Varga Zsolt: A fejlődéshez türelem és alázat szükséges

Vágólapra másolva!
2023.07.08. 07:42
null
„A fejlődéshez türelem és alázat szükséges” (FOTÓ: MAGYAR NEMZET/MIRKÓ ISTVÁN)
Férfi vízilabda-válogatottunk szövetségi kapitánya, Varga Zsolt a megérzéseire is hagyatkozott az utazó keret kijelölésénél, a szakember szeretné látni az előrelépést csapata játékában a fukuokai világbajnokságon.



– Milyen szempontokat vett figyelembe a világbajnokságra utazó keret kijelölésénél?
– A csapat összeállítása mindig soktényezős folyamat – hangsúlyozta a magyar férfi vízilabda-válogatottat irányító Varga Zsolt a kerethirdetés után. – Egyrészt a múltra, a válogatottban eddig nyújtott teljesítményre alapoztam, másrészt figyelembe vettem az elmúlt idényben mutatott játékot a bajnokságban és a nemzetközi porondon egyaránt. Sokat számít az edzéseken tapasztalt hozzáállás, munkamorál is, megelőlegeztem a bizalmat azoknak a fiataloknak, akikben látok fantáziát, hogy a világbajnokságon is letehetik a névjegyüket.

A FÉRFIVÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:  Lévai Márton (Genesys OSC Újbuda), Vogel Soma (FTC-Telekom)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel, Manhercz Krisztián, Vigvári Vince (mind OSC), Fekete Gergő, Jansik Szilárd, Molnár Erik, Nagy Ádám, Német Toni, Pohl Zoltán, Varga Dénes, Vigvári Vendel (mind FTC), Vámos Márton (Olympiakosz – Görögország), Zalánki Gergő (Pro Recco – Olaszország)
A játékosok klubjaként azt tüntettük fel, amelyikből kiharcolták a válogatottságot.

– Voltak olyan játékosok, akikért vérzett a szíve, hogy nem kerültek be a keretbe?
– Sajnáltam a kimaradókat, de mindig vannak fájó döntések, no meg kételyek, hogy biztosan jól választottam-e. Amellett, hogy a megérzéseimre hagyatkoztam, természetesen kikértem a stábtagok véleményét is, hogy valóban a legjobb tizenöt játékos utazzon Fukuokába. Akkor lennék igazán nyugodt, ha tizenhét nevet olvashattam volna fel, sajnos erre nem volt lehetőségem.

– Szerkezeti változást is végrehajtott, ezúttal három helyett két balkezesnek szavazott bizalmat. Miért döntött így?
– Tervben volt, hogy ismét három balkezessel utazunk, nem véletlenül készült velünk Burián Gergely, ám úgy gondoltam, más játékosok ezúttal többet adhatnak hozzá a csapat teljesítményéhez. Beszéltem Gergővel, mondtam neki, hogy folytassa a munkát, mert számítok rá.

– A negyedik helynél alighanem fontosabb volt a mutatott játék a világkupa szuperdöntőjében. Milyen tanulságokkal szolgált a torna?
– Minden mérkőzésen voltak olyan játékelemek, amelyek jól működtek, ezeket szeretnénk összegyúrni a világbajnokságra. A görögök ellen a jó blokkok mellett Vogel Soma a kapuban kimagasló teljesítményt nyújtott, és bár a spanyolok megnehezítették, hogy tiszta lövőhelyzeteket dolgozzunk ki, így is szereztünk bravúros gólokat, az amerikaiak ellen pedig nagyon hatékony volt a támadójátékunk. Fájó, hogy ismét megvertek minket, de ebből csak motivációt kovácsolunk, hogy amikor legközelebb találkozunk velük, már mi örüljünk a végén. Folyamatosan frissítenünk kell a tudásunkat, mert vannak riválisok, amelyek bizonyos tekintetben még előttünk járnak.

A FÉRFIVÁLOGATOTT CSOPORTMECCSEI
Július 17., hétfő: Magyarország–Japán, 12.00
Július 19., szerda: Horvátország–Magyarország, 5.00
Július 21., péntek: Magyarország–Argentína, 2.00
Az időpontok magyar idő szerint értendőek.

– Mely válogatottakra gondol?
– A spanyolra és az olaszra. A videófelvételeknek köszönhetően sokat tanultak tőlünk, időközben elkezdtek építkezni, dinamikus, szervezett játékkal fokozatosan léptek előre. Az emberhátrányos védekezésük kimondottan jó, hiszen összeszokott csapatokról beszélünk, amelyek kikényszerítik, hogy az ellenfelük legrosszabb helyzetben lévő játékosa vállalja el a lövést, a lehető legnagyobb nyomás alatt. Minden rivális verhető, a spanyolokat is sikerült legyőznünk a tavalyi Európa-bajnokságon, de az a célunk, hogy a világversenyeken végig stabilan, magas szinten játsszunk. Azokat az elemeket, amelyeket jobban alkalmaznak a vetélytársak, a saját taktikánkhoz igazítva be kell építeni a repertoárunkba. A fejlődéshez elsősorban türelem és alázat szükséges, látom a hiányosságokat, és továbbra is a munkában hiszek.

 

– A világbajnokságon már beérhet a munka gyümölcse?
– Remélem, hogy igen, hiszen nemcsak az a célunk, hogy tanuljunk más csapatoktól, hanem az is, hogy idővel jobbak legyünk náluk. Tavaly elkezdődött egy folyamat, amelynek része a fiatal játékosok beépítése, ugyanakkor fontos szem előtt tartanunk a fokozatosság elvét, a túlzott fiatalítás nagy pofonnal járhat. Nem lehet minden támadást és védekezést tökéletesen kivitelezni, ám jó úton járunk, aminek biztosan meglesz az eredménye. Minden csapat nagyon felkészülten és motiváltan érkezik a világbajnokságra, nekünk is az olimpiai kvalifikáció a célunk, de a legfontosabb, hogy lássam az előrelépést a játékban.

Jansik Szilárd (fehér sapkában) és társai revansra éhesen ugorhatnak vízbe, ha összekerülnek az amerikaiakkal
Jansik Szilárd (fehér sapkában) és társai revansra éhesen ugorhatnak vízbe, ha összekerülnek az amerikaiakkal

 

– Ha egy hónap múlva ismét beszélgetnénk, mivel lenne elégedett?
– Előremutató a kérdés ahhoz képest, hogy hol tartunk, és mennyi munka áll még előttünk, ám a magyar válogatott szövetségi kapitányaként nem mondhatok mást: világbajnoki címmel és olimpiai kvótával.

 

Vissza lehet vágni a világkupáért
A férfiválogatott sokáig emlékezetes körülmények között bukta el a már egyszer megnyert bronzérmet a világkupa Long Beachben megrendezett nyolcas döntőjében. Az amerikaiak megóvták a szétlövéssel elveszített mérkőzést, mert a játékvezetők egy amerikai büntető elvégzése előtt tíz másodperccel hamarabb engedtek vissza egy kiállított magyar játékost. Egyértelműen a bírók hibáztak, az óvás jogos volt, de hogy mi értelme volt a döntőt követően két órával az utcáról visszahívott játékosokkal a sérülést kockáztatva újrajátszani az utolsó négy és fél percet, lejáratva a teljes sportágat, az már egy másik kérdés... Leszerepeltek a játékvezetők (a spanyol Xavi Buch és az olasz Alessandro Severo) és a delegátusok (a görög Sztavrula Kozopoli és a kanadai William Shaw), azt viszont nem róhatjuk fel a mieinknek, hogy az újrajátszásban kikaptak egy góllal. Abban biztosak vagyunk, hogy a magyar játékosok kellően felpaprikázva ugranak vízbe legközelebb az amerikaiak ellen – és könnyen lehet, hogy erre a világbajnoki negyeddöntőben kerül sor Fukuokában, a két csapat ugyanis egy ágra került.
A férfiak öt, a nők három vb-újonccal utaznak Japánba
Mindkét kapitány erőteljesen épített a legutóbbi, budapesti világbajnokságon szereplő csapatra, ugyanakkor lépcsőzetesen fiatalított is. Ezt persze megkönnyítette, hogy a tavalyi vb-vel ellentétben nem tizenhármas, hanem tizenötös keretet nevezhettek (minden mérkőzés előtt eldönthetik, melyik tizenhárom pólóst írják be a meccskeretbe).
A férfiak közül tízen vannak ott a rossz emlékű tavalyi vb-n szereplő együttesből, így öt vb-újonccal vágunk neki a fukuokai tornának. Közülük      Vigvári Vince      először szerepel a három klasszikus világverseny – Eb, vb, olimpia – valamelyikén, a húszéves szélső a múlt hét végén megrendezett vikágkupadöntőn mutatkozott be a felnőttválogatottban. Bátyja, Vendel először játszhat világbajnokságon Fekete Gergőhöz, Molnár Erikhez és Német Tonihoz hasonlóan, de az utóbbi négy játékos már szerepelt az ezüstéremmel záruló spliti Eb-n.
A nőknél ennél kisebb a változás, tizenketten maradtak a vb-ezüstérmes együttesből. A kapus Neszmély Boglárka, a center Dömsödi Dalma és a mindössze 17 éves Hajdú Kata vb-újonc, közülük Dömsödi volt ott a tavalyi spliti kontinensviadalon, a másik két játékosnak ez lesz az első klasszikus világversenye.
NS-szakértő: SZABÓ Zoltán, BEK-győztes vízilabdázó
A FÉRFIAKKAL KEZDVE: a válogatás szempontjait befolyásolta a teljesítményen kívül az egészségügyi állapot is, így kiestek olyan potenciális jelöltek, mint például Hárai Balázs. A hadra fogható játékosok közül szerintem is ez a legjobb keret, amelyik elutazhat a vébére. Bennem előzetesen egyetlen kérdés volt: Lévai Márton és Szakonyi Dániel közül ki ad többet hozzá Vogel Soma teljesítményéhez a kapuban – a kapitány végül Lévai mellett döntött. Egyértelmű volt a világkupadöntő után, hogy Konarik Ákos kimarad, ahogyan az is, hogy helyette Pohl Zoltán kerül be. Egyrészt Pohllal tovább erősödik a ferencvárosi gerinc, másrészt Konariknak nem volt olyan idénye, amely után kihagyhatatlan lenne. Ráadásul ahogy tavaly Konarik, úgy az idén Vigvári Vince követeli ki magának a lehetőséget. A nőknél gyakorlatilag együtt maradt a világbajnoki ezüstérmes csapat, Dömsödi Dalma valószínűleg nem utazhat, ha Parkes Rebecca százszázalékosan végigdolgozza a felkészülést. Ez biztonsági választás, és talán úgy látja a szakvezetőség, hogy centerposzton sokat számít a frissesség, bár nem hiszem, hogy sokszor beírja mindhármukat egyszerre a meccs­keretbe a kapitány. Dömsöditől láttunk fontos gólokat, a magyar mezőnyben ő a centertehetség, most kap egy újabb lehetőséget. Hajdú Kata bekerülése nem meglepő, abszolút megérdemelte, a világkupán is vagányan játszott. Nem kérdés, hogy mindkét válogatottunk ott lesz az olimpián, viszont soha ekkora jelentősége nem volt még annak, mikor szerezzük meg a kvótát. Ha ez most sikerül, sokkal nyugodtabb lesz a jövő év eleje, remélhetőleg nem nehezítjük meg a saját dolgunkat, és leszünk annyira erősek, hogy minden meccset kézben tartsunk.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik