elv a következő idényben sem változik, amiatt sem kell aggódni, hogy már négy légiósa lesz a Fradinak, a fiatalok ugyanúgy megkapják majd a lehetőséget. A csapat pedig annak ellenére bombaerős lesz, hogy Vámos Márton öt év után távozik, mert három motivált, fejlődőképes, nem mellesleg válogatott pólós érkezik. Varga Zsolton aligha múlik az előrelépésük: Nagy Ádámnak és Vadovics Viktornak például már a csapatbemutató sajtótájékoztató végén beszélgetésnek álcázott edzéselméleti kiselőadást rögtönzött...

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.07.24 00:22:16

Vízilabda MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Laky Károly már játékosként is edzősködött (tanítványainál többet senki sem lábtempózott), a háború után pedig ő volt maga a BVSC. Nem túlzás, hiszen egyidőben elnöke is volt a klubnak.

2022.07.18 22:38:19

Vízilabda MALONYAI PÉTER     

NS-VÉLEMÉNY. A hetedik helyet nem lehet kirúgni.

 

2022.07.11 23:04:05

Vízilabda N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL.A küzdelem, a tartás valami felé, az „út” a lényeg tehát, amiről a ma ötven éve született pólós klasszis, Benedek Tibor is hangsúllyal szólt több alkalommal, amikor a talpra állás újra meg újra reánk szabott föladatáról beszélt.

2022.07.10 21:22:41

Vízilabda MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A lelkiismeret-furdalást nem lehet parancsra előhívni, már csak azért sem, mert lélek kell hozzá. Ugyanakkor a tudomány szerint, aki képtelen rá, antiszociális személyiségzavarral diagnosztizálható. Ilyen messzire azért nem mennék pólósaink esetében, az viszont biztos, hogy a valós önismeret nem árt. És mielőtt félreértenének, nem gondolok én önmarcangolásra, csak némi őszinteségre – önmagukkal.