Női vízi Euroliga: ötösökkel nyert, döntős a Dunaújváros

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.04.30. 16:25
A Dunaújváros ötméteresekkel 15–14-re legyőzte az orosz Dinamo Uralocskát a női vízilabda Euroliga budapesti négyes döntőjében, így fináléba jutott a Tüske uszodában. Az UVSE viszont a lehető legkisebb különbséggel, de vereséget szenvedett a görög Olympiakosz ellen (8–9), így szombaton a bronzéremért ugorhat medencébe. 
Döntőben a Dunaújváros (Fotó: Balogh László)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Döntőben a Dunaújváros (Fotó: Balogh László) A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Benczur Márton együttese nem tudta megismételni a bajnoki döntő harmadik mérkőzésén mutatott védekezését, és most nem elsősorban a számszerű eredményre gondolunk, hiszen az Olympiakoszt nem lehet két gólon tartani egy teljesen meccsen keresztül, hanem a pontosságra és hatékonyságra. Ráadásul ezúttal Gangl Edina sem tudta megtámasztani a csapatát a kapuból, ám két negyed után így is teljesen nyílt volt a mérkőzés, a nagyszünetben 4–4 volt az állás.

Az UVSE leginkább a kihagyott tiszta lövőhelyzetek miatt bosszankodhatott, ennek pedig a harmadik negyed elején lett igazán nagy jelentősége. Keszthelyi-Nagy Ritára ugyanis ráfújtak egy kiállítást, amit nem vett észre, így aztán, mivel nem hagyta el a medencét, jött a dupla büntetés: ötméteres és még egy személyi hiba. A harmadik... Az UVSE támadásainak alfája és omegája ezzel a 16. percben kiszállt a meccsből. Hogy még jobban fájjon, a büntetőt nyilván belőtték a görögök. A kék-sárgák azonban vezérük elvesztésétől sem torpantak meg, és a harmadik negyedben fordítottak. Az utolsó negyed így 8–7-es UVSE vezetésről kezdődött.

A hajrában aztán nagyon kiütközött, hogy Keszthelyi-Nagy Rita nem tud fazont szabni csapata támadásainak, és a medencében higgadtságra intse a társait. A kissé kaotikus utolsó szakaszban már többnyire a görögök akarata érvényesült, és még az is belefért nekik, hogy Harisz Pavlidisz saját időkérésvel anullálja csapata gólját, ugyanis az időkérést követően is betaláltak, immár szabályosan. Az utolsó három percnek 9–8-as görög vezetésről vágtak neki a felek, és bár az UVSE többször támadhatott legalább a szétlövést jelentő döntetlenért, nem sikerült a kapuba találnia.

Az Olympiakosz 9–8-ra győzött, a görögök ünnepeltek, a kék-sárgák szomorkodtak, egy álommal ugyanis szegényebbek lettek a Tüske uszodában.

Az UVSE viszont lemarad a fináléról (Fotó: Balogh László)
Az UVSE viszont lemarad a fináléról (Fotó: Balogh László)

 

A Dunaújváros ugyanakkor bejutott a döntőbe, így még mindig él a remény, hogy huszonnyolc év után ismét magyar győztese legyen az Euroligának. Mondjuk, ahogy kezdődött a mérkőzés, nem úgy tűnt, hogy körömrágós izgalmak lesznek a találkozó végén, a Dunaújváros ugyanis 5–2-es első negyeddel köszönt be az orosz Dinamo Uralocska ellen. Mi több, a második negyed elején már négy góllal, 7–3-ra vezettek az egyetemisták, ami annak fényében különösen dicséretes volt, hogy a válogatott szélső, Gurisatti Gréta ujjsérülése miatt csak a lelátóról drukkolhatott a csapattársainak. Abban egyébként nem volt hiba.

Csakhogy ettől a tetemes előnytől a dunaújvárosiak zavarodtak meg, az oroszok minden mindegy alapon kezdtek támadni, és ennek az lett az eredménye, hogy a nagyszünetben 8–8-at mutatott a Tüske uszoda eredményjelzője. Az álomszerű első tíz perc után kezdődhetett minden elölről.

(Fotó: Balogh László)
(Fotó: Balogh László)

Ráadásul szép nagy gödröt ásott magának Mihók Attila együttese, a Dunaújváros kissé hitehagyottá vált, az Uralocska lendületbe jött, és a harmadik negyedben kétgólos hátrányba került a magyar csapat. Érdekesség, hogy az Uralocska mindössze egyetlen cserével játszotta végig a mérkőzést, ennek aztán az lett az eredménye, hogy a Szilágyi Dorottya vezette újvárosiak újabb ritmusváltását nem tudták lekövetni az oroszok. A feltámadó egyetemisták 3–0-s szakaszt repesztettek, ezzel átvették a vezetést, csakhogy az oroszok válaszolni tudtak. Két perc volt hátra, 12–12 után mindkét csapat többször is megnyerhette volna a meccset, végül egyik sem tette, így jöhetett a szétlövés.

Ebben a dunaújvárosi játékosok kétszer is hibáztak, csakhogy Magyari Alda három ötméterest is kivédett, harmadikként az addig egyetlen másodpercet sem játszó Anisza Sarafutgyinova rontott. Hideg kézzel nem biztos, hogy a legjobb ötlet volt odaállni... Így a mezőny legjobbja, Szilágyi Dorottya a fináléba lőhette csapatát. Nem is hibázott, a Dunaújváros 3–2-re megnyerte az ötöspárbajt, így szombaton 20.15-kor az aranyéremért küdzhet meg az UVSE-t legyőző Olympiakosszal. Az UVSE értelemszerűen az Urolacsokával csap össze a bronzért 17.45-től.

(Fotó: Balogh László)
(Fotó: Balogh László)

 

NŐI VÍZILABDA EUROLIGA
NÉGYES DÖNTŐ (Tüske uszoda)
ELŐDÖNTŐ
DUNAÚJVÁROSI EGYETEM-MAARSK GRAPHICS–DINAMO URALOCSKA (orosz) 12–12 (5–2, 3–6, 1–3, 3–1 – ötméteresekkel: 3–2)
Tüske uszoda, zárt kapuk mögött. V:
Nicolosi (olasz), Teixido (spanyol)
DUNAÚJVÁROS: MAGYARI A. – SZILÁGYI D. 5, GARDA 2, Ziegler, Mahieu 1, Brezovszki 1, HORVÁTH B. 3. Csere: Huszti V., Szabó N., Mucsy, Szellák. Edző: Mihók Attila
URALOCSKA: Golovina – Bersznyeva, PANFILOVA 2, Popova, KARIMOVA 4, ZELENCOVA 4, Zaplatyina 1. Csere: Laptyeva 1, Sarafutgyinova. Edző: Mihail Nakorjakov
Gól – emberelőnyből: 6/2, ill. 10/3
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 2/2
Kipontozódott: Ziegler (28. p.)
MESTERMÉRLEG
Mihók Attila:
– Tudtuk, hogy az Uralocska rendkívül gyors csapat, és nagyon oda kell figyelnünk a lefordulásokra. Másfél negyeden át ezt meg is oldottuk, de ahogy hibáztunk elől, elkezdtek ezekből gólokat lőni. A negyedik negyedre védekezést váltottunk, ennek köszönhetően tudtunk több gólt lőni. Nagyon boldogok vagyunk, hatalmas eredmény ez a klubnak. Három éve legyőztük az Olympiakoszt a LEN-kupa döntőjében, talán ez az előnyünkre válhat.
Mihail Nakorjakov: – Két jó csapat kiegyenlített meccsét láthattuk. A mérkőzés két középső negyedében ki tudtuk használni a sebességünket, de az ellenfél ismert az erős lövéseiről, és ezt ezúttal is bizonyította. A szétlövés mindig lutri, ezúttal a riválisunk volt a szerencsésebb.

OLYMPIAKOSZ (görög)–UVSE-HUNGUEST HOTELS 9–8 (2–2, 2–2, 2–3, 3–1)
Tüske uszoda, zárt kapuk mögött. V:
Wengenroth (svájci), Franulovic (horvát)
OLYMPIAKOSZ: H. Diamandopulu – AVRAMIDU 2, ELEFTERIADU 2, M. Plevritu, Bekeu, Cukala, E. PLEVRITU 2. Csere: V. Plevritu, MIRIOKEFALITAKI 3, Kanetidu, Sziuti. Edző: Harisz Pavlidisz
UVSE: Gangl – Antal D. 1, Keszthelyi-Nagy 1, Szücs G., RYBANSKA 1, Faragó K. 1, Baksa V. 1. Csere: PARKES1, Szegedi, TELEK 1, Peresztegi-Nagy 1, Dávid C.. Edző: Benczur Márton
Gól – emberelőnyből: 9/5, ill. 9/4
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 1/1
Kipontozódott: Keszthelyi-Nagy (18. p.), Cukala (26. p.)
MESTERMÉRLEG
Benczur Márton:
– Sokat hibáztunk, elsősorban védekezésben. Tudtuk, mire számíthatunk a görögöktől, nem is játszottak mást, mégsem tudtuk lereagálni. A kilenc kapott gólból hetet ajándékba adtunk az ellenfelünknek.
Harisz Pavlidisz: – Nagyot küzdöttünk, még ha nem is játszottunk jól. A negyedik negyed első gólja jelentette a fordulópontot, amellyel kiegyenlítettünk. Akkor hittük el igazán, hogy legyőzhetünk egy ilyen nagyszerű ellenfelet.

TOVÁBBI PROGRAM
Május 1., szombat
17.45:
bronzmérkőzés: UVSE–Dinamo Uralocska (orosz)
20.15: döntő: Dunaújváros–Olympiakosz (görög)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik