Ötkarikás szemmel – ilyen volt a magyar női vízilabda 2019-es éve

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2020.01.03. 09:01
null
<strong>AZ ÉV FÉNYKÉPE: </strong>Férfias küzdelem jellemezte a női Magyar Kupa döntőjét, amelyen a kék sapkás Dunaújváros <br />Gurisatti Gréta (4) vezetésével végül ötméteresekkel legyőzte az UVSE-t (<strong>Fotó: </strong>Szabó Miklós)
A sokat fejlődő női vízilabda-válogatott karnyújtásnyira volt a világbajnoki éremtől, de be kellett érnie a negyedik hellyel, így tovább küzd az olimpiai kvótáért. A hazai klubszíntéren rendkívül kiélezett a két élcsapat, az UVSE és a Dunaújváros csatája.

 

INTERJÚ AZ ÉV EDZŐJÉVEL, MIHÓK ATTILÁVAL (Dunaújváros)

– Hosszú távon mire emlékszik vissza szívesen a 2019-es évből?
– Két momentumot emelnék ki, az egyik az Universiade megnyerése, a másik pedig a Magyar Kupa-győzelem. Annak ellenére, hogy inkább képzéspárti edző vagyok, a nagy pillanatok mégiscsak a győztes döntők a lefújása után következnek. Ugyan elég sok hasonló adatott már meg az életemben, de ilyenekből sosem elég.

Fotó: Szabó Miklós
Fotó: Szabó Miklós

– Mekkora lendületet adhat a Dunaújvárosnak a decemberi Magyar Kupa-győzelem?
– Nagyon fontosnak tartom, hogy nem szabad megváltoztatnunk az eredetileg reálisnak tartott céljainkat, még ha meg is fogalmazódott bennünk, hogy szeretnénk valahol az élen végezni. Előzetesen nem tudtuk, mire leszünk képesek, mert megint veszítettünk húzójátékosokat, és megint fiatalokkal pótoltuk őket. Azonban valahogy most állt össze az, amire az elmúlt években is törekedtünk. Bármennyire hízelgő is, hogy fiatal csapatként azonosítanak minket, a rutinosabb, válogatott játékosok értek be igazán. Persze amikor a fiataloknak kell előrelépni, ők is hozzáteszik a magukét, mint például a kupadöntő ötméterespárbajában.

– Viszontagságos időszakot tudhatnak maguk mögött, hiszen a felújítás miatt egy évig nem volt saját uszodájuk. Mennyire volt nehéz áthidalni?
– Nem könnyű erről beszélni, a mai napig úgy érzem, hogy méltatlan helyzetbe kerültünk, kissé elengedték a kezünket. Minden lehetőséget a saját erőnkből kell megtalálnunk, és ezek nem is mindig kielégítőek. Viszont amióta visszakerültünk az uszodánkba, mindenki átérzi annak a jelentőségét, hogy van hová menni edzésre, ráadásul ugyanoda.

– A januári Európa-bajnokság után hasonló lendülettel folytatják?
– Nyilván az Eb kiemelt jelentőséggel bír, hiszen olimpiai kvótát lehet szerezni, annál pedig nincs fontosabb. Klubedzőként viszont bevallom, nagyon rosszkor jön az idény közepén minden világverseny, mert roppant sűrű a program. Mindenhol szeretnénk jól szerepelni, de mintha nem vennénk figyelembe azt, hogy a játékosok teljesítőképessége véges. Biztosan nem ilyen válaszra számított, de kicsit tartok attól, hogy mennyi idő kell ahhoz, hogy ismét csapatként funkcionáljunk. Másfél hónap távollét után nem úgy megy, hogy mondok két nagyon vicceset és két nagyon szigorút, és attól működik a rendszer. Bízom benne, hogy azért gyorsan összeállunk és sikeres tavaszunk lesz.

Mihók Attila (Fotó: Szabó Miklós)
Mihók Attila (Fotó: Szabó Miklós)

EZ VOLT 2019

Március 29–31. Bronzérmet nyert az Európa-kupa Torinóban megrendezett hatos döntőjében a válogatott. Bíró Attila együttese 13–9-re legyőzte a címvédő görögöket, majd az elődöntőben 15–14-re kikapott az oroszoktól. A csapat a harmadik helyért nagy meccsen 13–11-re nyert az olaszok ellen.

Fotó: Szabó Miklós
Fotó: Szabó Miklós

Május 4. Sorozatban az ötödik bajnoki címét nyerte az UVSE-Hunguest Hotels, miután a döntő harmadik mérkőzésén is legyőzte a Dunaújvárost. Benczur Márton együttese a 13–9-re és a 9–5-re megnyert találkozók után 11–7-re bizonyult jobbnak, így 3–0-s összesítéssel hódította el a trófeát.

Június 4–9. Csupán a hatodik helyen végzett a válogatott a Duna Arénában a világliga nyolcas döntőjében. A csapat egy győzelemmel és két vereséggel a harmadik helyen zárt csoportjában, majd a negyeddöntőben 12–10-ra kikapott a hollandoktól, így az 5–8. helyért folytathatta. A kínaiak elleni 15–14-es győzelem után 12–7-re alulmaradt az ausztrálokkal szemben, így lett hatodik. Az olimpiai kvótát a győztes amerikaiak szerezték meg.

Július 3–19. A magyar válogatott aranyérmet nyert a Nápolyban megrendezett Universiadén. A Benczur Márton és Mihók Attila által irányított csapat a döntőben 8–7-re nyert a házigazda olaszok ellen.

Július 14–26. Hajszállal maradt le az éremről a válogatott a dél-korai Kvangdzsuban megrendezett világbajnokságon. A magyar csapat az olaszok elleni 7–6-os győzelemmel négy közé jutott, de az elődöntőben a spanyolok (16–10), a harmadik helyért vívott csatában pedig az ausztrálok (10–9) bizonyultak jobbnak. A világbajnokságot az amerikaiak nyerték, az olimpiai kvótával az ezüstérmes spanyolok gazdagodtak. A torna gólkirálynője Keszthelyi-Nagy Rita lett.

November 29–december 1. Egyedüli magyar csapatként a Dunaújváros jutott a nyolc közé az Euroligában. Az UVSE és a BVSC a csoportkörben, az FTC pedig még a selejtezőben búcsúzott a nemzetközi kupaporondon.

December 8. A Dunaújváros megszakította az UVSE ötéves sorozatát, miután hihetetlen izgalmak után ötméteresekkel legyőzte riválisát a Magyar Kupa négyes döntőjében. Mihók Attila együttese a 9–9-es döntetlen után 4–3-ra nyerte az idegek harcát, és 2014 után nyert ismét hazai trófeát. A bronzérmet a Szentes és az FTC játékosainak nyakába akasztották.

A KÖVETKEZŐ ÉV

Fotó: Derencsényi István
Fotó: Derencsényi István

Amit a férfiakról egy nappal korábban leírtunk, az a nőkre is igaz: ebben az évben minden az olimpiai körül forog. A női válogatott sem tudott kvótát szerezni, de hazai medencében, a január 12-én kezdődő budapesti Európa-bajnokságon élni szeretne a lehetőséggel. Még egy esélye van Bíró Atilla együttesének, de a március olimpiai kvalifikációs tornától edző és játékos egyaránt szívesen eltekintene. A világligában tavasszal három hazai selejtezőmérkőzés vár a válogatottra, majd remélhetőleg nyáron a sorozat nyolcas döntője, ezeket a találkozókat a tétnélküliség miatt a felkészülésre fordíthatja a szakmai stáb – bízunk benne, hogy az olimpiai felkészülésre.

A nemzetközi klubsorozatban egyedül a Dunaújváros maradt állva a magyar csapatok közül, Mihók Attila együttesére az orosz Kinyef Kirisi vár az Euroliga negyeddöntőjében. Amennyiben az újvárosiak sikerrel veszik a két mérkőzésből álló párharcot, az Euroliga négyes döntőjében folytatják, vereség esetén pedig marad a LEN-kupa négyes döntője. Akármi történik, a csapat biztosan nemzetközi trófeáért játszik tavasszal. Az ob I-ben a legnagyobb kérdés, hogy megállítható-e az UVSE öt éve tartó elképesztő menetelése. A légiósok nélkül játszó címvédő az ősszel nem tűnt olyan meggyőzőnek, mint az előző években, az első számú kihívó Dunaújváros a Magyar Kupában ráadásul bebizonyította, hogy az UVSE korántsem verhetetlen. És akkor még nem is említettük, hogy lőtávolon belül van az FTC és a BVSC is, izgalmas tavaszra van tehát kilátás.

Január 12–26.: Európa-bajnokság, Budapest, Duna Aréna
Február 8.:
Euroliga, negyeddöntő, 1. mérkőzés
Február 29.:
Euroliga, negyeddöntő, visszavágó
Március 8–15.:
olimpiai kvalifikációs torna, Olaszország
Április 10–11.
: LEN-kupa, négyes döntő
Április 17–18.
: Euroliga, négyes döntő
Május 2.
: ob I, az alapszakasz vége
Május 9.
: ob I, a döntő kezdete
Június 9–12.:
világliga, nyolcas döntő
Július 25–augusztus 9.
: olimpia, Tokió

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik